Przepis na francuską tartę z karmelizowaną cebulą

 

Jeśli szukacie szybkiego i pysznego obiadu, to dobrze trafiliście :)

Przedstawia się Wam tarta z karmelizowaną cebulą, serem pleśniowym i szynką szwarcwaldzką.

Podstawą jest tu gotowe ciasto francuskie i cebula, która dzięki karmelizacji traci swą gorycz i nabiera fajnego słodkawego smaku.

Słony ser pleśniowy świetnie współgra z tą słodyczą.

Żeby nie było wymówek, że „obiad bez mięska”, to proponuję dodać do niej szynkę długo dojrzewającą w typie szynki szwarcwaldzkiej.

Tartę możecie też przygotować na spotkanie towarzyskie – pokrojona w kwadraty sprawdzi się idealnie :)

 

tarta z karmelizowaną cebulą_1

tarta z karmelizowaną cebulą_5

tarta z karmelizowaną cebulą_6

Tarta z karmelizowaną cebulą – przepis do druku

Tarta z karmelizowaną cebulą

Wypieki Beaty
3.4 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Danie Obiad
Kuchnia Kuchnia francuska
Porcje 4 porcje

Wyposażenie

  • Podłużna foremka do tarty - o długości około 30 cm.

Składniki
  

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) - jeśli jest zamrożone, to należy je wcześniej rozmrozić
  • 4 średnie cebule
  • 100 g sera pleśniowego np. Turek niebieski
  • 100 g sera typu brie (ja użyłam ser kozi)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • ewentualnie szynka - użyłam szwarcwaldzką

Instrukcja
 

  • Cebulę obierz, przekrój na pół na następnie pokrój w piórka.
  • Podsmaż na oleju, aż się zeszkli i lekko zmięknie.
  • Dodaj do cebuli cukier i ocet balsamiczny - wymieszaj i smaż, aż cebula się skarmelizuje i zmięknie.
  • Dopraw solą i pieprzem i odstaw do przestudzenia.
  • Ciasto francuskie ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • Wyłóż na nie cebulę i pokrojone na kawałki sery.
  • Ułóż na wierzchu porwaną na kawałki szynkę.
  • Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut - aż ciasto będzie rumiane.
  • Podawaj na ciepło.
Słowa kluczowe cebula, ciasto francuskie, ocet balsamiczny, ser brie, ser pleśniowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspirowałam się tym przepisem.