Przepis na pieczone pierogi z kaszą gryczaną i borowikami

wpis sponsorowany

pieczone pierogi


Otrzymałam jeszcze przed świętami przesyłkę od Panul Polska, w niej same dobroci i kulinarne wyzwanie, by przygotować z przesłanych produktów wytrawny wypiek, do którego będzie pasować białe wytrawne wino Panul Sauvingnon Blanc :)

W paczce było wspomniane wyżej wino, razowa mąka żytnia, śliwki suszone, borowiki suszone, oliwa z oliwek i suszone pomidory.

Początkowo myślałam o jakiejś tarcie, ale ostatecznie wymyśliłam pieczone pierogi z kaszą gryczaną, suszonymi grzybami i suszonymi śliwkami (z pomidorów już zrezygnowałam ;)).

Żeby wino nie poszło tylko do kieliszka, to użyłam je również do ugotowania borowików – dzięki temu wzbogaciłam jeszcze ich pyszny smak :).

Pierogi wyszły przepyszne i o dziwo smakowały nawet mojemu mężowi, który wręcz nie znosi grzybów leśnych.

Takie pieczone pierogi z kaszą to fajny pomysł na obiad, na podwieczorek, na przegryzkę – koniecznie podajcie je z białym winem – ja mogę z czystym sumieniem polecić Panul Sauvignon Blanc, które mimo tego, że jest wytrawne, to jest delikatne w smaku.

Wina Panul są winami chilijskimi, a słowo „panul” oznacza „uścisk” lub „objęcie” – piękna nazwa dla wina, bo nic tak ludzi nie zbliża jak lampka dobrego wina wypitego do dobrego jedzenia :)

Już niedługo Sylwester, a zaraz po nim rozpocznie się karnawał i myślę, że ten duet świetnie sprawdzi się na wszystkich imprezach :D

Możecie przygotować więcej ciasta i zrobić również porcję mini calzone – do nich białe wino też będzie doskonałe :)

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


pieczone pierogi

pierogi razowe

pierogi z grzybami i śliwkami

pierogi z kaszą gryczaną

pieczone pierożki

pierogi z grzybami

pieczone pierogi z kaszą i grzybami

Pieczone pierogi z kaszą gryczaną przepis do druku

pierogi z borowikami

Pieczone pierogi z kaszą

Wypieki Beaty
Przepis na na pyszne wegetariańskie pierogi pieczone z kaszą i suszonymi grzybami.
5 z 1 oceny
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 15 minut
Porcje 25

Składniki
  

ciasto:

  • 15 g drożdży świeżych
  • 150 ml mleka letniego
  • łyżeczka cukru
  • 200 g mąki pszennej zwykłej
  • 50 g mąki żytniej razowej (można zastąpić pszenną)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko

farsz:

  • 20 g grzybów suszonych (użyłam borowiki)
  • 50 g śliwek suszonych
  • 100 g kaszy gryczanej (użyłam niepaloną)
  • 1 mała cebula
  • 200 ml białego wytrawnego wina - użyłam wino Panul Sauvignon Blanc
  • trochę natki pietruszki

dodatkowo:

Instrukcja
 

farsz:

  • Grzyby suszone zalej wodą i odstaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do namoczenia.
  • Rano dolej do grzybów 200 ml białego wina, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i gotuj je na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
  • Grzyby ostudź i wyjmij z wywaru (nie wylewaj go) i pokrój w drobną kostkę.
  • Kaszę gryczaną wsyp do rondelka, wlej do niej wywar z gotowania grzybów i w razie konieczności uzupełnij wodą - gotuj kaszę do miękkości - gotową kaszę odcedź.
  • Śliwki suszone zalej gorącą wodą i odstaw na około 15 minut.
  • Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij na patelni.
  • Do kaszy dodaj pokrojone grzyby oraz podsmażoną cebulę.
  • Śliwki wyjmij z wody i drobno pokrój, dodaj do kaszy, wymieszaj.
  • Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodaj trochę posiekanej natki pietruszki.

ciasto:

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj, dodaj letnie mleko - zamieszaj - tak aby drożdże się rozpuściły.
  • Miseczkę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • W dużej misce umieść obydwie mąki, dodaj jajko, sól oraz oliwę.
  • Dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, a następnie rozwałkuj na cienki placek.
  • Dużą szklanką wycinaj koła, na środek każdego nałóż łyżeczkę farszu i dokładnie sklej brzegi ciasta.
  • Pierogi układaj na blaszce wyłożonej papierem - zachowaj trochę odstępu między pierożkami.
  • Wszystkie pierogi posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną zimnej wody.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 230-250 stopni.
  • Piecz pierogi przez około 15 minut - aż będą puszyste i rumiane.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Współpraca z Panul Polska  miała jeszcze jeden dodatkowy aspekt :) Dziewczyny z Panul – Monika i Ania zorganizowały blogerskie spotkanie z pysznym jedzeniem i oczywiście winem Panul. A jakby tego było jeszcze mało miały dla nas prezenty – książki Zofii Różyckiej „Alfabet ciast” z dedykacją od autorki :D

Dziękuję bardzo za spotkanie i za przemiły prezent :D

panul-2

wina-1

wino-i-ksiazka1