Placki dyniowe
Placki dyniowe to inna wersja placków ziemniaczanych – tylko jak się pewnie domyślacie – zamiast ziemniaków jest dynia :)
Placki są bardzo smaczne i rewelacyjnie wyglądają.
Dynia jest mniej wilgotna niż ziemniaki, więc do ciasta należy dodać trochę mleka – aby je rozrzedzić.
Do tego do placków dodałam tarty ser cheddar – nadał on plackom świetnej wyrazistości.
Placki dyniowe mi najbardziej smakowały podane po prostu z odrobiną jogurtu naturalnego i świeżo mielonego pieprzu, ale jedliśmy je też jako dodatek do mięsa w sosie i były rewelacyjne – wyobraźcie sobie placek po zbójecku w wersji dyniowej.
Zapraszam również na pieczone placki ziemniaczane, drożdżowe placki ziemniaczane albo na tradycyjną babkę ziemniaczaną.
Placki dyniowe
- około 450 g świeżej dyni - startej na drobnych oczkach (wcześniej trzeba ją obrać - najlepiej nożykiem szczelinowym)
- 140 g mąki pszennej
- 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
- około 50-100 ml mleka
- około 40 g tartego sera cheddar
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki soli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- duży ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę
- Do startej na małych oczkach dyni dodaj pozostałe składniki - oprócz mleka.
- Dokładnie wymieszaj łyżką i dodaj mleko - do konsystencji.
- Na patelni rozgrzej olej, smaż placuszki aż będą rumiane z obydwu stron.
- Podawaj z jogurtem naturalnym, albo jako dodatek do obiadu.
Ale super! Świetny przepis :D
Dziękuję bardzo Gosia :)
Robiłyśmy też placki z dyni ale oczywiście na słodko :D
Takie na słono są równie pyszne :)