tarta wiejska z pieczarkami

Przepis na tartę wiejską z pieczarkami na pyszny obiad

Ta tarta wiejska z pieczarkami to kulinarne spotkanie z prostotą i bogactwem smaków. Delikatne, kruche ciasto otula soczyste, pieczone pieczarki, tworząc harmonijną symfonię smaków. Ta prosta w przygotowaniu tarta nie tylko cieszy podniebienie, ale również zachwyca swoim rustykalnym charakterem. Doskonała na lekką kolację czy obiad czy też lunch, tarta wiejska z pieczarkami to smaczny wariant tradycyjnego dania, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom domowej kuchni. Odkryj prostotę i wyjątkowy smak tej tarty w tym przepisie!

quiche

Tarta wiejska z pieczarkami, cebulką i kiełbaską przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na fajny i tradycyjny obiad, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

tarta wiejska z pieczarkami

Tarta wiejska z pieczarkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną wytrawną tartę z pieczarkami, cebulą i kiełbasą.
4.15 z 91 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 50 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki

składniki na kruchy spód do tarty

składniki na nadzienie do tarty z pieczarkami

  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka oliwy (lub oleju)
  • 250 g pieczarek
  • 3 łyżki natki (posiekanej )
  • 250 g kiełbaski wiejskiej
  • 160 g tartego sera ( – użyłam goudę)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka (- 250 ml)
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (- 125 ml)
Instrukcja
 

Jak zrobić kruchy spód do tarty

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto (jeśli nie będzie się chciało uformować, to możesz dodać odrobinę zimnej wody).
    200 g mąki pszennej, 120 g masła, 1 szczypta soli, 1 jajko
  • Ciasto zawiń w folię i schłodź przez około godzinę.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim foremkę o średnicy 24-26 cm (formę posmaruj tłuszczem i wysyp mąką).
  • Ciasto nakłuj widelcem i schowaj do lodówki.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni, formę z ciastem przykryj papierem do pieczenia i dociąż ziarnami grochu/fasoli albo kulkami ceramicznymi.
  • Podpiecz 10 minut, a następnie zdejmij papier z grochem i zapiecz kolejne 5 minut – po tym czasie ostudź.

Jak zrobić nadzienie do tarty z pieczarkami

  • Cebulę pokrój w kostkę lub w piórka, podsmaż krótko na rozgrzanej patelni, zmniejsz ogień i smaż cebulę przez kolejne 15-20 minut, tak aby się skarmelizowała (ja patelnię przykryłam na ten czas pokrywką).
    2 czerwone cebule
  • Pieczarki obierz i pokrój w plasterki (lub w półplasterki jeśli pieczarki są duże), usmaż grzyby na patelni na której była smażona wcześniej cebula.
    250 g pieczarek
  • Kiełbaskę pokrój w drobną kostkę i krótko podsmaż.
    250 g kiełbaski wiejskiej
  • W misce wymieszaj cebulę, pieczarki, kiełbaskę i posiekaną natkę pietruszki.
    3 łyżki natki
  • Wyłóż nadzienie na podpieczony spód.
  • W dużej misce rozkłóć jajka z solą i pieprzem (do smaku), dodaj mleko i kremówkę, wymieszaj.
    3 jajka, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • Ser tarty zmieszaj z łyżką mąki, dodaj do mieszaniny jajecznej.
    160 g tartego sera, 1 łyżka mąki pszennej
  • Wlej masę do tarty.
  • Zapiekaj w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut – tarta ma być rumiana.
  • Podawaj na ciepło.
Prywatne
Słowa kluczowe wytrawna tarta, zapiekanka z pieczarkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
wiejska tarta z pieczarkami

Wytrawna tarta z pieczarkami i kiełbaską – uwagi

Dziś zamiast słodkości będzie coś na obiad – tarta wiejska z pieczarkami, cebulką i kiełbaską. Dokładnie taką samą tartę jedliśmy u naszej koleżanki i tak mi zasmakowała, że poprosiłam o przepis (okazało się, że to przepis z Kwestii Smaku). Tarta jest jak się już domyślacie przepyszna, a do tego bardzo sycąca. My z mężem nie daliśmy rady zjeść całej porcji na raz i mieliśmy jeszcze po kawałku do pracy (a na drugi dzień smakowała równie dobrze).

Ta tarta wiejska z pieczarkami skomponowana jest z samych tradycyjnych składników, więc na pewno będzie smakować wszystkim. Oprócz pieczarek, dodałam do niej podsmażoną cebulę oraz kiełbaskę. Wszystko zalałam jajkami wymieszanymi z mlekiem, kremówką i tartym żółtym serem. Po upieczeniu moją wytrawną tartę posypałam dodatkowo posiekaną natką z pietruszki. Gorąco polecam ją na obiad, albo na treściwszą kolację.

Ps. Może skusicie się również na tartę na cieście francuskim z karmelizowaną cebulką? :)

tarta wiejska z pieczarkami 5
tarta wiejska z pieczarkami

Polecane przepisy na obiad

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy idealne na obiad dla całej rodziny. Tutaj polecam takie trzy przepisy: