Przepis na domową tortillę
Dzisiaj propozycja bardziej obiadowa – domowe tortille.
Nie bójcie się, te placki są nieskomplikowane w wykonaniu.
Jedynie czego potrzebujecie to trochę czasu. Placki na tortillę wymagają wałkowania ciasta, więc wałek będzie niezbędny!
Tortille możecie przygotować wcześniej i przechowywać owinięte folią, aby nie wysychały :)
Jak zrobić domowe tortille?
Wyrabiacie elastyczne ciasto z mąki, oleju i gorącej wody. Uważajcie aby się nie poparzyć – ja robiłam to mikserem.
Potem odrywacie od ciasta małe porcje i wałkujecie je bardzo cieniutko – im cieniej, tym bardziej elastyczny będzie placek po smażeniu.
Teraz już zostaje tylko smażenie – placki do tortilli smażymy na mocno rozgrzanej patelni.
Po usmażeniu układamy jeden na drugim (możecie je dodatkowo spryskać zaraz po usmażeniu odrobiną wody).
Placki wychodzą rewelacyjne – elastyczne i bardzo smaczne – spróbujcie koniecznie!
Jeśli nie jecie ich od razu, to zawińcie je szczelnie w folię spożywczą, aby nie obsychały.
Podajcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami, ja polecam kawałki podsmażonego kurczaka i warzywa.
Koniecznie wypróbujcie także moje przepisy na domowe chlebki pita oraz na chlebki naan.
A poniżej moje pierwsze zdjęcia tortilli.
Domowe tortille przepis do druku

Tortille
Składniki
- 450 g mąki pszennej - najlepiej typ 650 - 450 g
- 1,5 łyżeczki soli
- 60 ml oleju - 1/4 szklanki
- ok 250 ml wody wrzącej - lub do konsystencji
Instrukcja
- Wsyp do miski suche składniki, dodaj olej i sól - krótko wymieszaj.450 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli, 60 ml oleju
- Dodaj gorącą wodę (wlej najpierw około 3/4 szklanki) i wyrób ciasto (polecam mikser, aby się nie poparzyć).ok 250 ml wody
- Miksuj aż ciasto będzie gładkie i bardzo elastyczne - jeśli ciasto się nie klei to dodaj więcej gorącej wody.
- Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na około 20 minut.
- Podziel ciasto na części, każdą utocz w kulkę.
- Kulki rozwałkuj na cieniutki placek.
- Duża patelnię teflonową - najlepiej do naleśników (ja używałam takiej o średnicy 32 cm, jeśli masz mniejszą, to rób mniejsze placki) mocno rozgrzej (nie używaj tłuszczu!).
- Smaż placki na średnim ogniu do momentu aż pojawią się lekkie pęcherzyki powietrza (około 1 minutę - jeśli będziesz smażyć za długo, to placki zrobią się kruche).
- Przewróć placek na drugą stronę i chwilkę podsmaż.
- Gotowe placki odkładaj na ciepły talerz warstwowo (ja każdą tortillę dodatkowo spryskałam odrobiną wody), przykryj ściereczką.
- Do tortilli dodaj usmażone kawałki kurczaka, warzywa, sos i obiad gotowy :)
Film
Notatki
Składniki Odżywcze