Przepis na pierogi z ziemniakami

Zaktualizowany: 2024 7 maja
pierogi z ziemniakami

Przepis na postne pierogi z ziemniakami babci Halinki

Dziś mam dla Was przepis idealny na Wigilię (ale nie tylko), zapraszam na postne pierogi z ziemniakami i cebulką z przepisu nieżyjącej już babci mojego męża. Te pierogi to już rodzinna tradycja i co roku robimy ich przed świętami w setkach. Zarówno my jak i siostra mojego męża. Super, że babcine pierogi są dalej robione i zajadane ze smakiem na święta. Wam również polecam je gorąco, bo są przepyszne. Spróbujcie koniecznie!

pierogi postne

Pierogi z ziemniakami i cebulą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne odsmażane pierogi i szukasz przepisu na pierogi idealne na Wigilię, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

pierogi na święta

Pierogi z ziemniakami babci przepis

Wypieki Beaty
Przepyszne wigilijne pierogi z cieniutkiego ciasta nadzianego farszem z ziemniaków i cebuli.
4.35 z 20 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Danie Obiad
Porcje 35
Składniki

składniki na ciasto na pierogi:

  • 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
  • 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
  • 1-2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 120 ml wody (ciepłej )

składniki na farsz do pierogów:

  • 500 g ziemniaków (ugotowanych)
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (/jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżki masła
  • sól (do smaku)
  • czarny pieprz (do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić farsz ziemniaczany do pierogów

  • Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni, dopraw solą i czarnym pieprzem – przestudź.
    2 średnie cebule
  • Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę, albo bardzo dokładnie rozbij tłuczkiem.
    500 g ziemniaków
  • Dodaj do nich śmietanę(jogurt) oraz masło i razem wymieszaj, dodaj cebulę, sól i czarny pieprz – dokładnie wymieszaj i dopraw jeśli farsz tego potrzebuje (farsz może być lekko za słony, bo ciasto jest mało solone, nie zapomnij dodać dużo czarnego pieprzu :)).
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany, sól, czarny pieprz, 2 łyżki masła

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi

  • Z mąki, jajka, oleju, soli i części wody zacznij wyrabiać ciasto (my to robimy mikserem z końcówką hakiem).
    250 g mąki pszennej, 1 jajko, 1-2 łyżki oleju, 0,5 łyżeczki soli, 120 ml wody
  • Dodawaj stopniowo pozostałą wodę – ciasto ma być gęste, ale elastyczne.

Pierogi z ziemniakami – lepienie

  • Blat posyp mąką, oderwij część ciasta i rozwałkuj na cienki placek – w razie konieczności podsypuj odrobiną mąki.
  • Szklanką wycinaj koła, możesz je dodatkowo lekko rozciągnąć w palcach, aby ciasto było cieńsze.
  • Nakładaj na środek ciasta czubatą łyżeczkę farszu ziemniaczanego i złóż ciasto w pierożek i dokładnie sklej brzegi.
  • Gotuj pierogi w osolonej wodzie z dodaną odrobiną oleju – pierogi gotuj przez około 7-10 minut od wypłynięcia.
  • Aby pierogi po ugotowaniu się nie sklejały możesz je przelać odrobiną oleju.
  • Pierogi podawaj od razu ze skwarkami albo podsmażoną cebulką, albo potem odsmażone (moje ulubione).
Prywatne
Słowa kluczowe pierogi na wigilię, postne pierogi
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pierogi z ziemniakami

Pierogi z farszem ziemniaczanym – uwagi

Te pierogi z ziemniakami poznałam, gdy zaczęłam spotykać się z moim mężem.

Jego babcia Halinka – mimo podeszłego już wieku i zaawansowanej cukrzycy – na każde święta robiła całą masę pierogów z ziemniakami. A w święta spotykała się u niej cała rodzina mojego męża – ciocie, wujkowie, kuzyni, więc na prawdę miał kto jeść te wigilijne pierogi :)

Dla mnie to była zupełna nowość – ja wychowana na pierogach z kapustą i grzybami dostałam pierogi z ziemniakami – i od razu mi się w głowie zaświeciło ŻE CO? Z ziemniakami?

Powiem krótko – po pierwszym spróbowaniu pokochałam je i teraz, gdy babci już nie ma z nami, robimy je przynajmniej raz w roku na Boże Narodzenie – i też w dużych ilościach :)

Część zawozimy Wigilię do naszych rodzin, a resztę mrozimy i zjadamy po trochu w ciągu roku.

Do tego przekazaliśmy te pierogi naszym znajomym i od kilku lat robimy Akcję Pierogi i całą grupą przygotowujemy ogromne ilości pierogów – tych z ziemniakami, z kapustą i grzybami i ruskich :)

Skąd się wzięły te ziemniaki w pierogach, to nie wiem.

Mogę jedynie przypuszczać, że to może był sposób radzenia sobie z biedą i brakiem artykułów w sklepach – mąka na pierogi, woda, ziemniaki i cebula zawsze się jakoś znalazła.

pierogi na boże narodzenie

Jak zrobić pierogi z ziemniakami – wskazówki

Podstawą jest tu dobre, elastyczne ciasto na pierogi.

Przepis z którego korzystamy testowany był na wszelkie możliwe sposoby i zawsze wychodzi rewelacyjne.

Ziemniaki do farszu najlepiej przygotować wcześniej.

Trzeba je ugotować, a następnie porządnie ubić ze śmietaną i masłem. Potem dodajemy do nich duuużo podsmażonej cebulki i doprawiamy solą i pieprzem. 

Ten farsz ziemniaczany musi mieć duuuużo czarnego pieprzu – tyle, żeby w język szczypało – ja jak sama robię farsz, to potem słyszę – za mało pieprzu :)

Pierogi z ziemniakami i cebulką gotujemy w osolonej wodzie, a przed podaniem podsmażamy na patelni – takie podsmażane pierogi są najlepsze!

Jeśli jeszcze nie jedliście pierogów z ziemniakami, to czas najwyższy to naprawić – na Wigilię będą idealne :) szczególnie takie odsmażone – po prostu są najlepsze na świecie.

Ps. Na Wigilię polecam również pyszne i proste paszteciki z pieczarkami – będą idealne do barszczyku :D

Zachęcam również gorąco do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie również zamieszczam moje przepisy, a są tam one w łatwej do zapisania na później formie.

pierogi na święta
postne pierogi
pierogi z ziemniakami

Polecane przepisy na przekąski na Wigilię

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na dania idealne na Wigilię i Boże Narodzenie. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 17 grudnia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

19 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Wigilijne pierogi z ziemniakami

Trzeba przyznać, że pierogi, to chyba jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Zresztą ja się nie dziwię, bo te maleńkie pierożki z delikatnego ciasta nadzianego przeróżnymi farszami są przepyszne! My również uwielbiamy pierogi i przed świętami przygotowujemy ich ogromne ilości. Najczęściej robimy trzy rodzaje pierogów - pierogi z ziemniakami i cebulką, pierogi ruskie i pierogi z kapustą i grzybami. Przepis na pierogi z ziemniakami jest bardzo stary i jest w rodzinie mojego męża od kilkudziesięciu (lub więcej) lat. Zawsze robiła je babcia, a teraz robimy je my. Przepis na idealne ciasto na pierogi to baza tego przepisu. Ale bez nieziemskiego farszu z gotowanych ziemniaków wymieszanych ze śmietaną, dużą ilością cebulki oraz mnóstwem czarnego pieprzu, to nie były by pierogi babci Halinki.

Pierożki z ziemniakami i cebulką

Pierożki najbardziej lubimy odsmażane. Najpierw je gotujemy i studzimy. Potem podsmażamy na gorącej patelni z obydwu stron, aż pierogi są rumiane i chrupiące z zewnątrz. Wgryzanie się w te pierogi, to istna przyjemność. Chrupiące ciasto i lekki mocno pieprzny farsz. Ja się zakochałam w tych pierogach od pierwszego kęsa. I podobnie ma każdy, kto ich tylko spróbuje. Koniecznie przygotujcie na Boże Narodzenie te wigilijne pierogi z ziemniakami!

Zachęcam was także do wypróbowania innych pysznych przepisów idealnych na Boże Narodzenie z mojego bloga!