Flatbread – podpłomyki

Zaktualizowany: 2024 5 marca
chlebki z patelni

Przepis na flatbread, czyli płaskie chlebki

Podpłomyki to rodzaj tradycyjnego polskiego pieczywa, które od wieków cieszy się dużą popularnością jako szybka i smaczna przekąska. Są to cienkie, chrupiące placki z mąki, które robi się „blisko ognia” – np. na rozgrzanej patelni. Podpłomyki to świetna przekąska do pracy, szkoły czy na piknik, ponieważ są łatwe w transporcie i nie wymagają specjalnych warunków przechowywania. Stanowią też zdrowszą alternatywę dla chipsów czy innych przekąsek wysokokalorycznych. Polecam ich spróbowanie każdemu, kto lubi chrupiące i smakowite przekąski! Możecie jest zjeść same, albo w towarzystwie różnych past kanapkowych, czy hummusu. Spróbujcie koniecznie!

flatbread

Podpłomyki flatbread przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na prostą i fajną przekąskę idealną jako dodatek do różnych dipów i sosów, to wypróbuj ten przepis.

chlebki z patelni

Flatbread – podpłomyki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste chlebki, podpłomyki smażone na patelni.
4.34 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours
Składniki

składniki potrzebne na podpłomyki

Instrukcja
 

Krok pierwszy – przygotowanie ciasta na podpłomyki

  • Świeże drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, a następnie zalej ciepłym mlekiem (nie może być zbyt gorące!) i wymieszaj dokładnie, tak aby drożdże się zupełnie rozpuściły. Miseczkę z rozczynem drożdżowym przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Ja lubię wstawić rozczyn z drożdżami do mikrofalówki lub piekarnika (gdy są wyłączone), to zapewnia drożdżom brak ewentualnych przeciągów, ale możesz je trzymać na blacie kuchennym.
    15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 160 ml mleka
  • Jeśli używasz drożdże suszone (typ instant), to nie musisz ich rozpuszczać w mleku, tale dodaj je od razu do mąki i pozostałych składników.
  • Do większej miski wsyp mąkę pszenną (może to być typ mąki 550, 650, albo nawet 500) i sól, dodaj oliwę z oliwek (możesz też użyć olej, np. rzepakowy).
    320 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oliwy
  • Wlej rozczyn drożdżowy (powinien od zwiększyć swoją objętość i zrobić się gęsty, jeśli rozczyn drożdżowy po około 20 minutach nie zmienił wyglądu, to najprawdopodobniej nadaje się do wylania i musisz przygotować nową porcję).
    80 ml wody
  • Zacznij wyrabiać ciasto – ja to robię mikserem z końcówką hakiem, w trakcie dolewaj ciepłą wodę – ciasto będzie dość gęste.
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja często wkładam je do piekarnika z temperaturą grzania ustawioną na 30 stopni – w takich warunkach ciasto drożdżowe bardzo ładnie i do tego szybko wyrasta. Jest to szczególnie pomocną w chłodniejsze dni i gdy w domu są przeciągi.

krok 2 – przygotowanie podpłomyków

  • Po wyrośnięciu ciasto lekko zagnieć i wyjmij na posypany mąką blat i krótko zagnieć w razie konieczności dodając odrobinę mąki.
  • Podziel ciasto na 6 mniej więcej równych części.
  • Rozwałkuj cienko na placek o średnicy około 20 cm i grubości około 0,5 cm. Przykryj pozostałe ciasta ściereczką, aby nie obsychały.

krok 3 – smażenie podpłomyków

  • Rozgrzej patelnię grillową (albo zwykłą) na średniej mocy palnika. Na suchą patelnię połóż jeden z placków i smaż go po około 2-3 minuty z dwóch stron. Jeśli będziesz smażyć podpłomyki na patelni grillowej, to placki będą miały dodatkowo taki fajny wzór pasków :)
  • W trakcie smażenia podpłomyka rozwałkuj następny placek i usmaż go jak poprzedni.
Prywatne
Słowa kluczowe chlebki podpłomyki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
flatbread - podpłomyki

Co to są podpłomyki?

Flatbread, to tłumacząc dosłownie „płaski chleb”. W Polsce taki typ pieczywa nazywamy ogólną nazwą „podpłomyki”. Podpłomyk, to bardzo proste pieczywo  – zwykle przygotowane po prostu z mąki i wody – które znane jest w naszej kulturze od dawna (zresztą ten typ wypieków, jest znany również w innych krajach). Kiedyś placki piekło się na rozgrzanych kamieniach, teraz wykorzystuje się po prostu patelnię. Ja swoje chlebki smażyłam na patelni grillowej, aby miały fajne paseczki.

podpłomyki

Przygotowanie podpłomyków – wskazówki

Flatbread trzeba dość cienko rozwałkować, wtedy smażenie idzie bardzo szybko – raptem około 2-3 minut na jedną stronę. Takie pieczywo możecie podać z różnymi pastami – ja je upiekłam specjalnie do hummusu i całość zaserwowałam na imprezie. Moje podpłomyki zrobiłam z ciasta drożdżowego, dzięki czemu w środku były miękkie i puszyste. Z podanego przepisu otrzymacie 6 sporych podpłomyków.

hummus pikantny

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na domowe pieczywo

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo. Tutaj polecam tak na szybko trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2017 9 stycznia

Podziel się przepisem

4.34 from 3 votes (3 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

4 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Flatbread przepis

Przepis na płaskie chlebki flatbread idealne jako dodatek w kuchni bałkańskiej, indyjskiej i nie tylko. Te placki z ciasta drożdżowego świetnie nadają się do podania z różnymi smarowidłami i pastami - np. do hummusu, pasty z bakłażana baba ghanoush, czy też paprykowej pasty htipiti. Placki flatbread możecie podać do dań indyjskich - np. kurczaka tikka masala, czy curry. Moje dzieci uwielbiają je jeść same, rwą chlebki na mniejsze kawałki i tak zajadają.

Przepis na podpłomyki

Przygotowanie podpłomyków nie jest trudne - wystarczy zrobić ciasto drożdżowe, poczekać aż wyrośnie i wtedy usmażyć placki na patelni. Z mojego przepisu krok po kroku zrobicie 6 dużych placków flatbread.

Mogę wam polecić także przepis na chlebki naan, albo przepis na pity.