Przepis na domowe nachosy i sos guacamole

domowe nachos


Lubię domowe wersje popularnych przysmaków, bo są dużo zdrowsze od oryginałów, a często smaczniejsze, bo możemy je zrobić “pod swój smak” :)

Dlatego, gdy wypatrzyłam przepis na domowe nachos w ulotce Tupperware, to szybko go wypróbowałam (nie potrzebowałam nawet do tego pretekstu pod postacią imprezy ;)).

Ciasto robi się bardzo szybko (potrzebujecie tylko kupić wcześniej mąkę kukurydzianą – chociaż robiłam je też na mące ryżowej).

Wychodzi z niego mnóstwo nachosów – jeśli robicie porcję tylko dla domowników, to spokojnie możecie zrobić z połowy porcji.

Jak zrobić nachosy?

Z mąki pszennej i kukurydzianej, oliwy oraz wody zagniatamy elastyczne ciasto. Potem wałkujemy je bardzo cienko i tniemy na kawałki.

Potem już nam zostaje pieczenie :)

Takie domowe nachosy możecie przygotować sobie w różnych smakach – ja zrobiłam w wersji na słono oraz posypane chilli.

Świetnie będą też smakować z innymi przyprawami oraz posypane ziołami – np. kolendrą.

Do nachos podajcie ulubione sosy lub dipy – mi świetnie smakowały z prostym sosem guacamole oraz z hummusem, a mój mąż dodatkowo jadł z domowym sosem paprykowym na ostro :)

Poniżej podaję również przepis na taki prosty sos guacamole wykorzystujący tylko awokado i limonki.

Polecam również paluchy z ciasta drożdżowego – równie idealne do podgryzania :D

nachos

nachos

nachos

nachos

Domowe nachosy przepis do druku

domowe nachos

Domowe nachos

Wypieki Beaty
Przepis na domowe nachosy z mąki kukurydzianej.
4.33 z 56 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 4

Składniki
  

nachos:

sos guacamole:

Instrukcja
 

nachos:

  • Ze wszystkich składników zagnieć ciasto - możesz to zrobić mikserem (z hakiem lub świderkami).
  • Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około 15 minut (u mnie leżało w woreczku dużo dłużej i czekało na pieczenie).
  • Odrywaj kawałki ciasta i wałkuj je na bardzo cienki placek - mniej więcej 1-2 mm, pokrój placek na mniejsze kawałki.
  • Ułóż nachosy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut w 160 stopniach.
  • Po upieczeniu ostudź.

sos gaucamole:

  • Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz ze skórki.
  • Rozgnieć awokado widelcem, aż utworzy papkę.
  • Limonkę umyj, a następnie kilkakrotnie poturlaj nią (mocno dociskając ręką) po blacie - owoc dzięki temu trochę zmięknie i łatwiej będzie z niego wycisnąć sok.
  • Wyciśnięty sok z limonki dodaj do awokado i wymieszaj.
  • Przypraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie chilli.
Słowa kluczowe awokado, mąka kukurydziana
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!