Przepis na pyszną ziołową focaccię z ziemniakami
Dziś u mnie pyszna ziołowa focaccia z domowym pesto z bazylii, oregano i natki pietruszki pieczona z dodatkiem tartego chrupiącego ziemniaka. Taka focaccia to doskonała przekąska do schwycenia w ciągu dnia, a nawet możecie ją zabrać do pracy, albo spakować dzieciom do szkoły.
Spis treści
Ziołowa focaccia przepis krok po kroku
Jeśli lubisz prostą i pożywną włoską kuchnię, to koniecznie zrób tą niezwykle aromatyczną i pyszną focaccię z ziołowym pesto i wiórkami tartego ziemniaka.
Ziołowa focaccia przepis
Składniki
składniki na ciasto na focaccię
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 150 ml wody (ciepłej, nie gorącej)
- 10 g drożdży (świeżych – pół opakowania suszonych)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżki soli
składniki na ziołowe pesto do focaccii
- 1 garść ziół (świeże – bazylia, oregano oraz natka pietruszki)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
dodatkowo do focaccii
- 1 ziemniak (średni, ok 100g)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto na focaccię
- Drożdże rozpuść w części ciepłej wody.10 g drożdży, 150 ml wody
- W misie umieść mąkę, olej (lub oliwę) i sól.250 g mąki pszennej, 1 łyżka oliwy z oliwek, 0,5 łyżki soli
- Dodaj drożdże oraz resztę wody.
- Wyrób ciasto – jeśli będzie za rzadkie dodaj trochę więcej mąki, a jeśli za gęste, to odrobinę więcej wody.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i znowu odstaw na około godzinę.
- Większą blaszkę – ja robiłam z podwójnej porcji, więc przygotowałam dużą blachę z piekarnika – wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasto i rozprowadź po blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni (najlepiej grzanie od dołu) i przygotuj ziołowe pesto.
Jak zrobić ziołowe pesto do focacci
- Umieść wszystkie składniki i dokładnie zmiksuj.1 garść ziół, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku
- Ziemniaka dobrze umyj – nie obieraj.1 ziemniak
- Przed samym pieczeniem porób palcami w cieście dołki.
- Posmaruj wierzch ziołowym pesto i zetrzyj bezpośrednio na wierzch ziemniaka – na tarce o dużych oczkach.
- Posól wierzch i wstaw do piekarnika.
- Piecz około 20 minut – 5 minut przed końcem możesz włączyć podpiekanie góry, tak aby ziemniaki ładnie się zrumieniły.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Focaccia z pesto i ziemniakiem – uwagi
Dziś poleca się wam ziołowa focaccia z ziemniakami.
Zrobiłam nam ostatnio taką focaccię przekonana przez Zuzannę z bloga Chilli czosnek oliwa, że to najlepsza focaccia na świecie.
Czy jest najlepsza, to na razie trudno mi wyrokować, ale na pewno jest baaaardzo smaczna.
I nawet moje dzieci, które na początku podchodziły do niej sceptycznie – wiecie, zielone, zioła ;) – zajadały aż się uszy trzęsły :D
Moja córka zastanawiała się co jest na wierzchu i myślała, że to ser.
Była bardzo zdziwiona gdy się dowiedziała, że to tarty ziemniak :D
Zrobiłam ją trochę bardziej po swojemu i przygotowałam od razu podwójną porcję.
Z tej ilości wystarczyła nam jako obiad i muszę przyznać, że się nią objedliśmy.
Polecam wam także moje wcześniejsze przepisy na focaccię z cebulką oraz na mini focaccie z oliwkami (ulubione mojego syna).
Polecane przepisy na focaccię
Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne focaccie. Możecie je przygotować z różnymi dodatkami i każda będzie rewelacyjna.