Placki dyniowe

 

placki z dyni

 

Placki dyniowe to inna wersja placków ziemniaczanych – tylko jak się pewnie domyślacie – zamiast ziemniaków jest dynia :)

Placki są bardzo smaczne i rewelacyjnie wyglądają.

Dynia jest mniej wilgotna niż ziemniaki, więc do ciasta należy dodać trochę mleka – aby je rozrzedzić.

Do tego do placków dodałam tarty ser cheddar – nadał on plackom świetnej wyrazistości.

Placki dyniowe mi najbardziej smakowały podane po prostu z odrobiną jogurtu naturalnego i świeżo mielonego pieprzu, ale jedliśmy je też jako dodatek do mięsa w sosie i były rewelacyjne – wyobraźcie sobie placek po zbójecku w wersji dyniowej.

Zapraszam również na pieczone placki ziemniaczane, drożdżowe placki ziemniaczane albo na tradycyjną babkę ziemniaczaną.

 

placki z dynią

 

placuszki z dynią

 

placuszki dyniowe

 

placki dyniowe

 

placuszki z dyni

Placki dyniowe

Wypieki Beaty
Pyszne placki idealne na samodzielny obiad albo jako dodatek.
3 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 25 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Kalorie 144 kcal

Składniki
  

  • około 450 g świeżej dyni - startej na drobnych oczkach (wcześniej trzeba ją obrać - najlepiej nożykiem szczelinowym)
  • 140 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • około 50-100 ml mleka
  • około 40 g tartego sera cheddar
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • duży ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę

Instrukcja
 

  • Do startej na małych oczkach dyni dodaj pozostałe składniki - oprócz mleka.
  • Dokładnie wymieszaj łyżką i dodaj mleko - do konsystencji.
  • Na patelni rozgrzej olej, smaż placuszki aż będą rumiane z obydwu stron.
  • Podawaj z jogurtem naturalnym, albo jako dodatek do obiadu.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 144kcalWeglowodany: 16gBiałko: 5.8gTłuszcz: 7gBłonnik: 1.8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!