Przepis na puszystą i prostą włoską focaccię

focaccia

Focaccia to zaraz obok pizzy nasz ulubiony włoski wypiek.

Jest ona zresztą bardzo „spokrewniona” z pizzą.

Też przygotowana jest z ciasta drożdżowego.

Tylko pieczona jest bez sosu i dodatków na wierzchu.

Ciasto jest też bardziej grube i sprężyste, z dużymi „oczkami”.

Możecie traktować focaccię jako smaczną przekąskę, albo zaserwować ją na kolację.

Moje dzieci lubią zabrać ją do szkoły – bo jest smaczna i się nie rozwala w transporcie :)

Podaję tu przepis na jedną średnią focaccię – taką na mniej więcej 8 porcji.

Jeśli chcecie to możecie zrobić ją z podwójnej porcji.

Oprócz przepisu znajdziecie również na dole krótki filmik z jej przygotowania :)

Mam nadzieję, że ta prosta puszysta focaccia zagości również w waszych domach.

A wielbicieli dobrych smaków zapraszam do wypróbowania innych przepisów z kuchni włoskiej.

Ps. Ostatnio bardzo popularne są focaccie „obrazy” z misternie ułożonymi ziołami i małymi warzywami, które tworzą obrazek – wypróbujcie również ten trend :)

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę
puszysta focaccia
włoska focaccia
przepis na focaccię
drożdżowa focaccia
puszysta focaccia
prosta focaccia

Puszysta focaccia przepis do druku

focaccia

Focaccia

Wypieki Beaty
Przepis na puszystą i pyszną włoską focaccię z ziołami.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 2 godz
20 minut
Czas całkowity 2 godz 40 minut
Porcje 8
Kalorie 174 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/25 cm.

Składniki

focaccia

  • 300 g mąki użyłam typ 650, 2 szklanki
  • 150 ml wody letniej
  • 10 g drożdży świeżych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 50 ml mleka letniego
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli

dodatkowo

  • oliwa do wysmarowania foremki
  • sól
  • bazylia suszona
  • oregano suszone
  • rozmaryn

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj pół łyżeczki cukru i wymieszaj, aby drożdże się rozkruszyły.
  • Dodaj do drożdży letnie (!) mleko i wymieszaj – odstaw zaczyna do wyrośnięcia.
  • W dużej misce miksera umieść mąkę.
  • Dodaj do niej sól oraz rozczyn drożdżowy – zacznij wyrabiać ciasto.
  • W trakcie dodaj 2 łyżki oliwy.
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką albo folią spożywczą i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto krótko zagnieć dłońmi.
  • Foremkę do pieczenia posmaruj oliwą.
  • Wyłóż ciasto i rozciągnij je na wymiar foremki.
  • Przykryj foremkę folią spożywczą i odstaw na około pół godziny, aby ciasto się napuszyło.
  • Zdejmij folię z foremki i palcami porób w cieście dołki.
  • Posyp wierzch ciasta odrobiną soli oraz suszonymi przyprawami – bazylią, oregano i rozmarynem.
  • Piecz w 190 stopniach (najlepiej w trybie pizzy – dół i włączony wentylator – jeśli nie masz takiego trybu, to w termoobiegu) przez mniej więcej 20 minut – do zrumienia.
  • Po upieczeniu ostudź.

Film

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 174kcalWeglowodany: 24gBiałko: 5gTłuszcz: 7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!