Przepis na tartę wiejską z pieczarkami

tarta wiejska z pieczarkami

Dziś zamiast słodkości będzie coś na obiad – tarta wiejska z pieczarkami, cebulką i kiełbaską :)

Dokładnie taką samą tartę jedliśmy u naszej koleżanki i tak mi zasmakowała, że poprosiłam o przepis (okazało się, że to przepis z Kwestii Smaku :)).

Tarta jest jak się już domyślacie przepyszna, a do tego bardzo sycąca.

My z mężem nie daliśmy rady zjeść całej porcji na raz i mieliśmy jeszcze po kawałku do pracy (a na drugi dzień smakowała równie dobrze :)).

Ta tarta wiejska skomponowana jest z samych tradycyjnych składników, więc na pewno będzie smakować wszystkim.

Gorąco polecam na obiad, albo na treściwszą kolację.

Ps. Może skusicie się również na tartę na cieście francuskim z karmelizowaną cebulką? :)

quiche

quiche

tarta wiejska z pieczarkami 5

quiche

Tarta wiejska z pieczarkami, cebulką i kiełbaską

tarta wiejska z pieczarkami

Tarta wiejska z pieczarkami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną wytrawną tartę z pieczarkami, cebulą i kiełbasą.
3.96 z 66 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 50 minut
1 godz
Czas całkowity 2 godz 50 minut
Danie Obiad
Porcje 4

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.

Składniki
  

spód:

nadzienie:

  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 250 g pieczarek
  • 3 łyżki natki posiekanej
  • 250 g kiełbaski wiejskiej
  • 160 g tartego sera - użyłam goudę
  • 1 łyżka mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki kremówki

Instrukcja
 

spód:

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto (jeśli nie będzie się chciało uformować, to możesz dodać odrobinę zimnej wody).
  • Ciasto zawiń w folię i schłódź przez około godzinę.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim foremkę o średnicy 24-26 cm (formę posmaruj tłuszczem i wysyp mąką).
  • Ciasto nakłuj widelcem i schowaj do lodówki.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni, formę z ciastem przykryj papierem do pieczenia i dociąż ziarnami grochu/fasoli albo kulkami ceramicznymi.
  • Podpiecz 10 minut, a następnie zdejmij papier z grochem i zapiecz kolejne 5 minut - po tym czasie ostudź.

nadzienie:

  • Cebulę pokrój w kostkę lub w piórka, podsmaż krótko na rozgrzanej patelni, zmniejsz ogień i smaż cebulę przez kolejne 15-20 minut, tak aby się skarmelizowała (ja patelnię przykryłam na ten czas pokrywką).
  • Pieczarki obierz i pokrój w plasterki (lub w półplasterki jeśli pieczarki są duże), usmaż grzyby na patelni na której była smażona wcześniej cebula.
  • Kiełbaskę pokrój w drobną kostkę i krótko podsmaż.
  • W misce wymieszaj cebulę, pieczarki, kiełbaskę i posiekaną natkę pietruszki.
  • Wyłóż nadzienie na podpieczony spód.
  • W dużej misce rozkłóć jajka z solą i pieprzem (do smaku), dodaj mleko i kremówkę, wymieszaj.
  • Ser tarty zmieszaj z łyżką mąki, dodaj do mieszaniny jajecznej.
  • Wlej masę do tarty.
  • Zapiekaj w 180 stopniach przez około 35-40 minut - tarta ma być rumiana.
  • Podawaj na ciepło
Słowa kluczowe cebula, kiełbasa, kruche ciasto, pieczarki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!