Pierogi z ziemniakami babci Halinki
Te pierogi z ziemniakami poznałam, gdy zaczęłam spotykać się z moim mężem.
Jego babcia Halinka – mimo podeszłego już wieku i zaawansowanej cukrzycy – na każde święta robiła całą masę pierogów z ziemniakami. A w święta spotykała się u niej cała rodzina mojego męża – ciocie, wujkowie, kuzyni, więc na prawdę miał kto jeść te wigilijne pierogi :)
Dla mnie to była zupełna nowość – ja wychowana na pierogach z kapustą i grzybami dostałam pierogi z ziemniakami – i od razu mi się w głowie zaświeciło ŻE CO? Z ziemniakami?
Powiem krótko – po pierwszym spróbowaniu pokochałam je i teraz, gdy babci już nie ma z nami, robimy je przynajmniej raz w roku na Boże Narodzenie – i też w dużych ilościach :)
Część zawozimy Wigilię do naszych rodzin, a resztę mrozimy i zjadamy po trochu w ciągu roku.
Do tego przekazaliśmy te pierogi naszym znajomym i od kilku lat robimy Akcję Pierogi i całą grupą przygotowujemy ogromne ilości pierogów – tych z ziemniakami, z kapustą i grzybami i ruskich :)
Skąd się wzięły te ziemniaki w pierogach, to nie wiem.
Mogę jedynie przypuszczać, że to może był sposób radzenia sobie z biedą i brakiem artykułów w sklepach – mąka na pierogi, woda, ziemniaki i cebula zawsze się jakoś znalazła.
Jak zrobić pierogi z ziemniakami?
Podstawą jest tu dobre, elastyczne ciasto na pierogi.
Przepis z którego korzystamy testowany był na wszelkie możliwe sposoby i zawsze wychodzi rewelacyjne.
Ziemniaki do farszu najlepiej przygotować wcześniej.
Trzeba je ugotować, a następnie porządnie ubić ze śmietaną i masłem. Potem dodajemy do nich podsmażoną cebulkę i doprawiamy solą i pieprzem.
Ten farsz ziemniaczany musi mieć duuuużo czarnego pieprzu – tyle, żeby w język szczypało – ja jak sama robię farsz, to potem słyszę – za mało pieprzu :)
Pierogi z ziemniakami i cebulką gotujemy w osolonej wodzie, a przed podaniem podsmażamy na patelni – takie podsmażane pierogi są najlepsze!
Jeśli jeszcze nie jedliście pierogów z ziemniakami, to czas najwyższy to naprawić – na Wigilię będą idealne :) szczególnie takie odsmażone – po prostu są najlepsze na świecie.
Ps. Na Wigilię polecam również pyszne i proste paszteciki z pieczarkami – będą idealne do barszczyku :D
Pierogi z ziemniakami i cebulą przepis

Pierogi z ziemniakami babci
Składniki
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1-2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki wody ciepłej
farsz:
- 500 g ziemniaków ugotowanych
- 2 średnie cebule
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
Instrukcja
farsz
- Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni, dopraw solą i czarnym pieprzem - przestudź.
- Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę, albo bardzo dokładnie rozbij tłuczkiem.
- Dodaj do nich śmietanę i razem wymieszaj, dodaj cebulę, sól i czarny pieprz - dokładnie wymieszaj i dopraw jeśli farsz tego potrzebuje (farsz może być lekko za słony, bo ciasto jest mało solone, nie zapomnij dodać dużo czarnego pieprzu :)).
ciasto na pierogi
- Z mąki, jajka, oleju, soli i części wody zacznij wyrabiać ciasto (my to robimy mikserem z końcówką hakiem), dodawaj stopniowo pozostałą wodę - ciasto ma być gęste, ale elastyczne.
lepienie pierogów
- Blat posyp mąką, oderwij część ciasta i rozwałkuj na cienki placek - w razie konieczności podsypuj odrobiną mąki.
- Szklanką wycinaj koła, możesz je dodatkowo lekko rozciągnąć w palcach, aby ciasto było cieńsze.
- Nakładaj na środek ciasta czubatą łyżeczkę farszu ziemniaczanego i złóż ciasto w pierożek i dokładnie sklej brzegi.
- Gotuj pierogi w osolonej wodzie z dodaną odrobiną oleju - pierogi gotuj przez około 7-10 minut od wypłynięcia.
- Aby pierogi po ugotowaniu się nie sklejały możesz je przelać odrobiną oleju.
- Pierogi podawaj od razu ze skwarkami albo podsmażoną cebulką, albo potem odsmażone (moje ulubione).