Przepis na tureckie pide z mięsem mielonym

turecka pizza z mięsem mielonym



Nigdy nie byłam w Turcji, ani nigdy wcześniej nie jadłam tureckich pide.

Do zrobienia sobie tego przysmaku zachęcił mnie przypadkiem znaleziony przepis (na blogu Picante jalapeno).

Już w trakcie robienia ciasta okazało się, że podany przepis się mi nie sprawdza (ciasto wychodzi za gęste), więc podaję tutaj moją zmodyfikowaną wersję.

Tureckie pide to w zasadzie turecka wersja włoskiej pizzy w charakterystycznym kształcie łódki.

Możecie tu wykorzystać dowolne nadzienie – ja skusiłam się na wersję z mięsem mielonym.

Ciasto (chyba dzięki dodatkowi jogurtu) jest bardziej delikatne i bardziej puszyste od tradycyjnego ciasta na pizzę – na pewno przepis do powtórzenia :)

Z podanej porcji otrzymacie 4 duże pide (albo 6 mniejszych).

Jeśli szukacie również innych przepisów idealnych na obiad, to zapraszam na pizzę :)

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
4.25 z 8 ocen
Postaw mi kawę

turecka pizza turecka pizza z mięsem mielonym

A tu moje pierwsze zdjęcia tureckich pide. 
tureckie pide

turecka pide

turecka pida

Tureckie pide przepis do druku

tureckie pide

Tureckie pide

Wypieki Beaty
Przepis na tureckie pide, czyli ciasto drożdżowe nadziane między innymi mięsem mielonym.
4.25 z 8 ocen
Czas przygotowania 2 godz 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 2 godz 35 minut
Danie Obiad
Porcje 4

Składniki

ciasto:

farsz:

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • tarty żółty ser do posypania

Instrukcja
 

ciasto:

  • Z drożdży, cukru i 100 ml ciepłej wody zrób rozczyn drożdżowy - przykryj miseczkę i odstaw w ciepłe miejsce.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml wody
    drożdże do ciasta drożdżowego
  • W dużej misce umieść mąkę, sól, jajko, jogurt naturalny i oliwę.
    1 jajko, 350 g mąki, 100 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka soli, 50 ml oliwy
    ciasto na pide
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - gdyby ciasto było za gęste, to możesz dodać trochę ciepłej wody.
    jak zrobić pide
  • Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione - będzie odchodzić od misy, to przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (możesz też włożyć ciasto do foliowego woreczka i schować ciasto na noc w lodówce - tam sobie powoli urośnie).
    ciasto na pide

farsz:

  • Gdy ciasto będzie wyrastać przygotuj farsz.
  • Podsmaż na patelni mięso mielone z czosnkiem i cebulą.
    500 g mięsa mielonego, 1-2 cebule, 2 ząbki czosnku
    farsz do pide
  • Dodaj do mięsa pomidory z puszki i podsmażaj, aż sok z pomidorów się zredukuje.
    puszka pomidorów
    jak zrobić farsz do pide
  • Dopraw mięso do smaku.
    przyprawy do smaku
  • Ciasto po wyrośnięciu krótko zagnieć, a następnie podziel na mniejsze porcje.
  • Każdy kawałek rozwałkuj lekko na jajowaty kształt.
  • Nałóż na ciasto farsz.
    1 jajko, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich, tarty żółty ser
    jak zrobić pide
  • Posmaruj boki ciasta jajkiem roztrzepanym z przyprawami i posyp wierzch serem.
    pide przygotowania 9
  • Boki ciasta nałóż lekko na farsz, a końcówki lekko sklej - utworzysz w ten sposób łódkę.
    pide przygotowania 10
  • Rozgrzej piekarnik jak najmocniej (ja piekłam w temperaturze 250 stopni w trybie "pizzy" - grzanie od dołu + wentylator).
  • Włóż pide do nagrzanego piekarnika i piecz, aż ciasto będzie rumiane - u mnie to zajęło około 10 minut (jeśli pieczesz w niższej temperaturze, to wydłuż czas pieczenia).

Film

Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!