Przepis na placki dyniowe na słono

placki z dyni


Placki dyniowe to inna wersja placków ziemniaczanych – tylko jak się pewnie domyślacie – zamiast ziemniaków jest dynia :)

Placki z dyni są bardzo smaczne i rewelacyjnie wyglądają.

Dynia jest mniej wilgotna niż ziemniaki, więc do ciasta należy dodać trochę mleka – aby je rozrzedzić.

Do tego do placków dodałam tarty ser cheddar – nadał on plackom świetnej wyrazistości.

Dyniowe placki mi najbardziej smakowały podane po prostu z odrobiną jogurtu naturalnego i świeżo mielonego pieprzu, ale jedliśmy je też jako dodatek do mięsa w sosie i były rewelacyjne – wyobraźcie sobie placek po zbójecku w wersji dyniowej.

Zapraszam również na pieczone placki ziemniaczane, drożdżowe placki ziemniaczane albo na tradycyjną babkę ziemniaczaną.

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


placki z dynią

placuszki z dynią

placuszki dyniowe

placki dyniowe

Placki dyniowe przepis do druku

placuszki z dyni

Placki dyniowe

Wypieki Beaty
Pyszne placki idealne na samodzielny obiad albo jako dodatek.
3.67 z 6 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 25 minut
Porcje 4
Kalorie 144 kcal

Składniki

  • około 450 g dyni - startej na drobnych oczkach (wcześniej trzeba ją obrać - najlepiej nożykiem szczelinowym)
  • 140 g mąki pszennej
  • 3 jajka - użyłam rozmiar L
  • ok 50-100 ml mleka do konsystencji
  • ok 40 g sera cheddar tartego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę

Instrukcja
 

  • Do startej na małych oczkach dyni dodaj pozostałe składniki - oprócz mleka.
    około 450 g dyni, 140 g mąki pszennej, 3 jajka, ok 40 g sera cheddar, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 ząbek czosnku
  • Dokładnie wymieszaj łyżką i dodaj mleko - do konsystencji.
    ok 50-100 ml mleka
  • Na patelni rozgrzej olej, smaż placuszki aż będą rumiane z obydwu stron.
  • Podawaj z jogurtem naturalnym, albo jako dodatek do obiadu.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 144kcalWeglowodany: 16gBiałko: 5.8gTłuszcz: 7gBłonnik: 1.8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!