Przepis na tartę wiejską z pieczarkami
Dziś zamiast słodkości będzie coś na obiad – tarta wiejska z pieczarkami, cebulką i kiełbaską :)
Dokładnie taką samą tartę jedliśmy u naszej koleżanki i tak mi zasmakowała, że poprosiłam o przepis (okazało się, że to przepis z Kwestii Smaku :)).
Tarta jest jak się już domyślacie przepyszna, a do tego bardzo sycąca.
My z mężem nie daliśmy rady zjeść całej porcji na raz i mieliśmy jeszcze po kawałku do pracy (a na drugi dzień smakowała równie dobrze :)).
Ta tarta wiejska z pieczarkami skomponowana jest z samych tradycyjnych składników, więc na pewno będzie smakować wszystkim.
Oprócz pieczarek, dodałam do niej podsmażoną cebulę oraz kiełbaskę.
Wszystko zalałam jajkami wymieszanymi z mlekiem, kremówką i tartym żółtym serem.
Po upieczeniu moją wytrawną tartę posypałam dodatkowo posiekaną natką z pietruszki.
Gorąco polecam ją na obiad, albo na treściwszą kolację.
Ps. Może skusicie się również na tartę na cieście francuskim z karmelizowaną cebulką? :)
Tarta wiejska z pieczarkami, cebulką i kiełbaską

Tarta wiejska z pieczarkami
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki
spód:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 szczypta soli
- 1 jajko (użyłam L)
Instrukcja
spód:
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto (jeśli nie będzie się chciało uformować, to możesz dodać odrobinę zimnej wody).200 g mąki pszennej, 120 g masła, 1 szczypta soli, 1 jajko
- Ciasto zawiń w folię i schłodź przez około godzinę.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim foremkę o średnicy 24-26 cm (formę posmaruj tłuszczem i wysyp mąką).
- Ciasto nakłuj widelcem i schowaj do lodówki.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni, formę z ciastem przykryj papierem do pieczenia i dociąż ziarnami grochu/fasoli albo kulkami ceramicznymi.
- Podpiecz 10 minut, a następnie zdejmij papier z grochem i zapiecz kolejne 5 minut - po tym czasie ostudź.
nadzienie:
- Cebulę pokrój w kostkę lub w piórka, podsmaż krótko na rozgrzanej patelni, zmniejsz ogień i smaż cebulę przez kolejne 15-20 minut, tak aby się skarmelizowała (ja patelnię przykryłam na ten czas pokrywką).2 czerwone cebule
- Pieczarki obierz i pokrój w plasterki (lub w półplasterki jeśli pieczarki są duże), usmaż grzyby na patelni na której była smażona wcześniej cebula.250 g pieczarek
- Kiełbaskę pokrój w drobną kostkę i krótko podsmaż.250 g kiełbaski wiejskiej
- W misce wymieszaj cebulę, pieczarki, kiełbaskę i posiekaną natkę pietruszki.3 łyżki natki
- Wyłóż nadzienie na podpieczony spód.
- W dużej misce rozkłóć jajka z solą i pieprzem (do smaku), dodaj mleko i kremówkę, wymieszaj.3 jajka, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki kremówki
- Ser tarty zmieszaj z łyżką mąki, dodaj do mieszaniny jajecznej.160 g tartego sera, 1 łyżka mąki
- Wlej masę do tarty.
- Zapiekaj w 180 stopniach przez około 35-40 minut - tarta ma być rumiana.
- Podawaj na ciepło.