Focaccia przepis

Zaktualizowany: 2024 22 maja
focaccia

Przepis na puszystą i prostą włoską focaccię

Dziś mam dla was przepis na pyszną i prostą przekąskę po włosku. Włosi to mistrzowie prostej kuchni, gdzie przepisy wykorzystują podstawowe składniki oraz sezonowe warzywa i owoce. Włoska focaccia to bardzo popularny w tym kraju placek drożdżowy w wytrawnej wersji. Może służyć jako przekąska, albo nawet jako pieczywo. Rano kupicie ją w każdej włoskiej piekarni – ciepłą i pachnącą. Wystarczy odrywać kawałki ciasta i zjadać. Możecie dodatkowo zamaczać kawałki urwanego ciasta w odrobinie oliwy – będzie jeszcze pyszniejsza.

włoska focaccia

Puszysta focaccia przepis z filmem

Już dziś przygotuj taką pyszną, puszystą i fajnie chrupiącą drożdżową focaccię i zjedz ją ze smakiem jako przekąskę, albo dodatek do śniadania, czy obiadu.

focaccia

Focaccia najlepszy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszystą i pyszną włoską focaccię z ziołami świetną o każdej porze dnia.
4.72 z 7 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 2 hours
20 minut
Czas całkowity 2 hours 40 minut
Porcje 8
Kalorie 174 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/25 cm.
Składniki

składniki na focaccię

  • 300 g mąki pszennej (użyłam typ 650, 2 szklanki)
  • 150 ml wody (letniej)
  • 10 g drożdży (świeżych)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 50 ml mleka (letniego)
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli

składniki na wierzch focacci

  • oliwa (do wysmarowania foremki)
  • sól
  • bazylia (suszona)
  • oregano (suszone)
  • rozmaryn
Instrukcja
 

Jak zrobić focaccię krok po kroku

  • Drożdże rozkrusz, dodaj pół łyżeczki cukru i wymieszaj, aby drożdże się rozkruszyły.
    10 g drożdży, 0,5 łyżeczki cukru
  • Dodaj do drożdży letnie (!) mleko i wymieszaj – odstaw zaczyna do wyrośnięcia.
    50 ml mleka
  • W dużej misce miksera umieść mąkę.
    300 g mąki pszennej
  • Dodaj do niej sól oraz rozczyn drożdżowy – zacznij wyrabiać ciasto. Dodawaj stopniowo wodę.
    0,5 łyżeczki soli, 150 ml wody
  • W trakcie dodaj 2 łyżki oliwy.
    2 łyżki oliwy
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką albo folią spożywczą i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto krótko zagnieć dłońmi.
  • Foremkę do pieczenia posmaruj oliwą.
    oliwa
  • Wyłóż ciasto i rozciągnij je na wymiar foremki.
  • Przykryj foremkę folią spożywczą i odstaw na około pół godziny, aby ciasto się napuszyło.
  • Zdejmij folię z foremki i palcami porób w cieście dołki.
  • Posyp wierzch ciasta odrobiną soli oraz suszonymi przyprawami – bazylią, oregano i rozmarynem.
    sól, bazylia, oregano, rozmaryn
  • Piecz w 190 stopniach (najlepiej w trybie pizzy – dół i włączony wentylator – jeśli nie masz takiego trybu, to w termoobiegu) przez mniej więcej 20 minut – do zrumienia.
  • Po upieczeniu ostudź.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 174kcalWeglowodany: 24gBiałko: 5gTłuszcz: 7g
Słowa kluczowe prosta focaccia, puszysta focaccia
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżowa focaccia

Włoska focaccia – uwagi

Włoska focaccia to prawdziwa uczta dla podniebienia! Ten miękki, puszysty drożdżowy placek na słono z pewnością zaspokoi Twoje głodne kubki smakowe. Włoscy kucharze od pokoleń udoskonalają tę pyszną przekąskę, a dziś możesz cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem gdziekolwiek jesteś, a do tego możesz ją zrobić we własnej kuchni! Idealna na szybki lunch lub jako dodatek do wieczornego wina z przyjaciółmi.

Focaccia to zaraz obok pizzy nasz ulubiony włoski wypiek.

Jest ona zresztą bardzo „spokrewniona” z pizzą. Też przygotowana jest z ciasta drożdżowego. Tylko pieczona jest bez sosu i dodatków na wierzchu.

Jej ciasto jest też bardziej grube i sprężyste, z dużymi „oczkami”.

Możecie traktować focaccię jako smaczną przekąskę, albo zaserwować ją na kolację.

Moje dzieci lubią zabrać ją do szkoły – bo jest smaczna i się nie rozwala w transporcie :)

Podaję tu przepis na jedną średnią focaccię – taką na mniej więcej 8 porcji.

Jeśli chcecie to możecie zrobić ją z podwójnej porcji.

puszysta focaccia

Jak zrobić focaccie – wskazówki

Zobaczcie mój przepis zamieszczony tuż powyżej. Tam jest wszystko opisane krok po kroku.

Oprócz przepisu znajdziecie również na dole krótki filmik z jej przygotowania :) Jeśli będziecie mieli jeszcze jakieś wątpliwości, to on powinien rozwiać je wszystkie.

Mam nadzieję, że ta prosta puszysta focaccia zagości również w waszych domach.

A wielbicieli dobrych smaków zapraszam do wypróbowania innych przepisów z kuchni włoskiej.

Ps. Ostatnio bardzo popularne są focaccie „obrazy” z misternie ułożonymi ziołami i małymi warzywami, które tworzą obrazek – wypróbujcie również ten trend :)

przepis na focaccię
puszysta focaccia
prosta focaccia

Polecane przepisy na przekąski z kuchni włoskiej

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne włoskie przekąski na bazie ciasta pizzowego. Tu polecam Wam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2021 1 grudnia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

6 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Focaccia przepisy

Włoską Focaccie robi się z ciasta bardzo przypominającego ciasto na pizze. Podstawowa różnica polega na tym, że focaccia ma luźniejsze, mniej zwarte ciasto i do tego długo wyrasta przed włożeniem do piekarnika. Dodatkowo do focacci standardowo nie dodaje się sosu pomidorowego ani sera. Zwykle ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko się zagniata i przekłada do foremki posmarowanej olejem. Ciasto ponownie odstawia się do wyrośnięcia i napuszenia. Wtedy ciasto na focaccię polewamy oliwą i robimy w nim palcami dołki - tak aby ta oliwa w nie mogła płynąć. Wierzch posypujemy przyprawami - przede wszystkim solą, bazylią i oregano i tak pieczemy.

Jak zrobić focaccie?

Zobaczcie mój przepis opisany krok po kroku oraz mój filmik z przygotowań najlepszego ciasta na włoską focaccię i sprawdźcie jakie to proste. Włosi, którzy stawiają na prostotę w kuchni również i tu wybierają dobrej jakości składniki, ale proste przygotowanie. Ciasto po upieczeniu ma być puszyste i sprężyste. Do tego lekko tłuste od oliwy. Takie ciasto nie należy zapewne do najmniej kalorycznych, ale za to tak smakuje, że nikt nie będzie myślał o kaloriach. Ciepłą focaccię zjedzcie ze smakiem na śniadanie, przekąskę lub kolację.

Jeśli macie ochotę to możecie urozmaicić smak tej włoskiej przekąski. Możecie dodać na wierzch inne przyprawy - np. płatki chili. Możecie również dodać pokrojone cienko warzywa - np. oliwki, cebulę, czy pomidory. Wiele osób tworzy roślinne obrazy, które wyglądają wręcz bosko. Ja również robiłam focaccię ziołową z tartym ziemniakiem i powiem wam, że tak przygotowana focaccia smakowała wybornie! We Włoszech też bardzo często jedliśmy ją z odrobiną tartego wyrazistego sera.

Focaccia może mieć więc wiele wspaniałych i smacznych odmian - możecie za każdym razem piec inną :) Jeśli bardzo lubicie takie drożdżowe przekąski, to możecie od razu zrobić ciasto z podwójnej porcji - wtedy część możecie zabrać do pracy na drugie śniadanie, albo spakować dzieciom do szkoły. Zjedzą ją wtedy w trakcie przerwy lekcyjnej i dostarczą sobie energii na resztę dnia. Sprawdzi się to szczególnie dobrze, jeśli wasze dzieci nie lubią kanapek (jak moje własne). A wiem, że focaccia zawsze znajdzie u nich uznanie i zniknie z kanapnika :)