Przepis na babkę ziemniaczaną tradycyjną


babka ziemniaczana


Jedliście w dzieciństwie babkę ziemniaczaną?

Ja ją uwielbiałam, ale jakoś nigdy nie bardzo miałam czas, aby przygotować ją w dorosłym życiu (robiłam ją wcześniej tylko raz).

Jednak ostatnio poczułam na nią wielką ochotę, którą dodatkowo rozpaliła babka ziemniaczana z dynią, którą jadłam w czeskiej restauracji.

Zaraziłam męża pomysłem i przygotowaliśmy sobie na obiad taką tradycyjną babkę.

Dla mnie taka babka z ziemniaków musi mieć dużo podsmażonego boczku i drobno pokrojonej kiełbaski, więc naprawdę ich nie brakowało :)

Jak zrobić babkę ziemniaczaną?

Ziemniaki przygotuj jak na placki ziemniaczane – obierz i zetrzyj na tarce, odciśnij nadmiar wody.

Podsmaż cebulkę, kiełbasę czy też boczek i dodaj do ziemniaków.

Babkę ziemniaczaną piecz przez około godzinę – jeśli jest bardzo wysoka to wydłuż czas pieczenia!

Podawaj ją na gorąco, a na drugi dzień możesz ją podsmażyć na patelni :)

Moja babka wyszła przepyszna – szczególnie gdy ją podsmażyłam ;)

Podaję wam porcję na dwie foremki keksowe o długości 21 cm (albo na formę kwadratową o wielkości około 22/22).

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na dania obiadowe.

babka ziemniaczana  babka ziemniaczana

babka ziemniaczana babka ziemniaczana z kiełbasą

Babka ziemniaczana przepis do druku

babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjną babkę ziemniaczaną z kiełbasą i boczkiem.
3.99 z 153 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 2 godz
Danie Obiad
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje 10
Kalorie 96 kcal

Wyposażenie

  • Do upieczenia w dużej formie, albo w formach keksowych

Składniki
  

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule średnie
  • 2 jajka rozmiar L
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy
  • 4 łyżki mąki pszennej czubate
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 rozgniecione ząbki

Instrukcja
 

  • Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj je i cebulę na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane).
  • Boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
  • Ze startych ziemniaków odlej wytworzoną wodę (ja przechylam miskę z ziemniakami zakrywając ją pokrywką i odlewam podobnie jak gotowane ziemniaki - jeśli wody będzie za dużo, to babka może się nie udać, albo trzeba będzie dodać więcej mąki).
  • Dodaj do masy ziemniaczanej mąkę, jajka i przyprawy - wymieszaj.
  • Dodaj podsmażony boczek i kiełbasę - wymieszaj.
  • Przełóż babkę do dwóch foremek keksowych o długości około 21 cm, albo do blaszki o wymiarach około 22/22 cm.
  • Piecz w 200 stopniach przez około 50-60 minut.
  • Podawaj na ciepło ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 96kcalWeglowodany: 14gBiałko: 4.5gTłuszcz: 3gBłonnik: 1.1g
Słowa kluczowe boczek, cebula, kartofle, śmietana, ziemniaki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!