Tradycyjna Babka ziemniaczana
Jedliście w dzieciństwie babkę ziemniaczaną?
Ja ją uwielbiałam, ale jakoś nigdy nie bardzo miałam czas, aby przygotować ją w dorosłym życiu (robiłam ją wcześniej tylko raz).
Jednak ostatnio poczułam na nią wielką ochotę, którą dodatkowo rozpaliła babka ziemniaczana z dynią, którą jadłam w czeskiej restauracji.
Zaraziłam męża pomysłem i przygotowaliśmy sobie na obiad taką tradycyjną babkę.
Dla mnie babka ziemniaczana musi mieć dużo podsmażonego boczku i drobno pokrojonej kiełbaski, więc naprawdę ich nie brakowało :)
„Niebo w gębie”
Babka wyszła przepyszna – szczególnie gdy się ją jeszcze dodatkowo podsmażyło – tylko moje dzieci nie bardzo wiedziały jak się za nią zabrać ;)
Placki ziemniaczane jedzą ze śmietaną i cukrem (mąż je tak nauczył) i moja córka jadła babkę ze śmietaną i cukrem oraz ogórkiem kiszonym do tego :D
Na szczęście skończyło się bez sensacji żołądkowych :D
Podaję porcję na dwie foremki keksowe o długości 21 cm (albo na formę kwadratową o wielkości około 22/22).
Zapraszam również na pieczone placki ziemniaczane.
Przepis do druku
Babka ziemniaczana
- 2 kg ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 2 jajka
- około 200 g wędzonego boczku
- około 200 g kiełbasy
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku, lub 2-3 rozgniecione ząbki
- Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj je i cebulę na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane).
- Boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
- Ze startych ziemniaków odlej wytworzoną wodę (ja przechylam miskę z ziemniakami zakrywając ją pokrywką i odlewam podobnie jak gotowane ziemniaki - jeśli wody będzie za dużo, to babka może się nie udać, albo trzeba będzie dodać więcej mąki).
- Dodaj do masy ziemniaczanej mąkę, jajka i przyprawy - wymieszaj.
- Dodaj podsmażony boczek i kiełbasę - wymieszaj.
- Przełóż babkę do dwóch foremek keksowych o długości około 21 cm, albo do blaszki o wymiarach około 22/22 cm.
- Piecz w 200 stopniach przez około 50-60 minut.
- Podawaj na ciepło ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Czy można przygotować babkę w naczyniu żaroodpornym?
Tak, oczywiście ;)
„Na prawdę” ? Sorry, ale aż odrzuca od czytania dalej
Poprawione. Literówki czasem się zdarzają, nikt nie jest idealny i wystarczy zwrócić uwagę w kulturalny sposób. Hejt jest jednak łatwiejszy.
Z babką widzę jak z bigosem ,ilu ludzi tyle pomysłów.
Na pewno każda na swój sposób pyszna.
O tak :)
Spoko babka wyszła,ale piekłem 1,5 godziny
Witam serdecznie mam jedno pytanie czy papier do pieczenia jest potrzebny???
Nie, możesz wysmarować foremkę dokładnie masłem i wysypać mąką.
W dzieciństwie babkę ziemniaczaną przygotowywała czasem moja babcia. Twój wpis przypomniał mi o niej. Przygotowałam zgodnie z przepisem i wyszła przepyszna. Udało mi się zaskoczyć mojego męża, bo nigdy wcześniej nie jadł takiej. Bardzo mu smakowała i pytał czy jeszcze kiedyś babkę ziemniaczaną przygotuję. Polecam wszystkim :-)
Bardzo się cieszę, że babka zasmakowała i przywołała miłe wspomnienia
Babkę piekłam więc 1,5h dopiero wtedy wyglądała na gotową. :p
Następnym razem dam zdecydowanie więcej przypraw, bo jak dla mnie babka jest po prostu mdła..
Ale wiadomo wszystko kwestia gustu.
Czy na pewno 60min pieczenia to czas wystarczający aby babka była upieczona? W moim rodzinnym domu babkę piekło się nawet i 2h więc teraz już mam obawy.
To nie jest duża porcja babki i jest pieczona w dwóch keksówkach – dlatego taki czas wystarczy. Czas pieczenia zależy oczywiście w dużej mierze od piekarnika. Jeśli nie jesteś pewna, to potrzymaj babkę dłużej.
U mnie w domu nosiła nazwę lubaniec …Czemu – pojęcia nie mam . Ten przepis to taka niewielka podróż w czasie , dziękuję :)
dodaję jeszcze odrobinę mleka,jogurtu lub maślanki,jest bardziej puszysta
super :)
Zaraz zabieram sie do roboty. Ziemniaki mam lece kupic boczek i kielbasa z rumunskiego sklepu (mieszkam w Rzymie a babki sie zachcialo) maja bardzo dobra „polska” kielbase, a boczek obadamy jaki wezme ;) dam znac co i ja…
Super – smacznego :)
Rowniez robilam pierwszy raZ z tego przepisu I naprawde pyszna super stronka dziekuje
Bardzo się cieszę, że smakowała :)
ostatnio placki robiłam z dodatkiem dyni, starłam surową tak jak ziemniaki i czekałam aż cała masa odcieknie. pyszne i kolor cudny, robiłam z Hokkaido :)
Brzmi bardzo apetycznie :)
Dziś robiłam pierwszy raz w życiu i muszę przyznać, że lepszej nigdy nie jadłam. Wszystko wg przepisu. Polecam pycha
Bardzo się cieszę, że tobie też tak smakuje ta babka :)
zamiast mąki dodać pół szklanki kaszy marnej, i cebulę podsmaż z boczkiem
Pewnie kaszy manny :D dziękuję za podpowiedź :)
Ehh zachciało mi się nie odlewac wody i dodać Batat dla koloru…
Tragedia :( :( :( a było się słuchać Beaty
No tak, trzeba się słuchać :)
Szybciej i wygodnie trzec przez maszynke do mielenia miesa , tylko pokroić na kawałki by weszły przez otwór .
Jemy z borówkami domowej roboty , albo z powidłami !!!
Jeszcze nigdy nie jadłam babki z dodatkiem powideł jestem ciekawa jak to razem smakuje
Najlepsza jest z sosem grzybowym :) Ja robię bez mąki (dzieciaki mają nietolerancję glutenu) i wychodzi bardzo dobrze
Moje dzieci mają nietolerancję na grzyby ;) i w zasadzie mąż też – czasami zje jakieś pieczarki – ale bez szału – ciężki mój los, bo ja grzyby uwielbiam :)
Najlepsza babka jest z tłustym, surowym, mocno wysmażonym boczkiem, wędzonka zabija smak babki. Na 2 kg ziemniaków potrzeba pół kilo surowego boczku a jeszcze lepiej surowego podgardla. W ogóle babka musi mieć dużo tłuszczu wówczas jest o wiele smaczniejsza i ….zdrowsza.
Lepiej nie liczyć kalorii
uwielbiam , ja dodaję 2 łyżki kaszy manny ;)
Ha, nie znałam tego sposobu :)
Dziś akurat skromnie z 5 kg także tragedii nie ma
To faktycznie skromnie :)
Dziś akurat będę robił, także jeśli znajdzie się czasu chwila, to dodam dokładny przepis
Super :) ale współczuję ci obrabiania tych 15 kg ziemniaków :)
Wygląda cudnie mniamiii …..czekam tylko na dostawce ziemniaczkow. …po moim osiedlu od czasu do czasu jeździ małżeństwo które sprzedaje przepyszne ziemniaczki. ….kupuje i robie tę cudną babkę u nas w domu wszyscy ziemniaczani wprost uwielbiamy ziemniaczki. …. i juz widzę jak wyciagnieta z piekarnika automatycznie…..w MiG ….. znika z blachy
aż mi się samej zachciało tej babki :D
Osobiście zamiast kiełbasy dodaję słoninę, jeszcze lepszy smak, bardziej wyrazisty. Ale sprawdzam przepisy aby spróbować babki w innej odmianie, także poszukam przepisu z dynią pozdrawiam i polecam spróbować babki ziemniaczanej ze słoninką, niedługo pewnie wrzucę przepis, choć pewnie w większych proporcjach, gdyż zawsze robię z minimum 15kg ziemniaków (imprezy). Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego!
Muszę przyznać, że ze słoninką jeszcze nie jadłam :)
Moja wlasnie sie piecze a robie ja 1 raz
Wyszla pyszna
Super :)
:)
Ca za debil skrypt na tej stronie pisał?! Stale na tablet mi wyrzuca jedno zdjęcia którego wcale nie chcę ogladać, a przepisu nie ma jak przeczytać.
Od debili wyzywaj na swoim podwórku. Sprawdzamy stronę na wielu urządzeniach i nigdzie nie ma takiego efektu. Jeżeli wrzucisz screena jak to wygląda, to postaram się sprawdzić i naprawić problem.
O a teraz jest już OK
:)
u mnie na telefonie też jest ten problem :<
Ale babka wyszła pyszna ;)
Trzeba będzie sprawdzić o co chodzi, ale cieszę się, że babka zasmakowała :)
[…] lubicie takie ziemniaczane obiady, to koniecznie zróbcie też babkę ziemniaczaną […]
Witam,
czy przepis na babkę ziemniaczaną z dynią również się pojawi??
Pozdrawiam :-)
Ja taką babkę ziemniaczaną z dynią jadłam w restauracji, ale może w wolnej chwili spróbuję sama taką przygotować :)
Czekam z niecierpliwością ;-)
:)
hm… tak kusisz. może i ja zrobię?