chlebki z patelni

Przepis na flatbread, czyli płaskie chlebki

Podpłomyki to rodzaj tradycyjnego polskiego pieczywa, które od wieków cieszy się dużą popularnością jako szybka i smaczna przekąska. Są to cienkie, chrupiące placki z mąki, które robi się „blisko ognia” – np. na rozgrzanej patelni. Podpłomyki to świetna przekąska do pracy, szkoły czy na piknik, ponieważ są łatwe w transporcie i nie wymagają specjalnych warunków przechowywania. Stanowią też zdrowszą alternatywę dla chipsów czy innych przekąsek wysokokalorycznych. Polecam ich spróbowanie każdemu, kto lubi chrupiące i smakowite przekąski! Możecie jest zjeść same, albo w towarzystwie różnych past kanapkowych, czy hummusu. Spróbujcie koniecznie!

flatbread

Podpłomyki flatbread przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na prostą i fajną przekąskę idealną jako dodatek do różnych dipów i sosów, to wypróbuj ten przepis.

chlebki z patelni

Flatbread – podpłomyki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste chlebki, podpłomyki smażone na patelni.
4.34 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours
Porcje 6
Składniki

składniki na podpłomyki

Instrukcja
 

Jak zrobić podpłomyki krok po kroku

  • Świeże drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, a następnie zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj – przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
    15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 160 ml mleka
  • Jeśli używasz drożdże suszone, to dodaj je od razu do mąki.
  • Do miski wsyp mąkę i sól, dodaj oliwę.
    320 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oliwy
  • Wlej rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto, w trakcie dolewaj ciepłą wodę – ciasto będzie dość gęste.
    80 ml wody
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, ja często wkładam je do piekarnika z temperaturą grzania ustawioną na 30 stopni).
  • Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  • Podziel ciasto na 6 mniej więcej równych części.
  • Rozwałkuj cienko na placek o średnicy około 20 cm.
  • Rozgrzej patelnię grillową (albo zwykłą), smaż placek po około 2-3 minuty z dwóch stron.
  • W trakcie smażenia podpłomyka rozwałkuj następny placek.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztuka
Słowa kluczowe chlebki podpłomyki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
flatbread - podpłomyki

Co to są podpłomyki?

Flatbread, to tłumacząc dosłownie „płaski chleb”. W Polsce taki typ pieczywa nazywamy ogólną nazwą „podpłomyki”. Podpłomyk, to bardzo proste pieczywo  – zwykle przygotowane po prostu z mąki i wody – które znane jest w naszej kulturze od dawna (zresztą ten typ wypieków, jest znany również w innych krajach). Kiedyś placki piekło się na rozgrzanych kamieniach, teraz wykorzystuje się po prostu patelnię. Ja swoje chlebki smażyłam na patelni grillowej, aby miały fajne paseczki.

podpłomyki

Przygotowanie podpłomyków – wskazówki

Flatbread trzeba dość cienko rozwałkować, wtedy smażenie idzie bardzo szybko – raptem około 2-3 minut na jedną stronę. Takie pieczywo możecie podać z różnymi pastami – ja je upiekłam specjalnie do hummusu i całość zaserwowałam na imprezie. Moje podpłomyki zrobiłam z ciasta drożdżowego, dzięki czemu w środku były miękkie i puszyste. Z podanego przepisu otrzymacie 6 sporych podpłomyków.

hummus pikantny

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na domowe pieczywo

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo. Tutaj polecam tak na szybko trzy takie przepisy: