pieczone pierogi

Przepis na pieczone pierogi z kaszą gryczaną i borowikami

wpis sponsorowany

Zapraszam dziś na pyszne pieczone drożdżowe pierożki nadziane farszem z kaszy gryczanej, grzybów i suszonych śliwek.
Takie wegetariańskie pierogi z piekarnika, to doskonały pomysł na Wigilię, ale nie tylko! Świetnie się sprawdzą jako ciepła przekąska na różnych imprezach. Spróbuj koniecznie!

pieczone pierogi

Pieczone pierogi z kaszą gryczaną przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne pierożki z różnymi nadzieniami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

pierogi z borowikami

Pieczone pierogi z kaszą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na na pyszne wegetariańskie pierogi pieczone z kaszą i suszonymi grzybami.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 15 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 55 minut
Danie Obiad
Porcje 25
Składniki

składniki na ciasto na pierogi:

  • 15 g drożdży (świeżych )
  • 150 ml mleka (letniego )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g mąki pszennej (typ 500 lub 650)
  • 50 g mąki żytniej razowej ((można zastąpić pszenną))
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko

składniki na farsz do pierożków

  • 20 g grzybów suszonych ((użyłam borowiki))
  • 50 g śliwek suszonych
  • 100 g kaszy gryczanej ((użyłam niepaloną))
  • 1 cebula (mała )
  • 200 ml białego wytrawnego wina (- użyłam wino Panul Sauvignon Blanc)
  • trochę natki pietruszki

dodatkowe składniki do pierogów

  • 1 jajko (roztrzepane )
  • odrobina wody
Instrukcja
 

Jak zrobić farsz z kaszy i grzybów do pierogów

  • Grzyby suszone zalej wodą i odstaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do namoczenia.
    20 g grzybów suszonych
  • Rano dolej do grzybów 200 ml białego wina, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i gotuj je na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
    200 ml białego wytrawnego wina
  • Grzyby ostudź i wyjmij z wywaru (nie wylewaj go) i pokrój w drobną kostkę.
  • Kaszę gryczaną wsyp do rondelka, wlej do niej wywar z gotowania grzybów i w razie konieczności uzupełnij wodą – gotuj kaszę do miękkości – gotową kaszę odcedź.
    100 g kaszy gryczanej
  • Śliwki suszone zalej gorącą wodą i odstaw na około 15 minut.
    50 g śliwek suszonych
  • Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij na patelni.
    1 cebula
  • Do kaszy dodaj pokrojone grzyby oraz podsmażoną cebulę.
  • Śliwki wyjmij z wody i drobno pokrój, dodaj do kaszy, wymieszaj.
  • Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodaj trochę posiekanej natki pietruszki.
    trochę natki pietruszki

Jak zrobić drożdżowe ciasto na pierogi pieczone

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj, dodaj letnie mleko – zamieszaj – tak aby drożdże się rozpuściły.
    15 g drożdży, 150 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
  • Miseczkę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • W dużej misce umieść obydwie mąki, dodaj jajko, sól oraz oliwę.
    200 g mąki pszennej, 50 g mąki żytniej razowej, 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 jajko
  • Dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, a następnie rozwałkuj na cienki placek.
  • Dużą szklanką wycinaj koła, na środek każdego nałóż łyżeczkę farszu i dokładnie sklej brzegi ciasta.
  • Pierogi układaj na blaszce wyłożonej papierem – zachowaj trochę odstępu między pierożkami.
  • Wszystkie pierogi posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną zimnej wody.
    odrobina wody, 1 jajko
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 230-250 stopni (góra/dół).
  • Piecz pierogi przez około 15 minut – aż będą puszyste i rumiane.
Prywatne
Słowa kluczowe pierogi z kaszą, wegetariańskie pierogi
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pierogi razowe

Pierogi z kaszą i grzybami – uwagi

Otrzymałam jeszcze przed świętami przesyłkę od Panul Polska, w niej same dobroci i kulinarne wyzwanie, by przygotować z przesłanych produktów wytrawny wypiek, do którego będzie pasować białe wytrawne wino Panul Sauvingnon Blanc :)

W paczce było wspomniane wyżej wino, razowa mąka żytnia, śliwki suszone, borowiki suszone, oliwa z oliwek i suszone pomidory.

Początkowo myślałam o jakiejś tarcie, ale ostatecznie wymyśliłam pieczone pierogi z kaszą gryczaną, suszonymi grzybami i suszonymi śliwkami (z pomidorów już zrezygnowałam ;)).

Żeby wino nie poszło tylko do kieliszka, to użyłam je również do ugotowania borowików – dzięki temu wzbogaciłam jeszcze ich pyszny smak.

pierogi z grzybami i śliwkami

Pierogi wyszły przepyszne i o dziwo smakowały nawet mojemu mężowi, który wręcz nie znosi grzybów leśnych.

Takie pieczone pierogi z kaszą to fajny pomysł na obiad, na podwieczorek, na przegryzkę – koniecznie podajcie je z białym winem – ja mogę z czystym sumieniem polecić Panul Sauvignon Blanc, które mimo tego, że jest wytrawne, to jest delikatne w smaku.

Wina Panul są winami chilijskimi, a słowo „panul” oznacza „uścisk” lub „objęcie” – piękna nazwa dla wina, bo nic tak ludzi nie zbliża jak lampka dobrego wina wypitego do dobrego jedzenia :)

Już niedługo Sylwester, a zaraz po nim rozpocznie się karnawał i myślę, że ten duet świetnie sprawdzi się na wszystkich imprezach :D

Możecie przygotować więcej ciasta i zrobić również porcję mini calzone – do nich białe wino też będzie doskonałe :)

pierogi z kaszą gryczaną
pieczone pierożki
pierogi z grzybami
pieczone pierogi z kaszą i grzybami

Współpraca z Panul Polska  miała jeszcze jeden dodatkowy aspekt :) Dziewczyny z Panul – Monika i Ania zorganizowały blogerskie spotkanie z pysznym jedzeniem i oczywiście winem Panul. A jakby tego było jeszcze mało miały dla nas prezenty – książki Zofii Różyckiej „Alfabet ciast” z dedykacją od autorki :D

Dziękuję bardzo za spotkanie i za przemiły prezent :D

panul-2
wina-1
wino-i-ksiazka1

Polecane przepisy na Boże Narodzenie

Koniecznie zobacz inne moje przepisy, które będą idealne na Boże Narodzenie i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy: