tarta z karmelizowaną cebulą_1

Przepis na francuską tartę z karmelizowaną cebulą

Jeśli szukacie inspiracji na prosty obiad, lunch lub przekąskę, to wytrawna tarta z karmelizowaną cebulą na cieście francuskim będzie idealna! Cienkie i kruche ciasto francuskie stanowi doskonałą bazę dla aromatycznej i lekko słodkawej cebuli, która poddana została procesowi karmelizacji. Efekt? Intensywny smak i piękny, złocisty kolor, który pobudza zmysły. Ta wytrawna tarta to również świetny wybór dla wegetarian, ponieważ cebula pełni w niej główną rolę. Możecie podać ją jako przystawkę lub jako główne danie, serwując ją z zieloną sałatą i wytrawnym winem.

Jeśli jeszcze nie próbowaliście wytrawnej tarty z karmelizowaną cebulą, to koniecznie musicie to zrobić! Taka eksplozja smaków z pewnością Was zaskoczy i zostanie na długo w pamięci. Gorąco polecam!

tarta z karmelizowaną cebulą_5

Tarta z karmelizowaną cebulą – przepis krok po kroku

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, kolację, czy też masz ochotę coś przekąsić, a masz w lodówce gotowe ciasto francuskie, to koniecznie wypróbuj ten przepis na szybką tartę z cebulą!

tarta z karmelizowaną cebulą 2

Tarta z karmelizowaną cebulą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na prostą i szybką wytrawną tartę na cieście francuskim z cebulą i serem pleśniowym.
4.13 z 8 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 4 porcje
Wyposażenie
  • Podłużna foremka do tarty – o długości około 30 cm.
Składniki

składniki na tartę z cebulą i serem pleśniowym

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego ((275 g) – jeśli jest zamrożone, to należy je wcześniej rozmrozić)
  • 4 cebule (średnie )
  • 100 g sera pleśniowego ( np. Turek niebieski)
  • 100 g sera typu brie ((ja użyłam ser kozi))
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • szynka (- użyłam szwarcwaldzką – ewentualnie )
Instrukcja
 

Jak zrobić tartę z karmelizowaną cebulą

  • Cebulę obierz, przekrój na pół na następnie pokrój w piórka.
    4 cebule
  • Podsmaż na oleju, aż się zeszkli i lekko zmięknie.
  • Dodaj do cebuli cukier i ocet balsamiczny – wymieszaj i smaż, aż cebula się skarmelizuje i zmięknie.
    2 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki octu balsamicznego
  • Dopraw solą i pieprzem i odstaw do przestudzenia.
    łyżeczka soli, łyżeczka czarnego pieprzu
  • Ciasto francuskie ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
    1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Wyłóż na nie cebulę i pokrojone na kawałki sery.
    100 g sera pleśniowego, 100 g sera typu brie
  • Ułóż na wierzchu porwaną na kawałki szynkę – jeśli używasz.
    szynka
  • Piecz w 200 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut – aż ciasto będzie rumiane.
  • Podawaj na ciepło.
Prywatne
Słowa kluczowe tata wegetariańska, wytrawna tarta
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tarta z karmelizowaną cebulą_6

Wytrawna tarta na cieście francuskim – uwagi

Jeśli szukacie szybkiego i pysznego obiadu, to dobrze trafiliście :)

Przedstawia się Wam tarta z karmelizowaną cebulą, serem pleśniowym i szynką szwarcwaldzką.

Podstawą jest tu gotowe ciasto francuskie i cebula, która dzięki karmelizacji traci swą gorycz i nabiera fajnego słodkawego smaku.

Słony ser pleśniowy świetnie współgra z tą słodyczą.

Żeby nie było wymówek, że „obiad bez mięska”, to proponuję dodać do niej szynkę długo dojrzewającą w typie szynki szwarcwaldzkiej.

Tartę możecie też przygotować na spotkanie towarzyskie – pokrojona w kwadraty sprawdzi się idealnie :)

Zobaczcie również inne moje pomysły na obiad – znajdziecie je w moich przepisach na obiad.


 Polecane przepisy na tarty idealne na obiad

Jeśli lubisz zapiekane tarty i zapiekanki, które sprawdzają się zarówno na obiad jak i na przekąskę w ciągu dnia, to koniecznie zobacz również inne moje przepisy!

Inspirowałam się tym przepisem.