Domowe nachos i sos guacamole
Lubię domowe wersje popularnych przysmaków, bo są dużo zdrowsze od oryginałów, a często smaczniejsze, bo możemy je zrobić „pod swój smak” :)
Dlatego, gdy wypatrzyłam przepis na domowe nachos w ulotce Tupperware, to szybko go wypróbowałam (nie potrzebowałam nawet do tego pretekstu pod postacią imprezy ;)).
Ciasto robi się bardzo szybko (potrzebujecie tylko kupić wcześniej mąkę kukurydzianą – chociaż robiłam je też na mące ryżowej) i wychodzi z niego mnóstwo nachos – jeśli robicie porcję tylko dla domowników, to spokojnie możecie zrobić z połowy porcji.
Domowe – znaczy lepsze :)
Takie domowe nachosy możecie przygotować sobie w różnych smakach – ja zrobiłam w wersji na słono oraz posypane chilli. Świetnie będą też smakować z innymi przyprawami oraz posypane ziołami – np. kolendrą.
Do nachos podajcie ulubione sosy lub dipy – mi świetnie smakowały z prostym sosem guacamole, a mój mąż dodatkowo jadł z domowym sosem paprykowym na ostro :)
Poniżej podaję również przepis na taki prosty sos guacamole wykorzystujący tylko awokado i limonki.
Polecam również paluchy z ciasta drożdżowego – równie idealne do podgryzania :D
Przepis do druku
Domowe nachos
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki kukurydzianej
- 120 ml ciepłej wody
- 45 ml oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka soli
- ewentualnie przyprawy do posypania: chilli, kolendra itp.
- jedno dojrzałe, miękkie awokado
- 1 limonka
- sól, pieprz, chilli do smaku
- Ze wszystkich składników zagnieć ciasto - możesz to zrobić mikserem (z hakiem lub świderkami).
- Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około 15 minut (u mnie leżało w woreczku dużo dłużej i czekało na pieczenie).
- Odrywaj kawałki ciasta i wałkuj je na bardzo cienki placek - mniej więcej 1-2 mm, pokrój placek na mniejsze kawałki.
- Ułóż nachosy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut w 160 stopniach.
- Po upieczeniu ostudź.
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz ze skórki.
- Rozgnieć awokado widelcem, aż utworzy papkę.
- Limonkę umyj, a następnie kilkakrotnie poturlaj nią (mocno dociskając ręką) po blacie - owoc dzięki temu trochę zmięknie i łatwiej będzie z niego wycisnąć sok.
- Wyciśnięty sok z limonki dodaj do awokado i wymieszaj.
- Przypraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie chilli.
Proszę trzymać za mnie kciuki, mam zamiar to zrobić w weekend. Wpadłem na ten szalony pomysł jedząc paczkę kupnych naczos. Zrobię swoje.
Czy jest jakiś pomysł jak otrzymać ciekawy smak samych suchych naczosów? Np jakaś serowa hmm, posypka? Pozdrawiam wszystkich czytelników i autorkę, bajo!
Możesz oczywiście posypać je różnymi przyprawami.
Przepyszne!!! Jeszcze z warzywnym sosem a’la serowym, sztos totalny❤️
Czy można dodać bezpośrednio do ciasta ostrą paprykę?
jasne! :)
[…] podać do nich pokrojone pity, albo domowe podpłomyki. Mi również świetnie smakowały z nachosami […]
Pyszne! Pyszne i jeszcze raz pyszne
Super :)
Można bez mąki kukurydzianej i bez ryżowej??
Możesz spróbować na mące pszennej – na pewno nie będą wtedy miały takie żółtego koloru i będą trochę inaczej smakować, ale w sumie mogą się udać :) Daj znać jak poszło :)
To wtedy wyjdzie maca
Nachosy super! :) właśnie robie po raz kolejny :) Wszystkim smakuja i sa banalne w przygotowaniu.
Mniam; )
super :)!
Jako fan naczosow stwierdzam ze to nie sa naczosy! Ciasto super jako podklad do tarty z naczosami nie ma nic wspolnego…
Przepis jest słaby, za dużo mąki przennej, to nie ma nic wspólnego z prawdziwymi nachosami
Każdy gust jest inny. Mi smakowały :)
Może być coś w zamian oliwy z oliwek? . ☺
możesz użyć innego oleju (np rzepakowego czy też słonecznikowego)
A czy na drugi dzień są tak samo smaczne czy jednak troszeczkę tracą chrupkości? :)
Jeżeli nie będziesz ich zamykać w pudełku z czymś wilgotym to będzie ok :)
[…] Domowe nachos […]
Hej bede robic nachosy wg Twojego przepisu ale powiedz mi czy 160 st i pieczesz gora dol czy w termoobiegu?
Cześć Sylwia, piekłam na góra-dół :)
Dziękuję za przepis! Nachos wyszły idealnie (doprawiłam je ostrą papryką). Wcześniej próbowałam innego przepisu ze smażeniem i nie było aż tak dobrze.
Super, bardzo się cieszę :)
[…] je często (najczęściej po prostu kroję go do sałatki zabieranej do pracy, albo robię sobie guacamole – świetnie się sprawdza do domowych tortilli […]
so cool