Przepis na placki dyniowe na słono
Placki dyniowe to inna wersja placków ziemniaczanych – tylko jak się pewnie domyślacie – zamiast ziemniaków jest dynia :)
Placki z dyni są bardzo smaczne i rewelacyjnie wyglądają.
Dynia jest mniej wilgotna niż ziemniaki, więc do ciasta należy dodać trochę mleka – aby je rozrzedzić.
Do tego do placków dodałam tarty ser cheddar – nadał on plackom świetnej wyrazistości.
Dyniowe placki mi najbardziej smakowały podane po prostu z odrobiną jogurtu naturalnego i świeżo mielonego pieprzu, ale jedliśmy je też jako dodatek do mięsa w sosie i były rewelacyjne – wyobraźcie sobie placek po zbójecku w wersji dyniowej.
Zapraszam również na pieczone placki ziemniaczane, drożdżowe placki ziemniaczane albo na tradycyjną babkę ziemniaczaną.
Placki dyniowe przepis do druku

Placki dyniowe
Składniki
- około 450 g dyni - startej na drobnych oczkach (wcześniej trzeba ją obrać - najlepiej nożykiem szczelinowym)
- 140 g mąki pszennej
- 3 jajka - użyłam rozmiar L
- ok 50-100 ml mleka do konsystencji
- ok 40 g sera cheddar tartego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę
Instrukcja
- Do startej na małych oczkach dyni dodaj pozostałe składniki - oprócz mleka.około 450 g dyni, 140 g mąki pszennej, 3 jajka, ok 40 g sera cheddar, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 ząbek czosnku
- Dokładnie wymieszaj łyżką i dodaj mleko - do konsystencji.ok 50-100 ml mleka
- Na patelni rozgrzej olej, smaż placuszki aż będą rumiane z obydwu stron.
- Podawaj z jogurtem naturalnym, albo jako dodatek do obiadu.