Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Warzywna lazania z kartoflami

Warzywna lazania z kartoflami

 

lazania z ziemniaków

 

Oto nadciąga warzywna lazania z kartoflami 🙂

To już trzeci mój przepis w kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, organizowanej przez Polski Związek Producentów Ziemniaków i Nasion Rolniczych.

Moja warzywna lazania z kartoflami – jak sama nazwa wskazuje – nie zawiera ani grama mięska, ma za to pyszne polskie katofelki przekładane sosem beszamelowym (uwielbiam) i sosem pomidorowym.

Składniki są mega proste i dostępne w każdym domu, bo to przepis specjalnie przygotowany dla Niespodziewanych Gości.

Jak niespodziewani, to niespodziewani – często może być tak, że w lodówce jest głównie światło, a jakoś ich ugościć chcemy.

Wtedy właśnie wkraczam do akcji JA i moja lazania – kartofle to w domu muszą być zawsze i już, do tego pomidory – u mnie zawsze są ze dwie puszki krojonych pomidorów – bo można z nich zrobić wiele dań –  i tyle, reszta to już drobiazg.

Jak macie kartofle i pomidory to jesteście uratowani, a teraz do pracy!

Głosujcie na przepis na stronie kampanii na facebooku, bo ten Team Ziemniaków trochę nam skórę łoi – pamiętajcie – Kartofle rządzą!

Przygotujcie sobie również inne moje przepisy przygotowane w tej kampanii – placuszki kartoflano-łososiowe oraz czekoladowy torcik z kartoflami.

 

kartoflana lazania

 

warzywna lazania z ziemniaków pod beszamelem

 

warzywna lazania z ziemniaków

 

kartoflana lazania

 

Warzywna lazania z kartoflami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 6
Składniki
sos beszamelowy:
  • 500 ml mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • po około pół łyżeczki soli i czarnego pieprzu
  • tarta gałka muszkatołowa
sos pomidorowy:
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, suszona bazylia i oregano
lazania:
  • 1 kg kartofli
  • około 50 g tartego sera lub mozzarelli
Wykonanie
  1. Kartofle obierz i krótko podgotuj w osolonej wodzie (nie krojone), przestudź, a następnie pokrój w dość cienkie plastry.
  2. W czasie kiedy będą gotować się kartofle przygotuj obydwa sosy.
  3. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, wlej trochę mleka i rozmieszaj trzepaczką, tak aby mąka nie była w grudkach, wlej resztę mleka i zagotuj aż sos zgęstnieje.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Pomidory wyłóż na patelnię, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek - krótko podsmaż, tylko tyle, aby odparować wodę z pomidorów.
  6. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
  7. Dno żaroodpornej foremki posmaruj częścią sosu beszamelowego.
  8. Ułóż na nim dwie warstwy plastrów kartofli - tak aby na siebie zachodziły.
  9. Wierzch kartofli posmaruj odrobiną sosu beszamelowego, a na niego wyłóż połowę sosu pomidorowego.
  10. Połóż drugą warstwę kartofli, sosu beszamelowego i sosu pomidorowego.
  11. Na koniec połóż resztę kartofli i resztę sosu beszamelowego.
  12. Piecz w 190 stopniach przez około 40 minut, po tym czasie posyp wierzch lazanii tartym serem i podpiecz całość przez kolejne 10 minut.
  13. Podawaj lazanię na gorąco z sałatką z pomidorów.

 

 

najlepsza dietetyczna lazania

 

2017-10-04T19:25:02+00:00 Reklama

2 komentarze

  1. Mniam jak to wszystko jest pięknie przypieczone 😀

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: