Tureckie pide
Przepis na tureckie bułeczki z mięsem mielonym
Jeśli szukasz nowych i pysznych doznań kulinarnych to koniecznie spróbuj tureckich pide! To tradycyjne danie kuchni tureckiej, które składa się z cienkiego, chrupiącego ciasta drożdżowego formowanego na kształt łodzi, wypełnionego różnorodnymi składnikami. Pide możesz zrobić z mięsem (np. baraniną, mięsem mielonym, kawałkami kurczaka) lub bez mięsa z samymi warzywami czy serem. To idealne danie na szybki lunch czy kolację, które możesz zjeść samemu lub podzielić się z przyjaciółmi. Sprawdź mój przepis i rozsmakuj się w tureckiej kuchni!
Spis treści
Tureckie pide przepis z filmem i zdjęciami krok po kroku
Jeśli macie ochotę na coś dobrego do przegryzienia, ale brak Wam pomysłów, to koniecznie zróbcie takie pide!
Tureckie pide przepis
Składniki
składniki na ciasto do pide
- 15 g drożdży (świeżych )
- 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
- 100 ml wody (ciepłej do drożdży)
- 1 jajko
- 350 g mąki pszennej (mniej więcej (2 i 1/3 szklanki))
- 100 ml jogurtu (najlepiej greckiego – gęstego )
- 50 ml oliwy
- 1 łyżeczka soli
składniki na mięsny farsz do pide
- 500 g mięsa mielonego
- 1-2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów (krojonych )
- przyprawy do smaku
dodatkowe składniki do pide
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- tarty żółty ser (do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto do pide
- Z drożdży, cukru i 100 ml ciepłej wody zrób rozczyn drożdżowy – przykryj miseczkę i odstaw w ciepłe miejsce.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml wody
- W dużej misce umieść mąkę, sól, jajko, jogurt naturalny i oliwę.1 jajko, 350 g mąki pszennej, 100 ml jogurtu, 1 łyżeczka soli, 50 ml oliwy
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – gdyby ciasto było za gęste, to możesz dodać trochę ciepłej wody.
- Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione – będzie odchodzić od misy, to przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (możesz też włożyć ciasto do foliowego woreczka i schować ciasto na noc w lodówce – tam sobie powoli urośnie).
Jak zrobić farsz do pide
- Gdy ciasto będzie wyrastać przygotuj farsz.
- Podsmaż na patelni mięso mielone z czosnkiem i cebulą.500 g mięsa mielonego, 1-2 cebule, 2 ząbki czosnku
- Dodaj do mięsa pomidory z puszki i podsmażaj, aż sok z pomidorów się zredukuje.puszka pomidorów
- Dopraw mięso do smaku.przyprawy do smaku
Jak zrobić tureckie pide krok po kroku
- Ciasto po wyrośnięciu krótko zagnieć, a następnie podziel na mniejsze porcje.
- Każdy kawałek rozwałkuj lekko na jajowaty kształt.
- Nałóż na ciasto farsz.1 jajko, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich, tarty żółty ser
- Posmaruj boki ciasta jajkiem roztrzepanym z przyprawami i posyp wierzch serem.
- Boki ciasta nałóż lekko na farsz, a końcówki lekko sklej – utworzysz w ten sposób łódkę.
- Rozgrzej piekarnik jak najmocniej (ja piekłam w temperaturze 250 stopni w trybie "pizzy" – grzanie od dołu + wentylator).
- Włóż pide do nagrzanego piekarnika i piecz, aż ciasto będzie rumiane – u mnie to zajęło około 10 minut (jeśli pieczesz w niższej temperaturze, to wydłuż czas pieczenia).
Film
Prywatne
Tureckie pide z mięsem – wskazówki
Nigdy nie byłam w Turcji, ani nigdy wcześniej nie jadłam tureckich pide. Do zrobienia sobie tego przysmaku zachęcił mnie przypadkiem znaleziony przepis (na blogu Picante jalapeno). Już w trakcie robienia ciasta okazało się, że podany przepis się mi nie sprawdza (ciasto wychodzi za gęste), więc podaję tutaj moją zmodyfikowaną wersję.
Tureckie pide to w zasadzie turecka wersja włoskiej pizzy w charakterystycznym kształcie łódki. Możecie tu wykorzystać dowolne nadzienie – ja skusiłam się na wersję z mięsem mielonym. Możecie też zrobić wersję wegetariańską i na ciasto nałożyć dowolne pokrojone warzywa. Jeśli lubicie sery, to możecie postawić na wersję pide z serami – możecie wybrać solony ser kanapkowy (w typie fety) i dodać do niego tarty ser żółty.
Ciasto (chyba dzięki dodatkowi jogurtu) jest bardziej delikatne i bardziej puszyste od tradycyjnego ciasta na pizzę – na pewno przepis do powtórzenia :)
Z podanej porcji otrzymacie 4 duże pide (albo 6 mniejszych). Koniecznie wypróbujcie ten przepis na tureckie bułeczki z mięsem mielonym i dajcie znać w komentarzu jak wam smakowały.
Jeśli szukacie również innych przepisów idealnych na obiad, to zapraszam na pizzę :) Polecam również mój przepis na domowe pity – na moim You tube możecie zobaczyć krótki filmik z ich przygotowania.
A tu moje pierwsze zdjęcia tureckich pide.
Polecane przepisy na obiad z piekarnika
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy idealne na obiad dla całej rodziny, które zrobicie bez problemu w piekarniku. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na pide z mięsem mielonym
Pide to pizza turecka często przygotowywana z mięsem mielonym. Ciasto na pide jest trochę podobne do ciasta na pizzę, ale tylko trochę. Ponieważ do tego ciasta dodajemy jajko oraz gęsty jogurt grecki. Dzięki nim ciasto na pide jest lżejsze i bardziej puszyste i to czuć podczas jedzenia. Mi takie ciasto drożdżowe z jogurtem bardzo smakuje. A pide tureckie z mięsem mielonym wychodzi rewelacyjne! Ostatnio robiliśmy je i moim dzieciom bardzo zasmakowały - szczególnie mój syn się w nich zakochał. Dobrze doprawiony farsz mięsny z pomidorami sprawdza się jako nadzienie do takiej pidy - spróbujcie koniecznie.
Tureckie pide przepis
Turecka pizza z farszem z mięsa mielonego ma charakterystyczny kształt łódki. Jej przygotowanie jest proste i sprawia frajdę. Pamiętajcie o pieczeniu w wysokiej temperaturze, wtedy tureckie pide z mięsem zrobi się szybciej. Wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku na pizzę turecką z mięsem i zróbcie ją dla swojej rodziny.