Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 3,42 out of 5)
Loading...

Babka ziemniaczana

babka ziemniaczana_6

Jedliście w dzieciństwie babkę ziemniaczaną?

Ja ją uwielbiałam, ale jakoś nigdy nie bardzo miałam czas, aby przygotować ją w dorosłym życiu (robiłam ją wcześniej tylko raz).

Jednak ostatnio poczułam na nią wielką ochotę, którą dodatkowo rozpaliła babka ziemniaczana z dynią, którą jadłam w czeskiej restauracji.

Zaraziłam męża pomysłem i przygotowaliśmy sobie na obiad taką tradycyjną babkę.

Dla mnie babka ziemniaczana musi mieć dużo podsmażonego boczku i drobno pokrojonej kiełbaski, więc na prawdę ich nie brakowało 🙂

Babka wyszła przepyszna – szczególnie gdy się ją jeszcze dodatkowo podsmażyło – tylko moje dzieci nie bardzo wiedziały jak się za nią zabrać 😉

Placki ziemniaczane jedzą ze śmietaną i cukrem (mąż je tak nauczył) i moja córka jadła babkę ze śmietaną i cukrem oraz ogórkiem kiszonym do tego 😀

Na szczęście skończyło się bez sensacji żołądkowych 😀

Podaję porcję na dwie foremki keksowe o długości 21 cm (albo na formę kwadratową o wielkości około 22/22).

Zapraszam również na pieczone placki ziemniaczane.

babka ziemniaczana

babka ziemniaczana

babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Do upieczenia w dużej formie, albo w formach keksowych
Autor:
Typ przepisu: Danie obiadowe
Ilość: 10
Składniki
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • około 200 g wędzonego boczku
  • około 200 g kiełbasy
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku, lub 2-3 rozgniecione ząbki
Wykonanie
  1. Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj je i cebulę na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane).
  2. Boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
  3. Ze startych ziemniaków odlej wytworzoną wodę (ja przechylam miskę z ziemniakami zakrywając ją pokrywką i odlewam podobnie jak gotowane ziemniaki - jeśli wody będzie za dużo, to babka może się nie udać, albo trzeba będzie dodać więcej mąki).
  4. Dodaj do masy ziemniaczanej mąkę, jajka i przyprawy - wymieszaj.
  5. Dodaj podsmażony boczek i kiełbasę - wymieszaj.
  6. Przełóż babkę do dwóch foremek keksowych o długości około 21 cm, albo do blaszki o wymiarach około 22/22 cm.
  7. Piecz w 200 stopniach przez około 50-60 minut.
  8. Podawaj na ciepło ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 96 Tłuszcze: 3g Węglowodany: 14g Błonnik: 1,1g Białka: 4,5g
 

 

Related Post

Reklama

16 komentarzy

  1. Nina 2015/12/03 at 14:22 - Reply

    hm… tak kusisz. może i ja zrobię?

  2. Iza 2015/12/04 at 10:33 - Reply

    Witam,
    czy przepis na babkę ziemniaczaną z dynią również się pojawi??
    Pozdrawiam 🙂

    • wypiekibeaty 2015/12/04 at 12:56 - Reply

      Ja taką babkę ziemniaczaną z dynią jadłam w restauracji, ale może w wolnej chwili spróbuję sama taką przygotować 🙂

      • Iza 2015/12/04 at 13:34 - Reply

        Czekam z niecierpliwością 😉

  3. […] lubicie takie ziemniaczane obiady, to koniecznie zróbcie też babkę ziemniaczaną […]

  4. Maciej 2017/08/20 at 16:16 - Reply

    Ca za debil skrypt na tej stronie pisał?! Stale na tablet mi wyrzuca jedno zdjęcia którego wcale nie chcę ogladać, a przepisu nie ma jak przeczytać.

    • wypiekibeaty 2017/08/20 at 17:02 - Reply

      Od debili wyzywaj na swoim podwórku. Sprawdzamy stronę na wielu urządzeniach i nigdzie nie ma takiego efektu. Jeżeli wrzucisz screena jak to wygląda, to postaram się sprawdzić i naprawić problem.

    • Maciej 2017/08/20 at 21:04 - Reply

      O a teraz jest już OK

      • wypiekibeaty 2017/08/20 at 22:47 - Reply

        🙂

        • panimorrison 2017/10/10 at 13:11 - Reply

          u mnie na telefonie też jest ten problem :<
          Ale babka wyszła pyszna 😉

          • wypiekibeaty 2017/10/10 at 14:20

            Trzeba będzie sprawdzić o co chodzi, ale cieszę się, że babka zasmakowała 🙂

  5. Emilia Jaworska 2017/09/21 at 11:08 - Reply

    Moja wlasnie sie piecze a robie ja 1 raz

Dodaj komentarz

%d bloggers like this:
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux