Przepis na pyszną ziołową focaccię z ziemniakami :)

ziołowa focaccia z ziemniakami

Dziś poleca się wam ziołowa focaccia z ziemniakami.

Zrobiłam nam ostatnio taką focaccię przekonana przez Zuzannę z bloga Chilli czosnek oliwa, że to najlepsza focaccia na świecie.

Czy jest najlepsza, to na razie trudno mi wyrokować, ale na pewno jest baaaardzo smaczna.

I nawet moje dzieci, które na początku podchodziły do niej sceptycznie – wiecie, zielone, zioła ;) – zajadały aż się uszy trzęsły :D

Moja córka zastanawiała się co jest na wierzchu i myślała, że to ser.

Była bardzo zdziwiona gdy się dowiedziała, że to tarty ziemniak :D

Zrobiłam ją trochę bardziej po swojemu i przygotowałam od razu podwójną porcję.

Z tej ilości wystarczyła nam jako obiad i muszę przyznać, że się nią objedliśmy.

Polecam wam także moje wcześniejsze przepisy na focaccię z cebulką oraz na mini focaccie z oliwkami (ulubione mojego syna).

przepis na focaccię z ziołami prosta focaccia z ziołami

włoska focaccia z ziołami i ziemniakiem ziołowa focaccia

Ziołowa focaccia – przepis do druku

ziołowa focaccia z ziemniakami

Ziołowa focaccia

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną ziołową focaccię z ziemniakami - polecam!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 4 godz 20 minut
Porcje 2
Kalorie 680 kcal

Składniki
  

ciasto:

  • 250 g mąki 1 i 2/3 szklanki
  • 150 ml wody ciepłej, nie gorącej
  • 10 g drożdży świeżych - pół opakowania suszonych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżki soli

ziołowe pesto:

  • 1 garść ziół świeże - bazylia, oregano oraz natka pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

dodatkowo:

  • 1 ziemniak średni, ok 100g

Instrukcja
 

  • Drożdże rozpuść w części ciepłej wody.
  • W misie umieść mąkę, olej i sól.
  • Dodaj drożdże oraz resztę wody.
  • Wyrób ciasto - jeśli będzie za rzadkie dodaj trochę więcej mąki, a jeśli za gęste, to odrobinę więcej wody.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i znowu odstaw na około godzinę.
  • Większą blaszkę - ja robiłam z podwójnej porcji, więc przygotowałam dużą blachę z piekarnika - wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż ciasto i rozprowadź po blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni (najlepiej grzanie od dołu) i przygotuj ziołowe pesto.
  • Umieść wszystkie składniki i dokładnie zblenduj.
  • Ziemniaka dobrze umyj - nie obieraj.
  • Przed samym pieczeniem porób palcami w cieście dołki.
  • Posmaruj wierzch ziołowym pesto i zetrzyj bezpośrednio na wierzch ziemniaka - na tarce o dużych oczkach.
  • Posól wierzch i wstaw do piekarnika.
  • Piecz około 20 minut - 5 minut przed końcem możesz włączyć podpiekanie góry, tak aby ziemniaki ładnie się zrumieniły.

Notatki

2 większe, albo 4 mniejsze porcje.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 680kcalWeglowodany: 95gBiałko: 18gTłuszcz: 23g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!