Zapiekanka z cukinii i batata
Przepis na prostą zapiekankę z cukinii i batata
Dziś u mnie pyszna warzywna zapiekanka z cukinii i batata. Ta zdrowa i kolorowa zapiekanka łączy w sobie chrupkość cukinii z delikatnością batata, tworząc smakowitą i sycącą potrawę. Prosta w przygotowaniu zapiekanka może stanowić danie główne, albo prostą przekąskę serwowaną zarówno na ciepło jak i na zimno. Odkryj prostotę i smak w jednym z tego przepisu na zapiekankę z cukinii i batata!
Spis treści
Zapiekanka z cukinii i batata przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na wegetariańską zapiekankę, to polecam ci ten przepis!
Zapiekanka z cukinii i batata przepis
Wyposażenie
- Przepis na zapiekankę w formie około 20/30 cm.
Składniki
składniki na wegetariańską zapiekankę
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebulki ze szczypiorkiem
- 125 g pieczarek
- 1 cukinia ((około 220 g) – tarta na tarce)
- 1 mały batat ((około 200 g) – tarty na tarce)
- 4 jajka (- użyłam rozmiar L)
- 1/4 szklanki mleka ((60 ml) )
- 150 g mąki pszennej ((1 szklanka) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli (lub do smaku)
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
Instrukcja
Jak zrobić wegetariańską zapiekankę
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną cebulę, krótko przesmaż.2 ząbki czosnku, 2 cebulki ze szczypiorkiem
- Dodaj na patelnię pokrojone pieczarki, całość delikatnie posól i popieprz.125 g pieczarek
- Dodaj na patelnię pokrojony szczypior i krótko przesmaż – zestaw całość z ognia.
- Cukinię zetrzyj na drobnej tarce, batata obierz ze skórki i również zetrzyj na tarce.1 cukinia, 1 mały batat
- Do warzyw dodaj podsmażone warzywa z patelni.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko oraz przyprawy – wszystko razem wymieszaj łyżką – jeśli trzeba to jeszcze dodatkowo przypraw.1/4 szklanki mleka, 150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- Formę do pieczenia o wymiarach około 20/30 wyłóż papierem do pieczenia, lub wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
- Przełóż masę do foremki, wyrównaj.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu krótko ostudź.
- Podawaj z jogurtem naturalnym, ketchupem, ajwarem lub innym ulubionym sosem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Warzywna zapiekanka – uwagi
Dziś będzie nie słodko, ale równie smacznie, bo zapraszam na przepyszną zapiekankę z cukinii i batata. A oprócz tego znajdziecie w niej również pieczarki, cebulkę i szczypiorek. Jak widać, zapiekanka jest warzywna i miąska tam nie zobaczycie. Chociaż w przepisie, którym się inspirowałam autorka dodawała do tej zapiekanki boczek – więc „feel free” i jeśli macie ochotę, to też go możecie dorzucić. Myślę również, że jeśli nie dostaniecie w sklepie batata – albo naszło was, a w domu nie macie, to możecie zastąpić go marchewką (dajcie znać, jak wtedy wyszła wam ta zapiekanka). Oprócz tego, że danie jest pyszne, jest również przy okazji bardzo zdrowe i dietetyczne – jedna porcja to około 300 kalorii. Wg mnie przepis jest na cztery porcje i tak ją zjedliśmy z mężem – po kawałku na obiad, a druga porcja do pracy. Ja podałam jeszcze do niej sałatę z rzodkiewką i szczypiorkiem – świetnie się komponowała.
Polecam wam również spaghetti z batata oraz inne przepisy w wersji zdrowej i dietetycznej.
Polecane przepisy na zapiekanki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na zapiekanki idealne na obiad. Tutaj polecam takie trzy przepisy: