Przepis na francuską tartę z karmelizowaną cebulą
Jeśli szukacie szybkiego i pysznego obiadu, to dobrze trafiliście :)
Przedstawia się Wam tarta z karmelizowaną cebulą, serem pleśniowym i szynką szwarcwaldzką.
Podstawą jest tu gotowe ciasto francuskie i cebula, która dzięki karmelizacji traci swą gorycz i nabiera fajnego słodkawego smaku.
Słony ser pleśniowy świetnie współgra z tą słodyczą.
Żeby nie było wymówek, że „obiad bez mięska”, to proponuję dodać do niej szynkę długo dojrzewającą w typie szynki szwarcwaldzkiej.
Tartę możecie też przygotować na spotkanie towarzyskie – pokrojona w kwadraty sprawdzi się idealnie :)
Tarta z karmelizowaną cebulą – przepis do druku

Tarta z karmelizowaną cebulą
Wyposażenie
- Podłużna foremka do tarty - o długości około 30 cm.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) - jeśli jest zamrożone, to należy je wcześniej rozmrozić
- 4 średnie cebule
- 100 g sera pleśniowego np. Turek niebieski
- 100 g sera typu brie (ja użyłam ser kozi)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka soli
- łyżeczka czarnego pieprzu
- ewentualnie szynka - użyłam szwarcwaldzką
Instrukcja
- Cebulę obierz, przekrój na pół na następnie pokrój w piórka.
- Podsmaż na oleju, aż się zeszkli i lekko zmięknie.
- Dodaj do cebuli cukier i ocet balsamiczny - wymieszaj i smaż, aż cebula się skarmelizuje i zmięknie.
- Dopraw solą i pieprzem i odstaw do przestudzenia.
- Ciasto francuskie ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Wyłóż na nie cebulę i pokrojone na kawałki sery.
- Ułóż na wierzchu porwaną na kawałki szynkę.
- Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut - aż ciasto będzie rumiane.
- Podawaj na ciepło.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Inspirowałam się tym przepisem.
Bardzo się cieszę Ewa, pozdrawiam serdecznie Beata :)
[…] Ps. Może skusicie się również na tartę na cieście francuskim z karmelizowaną cebulką? […]
Z pewnością pyszne, a do tego bardzo eleganckie danie :)
Piękna jest!
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
dzięki :)