Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 3,71 out of 5)
Loading...

Domowe nachos

By | 2017-07-17T12:05:05+00:00 2015 Kwiecień 15th|Karnawałowe przepisy, Na słono, Pieczywo, Różności|

Domowe nachos i sos guacamole

Lubię domowe wersje popularnych przysmaków, bo są dużo zdrowsze od oryginałów, a często smaczniejsze, bo możemy je zrobić „pod swój smak” 🙂

Dlatego, gdy wypatrzyłam przepis na domowe nachos w ulotce Tupperware, to szybko go wypróbowałam (nie potrzebowałam nawet do tego pretekstu pod postacią imprezy ;)).

Ciasto robi się bardzo szybko (potrzebujecie tylko kupić wcześniej mąkę kukurydzianą – chociaż robiłam je też na mące ryżowej) i wychodzi z niego mnóstwo nachos – jeśli robicie porcję tylko dla domowników, to spokojnie możecie zrobić z połowy porcji.

Takie domowe nachosy możecie przygotować sobie w różnych smakach – ja zrobiłam w wersji na słono oraz posypane chilli. Świetnie będą też smakować z innymi przyprawami oraz posypane ziołami – np. kolendrą.

Do nachos podajcie ulubione sosy lub dipy – mi świetnie smakowały z prostym sosem guacamole, a mój mąż dodatkowo jadł z domowym sosem paprykowym na ostro 🙂

Poniżej podaję również przepis na taki prosty sos guacamole wykorzystujący tylko awokado i limonki.

Polecam również paluchy z ciasta drożdżowego – równie idealne do podgryzania 😀

nachos

nachos

nachos

nachos

Domowe nachos
 
Autor:
Składniki
nachos:
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 120 ml ciepłej wody
  • 45 ml oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka soli
  • ewentualnie przyprawy do posypania: chilli, kolendra itp.
sos guacamole:
  • jedno dojrzałe, miękkie awokado
  • 1 limonka
  • sól, pieprz, chilli do smaku
Wykonanie
nachos:
  1. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto - możesz to zrobić mikserem (z hakiem lub świderkami).
  2. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około 15 minut (u mnie leżało w woreczku dużo dłużej i czekało na pieczenie).
  3. Odrywaj kawałki ciasta i wałkuj je na bardzo cienki placek - mniej więcej 1-2 mm, pokrój placek na mniejsze kawałki.
  4. Ułóż nachosy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut w 160 stopniach.
  5. Po upieczeniu ostudź.
sos gaucamole:
  1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz ze skórki.
  2. Rozgnieć awokado widelcem, aż utworzy papkę.
  3. Limonkę umyj, a następnie kilkakrotnie poturlaj nią (mocno dociskając ręką) po blacie - owoc dzięki temu trochę zmięknie i łatwiej będzie z niego wycisnąć sok.
  4. Wyciśnięty sok z limonki dodaj do awokado i wymieszaj.
  5. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie chilli.
 

Reklama

22 komentarze

  1. […] podać do nich pokrojone pity, albo domowe podpłomyki. Mi również świetnie smakowały z nachosami […]

  2. Elżbieta Drezno 2016/09/26 at 21:42 - Reply

    Pyszne! Pyszne i jeszcze raz pyszne

  3. Stefania Wilk 2016/05/04 at 17:30 - Reply

    Można bez mąki kukurydzianej i bez ryżowej??

    • wypiekibeaty 2016/05/04 at 17:42 - Reply

      Możesz spróbować na mące pszennej – na pewno nie będą wtedy miały takie żółtego koloru i będą trochę inaczej smakować, ale w sumie mogą się udać 🙂 Daj znać jak poszło 🙂

    • Name 2018/06/04 at 11:40 - Reply

      To wtedy wyjdzie maca

  4. Sylwia 2016/04/27 at 13:12 - Reply

    Nachosy super! 🙂 właśnie robie po raz kolejny 🙂 Wszystkim smakuja i sa banalne w przygotowaniu.
    Mniam; )

  5. johoelo 2016/04/03 at 12:58 - Reply

    Jako fan naczosow stwierdzam ze to nie sa naczosy! Ciasto super jako podklad do tarty z naczosami nie ma nic wspolnego…

  6. Ania 2016/02/29 at 16:26 - Reply

    Przepis jest słaby, za dużo mąki przennej, to nie ma nic wspólnego z prawdziwymi nachosami

  7. Ania1234 2016/01/27 at 23:00 - Reply

    Może być coś w zamian oliwy z oliwek? . ☺

    • wypiekibeaty 2016/01/28 at 06:32 - Reply

      możesz użyć innego oleju (np rzepakowego czy też słonecznikowego)

  8. Marta 2016/01/08 at 19:24 - Reply

    A czy na drugi dzień są tak samo smaczne czy jednak troszeczkę tracą chrupkości? 🙂

    • wypiekibeaty 2016/01/08 at 19:34 - Reply

      Jeżeli nie będziesz ich zamykać w pudełku z czymś wilgotym to będzie ok 🙂

  9. […] Domowe nachos […]

  10. Sylwia 2016/01/06 at 18:33 - Reply

    Hej bede robic nachosy wg Twojego przepisu ale powiedz mi czy 160 st i pieczesz gora dol czy w termoobiegu?

    • wypiekibeaty 2016/01/06 at 18:54 - Reply

      Cześć Sylwia, piekłam na góra-dół 🙂

  11. Aga 2016/01/03 at 00:04 - Reply

    Dziękuję za przepis! Nachos wyszły idealnie (doprawiłam je ostrą papryką). Wcześniej próbowałam innego przepisu ze smażeniem i nie było aż tak dobrze.

  12. […] je często (najczęściej po prostu kroję go do sałatki zabieranej do pracy, albo robię sobie guacamole – świetnie się sprawdza do domowych tortilli […]

  13. Radek Polit 2016/07/30 at 08:06 - Reply

    so cool

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: