Pizza z sosem z awokado i bazylii.

pizza z sosem awokado_9

 

Kiedyś nie lubiłam awokado i zupełnie nie rozumiałam, jak można go jeść.

Gusta się zmieniają! Teraz bardzo lubię awokado i jem je często (najczęściej po prostu kroję go do sałatki zabieranej do pracy, albo robię sobie guacamole – świetnie się sprawdza do domowych tortilli :)).

Niedawno trafiłam na fajny przepis na pesto z awokado i bazylii i podałam go tradycyjnie z makaronem, ale myślę, że sam sos jest tak doskonały, że można go wykorzystywać w innych daniach.

W ten sposób powstał pomysł na wykorzystanie sosu z awokado do pizzy i to był jak dla mnie strzał w 10 :)

Cienkie ciasto na pizzę, spora ilość pesto, różnokolorowe pomidorki koktajlowe, ser pleśniowy i odrobina startego oscypka – nic więcej do szczęścia nie trzeba (tak, tak – „miąska” też ;)).

Wykorzystajcie swój ulubiony przepis na pizzę, albo jeden z podanych przeze mnie, przygotujcie sobie sos z awokado i delektujcie się przepyszną i bardzo zdrową pizzą (a jeśli zostanie Wam trochę sosu, to dodajcie go do makaronu :)).

 

pizza z sosem awokado_4

pizza z sosem awokado_2

pizza z sosem awokado_3

pizza z sosem awokado_5

pizza z sosem awokado_7

pizza z sosem awokado_8

Pizza z sosem z awokado

Wypieki Beaty
Pizza z sosem z awokado z pomidorkami koktajlowymi.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz
Porcje 2

Składniki
  

ciasto:

sos awokado:

dodatkowo:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  • Po wyrośnięciu, ciasto ponownie zagnieć, blat posyp mąką i rozwałkuj ciasto na jeden duży placek, lub dwa mniejsze.

sos awokado:

  • Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do malaksera.
  • Dodaj liście bazylii, czosnek i sok z cytryny - zmiksuj razem, na koniec dodaj oliwę i zmiksuj.
  • Przypraw do smaku.

wykończenie:

  • Rozwałkowane ciasto posmaruj sosem z awokado.
  • Posyp pokruszonym serem pleśniowym i obłóż pomidorkami.
  • Wstaw pizzę do mocno nagrzanego piekarnika (ja piekę na minimalnej temperaturze 250 stopni - grzanie od dołu - zwykle temperatura dochodzi nawet do 280 stopni).
  • Piecz aż brzegi ciasta się zrumienią i urosną.
  • Przed podaniem posyp tartym parmezanem lub oscypkiem.

Notatki

Pizzę należy piec w bardzo wysokiej temperaturze. Możecie do pieczenia użyć specjalny kamień - wtedy piekarnik należy włączyć wcześniej i rozgrzać mocno kamień. Jeśli nie macie kamienia, to piekarnik nagrzewajcie razem z włożoną blachą - wtedy pizza będzie gotowa w około 15 minut, ciasto, a ciasto będzie bardzo chrupiące :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!