Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Placuszki ziemniaczano-łososiowe

Placuszki ziemniaczano-łososiowe

 

placuszki ziemniaczano-łososiowe

 

Dzisiejszy przepis na placuszki ziemniaczano-łososiowe, to pierwszy przepis z serii. W ciągu najbliższych miesięcy pojawią się jeszcze inne przepisy z kartoflami 🙂

Zostałam zaproszona do uczestnictwa w kampanii pod hasłem „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, organizowanej przez Polski Związek Producentów Ziemniaków i Nasion Rolniczych i bardzo chętnie z tego zaproszenia skorzystałam.

Kampania ma na celu promocję polskich (podkreślam – polskich) ziemniaków i ponowne wprowadzenie tego warzywa do naszej kuchni.

Jak wynika  z badań spożycie kartofli w Polsce drastycznie spada, a zastępujemy je makaronem i ryżem.

Nie wiem, czy wiecie, że 100 g ziemniaków ma 77 kalorii, gdy ryż, czy makaron ma ponad 350 kalorii w 100 g.

Niesłusznie więc odrzuciliśmy ziemniaki jako szkodzące i tuczące. Poza tym ziemniaki zawierają znaczące ilości witaminy C oraz witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają m.in. na układ nerwowy, funkcjonowanie przemian węglowodanowych, prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, co jest dodatkowo wspomagane przez zawarty w nich błonnik pokarmowy. Magnez, potas, fosfor i inne składniki mineralne usprawniają obniżanie ciśnienia krwi, dbają o zdrowie skóry, prawidłowe funkcjonowanie wzroku i krzepnięcie krwi. Ziemniaki zapobiegają także mutacji komórek nowotworowych, dlatego warto po nie sięgać w ramach profilaktyki.

Ziemniaki mają właściwości zasadotwórcze, co pozwala na lepsze regulowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Szczególnie w przypadku osób spożywających większe ilości mięsa istnieje zagrożenie wystąpienia zakwaszenia organizmu, które niesie za sobą ryzyko przewlekłego zmęczenia, zaparć i biegunek, podatności na choroby, osłabienie i innych nieprzyjemnych objawów. Ziemniaki pozwalają temu zapobiegać.

Dla zachowania wszystkich właściwości ziemniaków, istotny jest zarówno sposób ich przygotowania, jak i ilość, w jakiej są one spożywane. Gotowanie na parze daje możliwość uzyskania prawie tak samo atrakcyjnego IG, jak w przypadku młodych ziemniaków, dlatego jest to najbardziej wskazana forma ich przyrządzania. Im wyższej temperaturze poddajemy je podczas obróbki termicznej, tym więcej zachodzi w nich niekorzystnych zjawisk i zmian, zwłaszcza podczas pieczenia i smażenia. Ziemniaków nie należy zbyt długo moczyć w wodzie, gdyż ta wyciąga z nich wartości odżywcze, a obieranie ich przed gotowaniem zwiększa straty w jego trakcie nawet 2,5-krotnie.

A teraz troszkę o samej kampanii.

Będą w niej uczestniczyć dwie rywalizujące na przepisy drużyny – Team Kartofle i Team Ziemniaki. Nasze zmagania będzie mogli śledzić na stronie organizatora i tam też będziecie mogli głosować na ulubiony przepis 🙂 Zapraszam was również na fanpage na facebooku.

Pojawią się przepisy na piknik – jak ten mój dzisiejszy, na randkę, na grilla, dla niespodziewanych gości i dla dzieci – śledźcie więc koniecznie nasze zmagania i głosujcie 😀

Dołączcie ze mną do Teamu Kartofli, przygotowujcie przepisy i jedzcie polskie kartofle – bo nie dość że pyszne, to i przede wszystkim zdrowe 🙂

Wypróbujcie również inne przepisy z ziemniakami, które pojawiły się już na blogu – niektóre mogą was nieźle zaskoczyć – np. gofry z ziemniakami, albo słodkie oponki 🙂

 

placki ziemniaczane

 

placki z łososiem

 

placki ziemniaczane

 

placuszki ziemniaczano-łososiowe

 

kotlety ziemniaczane

 

Placuszki ziemniaczano-łososiowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 10
Składniki
placuszki:
  • 500 g kartofli
  • 100 g świeżego łososia
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • około 150 g mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
sos:
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • czubata łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz
Wykonanie
  1. Kartofle ugotuj, a następnie ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przepuść przez praskę do ziemniaków i ostudź.
  2. Na dno niedużej patelni nalej wodę - tak do poziomu około 1 cm.
  3. Włóż łososia do wody, lekko posól i popierz (ja użyłam pieprz cytrynowy), patelnię przykryj pokrywką i gotuj łososia na średnim ogniu przez około 15-20 minut - aż łosoś będzie gotowy.
  4. Łososia przestudź, a następnie podziel na mniejsze kawałki.
  5. Cebulę posiekaj i lekko zeszklij na patelni.
  6. Do ziemniaków dodaj łososia, cebulę, koperek, jajko i część mąki (nie dodawaj całej od razu, tylko dosypuj w razie potrzeby - ilość mąki będzie zależeć od ziemniaków - młode ziemniaki mają w sobie więcej wody i potrzebują więcej mąki).
  7. Z ciasta lep nieduże placuszki (ciasto może być trochę lepkie) i obtaczaj je w bułce tartej.
  8. Gotowe placuszki smaż na patelni na rumiano.
  9. Do jogurtu naturalnego dodaj koperek, posól i popieprz sos do smaku.
  10. Sos możesz przełożyć do zakręcanego słoiczka.
  11. Placuszki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 197 Tłuszcze: 7,5 g Węglowodany: 26,7 g Błonnik: 1,1 g Białka: 6,4 g
 

placki z łososiem

 

Wpis realizowany we współpracy z  Polskim Związkiem Producentów Ziemniaków i Nasion Rolniczych w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”

 

Related Post

Reklama

  • My jesteśmy pyrowymi maniaczkami 😀 Więc te placki zjadłybyśmy w oka mgnieniu 😀

  • Pati

    Świetne połączenie. Myślałam, aby zrobić takie z pstrągiem, może nawet wędzonym…

    • Pstrąg też będzie fajny, placuszki będą delikatniejsze w smaku 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux