Tarta wiejska z pieczarkami
Przepis na tartę wiejską z pieczarkami na pyszny obiad
Ta tarta wiejska z pieczarkami to kulinarne spotkanie z prostotą i bogactwem smaków. Delikatne, kruche ciasto otula soczyste, pieczone pieczarki, tworząc harmonijną symfonię smaków. Ta prosta w przygotowaniu tarta nie tylko cieszy podniebienie, ale również zachwyca swoim rustykalnym charakterem. Doskonała na lekką kolację czy obiad czy też lunch, tarta wiejska z pieczarkami to smaczny wariant tradycyjnego dania, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom domowej kuchni. Odkryj prostotę i wyjątkowy smak tej tarty w tym przepisie!
Spis treści
Tarta wiejska z pieczarkami, cebulką i kiełbaską przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na fajny i tradycyjny obiad, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Tarta wiejska z pieczarkami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki
składniki na kruchy spód do tarty
- 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki)
- 120 g masła
- 1 szczypta soli
- 1 jajko ((użyłam L))
składniki na nadzienie do tarty z pieczarkami
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżka oliwy (lub oleju)
- 250 g pieczarek
- 3 łyżki natki (posiekanej )
- 250 g kiełbaski wiejskiej
- 160 g tartego sera ( – użyłam goudę)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka (- 250 ml)
- 1/2 szklanki śmietany kremówki (- 125 ml)
Instrukcja
Jak zrobić kruchy spód do tarty
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto (jeśli nie będzie się chciało uformować, to możesz dodać odrobinę zimnej wody).200 g mąki pszennej, 120 g masła, 1 szczypta soli, 1 jajko
- Ciasto zawiń w folię i schłodź przez około godzinę.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim foremkę o średnicy 24-26 cm (formę posmaruj tłuszczem i wysyp mąką).
- Ciasto nakłuj widelcem i schowaj do lodówki.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni, formę z ciastem przykryj papierem do pieczenia i dociąż ziarnami grochu/fasoli albo kulkami ceramicznymi.
- Podpiecz 10 minut, a następnie zdejmij papier z grochem i zapiecz kolejne 5 minut – po tym czasie ostudź.
Jak zrobić nadzienie do tarty z pieczarkami
- Cebulę pokrój w kostkę lub w piórka, podsmaż krótko na rozgrzanej patelni, zmniejsz ogień i smaż cebulę przez kolejne 15-20 minut, tak aby się skarmelizowała (ja patelnię przykryłam na ten czas pokrywką).2 czerwone cebule
- Pieczarki obierz i pokrój w plasterki (lub w półplasterki jeśli pieczarki są duże), usmaż grzyby na patelni na której była smażona wcześniej cebula.250 g pieczarek
- Kiełbaskę pokrój w drobną kostkę i krótko podsmaż.250 g kiełbaski wiejskiej
- W misce wymieszaj cebulę, pieczarki, kiełbaskę i posiekaną natkę pietruszki.3 łyżki natki
- Wyłóż nadzienie na podpieczony spód.
- W dużej misce rozkłóć jajka z solą i pieprzem (do smaku), dodaj mleko i kremówkę, wymieszaj.3 jajka, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki śmietany kremówki
- Ser tarty zmieszaj z łyżką mąki, dodaj do mieszaniny jajecznej.160 g tartego sera, 1 łyżka mąki pszennej
- Wlej masę do tarty.
- Zapiekaj w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut – tarta ma być rumiana.
- Podawaj na ciepło.
Prywatne
Wytrawna tarta z pieczarkami i kiełbaską – uwagi
Dziś zamiast słodkości będzie coś na obiad – tarta wiejska z pieczarkami, cebulką i kiełbaską. Dokładnie taką samą tartę jedliśmy u naszej koleżanki i tak mi zasmakowała, że poprosiłam o przepis (okazało się, że to przepis z Kwestii Smaku). Tarta jest jak się już domyślacie przepyszna, a do tego bardzo sycąca. My z mężem nie daliśmy rady zjeść całej porcji na raz i mieliśmy jeszcze po kawałku do pracy (a na drugi dzień smakowała równie dobrze).
Ta tarta wiejska z pieczarkami skomponowana jest z samych tradycyjnych składników, więc na pewno będzie smakować wszystkim. Oprócz pieczarek, dodałam do niej podsmażoną cebulę oraz kiełbaskę. Wszystko zalałam jajkami wymieszanymi z mlekiem, kremówką i tartym żółtym serem. Po upieczeniu moją wytrawną tartę posypałam dodatkowo posiekaną natką z pietruszki. Gorąco polecam ją na obiad, albo na treściwszą kolację.
Ps. Może skusicie się również na tartę na cieście francuskim z karmelizowaną cebulką? :)
Polecane przepisy na obiad
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy idealne na obiad dla całej rodziny. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tarta wiejska z pieczarkami przepis
Szukasz pomysłu na obiad, który napełni brzuchy wszystkim domownikom? Propozycją na syty i bogaty w doznania smakowe obiad jest wytrawna tarta z pieczarkami. Wykonasz ją z prostszych składników niż sobie wyobrażasz, wyjątkiem są pieczarki, bo ich z pewnością nie masz na co dzień w lodówce. Tartę wykonasz dosyć szybko, bo przepis nie jest trudny. Zazwyczaj słowo tarta kojarzy się ze słodkim wypiekiem, dzięki temu przepisowi na tartę z pieczarkami myślę, że Cię zaskoczyłam. To pyszna i chrupiąca zapiekanka z pieczarkami, która posmakuje i tym dużym i małym. Spróbuj również rustykalno-wytrawnej tarty pełnej warzyw. To bardzo zdrowa, pełna witamin propozycja na obiad dla całej rodziny. Kruche ciasto w połączeniu z różnymi warzywami jest po prostu wyśmienite, już mi ślinka cieknie!
Zapiekanka z pieczarkami
Najwięcej czasu może zająć Ci przygotowanie farszu, jednak to jak smakuje upieczona tarta z pieczarkami, wynagrodzi wszystko. Podpowiem Ci, że na zimno i na ciepło smakuje równie doskonale. Od pierwszego kęsa będziesz chciał więcej i więcej. Twoi domownicy po prostu zakochają się w tej wytrawnej tarcie.
Równie przepysznym daniem obiadowym co ta zapiekanka z pieczarkami jest kurczak pieczony w mleku. Sam pieczony kurczak to częste danie obiadowe w wielu domach, jednak czy próbowałeś takiego w mleku? Gorąco polecam, nie zawiedziesz się!