Przepis na domowe tortille

domowe tortille


Dzisiaj propozycja bardziej obiadowa – domowe tortille.

Nie bójcie się, te placki są nieskomplikowane w wykonaniu.

Jedynie czego potrzebujecie to trochę czasu. Placki na tortillę wymagają wałkowania ciasta, więc wałek będzie niezbędny!

Tortille możecie przygotować wcześniej i przechowywać owinięte folią, aby nie wysychały :)

Jak zrobić domowe tortille?

Wyrabiacie elastyczne ciasto z mąki, masła lub margaryny i gorącej wody. Uważajcie aby się nie poparzyć – ja robiłam to mikserem.

Potem odrywacie od ciasta małe porcje i wałkujecie je cieniutko.

Teraz już zostaje tylko smażenie – placki do tortilli smażymy na rozgrzanej patelni.

Po usmażeniu układamy jeden na drugim.

Placki wychodzą rewelacyjne – elastyczne i bardzo smaczne – spróbujcie koniecznie!

Ja do swoich dodałam mąkę pełnoziarnistą, więc były też zdrowsze :)

Można też dodać swoje ulubione przyprawy, aby poprawić smak.

Podajcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami, ja polecam kawałki podsmażonego kurczaka i warzywa.

Koniecznie wypróbujcie także moje przepisy na domowe chlebki pita oraz na chlebki naan.

tortille2

tortille1

tortille3

Domowe tortille przepis do druku

przepis na tortille

Tortille

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe tortille - elastyczne i idealne do zawijania.
5 z 1 oceny
Porcje 10 sztuk

Składniki
  

  • 3 szklanki mąki ja dałam 2 szklanki mąki pełnoziarnistej i jedną zwykłej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g margaryny lub masła
  • 3/4 szklanki wody wrzącej

Instrukcja
 

  • Wsyp do miski suche składniki, dodaj pokrojoną na kawałki margarynę i połącz ją palcami z mąką.
  • Dodaj gorącą wodę i wyrób ciasto (polecam mikser, aby się nie poparzyć).
  • Miksuj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • Podziel ciasto na części, każdą utocz w kulkę.
  • Kulki rozwałkuj na cieniutki placek.
  • Duża patelnię teflonową (ja używałam takiej o średnicy 32 cm, jeśli masz mniejszą, to rób mniejsze placki) mocno rozgrzej (nie używaj tłuszczu).
  • Smaż placki na średnim ogniu do momentu aż pojawią się lekkie pęcherzyki powietrza (około 1 minutę - jeśli będziesz smażyć za długo, to placki zrobią się kruche).
  • Przewróć placek na drugą stronę i chwilkę podsmaż.
  • Gotowe placki odkładaj na ciepły talerz warstwowo, przykryj ściereczką.
  • Do tortilli dodaj usmażone kawałki kurczaka, warzywa, sos i obiad gotowy :)

Notatki

Składniki na około 10 sztuk.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!