domowe nachos

Przepis na domowe nachosy i sos guacamole

Nic nie pobije tego pysznego i prostego przepisu na szybką przekąskę, który każdy może przygotować w domu! Aby zrobić swoje własne nachos, potrzebujesz tylko kilku prostych składników – przede wszystkim mąki kukurydzianej, oliwy z oliwek oraz przypraw. Upieczone nachosy podaje z guacamole, kwaśną śmietaną lub sosem salsa, aby nadać im jeszcze więcej smaku. Zobacz mój przepis i przygotuj je na wieczorne oglądanie ulubionych seriali. Teraz możesz cieszyć się pysznymi i chrupiącymi nachos z domowego piekarnika.

nachos

Domowe nachosy przepis krok po kroku

domowe nachos

Domowe nachos przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowe nachosy z mąki kukurydzianej. To świetna przekąska idealna na różne okazje.
4.42 z 77 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na ciasto na nachos:

  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 120 ml wody (ciepłej )
  • 45 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • chilli (, kolendra itp. – ewentualnie przyprawy do posypania)

składniki na sos guacamole:

  • 1 awokado (miękkie i dojrzałe)
  • 1 limonka
  • sól (, pieprz, chilli do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić domowe nachos krok po kroku

  • Ze wszystkich składników zagnieć ciasto – możesz to zrobić mikserem (z hakiem lub świderkami).
    120 g mąki pszennej, 120 g mąki kukurydzianej, 120 ml wody, 45 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, chilli
  • Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około 15 minut (u mnie leżało w woreczku dużo dłużej i czekało na pieczenie).
  • Odrywaj kawałki ciasta i wałkuj je na bardzo cienki placek – mniej więcej 1-2 mm, pokrój placek na mniejsze kawałki.
  • Ułóż nachosy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut w 160 stopniach (termoobieg)
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić sos gaucamole:

  • Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz ze skórki.
    1 awokado
  • Rozgnieć awokado widelcem, aż utworzy papkę.
  • Limonkę umyj, a następnie kilkakrotnie poturlaj nią (mocno dociskając ręką) po blacie – owoc dzięki temu trochę zmięknie i łatwiej będzie z niego wycisnąć sok.
    1 limonka
  • Wyciśnięty sok z limonki dodaj do awokado i wymieszaj.
  • Przypraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie chilli.
    sól
Prywatne
Słowa kluczowe domowe nachos
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
nachos

Domowe nachosy – wskazówki

Lubię domowe wersje popularnych przysmaków, bo są dużo zdrowsze od oryginałów, a często smaczniejsze, bo możemy je zrobić „pod swój smak” :)

Dlatego, gdy wypatrzyłam przepis na domowe nachos w ulotce Tupperware, to szybko go wypróbowałam (nie potrzebowałam nawet do tego pretekstu pod postacią imprezy ;)).

Ciasto robi się bardzo szybko (potrzebujecie tylko kupić wcześniej mąkę kukurydzianą – chociaż robiłam je też na mące ryżowej).

Wychodzi z niego mnóstwo nachosów – jeśli robicie porcję tylko dla domowników, to spokojnie możecie zrobić z połowy porcji.

Jak zrobić nachos?

Z mąki pszennej i kukurydzianej, oliwy oraz wody zagniatamy elastyczne ciasto. Potem wałkujemy je bardzo cienko i tniemy na kawałki.

Potem już nam zostaje pieczenie :)

Takie domowe nachosy możecie przygotować sobie w różnych smakach – ja zrobiłam w wersji na słono oraz posypane chilli.

Świetnie będą też smakować z innymi przyprawami oraz posypane ziołami – np. kolendrą.

Z czym podać nachosy?

Do nachos podajcie ulubione sosy lub dipy – mi świetnie smakowały z prostym sosem guacamole oraz z hummusem, a mój mąż dodatkowo jadł z domowym sosem paprykowym na ostro :)

Poniżej podaję również przepis na taki prosty sos guacamole wykorzystujący tylko awokado i limonki.

Polecam również paluchy z ciasta drożdżowego – równie idealne do podgryzania :D


nachos
nachos

 

Polecane przepisy na przekąski

Jeśli lubicie w domu coś sobie przegryźć przed telewizorem, albo urządzacie właśnie jakąś imprezę, to wypróbujcie również inne moje przepisy na proste i pyszne przekąski. Ja polecam między innymi takie: