pierogi z ziemniakami

Przepis na postne pierogi z ziemniakami babci Halinki

Dziś mam dla Was przepis idealny na Wigilię (ale nie tylko), zapraszam na postne pierogi z ziemniakami i cebulką z przepisu nieżyjącej już babci mojego męża. Te pierogi to już rodzinna tradycja i co roku robimy ich przed świętami w setkach. Zarówno my jak i siostra mojego męża. Super, że babcine pierogi są dalej robione i zajadane ze smakiem na święta. Wam również polecam je gorąco, bo są przepyszne. Spróbujcie koniecznie!

pierogi postne

Pierogi z ziemniakami i cebulą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne odsmażane pierogi i szukasz przepisu na pierogi idealne na Wigilię, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

pierogi z ziemniakami

Pierogi z ziemniakami babci przepis

Wypieki Beaty
Przepyszne wigilijne pierogi z cieniutkiego ciasta nadzianego farszem z ziemniaków i cebuli.
4.35 z 20 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Danie Obiad
Porcje 35
Składniki

składniki na ciasto na pierogi:

  • 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
  • 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
  • 1-2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 120 ml wody (ciepłej )

składniki na farsz do pierogów:

  • 500 g ziemniaków (ugotowanych)
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (/jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżki masła
  • sól (do smaku)
  • czarny pieprz (do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić farsz ziemniaczany do pierogów

  • Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni, dopraw solą i czarnym pieprzem – przestudź.
    2 średnie cebule
  • Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę, albo bardzo dokładnie rozbij tłuczkiem.
    500 g ziemniaków
  • Dodaj do nich śmietanę(jogurt) oraz masło i razem wymieszaj, dodaj cebulę, sól i czarny pieprz – dokładnie wymieszaj i dopraw jeśli farsz tego potrzebuje (farsz może być lekko za słony, bo ciasto jest mało solone, nie zapomnij dodać dużo czarnego pieprzu :)).
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany, sól, czarny pieprz, 2 łyżki masła

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi

  • Z mąki, jajka, oleju, soli i części wody zacznij wyrabiać ciasto (my to robimy mikserem z końcówką hakiem).
    250 g mąki pszennej, 1 jajko, 1-2 łyżki oleju, 0,5 łyżeczki soli, 120 ml wody
  • Dodawaj stopniowo pozostałą wodę – ciasto ma być gęste, ale elastyczne.

Pierogi z ziemniakami – lepienie

  • Blat posyp mąką, oderwij część ciasta i rozwałkuj na cienki placek – w razie konieczności podsypuj odrobiną mąki.
  • Szklanką wycinaj koła, możesz je dodatkowo lekko rozciągnąć w palcach, aby ciasto było cieńsze.
  • Nakładaj na środek ciasta czubatą łyżeczkę farszu ziemniaczanego i złóż ciasto w pierożek i dokładnie sklej brzegi.
  • Gotuj pierogi w osolonej wodzie z dodaną odrobiną oleju – pierogi gotuj przez około 7-10 minut od wypłynięcia.
  • Aby pierogi po ugotowaniu się nie sklejały możesz je przelać odrobiną oleju.
  • Pierogi podawaj od razu ze skwarkami albo podsmażoną cebulką, albo potem odsmażone (moje ulubione).
Prywatne
Słowa kluczowe pierogi na wigilię, postne pierogi
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pierogi z ziemniakami

Pierogi z farszem ziemniaczanym – uwagi

Te pierogi z ziemniakami poznałam, gdy zaczęłam spotykać się z moim mężem.

Jego babcia Halinka – mimo podeszłego już wieku i zaawansowanej cukrzycy – na każde święta robiła całą masę pierogów z ziemniakami. A w święta spotykała się u niej cała rodzina mojego męża – ciocie, wujkowie, kuzyni, więc na prawdę miał kto jeść te wigilijne pierogi :)

Dla mnie to była zupełna nowość – ja wychowana na pierogach z kapustą i grzybami dostałam pierogi z ziemniakami – i od razu mi się w głowie zaświeciło ŻE CO? Z ziemniakami?

Powiem krótko – po pierwszym spróbowaniu pokochałam je i teraz, gdy babci już nie ma z nami, robimy je przynajmniej raz w roku na Boże Narodzenie – i też w dużych ilościach :)

Część zawozimy Wigilię do naszych rodzin, a resztę mrozimy i zjadamy po trochu w ciągu roku.

Do tego przekazaliśmy te pierogi naszym znajomym i od kilku lat robimy Akcję Pierogi i całą grupą przygotowujemy ogromne ilości pierogów – tych z ziemniakami, z kapustą i grzybami i ruskich :)

Skąd się wzięły te ziemniaki w pierogach, to nie wiem.

Mogę jedynie przypuszczać, że to może był sposób radzenia sobie z biedą i brakiem artykułów w sklepach – mąka na pierogi, woda, ziemniaki i cebula zawsze się jakoś znalazła.

pierogi na boże narodzenie

Jak zrobić pierogi z ziemniakami – wskazówki

Podstawą jest tu dobre, elastyczne ciasto na pierogi.

Przepis z którego korzystamy testowany był na wszelkie możliwe sposoby i zawsze wychodzi rewelacyjne.

Ziemniaki do farszu najlepiej przygotować wcześniej.

Trzeba je ugotować, a następnie porządnie ubić ze śmietaną i masłem. Potem dodajemy do nich duuużo podsmażonej cebulki i doprawiamy solą i pieprzem. 

Ten farsz ziemniaczany musi mieć duuuużo czarnego pieprzu – tyle, żeby w język szczypało – ja jak sama robię farsz, to potem słyszę – za mało pieprzu :)

Pierogi z ziemniakami i cebulką gotujemy w osolonej wodzie, a przed podaniem podsmażamy na patelni – takie podsmażane pierogi są najlepsze!

Jeśli jeszcze nie jedliście pierogów z ziemniakami, to czas najwyższy to naprawić – na Wigilię będą idealne :) szczególnie takie odsmażone – po prostu są najlepsze na świecie.

Ps. Na Wigilię polecam również pyszne i proste paszteciki z pieczarkami – będą idealne do barszczyku :D

pierogi na święta
postne pierogi
pierogi z ziemniakami

Polecane przepisy na przekąski na Wigilię

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na dania idealne na Wigilię i Boże Narodzenie. Tutaj polecam takie trzy przepisy: