Przepis na francuską tartę z karmelizowaną cebulą

Jeśli szukacie szybkiego i pysznego obiadu, to dobrze trafiliście :)

Przedstawia się Wam tarta z karmelizowaną cebulą, serem pleśniowym i szynką szwarcwaldzką.

Podstawą jest tu gotowe ciasto francuskie i cebula, która dzięki karmelizacji traci swą gorycz i nabiera fajnego słodkawego smaku.

Słony ser pleśniowy świetnie współgra z tą słodyczą.

Żeby nie było wymówek, że „obiad bez mięska”, to proponuję dodać do niej szynkę długo dojrzewającą w typie szynki szwarcwaldzkiej.

Tartę możecie też przygotować na spotkanie towarzyskie – pokrojona w kwadraty sprawdzi się idealnie :)

Zobaczcie również inne moje pomysły na obiad – znajdziecie je w moich przepisach na obiad.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4 z 8 ocen
Postaw mi kawę

tarta z karmelizowaną cebulą_1

tarta z karmelizowaną cebulą_5

tarta z karmelizowaną cebulą_6

Tarta z karmelizowaną cebulą – przepis do druku

tarta z karmelizowaną cebulą 2

Tarta z karmelizowaną cebulą

Wypieki Beaty
Przepis na prostą i szybką wytrawną tartę na cieście francuskim z cebulą i serem pleśniowym.
4 z 8 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 4 porcje

Wyposażenie

  • Podłużna foremka do tarty - o długości około 30 cm.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) - jeśli jest zamrożone, to należy je wcześniej rozmrozić
  • 4 cebule średnie
  • 100 g sera pleśniowego np. Turek niebieski
  • 100 g sera typu brie (ja użyłam ser kozi)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • szynka - użyłam szwarcwaldzką - ewentualnie

Instrukcja
 

  • Cebulę obierz, przekrój na pół na następnie pokrój w piórka.
    4 cebule
  • Podsmaż na oleju, aż się zeszkli i lekko zmięknie.
  • Dodaj do cebuli cukier i ocet balsamiczny - wymieszaj i smaż, aż cebula się skarmelizuje i zmięknie.
    2 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki octu balsamicznego
  • Dopraw solą i pieprzem i odstaw do przestudzenia.
    łyżeczka soli, łyżeczka czarnego pieprzu
  • Ciasto francuskie ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
    1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Wyłóż na nie cebulę i pokrojone na kawałki sery.
    100 g sera pleśniowego, 100 g sera typu brie
  • Ułóż na wierzchu porwaną na kawałki szynkę - jeśli używasz.
    szynka
  • Piecz w 200 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut - aż ciasto będzie rumiane.
  • Podawaj na ciepło.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspirowałam się tym przepisem.