Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Zapiekanka z cukinii i batata

By |2018-02-05T19:59:42+00:002018 Luty 10th|Na słono, Obiady, Zdrowo i fit|

Zapiekanka z cukinii i batata

 

zapiekanka wegetariańska

 

Dziś będzie nie słodko, ale równie smacznie, bo zapraszam na przepyszną zapiekankę z cukinii i batata.

A oprócz tego znajdziecie w niej również pieczarki, cebulkę i szczypiorek.

Jak widać, zapiekanka jest warzywna i miąska tam nie zobaczycie 😉

Chociaż w przepisie, którym się inspirowałam autorka dodawała do tej zapiekanki boczek – więc „feel free” i jeśli macie ochotę, to też go możecie dorzucić.

Myślę również, że jeśli nie dostaniecie w sklepie batata – albo naszło was, a w domu nie macie, to możecie zastąpić go marchewką (dajcie znać, jak wtedy wyszła wam ta zapiekanka).

Oprócz tego, że danie jest pyszne, jest również przy okazji bardzo zdrowe i dietetyczne – jedna porcja to około 300 kalorii.

Wg mnie przepis jest na cztery porcje i tak ją zjedliśmy z mężem – po kawałku na obiad, a druga porcja do pracy.

Ja podałam jeszcze do niej sałatę z rzodkiewką i szczypiorkiem – świetnie się komponowała.

Polecam wam również spaghetti z batata oraz inne przepisy w wersji zdrowej i dietetycznej.

 

zapiekanka warzywna z cukinią

 

prosta zapiekanka z cukinią

 

zapiekanka z cukinii

 

zapiekanka z cukinii i batata

 

Zapiekanka z cukinii i batata
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na zapiekankę w formie około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebulki ze szczypiorkiem
  • 125 g pieczarek
  • 1 cukinia (około 220 g) - tarta na tarce
  • 1 mały batat (około 200 g) - tarty na tarce
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • ¼ szklanki (60 ml) mleka
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
Wykonanie
  1. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną cebulę, krótko przesmaż.
  2. Dodaj na patelnię pokrojone pieczarki, całość delikatnie posól i popieprz.
  3. Dodaj na patelnię pokrojony szczypior i krótko przesmaż - zestaw całość z ognia.
  4. Cukinię zetrzyj na drobnej tarce, batata obierz ze skórki i również zetrzyj na tarce.
  5. Do warzyw dodaj podsmażone warzywa z patelni.
  6. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko oraz przyprawy - wszystko razem wymieszaj łyżką - jeśli trzeba to jeszcze dodatkowo przypraw.
  7. Formę do pieczenia o wymiarach około 20/30 wyłóż papierem do pieczenia, lub wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  8. Przełóż masę do foremki, wyrównaj.
  9. Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu krótko ostudź.
  11. Podawaj z jogurtem naturalnym, ketchupem, ajwarem lub innym ulubionym sosem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 300 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 43 Błonnik: 4 g Białka: 15 g

 

 

Reklama

4 komentarze

  1. Betty 2018/02/12 at 19:09 - Reply

    Czy można zastąpić tu zwykłą mąkę bezglutenową a mleko krowie roślinnym?

  2. Candy Pandas 2018/02/11 at 11:39 - Reply

    Wytrawne dania też robisz mega apetyczne <3

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: