Włoska focaccia z olejem rzepakowym

Zaktualizowany: 2023 25 maja
włoska focaccia

Przepis na tradycyjną włoską focaccię

Włoska focaccia to idealna przekąska, która przeniesie Cię do słonecznej Italii. Ta aromatyczna i lekko chrupiąca focaccia jest wypiekana z cebulą, która dodaje charakteru, oraz plastrami soczystego pomidora, które nadają świeżości i intensywnego smaku. Połączenie tych składników sprawia, że każdy kęs to niebiańska uczta dla podniebienia. Ta tradycyjna włoska przekąska doskonale sprawdzi się na imprezach, spotkaniach czy jako smakowity dodatek do dań głównych. Focaccia z cebulą i plastrami pomidora to prawdziwa gratka dla miłośników kuchni włoskiej, którzy pragną delektować się prostymi, ale wyrafinowanymi smakami śródziemnomorskiego regionu. Gorąco polecam!

focaccia2

Włoska focaccia z cebulą przepis przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na prostą przekąskę, która zasmakuje każdemu i będzie smaczna nie tylko na ciepło, ale również na zimno, to koniecznie spróbuj włoskiej focacci!

foccacia

Włoska focaccia z olejem rzepakowym przepis

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjną włoską focaccię z ciasta drożdżowego pieczoną z dodatkiem warzyw.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Składniki

składniki na drożdżowe ciasto na focaccię

  • 20 g drożdży (świeżych )
  • 240 ml wody (cieplej )
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok 380 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki bazylii (suszonej )
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy ((opcjonalnie, można zastąpić np. czosnkiem granulowanym))

dodatkowe składniki do focacci

  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • kilka oliwek (czarnych lub zielonych )
  • kilka liści bazylii (świeżych )
  • żółty ser (tarty – opcjonalnie)
Instrukcja
 

Jak zrobić włoską focaccię

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, zalej ciepłą wodą i wymieszaj.
    20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 240 ml wody
  • Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
  • W dużej misce umieść mąkę, sól, olej rzepakowy oraz przyprawy, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto (możesz to zrobić mikserem).
    ok 380 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 60 ml oleju rzepakowego, 0,5 łyżeczki bazylii, 0,5 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka zielonej czubricy
  • Gdy ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od miski, to przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Po wyrośnięciu ciasto zagnieć kilkakrotnie, a następnie rozwałkuj, albo rozciągnij je na kwadrat prawie o wielkości blachy z piekarnika.
  • Porób palcem w cieście dołki na całej powierzchni (trzeba go "podźgać").
  • Posmaruj wierzch olejem rzepakowym i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny do napuszenia.
  • Ułóż swoje ulubione dodatki.
    1 cebula, 1 pomidor, kilka oliwek, kilka liści bazylii, żółty ser
  • Piecz w 230 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut – focaccia musi się lekko zrumienić.
  • Podawaj na ciepło.
Prywatne
Słowa kluczowe focaccia z cebulą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
focaccia3

Focaccia z cebulą i pomidorem – uwagi

Mam dla Was przepis na rewelacyjną włoską przekąskę – łatwą do przygotowania i bardzo smaczną :)

Mam na myśli focaccię.

Focaccia to prostsza odmiana pizzy, a w zasadzie jest podstawą każdej pizzy, gdyż jest to spód od pizzy z samymi przyprawami lub minimalną ilością dodatków.

Podaje się ją bez sosu pomidorowego, za to okraszoną oliwą lub olejem.

Ja do swojej focacci dodałam olej rzepakowy z kwasami omega-3, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Mamy tu więc połączenie kuchni śródziemnomorskiej (ogólnie uznawanej za bardzo zdrową) i polskiego oleju rzepakowego.

Jeśli do focacci zrobicie sobie świeżą sałatkę z pomidorami i olejem, to dodatkowo podwoicie zdrowotne działanie tego posiłku :)

A jeśli macie ochotę na pyszną pizzę to zobaczcie mój przepis na pizzę – najlepszy!

Polecane przepisy na przekąski z kuchni włoskiej

Jeśli lubicie kuchnię włoską, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy z tej niezwykle pysznej i prostej kuchni. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2014 30 maja

Podziel się przepisem

5 from 2 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

3 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Włoska focaccia przepis

Przepis na focaccia przyda się wam nie raz. Tą pyszną włoską przekąskę możecie przygotować na lunch, kolację albo na ciepłą przekąskę. Ciasto jest trochę podobne do ciasta na pizzę, ale jest trochę luźniejsze. Focaccię pieczemy w foremce, więc ciasto nie musi być zwarte jak na pizzę. Możecie ją upiec posmarowaną jedynie oliwą albo zrobić z dodatkami. Moja focaccia z oliwkami, pokrojonym pomidorem i cebulą smakowała wyśmienicie. Tradycyjna włoska focaccia znajdzie uznanie u wszystkich wielbicieli pizzy! Spróbujcie koniecznie.

Przepis focaccia

Włoska focaccia to lekkie i puszyste ciasto drożdżowe dość obficie posmarowane pyszną oliwą z oliwek. I już to wystarczy do przygotowania prostej focacci. Zobaczcie mój przepis na focaccie i sprawdźcie jak zrobić włoską focaccię w domu. Możecie przygotować jedną dużą blachę ciasta albo zrobić 2-3 mniejsze o różnych smakach. Bardzo popularne są również "obrazy" na focacci. Pokrojone warzywa i zioła układamy tworząc barwne obrazy i tak pieczemy. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na włoską focaccię.