Przepis na domową tortillę

pszenne domowe tortille

 


Dzisiaj propozycja bardziej obiadowa – domowe tortille.

Nie bójcie się, te placki są nieskomplikowane w wykonaniu.

Jedynie czego potrzebujecie to trochę czasu. Placki na tortillę wymagają wałkowania ciasta, więc wałek będzie niezbędny!

Tortille możecie przygotować wcześniej i przechowywać owinięte folią, aby nie wysychały :)

Jak zrobić domowe tortille?

Wyrabiacie elastyczne ciasto z mąki, oleju i gorącej wody. Uważajcie aby się nie poparzyć – ja robiłam to mikserem.

Potem odrywacie od ciasta małe porcje i wałkujecie je bardzo cieniutko – im cieniej, tym bardziej elastyczny będzie placek po smażeniu.

Teraz już zostaje tylko smażenie – placki do tortilli smażymy na mocno rozgrzanej patelni.

Po usmażeniu układamy jeden na drugim (możecie je dodatkowo spryskać zaraz po usmażeniu odrobiną wody).

Placki wychodzą rewelacyjne – elastyczne i bardzo smaczne – spróbujcie koniecznie!

Jeśli nie jecie ich od razu, to zawińcie je szczelnie w folię spożywczą, aby nie obsychały.

Podajcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami, ja polecam kawałki podsmażonego kurczaka i warzywa.

Koniecznie wypróbujcie także moje przepisy na domowe chlebki pita oraz na chlebki naan.

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

 

 

 

 

 

 

jak zrobić tortille domowa tortilla

 

 

 

pszenna tortilla przepis przepis na tortille

 

 

 

 

 

 

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tortilli.

 

tortille

tortille1

tortille3

 

Domowe tortille przepis do druku

domowe tortille

Tortille

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe tortille - elastyczne i idealne do zawijania.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 10 sztuk
Kalorie 209 kcal

Składniki

  • 450 g mąki pszennej - najlepiej typ 650 - 450 g
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 60 ml oleju - 1/4 szklanki
  • ok 250 ml wody wrzącej - lub do konsystencji

Instrukcja
 

  • Wsyp do miski suche składniki, dodaj olej i sól - krótko wymieszaj.
    450 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli, 60 ml oleju
  • Dodaj gorącą wodę (wlej najpierw około 3/4 szklanki) i wyrób ciasto (polecam mikser, aby się nie poparzyć).
    ok 250 ml wody
  • Miksuj aż ciasto będzie gładkie i bardzo elastyczne - jeśli ciasto się nie klei to dodaj więcej gorącej wody.
  • Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na około 20 minut.
  • Podziel ciasto na części, każdą utocz w kulkę.
  • Kulki rozwałkuj na cieniutki placek.
  • Duża patelnię teflonową - najlepiej do naleśników (ja używałam takiej o średnicy 32 cm, jeśli masz mniejszą, to rób mniejsze placki) mocno rozgrzej (nie używaj tłuszczu!).
  • Smaż placki na średnim ogniu do momentu aż pojawią się lekkie pęcherzyki powietrza (około 1 minutę - jeśli będziesz smażyć za długo, to placki zrobią się kruche).
  • Przewróć placek na drugą stronę i chwilkę podsmaż.
  • Gotowe placki odkładaj na ciepły talerz warstwowo (ja każdą tortillę dodatkowo spryskałam odrobiną wody), przykryj ściereczką.
  • Do tortilli dodaj usmażone kawałki kurczaka, warzywa, sos i obiad gotowy :)

Film

Notatki

Podaję kaloryczność przy 10 sztukach.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 209kcalWeglowodany: 29gBiałko: 6gTłuszcz: 8g
Słowa kluczowe domowa tortilla, tortilla przepis, tortille przepis
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Meksykańskie ciasto czekoladowe

Sprawdź ten przepis
proste ciasto czekoladowe bez żółtek

Ciasto tres leches

Sprawdź ten przepis
ciasto tres leches

Chlebki pita

Sprawdź ten przepis
chlebki pita