Przepis na flatbread, czyli płaskie chlebki
Flatbread, to tłumacząc dosłownie „płaski chleb”.
W Polsce taki typ pieczywa nazywamy ogólną nazwą „podpłomyki„.
Podpłomyk, to bardzo proste pieczywo – zwykle przygotowane po prostu z mąki i wody – które znane jest w naszej kulturze od dawna (zresztą ten typ wypieków, jest znany również w innych krajach).
Kiedyś placki piekło się na rozgrzanych kamieniach, teraz wykorzystuje się po prostu patelnię :)
Ja swoje chlebki smażyłam na patelni grillowej, aby miały fajne paseczki.
Flatbread trzeba dość cienko rozwałkować, wtedy smażenie idzie bardzo szybko – raptem około 2-3 minut na jedną stronę.
Takie pieczywo możecie podać z różnymi pastami – ja je upiekłam specjalnie do hummusu i całość zaserwowałam na imprezie :)
Moje podpłomyki zrobiłam z ciasta drożdżowego, dzięki czemu w środku były miękkie i puszyste.
Z podanego przepisu otrzymacie 6 sporych podpłomyków.
Podpłomyki flatbread przepis do druku

Flatbread - podpłomyki
Składniki
- 15 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych)
- 1 łyżeczka cukru
- 160 ml mleka ciepłego
- 80 ml wody letniej
- 320 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
Instrukcja
- Świeże drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, a następnie zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj - przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 160 ml mleka
- Jeśli używasz drożdże suszone, to dodaj je od razu do mąki.
- Do miski wsyp mąkę i sól, dodaj oliwę.320 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oliwy
- Wlej rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto, w trakcie dolewaj ciepłą wodę - ciasto będzie dość gęste.80 ml wody
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, ja często wkładam je do piekarnika z temperaturą grzania ustawioną na 30 stopni).
- Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Podziel ciasto na 6 mniej więcej równych części.
- Rozwałkuj cienko na placek o średnicy około 20 cm.
- Rozgrzej patelnię grillową (albo zwykłą), smaż placek po około 2-3 minuty z dwóch stron.
- W trakcie smażenia podpłomyka rozwałkuj następny placek.
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam tutaj.