Pierogi z ziemniakami babci Halinki

pierogi z ziemniakami

Te pierogi z ziemniakami poznałam, gdy zaczęłam spotykać się z moim mężem.

Jego babcia Halinka – mimo podeszłego już wieku i zaawansowanej cukrzycy – na każde święta robiła całą masę pierogów z ziemniakami. A w święta spotykała się u niej cała rodzina mojego męża – ciocie, wujkowie, kuzyni, więc na prawdę miał kto jeść te wigilijne pierogi :)

Dla mnie to była zupełna nowość – ja wychowana na pierogach z kapustą i grzybami dostałam pierogi z ziemniakami – i od razu mi się w głowie zaświeciło ŻE CO? Z ziemniakami?

Powiem krótko – po pierwszym spróbowaniu pokochałam je i teraz, gdy babci już nie ma z nami, robimy je przynajmniej raz w roku na Boże Narodzenie – i też w dużych ilościach :)

Część zawozimy Wigilię do naszych rodzin, a resztę mrozimy i zjadamy po trochu w ciągu roku.

Do tego przekazaliśmy te pierogi naszym znajomym i od kilku lat robimy Akcję Pierogi i całą grupą przygotowujemy ogromne ilości pierogów – tych z ziemniakami, z kapustą i grzybami i ruskich :)

Skąd się wzięły te ziemniaki w pierogach, to nie wiem.

Mogę jedynie przypuszczać, że to może był sposób radzenia sobie z biedą i brakiem artykułów w sklepach – mąka na pierogi, woda, ziemniaki i cebula zawsze się jakoś znalazła.

Jak zrobić pierogi z ziemniakami?

Podstawą jest tu dobre, elastyczne ciasto na pierogi.

Przepis z którego korzystamy testowany był na wszelkie możliwe sposoby i zawsze wychodzi rewelacyjne.

Ziemniaki do farszu najlepiej przygotować wcześniej.

Trzeba je ugotować, a następnie porządnie ubić ze śmietaną i masłem. Potem dodajemy do nich podsmażoną cebulkę i doprawiamy solą i pieprzem.

Ten farsz ziemniaczany musi mieć duuuużo czarnego pieprzu – tyle, żeby w język szczypało – ja jak sama robię farsz, to potem słyszę – za mało pieprzu :)

Pierogi z ziemniakami i cebulką gotujemy w osolonej wodzie, a przed podaniem podsmażamy na patelni – takie podsmażane pierogi są najlepsze!

Jeśli jeszcze nie jedliście pierogów z ziemniakami, to czas najwyższy to naprawić – na Wigilię będą idealne :) szczególnie takie odsmażone – po prostu są najlepsze na świecie.

Ps. Na Wigilię polecam również pyszne i proste paszteciki z pieczarkami – będą idealne do barszczyku :D

pierogi z ziemniakami

pierogi postne

pierogi na boże narodzenie

pierogi na święta

postne pierogi

pierogi z ziemniakami

Pierogi z ziemniakami i cebulą przepis

pierogi z ziemniakami

Pierogi z ziemniakami babci

Wypieki Beaty
Przepyszne wigilijne pierogi z cieniutkiego ciasta nadzianego farszem z ziemniaków i cebuli.
4.09 z 12 ocen
Danie Obiad
Porcje 35

Składniki
  

ciasto:

farsz:

  • 500 g ziemniaków ugotowanych
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku

Instrukcja
 

  • Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni, dopraw solą i czarnym pieprzem - przestudź.
  • Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę, albo bardzo dokładnie rozbij tłuczkiem.
  • Dodaj do nich śmietanę i razem wymieszaj, dodaj cebulę, sól i czarny pieprz - dokładnie wymieszaj i dopraw jeśli farsz tego potrzebuje (farsz może być lekko za słony, bo ciasto jest mało solone, nie zapomnij dodać dużo czarnego pieprzu :)).
  • Z mąki, jajka, oleju, soli i części wody zacznij wyrabiać ciasto (my to robimy mikserem z końcówką hakiem), dodawaj stopniowo pozostałą wodę - ciasto ma być gęste, ale elastyczne.
  • Blat posyp mąką, oderwij część ciasta i rozwałkuj na cienki placek - w razie konieczności podsypuj odrobiną mąki.
  • Szklanką wycinaj koła, możesz je dodatkowo lekko rozciągnąć w palcach, aby ciasto było cieńsze.
  • Nakładaj na środek ciasta czubatą łyżeczkę farszu ziemniaczanego i złóż ciasto w pierożek i dokładnie sklej brzegi.
  • Gotuj pierogi w osolonej wodzie z dodaną odrobiną oleju - pierogi gotuj przez około 7-10 minut od wypłynięcia.
  • Aby pierogi po ugotowaniu się nie sklejały możesz je przelać odrobiną oleju.
  • Pierogi podawaj od razu ze skwarkami albo podsmażoną cebulką, albo potem odsmażone (moje ulubione).
Słowa kluczowe cebula, pieprz, ziemniaki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!