Domowe tortille
Prosty przepis na tortille – placki do tortilli
Zobaczcie mój przepis na domowe placki do tortilli przygotowane od zera. Takie placki wychodzą fajnie elastyczne i bardzo smaczne, a ich przygotowanie nie jest takie trudne. Zobaczcie mój filmik z przygotowań i sprawdźcie jakie to proste :) Domowe tortille to doskonały pomysł na obiad, albo na przekąskę. Gorąco polecam!
Spis treści
Domowe tortille przepis z filmem
Jeśli lubisz domowe jedzenie i fajne przekąski, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Tortilla przepis
Składniki
składniki na ciasto na tortille
- 450 g mąki pszennej (- najlepiej typ 650 – 450 g – 3 szklanki)
- 1,5 łyżeczki soli
- 60 ml oleju (- 1/4 szklanki)
- ok 250 ml wody (wrzącej – lub do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić tortille w domu krok po kroku
- Wsyp do miski suche składniki, dodaj olej i sól – krótko wymieszaj.450 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli, 60 ml oleju
- Dodaj gorącą wodę (wlej najpierw około 3/4 szklanki) i wyrób ciasto (polecam mikser, aby się nie poparzyć).ok 250 ml wody
- Miksuj aż ciasto będzie gładkie i bardzo elastyczne – jeśli ciasto się nie klei to dodaj więcej gorącej wody.
- Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na około 20 minut.
- Podziel ciasto na części, każdą utocz w kulkę.
- Kulki rozwałkuj na cieniutki placek.
- Duża patelnię teflonową – najlepiej do naleśników (ja używałam takiej o średnicy 32 cm, jeśli masz mniejszą, to rób mniejsze placki) mocno rozgrzej (nie używaj tłuszczu!).
- Smaż placki na średnim ogniu do momentu aż pojawią się lekkie pęcherzyki powietrza (około 1 minutę – jeśli będziesz smażyć za długo, to placki zrobią się kruche).
- Przewróć placek na drugą stronę i chwilkę podsmaż.
- Gotowe placki odkładaj na ciepły talerz warstwowo (ja każdą tortillę dodatkowo spryskałam odrobiną wody), przykryj ściereczką.
- Do tortilli dodaj usmażone kawałki kurczaka, warzywa, sos i obiad gotowy :)
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Domowa tortilla – wskazówki
Dzisiaj propozycja bardziej obiadowa – domowe tortille. Nie bójcie się, te placki są nieskomplikowane w wykonaniu. Jedynie czego potrzebujecie to trochę czasu. Placki na tortillę wymagają wałkowania ciasta, więc wałek będzie niezbędny! Tortille możecie przygotować wcześniej i przechowywać owinięte folią, aby nie wysychały :)
Jak zrobić domowe tortille – wskazówki
Wyrabiacie elastyczne sprawdzone ciasto na tortille z mąki, oleju i gorącej wody. Uważajcie aby się nie poparzyć – ja robiłam to mikserem.
Potem odrywacie od ciasta małe porcje i wałkujecie je bardzo cieniutko – im cieniej, tym bardziej elastyczny będzie placek po smażeniu.
Teraz już zostaje tylko smażenie – placki pszenne do tortilli smażymy na mocno rozgrzanej patelni.
Po usmażeniu układamy jeden na drugim (możecie je dodatkowo spryskać zaraz po usmażeniu odrobiną wody).
Placki wychodzą rewelacyjne – elastyczne i bardzo smaczne – spróbujcie koniecznie!
Jeśli nie jecie ich od razu, to zawińcie je szczelnie w folię spożywczą, aby nie obsychały.
Podajcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje tortilla z kurczakiem podsmażonym w małych kawałkach na patelni, do tego sałata, plasterki cebuli lub pomidora i pyszna przekąska gotowa.
Możesz też przygotować do tortilli lekki sos czosnkowy zrobiony z jogurtu naturalnego, odrobiny majonezu i czosnku. Taki sos idealnie komponuje się z pszennymi plackami wypełnionymi wytrawnym nadzieniem.
Koniecznie wypróbujcie także moje przepisy na domowe chlebki pita oraz na chlebki naan.
A poniżej moje pierwsze zdjęcia tortilli.
Polecane przepisy kuchni meksykańskiej
Jeśli lubisz wypróbowywać nowe przepisy z kuchni świata, to koniecznie zobacz inne moje przepisy z kuchni meksykańskiej. Te desery będą świetne do podania po zjedzeniu tortilli:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Domowe placki tortilla przepis
Dziś mam dla was pomysł na szybki obiad dla całej rodziny! Taki obiad to świetny pomysł, bo każdy może sobie przyrządzić placki z ulubionymi dodatkami i w ulubionym smaku. A ten pomysł to meksykańskie placki smażone na patelni. Przygotowujemy proste i szybkie ciasto z mąki i wody, a potem wałkujemy je na cieniutkie placki. Takie placki smażymy na suchej patelni, a następnie układamy gorące jeden na drugim i przykrywamy ściereczką. To spowoduje że tortilla będzie bardziej miękka i elastyczna. Ja jeszcze dodatkowo lubię spryskać placki delikatnie wodą i dopiero wtedy zawijać je z nadzieniem.
Domowa tortilla jest prosta i szybka do zrobienia, a do tego domowe placki do tortilli są lepsze niż te ze sklepu. Wypróbujcie mój prosty przepis krok po kroku i przygotujcie proste domowe placki do tortilli. Taka domowa tortilla to fajny pomysł na szybki obiad albo na przekąskę. Możecie nałożyć na nią różne dodatki i dodatkowo podgrillować. Moje dzieci bardzo lubią gdy robię domową tortillę. Wy również zaskoczcie swoją rodzinę takim meksykańskim daniem na obiad.
Tortilla przepis
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, albo macie mało czasu, to zróbcie taki szybki przepis na obiad i przygotujcie torille. Placki do tortilli robi się szybko i szybko smaży. A zachowują one elastyczność, więc łatwo je zwinąć z dodatkami. Spróbujcie koniecznie!
Wypróbujcie również inne moje przepisy na obiad. Tu znajdziecie również przepisy na szybki obiad.