Przepis na flatbread, czyli płaskie chlebki

chlebki z patelni


Flatbread, to tłumacząc dosłownie „płaski chleb”.

W Polsce taki typ pieczywa nazywamy ogólną nazwą „podpłomyki„.

Podpłomyk, to bardzo proste pieczywo  – zwykle przygotowane po prostu z mąki i wody – które znane jest w naszej kulturze od dawna (zresztą ten typ wypieków, jest znany również w innych krajach).

Kiedyś placki piekło się na rozgrzanych kamieniach, teraz wykorzystuje się po prostu patelnię :)

Ja swoje chlebki smażyłam na patelni grillowej, aby miały fajne paseczki.

Flatbread trzeba dość cienko rozwałkować, wtedy smażenie idzie bardzo szybko – raptem około 2-3 minut na jedną stronę.

Takie pieczywo możecie podać z różnymi pastami – ja je upiekłam specjalnie do hummusu i całość zaserwowałam na imprezie :)

Moje podpłomyki zrobiłam z ciasta drożdżowego, dzięki czemu w środku były miękkie i puszyste.

Z podanego przepisu otrzymacie 6 sporych podpłomyków.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4 z 2 ocen
Postaw mi kawę

flatbread

flatbread - podpłomyki

podpłomyki

hummus pikantny

Podpłomyki flatbread przepis do druku

chlebki z patelni

Flatbread - podpłomyki

Wypieki Beaty
Przepis na proste chlebki, podpłomyki smażone na patelni.
4 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz
Porcje 6

Składniki

Instrukcja
 

  • Świeże drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, a następnie zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj - przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
    15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 160 ml mleka
  • Jeśli używasz drożdże suszone, to dodaj je od razu do mąki.
  • Do miski wsyp mąkę i sól, dodaj oliwę.
    320 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oliwy
  • Wlej rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto, w trakcie dolewaj ciepłą wodę - ciasto będzie dość gęste.
    80 ml wody
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, ja często wkładam je do piekarnika z temperaturą grzania ustawioną na 30 stopni).
  • Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  • Podziel ciasto na 6 mniej więcej równych części.
  • Rozwałkuj cienko na placek o średnicy około 20 cm.
  • Rozgrzej patelnię grillową (albo zwykłą), smaż placek po około 2-3 minuty z dwóch stron.
  • W trakcie smażenia podpłomyka rozwałkuj następny placek.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztuka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.