Przepis na rewelacyjne ciasto na pizzę i sos pomidorowy

ciasto na pizzę


Chyba nie ma nikogo, kto by nie lubił pizzy :)

U mnie w domu są sami jej wielbiciele, więc jak robimy pizzę to od razu trzeba robić kilka sztuk :)

Muszę przyznać, że mistrzem ciasta na pizzę jest u nas mój mąż – robienie go doprowadził moim zdaniem do perfekcji. Gdy ja robię pizzę, to korzystam z jego przepisu 😁

Jak zrobić ciasto na pizzę?

W pierwszej kolejności musicie zwrócić uwagę na mąkę.

Najlepsza jest mąka włoska typ 00 – jest to śnieżnobiała i bardzo drobno zmielona mąka.

Kiedyś trudno było ją zdobyć w naszych sklepach, ale ostatnio coraz prościej na nią trafić.

My najbardziej lubimy do pizzę mąkę typ 650.

Nie jest ona tak drobniutka jak typ 00, ale wspaniale się sprawdza. Szczególnie jeśli lubi się pizzę na cienkim i chrupiącym cieście.

Jeśli wolicie grube i puszyste ciasto to możecie użyć mąkę typ 450 lub 500.

Ciasto wyrabiamy mikserem i to przez dość długi czas, tak aby jak najlepiej napowietrzyć ciasto. Potem odstawiamy go do wyrośnięcia.

Jeśli nie zużywacie na raz całego ciasta, to przed wyrastaniem możecie przełożyć je do woreczka foliowego i schować do lodówki.

Jak upiec pizzę?

Pizzę najlepiej upiec na specjalnym kamieniu (trzeba go długo nagrzewać w piekarniku, zanim upiecze się na nim ciasto).

Jeśli nie posiadacie takiego kamienia, to też nie jest problemem, możecie spokojnie upiec ją na zwykłej blaszce.

Tajemnicą pieczenia jest temperatura – piekarnik trzeba rozgrzać do jak najwyższej temperatury (tyle „ile fabryka dała” :)). My ją pieczemy w  280-300 stopniach (w trybie grzanie samego dołu i wiatrak).

Blachę też trzeba!! nagrzać, przed nałożeniem na nią ciasta. Wtedy pizza pięknie rośnie i jest gotowa w około 5-10 minut (jeśli jest na cienkim cieście).

Żeby ułatwić sobie pracę, ja zwykle układam blat ciasta na papierze do pieczenia, nakładam dodatki i razem z tym papierem wkładam pizzę do piekarnika.

Jak zrobić sos do pizzy?

Jeśli ma to być dobry sos, to nie może być zrobiony z keczupu albo koncentratu pomidorowego 😜

My zawsze używamy krojone pomidory z puszki.

Przekładamy je na patelnię, dodajemy przyprawy i zioła (bazylia, oregano) i smażymy, aż pomidory się rozpadną i lekko odparują.

Sos studzimy i smarujemy nim blaty ciasta.

Jeśli macie mało czasu, to możecie użyć passatę pomidorową. Jej nie musicie podsmażać, wystarczy ją dostarczyć.

Podpowiem wam, że bardzo lubię dodać do sosu odrobinę cukru – świetnie wydobywa on słodycz pomidorów!

Poniżej zamieszczam przepis na ciasto na pizzę i na sos pomidorowy do pizzy.

Dodatki do pizzy, to już kwestia upodobań i nastroju :)

Zachęcam również do wypróbowania oryginalnej pizzy z sosem z awokado – jest przepyszna :D

A jeśli się wam piekarnik odmówi współpracy, to zróbcie sobie pizzę z patelni.

A wy macie swoje ulubione ciasto na pizzę? Jeśli nie, to wypróbujcie mój przepis :)

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


ciasto na pizzę proste ciasto na pizzę

idealne ciasto na pizzę ciasto na pizzę domową

przepis na pizzę domową przepis na pizzę

Tu moje stare zdjęcia domowej pizzy :)

ciasto na pizzę

ciasto na pizzę przepis

Ciasto na pizzę i sos pomidorowy – przepis do druku

ciasto na pizzę

Pizza - przepis podstawowy

Wypieki Beaty
Przepis na około 6 placków na pizzę.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 4 godz 15 minut
Danie Obiad
Porcje 6 sztuk
Kalorie 234 kcal

Składniki

Ciasto na 4/6 placków

  • 1 kg mąki typ 650 lub 00
  • 5 dkg drożdży
  • 1 szklanka mleka ciepłe, do zaczynu
  • 350 ml wody ciepłej
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru do zaczynu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka bazylia, oregano opcjonalnie

Sos:

  • 2 puszki pomidorów
  • bazylia, oregano, sól, pieprz, przyprawa do pizzy do smaku

Instrukcja
 

przygotowanie ciasta:

  • Do ciepłego mleka rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki - dokładnie rozmieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W dużej misce umieść resztę mąki, dodaj sól, oliwę i jeśli chcesz to suszoną bazylię i oregano.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy, cześć wody i wyrób ciasto.
  • W trakcie w razie potrzeby dodawaj ciepłej wody - wyrabiaj ciasto aż będzie jednolite i będzie odchodzić od ścianek miski.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ja je trzymam w dużej misce, bo sporo rośnie.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel na mniejsze porcje - mi wychodzi z niego 6 średnich pizz.
  • Jeśli nie wykorzystujesz na raz całego ciasta, to możesz je przełożyć do woreczka i schować do lodówki.

przygotowanie sosu:

  • Przełóż pomidory na patelnię i zacznij smażyć.
  • Dodaj do nich trochę suszonej bazylii i oregano. Posól i popieprz. Ja lubię dodać trochę czosnku oraz odrobinę cukru.
  • Gdy pomidory się rozpadną i trochę odparują przełóż je do miseczki i odstaw do wystudzenia.

przygotowywanie placka:

  • Porcję ciasta ułóż na blacie (lub stolnicy) posypanej mąką i rozciągaj je nadając mu kształt koła.
  • Jeżeli chcesz uzyskać cienkie i chrupiące ciasto, to możesz go rozwałkować. Pamiętaj jednak o zostawieniu większej ilości ciasta na obwodzie i uformowaniu grubszych "boczków".
  • Tak przygotowane ciasto ułóż na papierze do pieczenia (jeśli nie macie specjalnych cienkich drewnianych szpatułek).
  • Na ciasto nałóż sos, tarty ser (najlepiej mozzarellę, ale możecie pomieszać różne rodzaje) i dopiero wtedy ułóż dodatki oraz posyp przyprawami - bazylia, oregano, odrobina soli.
  • Ułożenie dodatków na serze (a nie jak by się wydawało pod) spowoduje lepsze ich przypieczenie (szczególnie jeśli używacie salami lub boczek).
  • Wbrew pozorom duża ilość różnych dodatków nie jest atutem dobrej pizzy. Lepiej jest zrobić dwie różne pizze niż jedną ze wszystkimi składnikami.
  • Tak przygotowaną pizzę przenosimy razem z papierem do pieczenia do piekarnika.

pieczenie:

  • Pizza lubi wysoką temperaturę oraz grzanie głównie od dołu (ja pieką w trybie dół + wiatrak), więc odpowiednio wcześniej rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury jaką możesz mieć - pamiętaj aby w środku podczas nagrzewania piekarnika była już włożona blaszka, na której będziesz piec pizzę.
  • Gotową pizzę przełóż razem z papierem do pieczenia na gorącą blachę.
  • Piecz około 10 minut - im wyższa temperatura piekarnika, tym szybciej pizza się zrobi. Jeśli masz grube ciasto w pizzy, to wydłuż czas pieczenia.
  • Pizza jest gotowa, gdy boki ciasta zrobią się rumiane.
  • Ostrożnie wyjmij pizzę z piekarnika i pokrój na kawałki.
  • Podawaj na gorąco.

Film

Notatki

Podaję kaloryczność dla 100 g samego ciasta. Kaloryczność gotowej pizzy zależy od dodatków, które użyjecie :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 234kcalWeglowodany: 45gBiałko: 7gTłuszcz: 1g
Słowa kluczowe proste ciasto, puszyste ciasto, smaczne
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!