Przepis na tureckie pide


tureckie pide


Nigdy nie byłam w Turcji, ani nigdy wcześniej nie jadłam tureckich pide.

Do zrobienia sobie tego przysmaku zachęcił mnie przypadkiem znaleziony przepis (na blogu Picante jalapeno).

Już w trakcie robienia ciasta okazało się, że podany przepis się mi nie sprawdza (ciasto wychodzi za gęste), więc podaję tutaj moją zmodyfikowaną wersję.

Pide to w zasadzie turecka wersja włoskiej pizzy w charakterystycznym kształcie łódki.

Możecie tu wykorzystać dowolne nadzienie – ja skusiłam się na wersję z mięsem mielonym.

Ciasto (chyba dzięki dodatkowi jogurtu) jest bardziej delikatne i bardziej puszyste od tradycyjnego ciasta na pizzę – na pewno przepis do powtórzenia :)

Z podanej porcji otrzymacie 4 duże pide (albo 6 mniejszych).

Jeśli szukacie również innych przepisów idealnych na obiad, to zapraszam na pizzę :)

pide

turecka pide

turecka pida

Przepis na tureckie pide do druku

tureckie pide

Tureckie pide

Wypieki Beaty
Przepis na tureckie pide, czyli ciasto drożdżowe nadziane między innymi mięsem mielonym.
4.17 z 6 ocen
Czas przygotowania 2 godz 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 2 godz 35 minut
Danie Obiad
Porcje 4

Składniki
  

ciasto:

farsz:

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • tarty żółty ser do posypania

Instrukcja
 

ciasto:

  • Z drożdży, cukru i 100 ml ciepłej wody zrób rozczyn drożdżowy - przykryj miseczkę i odstaw w ciepłe miejsce.
  • W dużej misce umieść mąkę, sól, jajko, jogurt naturalny i oliwę. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - gdyby ciasto było za gęste, to możesz dodać trochę ciepłej wody.
  • Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione - będzie odchodzić od misy, to przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (możesz też włożyć ciasto do foliowego woreczka i schować ciasto na noc w lodówce - tam sobie powoli urośnie).

farsz:

  • Gdy ciasto będzie wyrastać przygotuj farsz.
  • Podsmaż na patelni mięso mielone z czosnkiem i cebulą.
  • Dodaj do mięsa pomidory z puszki i podsmażaj, aż sok z pomidorów się zredukuje.
  • Dopraw mięso do smaku.
  • Ciasto po wyrośnięciu krótko zagnieć, a następnie podziel na mniejsze porcje.
  • Każdy kawałek rozwałkuj lekko na jajowaty kształt.
  • Nałóż na ciasto farsz, posmaruj po wierzchu jajkiem roztrzepanym z przyprawami i posyp serem.
  • Boki ciasta nałóż lekko na farsz, a końcówki lekko sklej - utworzysz w ten sposób łódkę.
  • Rozgrzej piekarnik jak najmocniej (ja piekłam w temperaturze 250 stopni w trybie "pizzy" - grzanie od dołu + wentylator).
  • Włóż pide do nagrzanego piekarnika i piecz, aż ciasto będzie rumiane - u mnie to zajęło około 10 minut (jeśli pieczesz w niższej temperaturze, to wydłuż czas pieczenia).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!