Przepis na tradycyjną włoską focaccię

Mam dla Was przepis na rewelacyjną włoską przekąskę – łatwą do przygotowania i bardzo smaczną :)

Mam na myśli focaccię.

Focaccia to prostsza odmiana pizzy, a w zasadzie jest podstawą każdej pizzy, gdyż jest to spód od pizzy z samymi przyprawami lub minimalną ilością dodatków.

Podaje się ją bez sosu pomidorowego, za to okraszoną oliwą lub olejem.

Ja do swojej focacci dodałam olej rzepakowy z kwasami omega-3, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Mamy tu więc połączenie kuchni śródziemnomorskiej (ogólnie uznawanej za bardzo zdrową) i polskiego oleju rzepakowego.

Jeśli do focacci zrobicie sobie świeżą sałatkę z pomidorami i olejem, to dodatkowo podwoicie zdrowotne działanie tego posiłku :)

A jeśli macie ochotę na pyszną pizzę to zobaczcie mój przepis na pizzę – najlepszy!

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

włoska focaccia

focaccia2

focaccia3

Włoska focaccia przepis

foccacia

Wloska focaccia z olejem rzepakowym

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjną focaccię z dodatkiem warzyw.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 50 minut
Danie Obiad
Porcje 4

Składniki

ciasto:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka wody cieplej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok 380 g mąki pszennej 2,5 szklanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki bazylii suszonej
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy (opcjonalnie, można zastąpić np. czosnkiem granulowanym)

dodatkowo:

  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • kilka oliwek czarnych lub zielonych
  • kilka liści bazylii świeżych
  • żółty ser tarty - opcjonalnie

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, zalej ciepłą wodą i wymieszaj.
    20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 szklanka wody
  • Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
  • W dużej misce umieść mąkę, sól, olej rzepakowy oraz przyprawy, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto (możesz to zrobić mikserem).
    ok 380 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 0,5 łyżeczki bazylii, 0,5 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka zielonej czubricy
  • Gdy ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od miski, to przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Po wyrośnięciu ciasto zagnieć kilkakrotnie, a następnie rozwałkuj, albo rozciągnij je na kwadrat prawie o wielkości blachy z piekarnika.
  • Porób palcem w cieście dołki na całej powierzchni (trzeba go "podźgać").
  • Posmaruj wierzch olejem rzepakowym i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny do napuszenia.
  • Ułóż swoje ulubione dodatki.
    1 cebula, 1 pomidor, kilka oliwek, kilka liści bazylii, żółty ser
  • Piecz w 230 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - focaccia musi się lekko zrumienić.
  • Podawaj na ciepło.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!