Ziołowa focaccia

z ziemniakami 🙂

 

ziołowa focaccia z ziemniakami

 

Zrobiłam nam ostatnio taką ziołową focaccię przekonana przez Zuzannę, że to najlepsza focaccia na świecie.

Czy jest najlepsza, to na razie trudno mi wyrokować, ale na pewno jest baaaardzo smaczna.

I nawet moje dzieci, które na początku podchodziły do niej sceptycznie – wiecie, zielone, zioła 😉 – zajadały aż się uszy trzęsły 😀

Moja córka zastanawiała się co jest na wierzchu i myślała, że to ser.

Była bardzo zdziwiona gdy się dowiedziała, że to tarty ziemniak 😀

Zrobiłam ją trochę bardziej po swojemu i przygotowałam od razu podwójną porcję.

Z tej ilości wystarczyła nam jako obiad i muszę przyznać, że się nią objedliśmy.

Polecam wam także moje wcześniejsze przepisy na focaccię z cebulką oraz na mini focaccie z oliwkami (ulubione mojego syna).

 

przepis na focaccię z ziołami prosta focaccia z ziołami
 

włoska focaccia z ziołami i ziemniakiem ziołowa focaccia
 

Ziołowa focaccia – przepis do druku

Ziołowa focaccia

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dwie większe porcje, albo 4 mniejsze przekąski.
Autor:
Typ przepisu: Focaccia
Ilość: 2
Składniki
ciasto:
  • około 250 g (1 i ⅔ szklanki) mąki
  • około 150 ml ciepłej (nie gorącej) wody
  • 10 g świeżych (pół opakowania suszonych) drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżki soli
ziołowe pesto:
  • garść świeżych! ziół - użyłam bazylię, oregano oraz natkę pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
dodatkowo:
  • 1 średni ziemniak - tak około 100 g
Wykonanie
  1. Drożdże rozpuść w części ciepłej wody.
  2. W misie umieść mąkę, olej i sól.
  3. Dodaj drożdże oraz resztę wody.
  4. Wyrób ciasto - jeśli będzie za rzadkie dodaj trochę więcej mąki, a jeśli za gęste, to odrobinę więcej wody.
  5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i znowu odstaw na około godzinę.
  7. Większą blaszkę - ja robiłam z podwójnej porcji, więc przygotowałam dużą blachę z piekarnika - wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Wyłóż ciasto i rozprowadź po blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
  9. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni (najlepiej grzanie od dołu) i przygotuj ziołowe pesto.
  10. Umieść wszystkie składniki i dokładnie zblenduj.
  11. Ziemniaka dobrze umyj - nie obieraj.
  12. Przed samym pieczeniem porób palcami w cieście dołki.
  13. Posmaruj wierzch ziołowym pesto i zetrzyj bezpośrednio na wierzch ziemniaka - na tarce o dużych oczkach.
  14. Posól wierzch i wstaw do piekarnika.
  15. Piecz około 20 minut - 5 minut przed końcem możesz włączyć podpiekanie góry, tak aby ziemniaki ładnie się zrumieniły.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 680 Tłuszcze: 23 g Węglowodany: 95 g Białka: 18 g