Przepis na prostą zapiekankę z cukinii i batata

zapiekanka wegetariańska


Dziś będzie nie słodko, ale równie smacznie, bo zapraszam na przepyszną zapiekankę z cukinii i batata.

A oprócz tego znajdziecie w niej również pieczarki, cebulkę i szczypiorek.

Jak widać, zapiekanka jest warzywna i miąska tam nie zobaczycie ;)

Chociaż w przepisie, którym się inspirowałam autorka dodawała do tej zapiekanki boczek – więc „feel free” i jeśli macie ochotę, to też go możecie dorzucić.

Myślę również, że jeśli nie dostaniecie w sklepie batata – albo naszło was, a w domu nie macie, to możecie zastąpić go marchewką (dajcie znać, jak wtedy wyszła wam ta zapiekanka).

Oprócz tego, że danie jest pyszne, jest również przy okazji bardzo zdrowe i dietetyczne – jedna porcja to około 300 kalorii.

Wg mnie przepis jest na cztery porcje i tak ją zjedliśmy z mężem – po kawałku na obiad, a druga porcja do pracy.

Ja podałam jeszcze do niej sałatę z rzodkiewką i szczypiorkiem – świetnie się komponowała.

Polecam wam również spaghetti z batata oraz inne przepisy w wersji zdrowej i dietetycznej.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

zapiekanka warzywna z cukinią

prosta zapiekanka z cukinią

zapiekanka z cukinii

zapiekanka z cukinii i batata

Zapiekanka z cukinii i batata przepis do druku

zapiekanka warzywna

Zapiekanka z cukinii i batata

Wypieki Beaty
Przepis na lekką zapiekankę warzywną z cukinią i batatem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Porcje 4
Kalorie 300 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na zapiekankę w formie około 20/30 cm.

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebulki ze szczypiorkiem
  • 125 g pieczarek
  • 1 cukinia (około 220 g) - tarta na tarce
  • 1 mały batat (około 200 g) - tarty na tarce
  • 4 jajka - użyłam rozmiar L
  • 1/4 szklanki mleka (60 ml)
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli lub do smaku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

Instrukcja
 

  • Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną cebulę, krótko przesmaż.
    2 ząbki czosnku, 2 cebulki ze szczypiorkiem
  • Dodaj na patelnię pokrojone pieczarki, całość delikatnie posól i popieprz.
    125 g pieczarek
  • Dodaj na patelnię pokrojony szczypior i krótko przesmaż - zestaw całość z ognia.
  • Cukinię zetrzyj na drobnej tarce, batata obierz ze skórki i również zetrzyj na tarce.
    1 cukinia, 1 mały batat
  • Do warzyw dodaj podsmażone warzywa z patelni.
  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko oraz przyprawy - wszystko razem wymieszaj łyżką - jeśli trzeba to jeszcze dodatkowo przypraw.
    1/4 szklanki mleka, 150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 20/30 wyłóż papierem do pieczenia, lub wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  • Przełóż masę do foremki, wyrównaj.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu krótko ostudź.
  • Podawaj z jogurtem naturalnym, ketchupem, ajwarem lub innym ulubionym sosem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 300kcalWeglowodany: 43gBiałko: 15gTłuszcz: 9gBłonnik: 4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!