Mam dla Was przepis na rewelacyjną włoską przekąskę – łatwą do przygotowania i bardzo smaczną :)

Mam na myśli focaccię.

Focaccia to prostsza odmiana pizzy, a w zasadzie jest podstawą każdej pizzy, gdyż jest to spód od pizzy z samymi przyprawami lub minimalną ilością dodatków.

Podaje się ją bez sosu pomidorowego, za to okraszoną oliwą lub olejem.

Ja do swojej focacci dodałam olej rzepakowy z kwasami omega-3, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Mamy tu więc połączenie kuchni śródziemnomorskiej (ogólnie uznawanej za bardzo zdrową) i polskiego oleju rzepakowego.

Jeśli do focacci zrobicie sobie świeżą sałatkę z pomidorami i olejem, to dodatkowo podwoicie zdrowotne działanie tego posiłku :)

 

focaccia1

focaccia2

focaccia3

foccacia

Wloska focaccia z olejem rzepakowym

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka cieplej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pól łyżeczki suszonej bazylii
  • pól łyżeczki oregano
  • łyżeczka zielonej czubricy (opcjonalnie, można zastąpić np. czosnkiem granulowanym)

dodatkowo:

  • 1 cebula
  • pomidor
  • kilka czarnych lub zielonych oliwek
  • kilka świeżych liści bazylii
  • tarty żółty ser (ja użyłam startkowany oscypek :))

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, zalej ciepłą wodą i wymieszaj.
  • Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
  • W dużej misce umieść mąkę, sól, olej rzepakowy oraz przyprawy, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto (możesz to zrobić mikserem).
  • Gdy ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od miski, to przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Po wyrośnięciu ciasto zagnieć kilkakrotnie, a następnie rozwałkuj, albo rozciągnij je na kwadrat prawie o wielkości blachy z piekarnika.
  • Porób palcem w cieście dołki na całej powierzchni (trzeba go "podźgać").
  • Posmaruj wierzch olejem rzepakowym, ułóż swoje ulubione dodatki.
  • Piecz w 230 stopniach przez około 20 minut - focaccia musi się lekko zrumienić.
  • Podawaj na ciepło.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!