Przepis na domowe nachosy i sos guacamole
Lubię domowe wersje popularnych przysmaków, bo są dużo zdrowsze od oryginałów, a często smaczniejsze, bo możemy je zrobić „pod swój smak” :)
Dlatego, gdy wypatrzyłam przepis na domowe nachos w ulotce Tupperware, to szybko go wypróbowałam (nie potrzebowałam nawet do tego pretekstu pod postacią imprezy ;)).
Ciasto robi się bardzo szybko (potrzebujecie tylko kupić wcześniej mąkę kukurydzianą – chociaż robiłam je też na mące ryżowej).
Wychodzi z niego mnóstwo nachosów – jeśli robicie porcję tylko dla domowników, to spokojnie możecie zrobić z połowy porcji.
Jak zrobić nachosy?
Z mąki pszennej i kukurydzianej, oliwy oraz wody zagniatamy elastyczne ciasto. Potem wałkujemy je bardzo cienko i tniemy na kawałki.
Potem już nam zostaje pieczenie :)
Takie domowe nachosy możecie przygotować sobie w różnych smakach – ja zrobiłam w wersji na słono oraz posypane chilli.
Świetnie będą też smakować z innymi przyprawami oraz posypane ziołami – np. kolendrą.
Do nachos podajcie ulubione sosy lub dipy – mi świetnie smakowały z prostym sosem guacamole oraz z hummusem, a mój mąż dodatkowo jadł z domowym sosem paprykowym na ostro :)
Poniżej podaję również przepis na taki prosty sos guacamole wykorzystujący tylko awokado i limonki.
Polecam również paluchy z ciasta drożdżowego – równie idealne do podgryzania :D
Domowe nachosy przepis do druku

Domowe nachos
Składniki
nachos:
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki kukurydzianej
- 120 ml wody ciepłej
- 45 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- chilli , kolendra itp. - ewentualnie przyprawy do posypania
Instrukcja
nachos:
- Ze wszystkich składników zagnieć ciasto - możesz to zrobić mikserem (z hakiem lub świderkami).120 g mąki pszennej, 120 g mąki kukurydzianej, 120 ml wody, 45 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, chilli
- Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około 15 minut (u mnie leżało w woreczku dużo dłużej i czekało na pieczenie).
- Odrywaj kawałki ciasta i wałkuj je na bardzo cienki placek - mniej więcej 1-2 mm, pokrój placek na mniejsze kawałki.
- Ułóż nachosy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut w 160 stopniach (termoobieg)
- Po upieczeniu ostudź.
sos gaucamole:
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz ze skórki.1 awokado
- Rozgnieć awokado widelcem, aż utworzy papkę.
- Limonkę umyj, a następnie kilkakrotnie poturlaj nią (mocno dociskając ręką) po blacie - owoc dzięki temu trochę zmięknie i łatwiej będzie z niego wycisnąć sok.1 limonka
- Wyciśnięty sok z limonki dodaj do awokado i wymieszaj.
- Przypraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie chilli.sól