Mam dla Was przepis na rewelacyjną włoską przekąskę – łatwą do przygotowania i bardzo smaczną :)
Mam na myśli focaccię.
Focaccia to prostsza odmiana pizzy, a w zasadzie jest podstawą każdej pizzy, gdyż jest to spód od pizzy z samymi przyprawami lub minimalną ilością dodatków.
Podaje się ją bez sosu pomidorowego, za to okraszoną oliwą lub olejem.
Ja do swojej focacci dodałam olej rzepakowy z kwasami omega-3, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Mamy tu więc połączenie kuchni śródziemnomorskiej (ogólnie uznawanej za bardzo zdrową) i polskiego oleju rzepakowego.
Jeśli do focacci zrobicie sobie świeżą sałatkę z pomidorami i olejem, to dodatkowo podwoicie zdrowotne działanie tego posiłku :)

Wloska focaccia z olejem rzepakowym
Składniki
ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 szklanka cieplej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- pól łyżeczki suszonej bazylii
- pól łyżeczki oregano
- łyżeczka zielonej czubricy (opcjonalnie, można zastąpić np. czosnkiem granulowanym)
dodatkowo:
- 1 cebula
- pomidor
- kilka czarnych lub zielonych oliwek
- kilka świeżych liści bazylii
- tarty żółty ser (ja użyłam startkowany oscypek :))
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, zalej ciepłą wodą i wymieszaj.
- Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
- W dużej misce umieść mąkę, sól, olej rzepakowy oraz przyprawy, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto (możesz to zrobić mikserem).
- Gdy ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od miski, to przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasto zagnieć kilkakrotnie, a następnie rozwałkuj, albo rozciągnij je na kwadrat prawie o wielkości blachy z piekarnika.
- Porób palcem w cieście dołki na całej powierzchni (trzeba go "podźgać").
- Posmaruj wierzch olejem rzepakowym, ułóż swoje ulubione dodatki.
- Piecz w 230 stopniach przez około 20 minut - focaccia musi się lekko zrumienić.
- Podawaj na ciepło.
[…] wcześniej na blogu pojawił się przepis na włoską facaccie -bardzo pyszną nawiasem mówiąc […]
Musi być przepyszna!