Tarta wiejska z pieczarkami

Zaktualizowany: 2023 20 grudnia
tarta wiejska z pieczarkami

Przepis na tartę wiejską z pieczarkami na pyszny obiad

Ta tarta wiejska z pieczarkami to kulinarne spotkanie z prostotą i bogactwem smaków. Delikatne, kruche ciasto otula soczyste, pieczone pieczarki, tworząc harmonijną symfonię smaków. Ta prosta w przygotowaniu tarta nie tylko cieszy podniebienie, ale również zachwyca swoim rustykalnym charakterem. Doskonała na lekką kolację czy obiad czy też lunch, tarta wiejska z pieczarkami to smaczny wariant tradycyjnego dania, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom domowej kuchni. Odkryj prostotę i wyjątkowy smak tej tarty w tym przepisie!

quiche

Tarta wiejska z pieczarkami, cebulką i kiełbaską przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na fajny i tradycyjny obiad, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

tarta wiejska z pieczarkami

Tarta wiejska z pieczarkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną wytrawną tartę z pieczarkami, cebulą i kiełbasą.
4.15 z 94 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 50 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki

składniki na kruchy spód do tarty

składniki na nadzienie do tarty z pieczarkami

  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka oliwy (lub oleju)
  • 250 g pieczarek
  • 3 łyżki natki (posiekanej )
  • 250 g kiełbaski wiejskiej
  • 160 g tartego sera ( – użyłam goudę)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka (- 250 ml)
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (- 125 ml)
Instrukcja
 

Jak zrobić kruchy spód do tarty

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto (jeśli nie będzie się chciało uformować, to możesz dodać odrobinę zimnej wody).
    200 g mąki pszennej, 120 g masła, 1 szczypta soli, 1 jajko
  • Ciasto zawiń w folię i schłodź przez około godzinę.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim foremkę o średnicy 24-26 cm (formę posmaruj tłuszczem i wysyp mąką).
  • Ciasto nakłuj widelcem i schowaj do lodówki.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni, formę z ciastem przykryj papierem do pieczenia i dociąż ziarnami grochu/fasoli albo kulkami ceramicznymi.
  • Podpiecz 10 minut, a następnie zdejmij papier z grochem i zapiecz kolejne 5 minut – po tym czasie ostudź.

Jak zrobić nadzienie do tarty z pieczarkami

  • Cebulę pokrój w kostkę lub w piórka, podsmaż krótko na rozgrzanej patelni, zmniejsz ogień i smaż cebulę przez kolejne 15-20 minut, tak aby się skarmelizowała (ja patelnię przykryłam na ten czas pokrywką).
    2 czerwone cebule
  • Pieczarki obierz i pokrój w plasterki (lub w półplasterki jeśli pieczarki są duże), usmaż grzyby na patelni na której była smażona wcześniej cebula.
    250 g pieczarek
  • Kiełbaskę pokrój w drobną kostkę i krótko podsmaż.
    250 g kiełbaski wiejskiej
  • W misce wymieszaj cebulę, pieczarki, kiełbaskę i posiekaną natkę pietruszki.
    3 łyżki natki
  • Wyłóż nadzienie na podpieczony spód.
  • W dużej misce rozkłóć jajka z solą i pieprzem (do smaku), dodaj mleko i kremówkę, wymieszaj.
    3 jajka, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • Ser tarty zmieszaj z łyżką mąki, dodaj do mieszaniny jajecznej.
    160 g tartego sera, 1 łyżka mąki pszennej
  • Wlej masę do tarty.
  • Zapiekaj w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut – tarta ma być rumiana.
  • Podawaj na ciepło.
Prywatne
Słowa kluczowe wytrawna tarta, zapiekanka z pieczarkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
wiejska tarta z pieczarkami

Wytrawna tarta z pieczarkami i kiełbaską – uwagi

Dziś zamiast słodkości będzie coś na obiad – tarta wiejska z pieczarkami, cebulką i kiełbaską. Dokładnie taką samą tartę jedliśmy u naszej koleżanki i tak mi zasmakowała, że poprosiłam o przepis (okazało się, że to przepis z Kwestii Smaku). Tarta jest jak się już domyślacie przepyszna, a do tego bardzo sycąca. My z mężem nie daliśmy rady zjeść całej porcji na raz i mieliśmy jeszcze po kawałku do pracy (a na drugi dzień smakowała równie dobrze).

Ta tarta wiejska z pieczarkami skomponowana jest z samych tradycyjnych składników, więc na pewno będzie smakować wszystkim. Oprócz pieczarek, dodałam do niej podsmażoną cebulę oraz kiełbaskę. Wszystko zalałam jajkami wymieszanymi z mlekiem, kremówką i tartym żółtym serem. Po upieczeniu moją wytrawną tartę posypałam dodatkowo posiekaną natką z pietruszki. Gorąco polecam ją na obiad, albo na treściwszą kolację.

Ps. Może skusicie się również na tartę na cieście francuskim z karmelizowaną cebulką? :)

tarta wiejska z pieczarkami 5
tarta wiejska z pieczarkami

Polecane przepisy na obiad

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy idealne na obiad dla całej rodziny. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 5 lutego

Podziel się przepisem

4.15 from 94 votes (92 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

10 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Tarta wiejska z pieczarkami przepis

Szukasz pomysłu na obiad, który napełni brzuchy wszystkim domownikom? Propozycją na syty i bogaty w doznania smakowe obiad jest wytrawna tarta z pieczarkami. Wykonasz ją z prostszych składników niż sobie wyobrażasz, wyjątkiem są pieczarki, bo ich z pewnością nie masz na co dzień w lodówce. Tartę wykonasz dosyć szybko, bo przepis nie jest trudny. Zazwyczaj słowo tarta kojarzy się ze słodkim wypiekiem, dzięki temu przepisowi na tartę z pieczarkami myślę, że Cię zaskoczyłam. To pyszna i chrupiąca zapiekanka z pieczarkami, która posmakuje i tym dużym i małym. Spróbuj również rustykalno-wytrawnej tarty pełnej warzyw. To bardzo zdrowa, pełna witamin propozycja na obiad dla całej rodziny. Kruche ciasto w połączeniu z różnymi warzywami  jest po prostu wyśmienite, już mi ślinka cieknie!

Zapiekanka z pieczarkami

Najwięcej czasu może zająć Ci przygotowanie farszu, jednak to jak smakuje upieczona tarta z pieczarkami, wynagrodzi wszystko. Podpowiem Ci, że na zimno i na ciepło smakuje równie doskonale. Od pierwszego kęsa będziesz chciał więcej i więcej. Twoi domownicy po prostu zakochają się w tej wytrawnej tarcie.

Równie przepysznym daniem obiadowym co ta zapiekanka z pieczarkami jest kurczak pieczony w mleku. Sam pieczony kurczak to częste danie obiadowe w wielu domach, jednak czy próbowałeś takiego w mleku? Gorąco polecam, nie zawiedziesz się!