Ciasto na pizzę i sos pomidorowy

Zaktualizowany: 2024 16 kwietnia
ciasto na pizzę

Najlepsza pizza -przepis na rewelacyjne ciasto na pizzę oraz sos pomidorowy

Jeśli lubicie kuchnię włoską i jej proste przepisy z podstawowych składników, to dziś ze mną zróbcie ciasto na pizzę we włoskim stylu. Drożdżowe ciasto zawsze wychodzi świetne, a pizza na nim jest przepyszna. To ciasto najlepiej się sprawdzi do pizzy na cienkim cieście z grubszymi brzegami. Ale jeśli wolicie pizzę na grubym cieście, to użyjcie więcej ciasta na jeden placek na pizzę. Zróbcie od razu przepis na dużą ilość ciasta, to będziecie je mieli na dwa dni :)

przepis na pizzę domową

Ciasto na pizzę i sos pomidorowy przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiasz pizzę i lubisz ją robić w domu, albo do tej pory bałaś/eś się ją robić w domu, to z tym przepisem przygotujesz idealną pizzę. Spróbuj!

ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę z 1 kg mąki – przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na najlepszą pizzę z sosem pomidorowym.
4 z 3 ocen
Czas przygotowania 4 hours
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 4 hours 15 minut
Danie Obiad
Porcje 6 sztuk
Kalorie 234 kcal
Składniki

składniki na ciasto na 4/6 placków

  • 1 kg mąki pszennej (typ 650 lub 00)
  • 1 łyżeczka cukru (do zaczynu)
  • 5 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka mąki pszennej (do drożdży)
  • 250 ml mleka (ciepłe, do zaczynu)
  • ok 350 ml wody (ciepłej)
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka bazylia, oregano (opcjonalnie)

składniki na sos pomidorowy

  • 2 puszki pomidorów
  • bazylia, oregano, sól, pieprz, przyprawa do pizzy (do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto na pizzę krok po kroku

  • Do ciepłego mleka rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki – dokładnie rozmieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    1 łyżeczka cukru, 5 dkg drożdży, 250 ml mleka, 1 łyżeczka mąki pszennej
  • W dużej misce umieść resztę mąki, dodaj sól, oliwę i jeśli chcesz to suszoną bazylię i oregano.
    1 kg mąki pszennej, 4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka bazylia, oregano
  • Dodaj rozczyn drożdżowy, cześć wody i wyrób ciasto.
    ok 350 ml wody
  • W trakcie w razie potrzeby dodawaj ciepłej wody – wyrabiaj ciasto aż będzie jednolite i będzie odchodzić od ścianek miski.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ja je trzymam w dużej misce, bo sporo rośnie.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel na mniejsze porcje – mi wychodzi z niego 6 średnich pizz.
  • Jeśli nie wykorzystujesz na raz całego ciasta, to możesz je przełożyć do woreczka i schować do lodówki.

Jak zrobić sos pomidorowy na pizzę

  • Przełóż pomidory na patelnię i zacznij smażyć.
    2 puszki pomidorów
  • Dodaj do nich trochę suszonej bazylii i oregano. Posól i popieprz. Ja lubię dodać trochę czosnku oraz odrobinę cukru.
    bazylia, oregano, sól, pieprz, przyprawa do pizzy
  • Gdy pomidory się rozpadną i trochę odparują przełóż je do miseczki i odstaw do wystudzenia.

Jak zrobić pizzę

  • Porcję ciasta ułóż na blacie (lub stolnicy) posypanej mąką i rozciągaj je nadając mu kształt koła.
  • Jeżeli chcesz uzyskać cienkie i chrupiące ciasto, to możesz go rozwałkować. Pamiętaj jednak o zostawieniu większej ilości ciasta na obwodzie i uformowaniu grubszych "boczków".
  • Tak przygotowane ciasto ułóż na papierze do pieczenia (jeśli nie macie specjalnych cienkich drewnianych szpatułek).
  • Na ciasto nałóż sos, tarty ser (najlepiej mozzarellę, ale możecie pomieszać różne rodzaje) i dopiero wtedy ułóż dodatki oraz posyp przyprawami – bazylia, oregano, odrobina soli.
  • Ułożenie dodatków na serze (a nie jak by się wydawało pod) spowoduje lepsze ich przypieczenie (szczególnie jeśli używacie salami lub boczek).
  • Wbrew pozorom duża ilość różnych dodatków nie jest atutem dobrej pizzy. Lepiej jest zrobić dwie różne pizze niż jedną ze wszystkimi składnikami.
  • Tak przygotowaną pizzę przenosimy razem z papierem do pieczenia do piekarnika.

Jak upiec pizzę

  • Pizza lubi wysoką temperaturę oraz grzanie głównie od dołu (ja pieką w trybie dół + wiatrak), więc odpowiednio wcześniej rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury jaką możesz mieć – pamiętaj aby w środku podczas nagrzewania piekarnika była już włożona blaszka, na której będziesz piec pizzę.
  • Gotową pizzę przełóż razem z papierem do pieczenia na gorącą blachę.
  • Piecz około 10 minut – im wyższa temperatura piekarnika, tym szybciej pizza się zrobi. Jeśli masz grube ciasto w pizzy, to wydłuż czas pieczenia.
  • Pizza jest gotowa, gdy boki ciasta zrobią się rumiane.
  • Ostrożnie wyjmij pizzę z piekarnika i pokrój na kawałki.
  • Podawaj na gorąco.
Film
Notatki
Podaję kaloryczność dla 100 g samego ciasta. Kaloryczność gotowej pizzy zależy od dodatków, które użyjecie :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 234kcalWeglowodany: 45gBiałko: 7gTłuszcz: 1g
Słowa kluczowe ciasto na pizze na drożdżach, drożdżowe ciasto na pizzę, jak zrobić ciasto na pizzę, jak zrobić pizzę, jak zrobić sos do pizzy, najlepsza pizza, pizza na drożdżach, sos pomidorowy do pizzy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę z 1 kg mąki pszennej – uwagi

Chyba nie ma nikogo, kto by nie lubił pizzy i pewnie zastanawiacie się, jak zrobić pizzę aby była chrupiąca i puszysta niezależnie czy robiona na cienkim czy grubym cieście. U mnie w domu są sami jej wielbiciele, więc jak robimy pizzę to od razu trzeba robić kilka sztuk. Muszę przyznać, że mistrzem ciasta na pizzę jest u nas mój mąż – robienie go doprowadził moim zdaniem do perfekcji. Gdy ja robię pizzę, to korzystam z jego przepisu. Teraz gdy nasze dzieci wyrosły, także oni robią ciasto na pizzę z tego przepisu. Wy również z niego skorzystajcie!

Jeśli lubicie pizzę to przepis na ciasto na pizzę z 1 kg mąki przyda się wam nie raz! My już dawno doszliśmy do tego, że nie opłaca się robić ciasta na pizzę z mniejszej ilości niż 1 kg. W ten sposób każdy z nas może przygotować sobie swoją własną pizzę, ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ciasto na pizzę z 1 kg mąki z reguły pozwala nam na przygotowanie 8 średnich pizz, idealnych na jedną osobę. W ten sposób robiąc ciasto w sobotę mamy obiad zarówno na sobotę jak i na niedzielę – połowę ciasta po przygotowaniu przekładamy do woreczków i chowamy do lodówki. Polecam nawet od razu podzielić ciasto na porcje idealne na jeden placek i każdy z nich oddzielnie schować do woreczka i lodówki. Wtedy wystarczy wyjąc rano tyle placków ile trzeba i upiec pyszną pizzę.

proste ciasto na pizzę

Jakie składniki są niezbędne do przygotowania ciasta na pizzę?

Do przygotowania ciasta potrzebujecie jedynie kilku podstawowych składników. Niezbędne tu będą oczywiście drożdże – my zawsze używamy świeże, ale mogą też być użyte drożdże suszone typu instant. Ich się z reguły używa o połowę mniej niż drożdży świeżych. Poza drożdżami będziecie potrzebować letnią wodę, trochę mleka, a także sól i cukier. I co najważniejsze – mąkę.

idealne ciasto na pizzę

Jaka mąką do ciasta na pizzę będzie najlepsza?

Najlepsza jest mąka włoska typ 00 – jest to śnieżnobiała i bardzo drobno zmielona mąka. Kiedyś trudno było ją zdobyć w naszych sklepach, ale ostatnio coraz prościej na nią trafić. My najbardziej lubimy do pizzę mąkę typ 650. Nie jest ona tak drobniutka jak typ 00, ale wspaniale się sprawdza. Szczególnie jeśli lubi się pizzę na cienkim i chrupiącym cieście. Jeśli wolicie grube i puszyste ciasto to możecie użyć mąkę typ 450 lub 500.

Ciasto wyrabiamy mikserem i to przez dość długi czas, tak aby jak najlepiej napowietrzyć ciasto. Potem odstawiamy go do wyrośnięcia. Jeśli nie zużywacie na raz całego ciasta, to przed wyrastaniem możecie przełożyć je do woreczka foliowego i schować do lodówki.

ciasto na pizzę domową

Jak upiec pizzę?

Pizzę najlepiej upiec na specjalnym kamieniu (trzeba go długo nagrzewać w piekarniku, zanim upiecze się na nim ciasto). Jeśli nie posiadacie takiego kamienia, to też nie jest problemem, możecie spokojnie upiec ją na zwykłej blaszce. Tajemnicą pieczenia jest temperatura – piekarnik trzeba rozgrzać do jak najwyższej temperatury (tyle „ile fabryka dała” :)). My ją pieczemy w  280-300 stopniach (w trybie grzanie samego dołu i wiatrak).

Blachę też trzeba!! nagrzać, przed nałożeniem na nią ciasta. Wtedy pizza pięknie rośnie i jest gotowa w około 5-10 minut (jeśli jest na cienkim cieście). Żeby ułatwić sobie pracę, ja zwykle układam blat ciasta na papierze do pieczenia, nakładam dodatki i razem z tym papierem wkładam pizzę do piekarnika.

przepis na pizzę

Jak zrobić sos do pizzy?

Jeśli ma to być dobry sos, to nie może być zrobiony z keczupu albo koncentratu pomidorowego My zawsze używamy krojone pomidory z puszki.

Przekładamy je na patelnię, dodajemy przyprawy i zioła (bazylia, oregano) i smażymy, aż pomidory się rozpadną i lekko odparują. Sos studzimy i smarujemy nim blaty ciasta. Jeśli macie mało czasu, to możecie użyć passatę pomidorową. Jej nie musicie podsmażać, wystarczy ją dostarczyć. Podpowiem wam, że bardzo lubię dodać do sosu odrobinę cukru – świetnie wydobywa on słodycz pomidorów!

Zamieszczam tu przepis na ciasto na pizzę i na sos pomidorowy do pizzy. Dodatki do pizzy, to już kwestia upodobań i nastroju.

Zachęcam również do wypróbowania oryginalnej pizzy z sosem z awokado – jest przepyszna! A jeśli się wam piekarnik odmówi współpracy, to zróbcie sobie pizzę z patelni.

A wy macie swoje ulubione ciasto na pizzę? Jeśli nie, to wypróbujcie mój przepis na pizzę :)

Tu moje stare zdjęcia domowej pizzy :)

ciasto na pizzę
ciasto na pizzę przepis

Polecane przepisy na pizzę domową

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne domowe pizze o różnych smakach i pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2012 24 marca

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

13 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Polecane przepisy

Ciasto na pizzę przepis

Przepis na ciasto na pizzę jest bardzo prosty i z niewielu składników. I taki właśnie powinien być! Pizza wywodzi się z kuchni włoskiej. Zawsze było to jedzenie bardzo proste i z podstawowych składników, łatwo dostępnych. Jest to ciasto drożdżowe przygotowane z drożdży i mąki. Włosi używają do ciasta na pizzę mąki typ 00 - bardzo drobno zmielonej. Ciasto na pizzę musi być elastyczne, aby łatwo wyrobić je na cienki placek.

W naszym domu lubimy pizzę na cienkim spodzie, więc ciasto jest cienkie. Ale jeśli lubicie pizzę na grubym spodzie, to wystarczy ciasto mniej rozwałkować.

Aby pizza ładnie wyrosła istotna jest temperatura pieczenia. Pizzę należy włożyć do mocno nagrzanego piekarnika - blacha lub kamień do pizzy też muszą być mocno nagrzane! Wtedy pizza upiecze się szybko i pięknie wyrosną brzegi ciasta.

Domowa pizza przepis

W domu możemy zrobić pizzę jak z pizzerii i nie jest to wcale trudne! Jeśli użyjemy dobre składniki - elastyczne ciasto na pizzę, dobry sos pomidorowy, to każda pizza będzie jak z restauracji, a nawet lepsza!

Jeśli macie mało czasu na przygotowanie tradycyjnego ciasta na pizzę, to możecie przygotować ciasto na pizzę bez drożdży.

Zajrzyjcie do mojego przepisu na ciasto na pizze i zobaczcie jak zrobić ciasto na pizzę w domu. Bo domowa najlepsza pizza jest i basta!