Zapiekanka z cukinii i batata
Dziś będzie nie słodko, ale równie smacznie, bo zapraszam na przepyszną zapiekankę z cukinii i batata.
A oprócz tego znajdziecie w niej również pieczarki, cebulkę i szczypiorek.
Jak widać, zapiekanka jest warzywna i miąska tam nie zobaczycie ;)
Chociaż w przepisie, którym się inspirowałam autorka dodawała do tej zapiekanki boczek – więc „feel free” i jeśli macie ochotę, to też go możecie dorzucić.
Myślę również, że jeśli nie dostaniecie w sklepie batata – albo naszło was, a w domu nie macie, to możecie zastąpić go marchewką (dajcie znać, jak wtedy wyszła wam ta zapiekanka).
Oprócz tego, że danie jest pyszne, jest również przy okazji bardzo zdrowe i dietetyczne – jedna porcja to około 300 kalorii.
Wg mnie przepis jest na cztery porcje i tak ją zjedliśmy z mężem – po kawałku na obiad, a druga porcja do pracy.
Ja podałam jeszcze do niej sałatę z rzodkiewką i szczypiorkiem – świetnie się komponowała.
Polecam wam również spaghetti z batata oraz inne przepisy w wersji zdrowej i dietetycznej.
Zapiekanka z cukinii i batata
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebulki ze szczypiorkiem
- 125 g pieczarek
- 1 cukinia (około 220 g) - tarta na tarce
- 1 mały batat (około 200 g) - tarty na tarce
- 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
- ¼ szklanki (60 ml) mleka
- 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną cebulę, krótko przesmaż.
- Dodaj na patelnię pokrojone pieczarki, całość delikatnie posól i popieprz.
- Dodaj na patelnię pokrojony szczypior i krótko przesmaż - zestaw całość z ognia.
- Cukinię zetrzyj na drobnej tarce, batata obierz ze skórki i również zetrzyj na tarce.
- Do warzyw dodaj podsmażone warzywa z patelni.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko oraz przyprawy - wszystko razem wymieszaj łyżką - jeśli trzeba to jeszcze dodatkowo przypraw.
- Formę do pieczenia o wymiarach około 20/30 wyłóż papierem do pieczenia, lub wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
- Przełóż masę do foremki, wyrównaj.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu krótko ostudź.
- Podawaj z jogurtem naturalnym, ketchupem, ajwarem lub innym ulubionym sosem.
Czy można zastąpić tu zwykłą mąkę bezglutenową a mleko krowie roślinnym?
Tak :)
Wytrawne dania też robisz mega apetyczne <3
Dziękuję bardzo :D