Pide
Nigdy nie byłam w Turcji, ani nigdy wcześniej nie jadłam tureckich pide.
Do zrobienia sobie tego przysmaku zachęcił mnie przypadkiem znaleziony przepis (na blogu Picante jalapeno)
Już w trakcie robienia ciasta okazało się, że podany przepis się mi nie sprawdza (ciasto wychodzi za gęste), więc podaję tutaj moją zmodyfikowaną wersję.
Pide to w zasadzie turecka wersja włoskiej pizzy w charakterystycznym kształcie łódki.
Możecie tu wykorzystać dowolne nadzienie – ja skusiłam się na wersję z mięsem mielonym.
Ciasto (chyba dzięki dodatkowi jogurtu) jest bardziej delikatne i bardziej puszyste od tradycyjnego ciasta na pizzę – na pewno przepis do powtórzenia :)
Z podanej porcji otrzymacie 4 duże pide (albo 6 mniejszych).
Jeśli szukacie również innych przepisów idealnych na obiad, to zapraszam na pizzę :)
Tureckie pide
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 100 ml ciepłej wody do drożdży
- 1 jajko
- około 350 g mąki
- 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 50 ml oliwy
- 1 łyżeczka soli
- ewentualnie ciepła woda do nadania konsystencji
- 500 g mięsa mielonego
- 1-2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- przyprawy do smaku
- 1 jajko
- szczypta soli
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- tarty żółty ser do posypania
- Z drożdży, cukru i 100 ml ciepłej wody zrób rozczyn drożdżowy - przykryj miseczkę i odstaw w ciepłe miejsce.
- W dużej misce umieść mąkę, sól, jajko, jogurt naturalny i oliwę. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - gdyby ciasto było za gęste, to możesz dodać trochę ciepłej wody.
- Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione - będzie odchodzić od misy, to przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (możesz też włożyć ciasto do foliowego woreczka i schować ciasto na noc w lodówce - tam sobie powoli urośnie).
- Gdy ciasto będzie wyrastać przygotuj farsz.
- Podsmaż na patelni mięso mielone z czosnkiem i cebulą.
- Dodaj do mięsa pomidory z puszki i podsmażaj, aż sok z pomidorów się zredukuje.
- Dopraw mięso do smaku.
- Ciasto po wyrośnięciu krótko zagnieć, a następnie podziel na mniejsze porcje.
- Każdy kawałek rozwałkuj lekko na jajowaty kształt.
- Nałóż na ciasto farsz, posmaruj po wierzchu jajkiem roztrzepanym z przyprawami i posyp serem.
- Boki ciasta nałóż lekko na farsz, a końcówki lekko sklej - utworzysz w ten sposób łódkę.
- Rozgrzej piekarnik jak najmocniej (ja piekłam w temperaturze 250 stopni w trybie "pizzy" - grzanie od dołu + wentylator).
- Włóż pide do nagrzanego piekarnika i piecz, aż ciasto będzie rumiane - u mnie to zajęło około 10 minut (jeśli pieczesz w niższej temperaturze, to wydłuż czas pieczenia).
rewelacja ,zjadłabym kawałek:)
TEŻ SIĘ PRZYMIERZAM DO ICH ZROBIENIA , .;WYGLĄDAJĄ ZACHĘCAJĄCO..CHĘTNIE SKORZYSTAM Z PRZEPISU ;)
POLECAM MOJE ROLADKI DROBIOWE Z ORZECHAMI:
POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/roladki-z-orzechami-i-cebulka.html
No pysznie wygląda! Już przez monitor chciałabym ugryźć choć jeden kawałek!