Ziołowa focaccia
z ziemniakami :)
Zrobiłam nam ostatnio taką ziołową focaccię przekonana przez Zuzannę z bloga Chilli czosnek oliwa, że to najlepsza focaccia na świecie.
Czy jest najlepsza, to na razie trudno mi wyrokować, ale na pewno jest baaaardzo smaczna.
I nawet moje dzieci, które na początku podchodziły do niej sceptycznie – wiecie, zielone, zioła ;) – zajadały aż się uszy trzęsły :D
Moja córka zastanawiała się co jest na wierzchu i myślała, że to ser.
Była bardzo zdziwiona gdy się dowiedziała, że to tarty ziemniak :D
Zrobiłam ją trochę bardziej po swojemu i przygotowałam od razu podwójną porcję.
Z tej ilości wystarczyła nam jako obiad i muszę przyznać, że się nią objedliśmy.
Polecam wam także moje wcześniejsze przepisy na focaccię z cebulką oraz na mini focaccie z oliwkami (ulubione mojego syna).




Ziołowa focaccia – przepis do druku

Ziołowa focaccia
Składniki
ciasto:
- 250 g mąki 1 i 2/3 szklanki
- 150 ml wody ciepłej, nie gorącej
- 10 g drożdży świeżych - pół opakowania suszonych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżki soli
ziołowe pesto:
- 1 garść ziół świeże - bazylia, oregano oraz natka pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
dodatkowo:
- 1 ziemniak średni, ok 100g
Instrukcja
- Drożdże rozpuść w części ciepłej wody.
- W misie umieść mąkę, olej i sól.
- Dodaj drożdże oraz resztę wody.
- Wyrób ciasto - jeśli będzie za rzadkie dodaj trochę więcej mąki, a jeśli za gęste, to odrobinę więcej wody.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i znowu odstaw na około godzinę.
- Większą blaszkę - ja robiłam z podwójnej porcji, więc przygotowałam dużą blachę z piekarnika - wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasto i rozprowadź po blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni (najlepiej grzanie od dołu) i przygotuj ziołowe pesto.
- Umieść wszystkie składniki i dokładnie zblenduj.
- Ziemniaka dobrze umyj - nie obieraj.
- Przed samym pieczeniem porób palcami w cieście dołki.
- Posmaruj wierzch ziołowym pesto i zetrzyj bezpośrednio na wierzch ziemniaka - na tarce o dużych oczkach.
- Posól wierzch i wstaw do piekarnika.
- Piecz około 20 minut - 5 minut przed końcem możesz włączyć podpiekanie góry, tak aby ziemniaki ładnie się zrumieniły.
Składniki Odżywcze
Bardzo ciekawy przepis, na pewno go wypróbuję. Mam nadzieję, że po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej będzie równie dobrze smakować. Obiady jem w pracy, ale przygotowuję je sam w domu.
Też ją odgrzewaliśmy w mikrofalówce – najlepiej z funkcją grilla – jeśli twoja mikrofalówka ją ma :)