Zaktualizowany: 2023 1 czerwcaOpublikowano: 2020 29 czerwca
ziołowa focaccia z ziemniakami

Przepis na pyszną ziołową focaccię z ziemniakami

Dziś u mnie pyszna ziołowa focaccia z domowym pesto z bazylii, oregano i natki pietruszki pieczona z dodatkiem tartego chrupiącego ziemniaka. Taka focaccia to doskonała przekąska do schwycenia w ciągu dnia, a nawet możecie ją zabrać do pracy, albo spakować dzieciom do szkoły.

przepis na focaccię z ziołami

Ziołowa focaccia przepis krok po kroku

Jeśli lubisz prostą i pożywną włoską kuchnię, to koniecznie zrób tą niezwykle aromatyczną i pyszną focaccię z ziołowym pesto i wiórkami tartego ziemniaka.

ziołowa focaccia z ziemniakami

Ziołowa focaccia przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną ziołową focaccię z pesto i tartym ziemniakiem – polecam!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 4 hours
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 4 hours 20 minut
Porcje 2
Kalorie 680 kcal
Składniki

składniki na ciasto na focaccię

  • 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
  • 150 ml wody (ciepłej, nie gorącej)
  • 10 g drożdży (świeżych – pół opakowania suszonych)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżki soli

składniki na ziołowe pesto do focaccii

  • 1 garść ziół (świeże – bazylia, oregano oraz natka pietruszki)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

dodatkowo do focaccii

  • 1 ziemniak (średni, ok 100g)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto na focaccię

  • Drożdże rozpuść w części ciepłej wody.
    10 g drożdży, 150 ml wody
  • W misie umieść mąkę, olej (lub oliwę) i sól.
    250 g mąki pszennej, 1 łyżka oliwy z oliwek, 0,5 łyżki soli
  • Dodaj drożdże oraz resztę wody.
  • Wyrób ciasto – jeśli będzie za rzadkie dodaj trochę więcej mąki, a jeśli za gęste, to odrobinę więcej wody.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i znowu odstaw na około godzinę.
  • Większą blaszkę – ja robiłam z podwójnej porcji, więc przygotowałam dużą blachę z piekarnika – wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż ciasto i rozprowadź po blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni (najlepiej grzanie od dołu) i przygotuj ziołowe pesto.

Jak zrobić ziołowe pesto do focacci

  • Umieść wszystkie składniki i dokładnie zmiksuj.
    1 garść ziół, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku
  • Ziemniaka dobrze umyj – nie obieraj.
    1 ziemniak
  • Przed samym pieczeniem porób palcami w cieście dołki.
  • Posmaruj wierzch ziołowym pesto i zetrzyj bezpośrednio na wierzch ziemniaka – na tarce o dużych oczkach.
  • Posól wierzch i wstaw do piekarnika.
  • Piecz około 20 minut – 5 minut przed końcem możesz włączyć podpiekanie góry, tak aby ziemniaki ładnie się zrumieniły.
Notatki
2 większe, albo 4 mniejsze porcje.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 680kcalWeglowodany: 95gBiałko: 18gTłuszcz: 23g
Słowa kluczowe focaccia z ziemniakami, ziołowy placek drożdżowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
prosta focaccia z ziołami

Focaccia z pesto i ziemniakiem – uwagi

Dziś poleca się wam ziołowa focaccia z ziemniakami.

Zrobiłam nam ostatnio taką focaccię przekonana przez Zuzannę z bloga Chilli czosnek oliwa, że to najlepsza focaccia na świecie.

Czy jest najlepsza, to na razie trudno mi wyrokować, ale na pewno jest baaaardzo smaczna.

I nawet moje dzieci, które na początku podchodziły do niej sceptycznie – wiecie, zielone, zioła ;) – zajadały aż się uszy trzęsły :D

Moja córka zastanawiała się co jest na wierzchu i myślała, że to ser.

Była bardzo zdziwiona gdy się dowiedziała, że to tarty ziemniak :D

Zrobiłam ją trochę bardziej po swojemu i przygotowałam od razu podwójną porcję.

Z tej ilości wystarczyła nam jako obiad i muszę przyznać, że się nią objedliśmy.

Polecam wam także moje wcześniejsze przepisy na focaccię z cebulką oraz na mini focaccie z oliwkami (ulubione mojego syna).

 

włoska focaccia z ziołami i ziemniakiem
ziołowa focaccia

 

 

Polecane przepisy na focaccię

Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne focaccie. Możecie je przygotować z różnymi dodatkami i każda będzie rewelacyjna.

Podziel się przepisem