Przepis na pieczone pierogi z kaszą gryczaną i borowikami
wpis sponsorowany
Otrzymałam jeszcze przed świętami przesyłkę od Panul Polska, w niej same dobroci i kulinarne wyzwanie, by przygotować z przesłanych produktów wytrawny wypiek, do którego będzie pasować białe wytrawne wino Panul Sauvingnon Blanc :)
W paczce było wspomniane wyżej wino, razowa mąka żytnia, śliwki suszone, borowiki suszone, oliwa z oliwek i suszone pomidory.
Początkowo myślałam o jakiejś tarcie, ale ostatecznie wymyśliłam pieczone pierogi z kaszą gryczaną, suszonymi grzybami i suszonymi śliwkami (z pomidorów już zrezygnowałam ;)).
Żeby wino nie poszło tylko do kieliszka, to użyłam je również do ugotowania borowików – dzięki temu wzbogaciłam jeszcze ich pyszny smak :).
Pierogi wyszły przepyszne i o dziwo smakowały nawet mojemu mężowi, który wręcz nie znosi grzybów leśnych.
Takie pieczone pierogi z kaszą to fajny pomysł na obiad, na podwieczorek, na przegryzkę – koniecznie podajcie je z białym winem – ja mogę z czystym sumieniem polecić Panul Sauvignon Blanc, które mimo tego, że jest wytrawne, to jest delikatne w smaku.
Wina Panul są winami chilijskimi, a słowo „panul” oznacza „uścisk” lub „objęcie” – piękna nazwa dla wina, bo nic tak ludzi nie zbliża jak lampka dobrego wina wypitego do dobrego jedzenia :)
Już niedługo Sylwester, a zaraz po nim rozpocznie się karnawał i myślę, że ten duet świetnie sprawdzi się na wszystkich imprezach :D
Możecie przygotować więcej ciasta i zrobić również porcję mini calzone – do nich białe wino też będzie doskonałe :)
Pieczone pierogi z kaszą gryczaną przepis do druku

Pieczone pierogi z kaszą
Składniki
ciasto:
farsz:
- 20 g grzybów suszonych (użyłam borowiki)
- 50 g śliwek suszonych
- 100 g kaszy gryczanej (użyłam niepaloną)
- 1 mała cebula
- 200 ml białego wytrawnego wina - użyłam wino Panul Sauvignon Blanc
- trochę natki pietruszki
dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- odrobina wody
Instrukcja
farsz:
- Grzyby suszone zalej wodą i odstaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do namoczenia.
- Rano dolej do grzybów 200 ml białego wina, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i gotuj je na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
- Grzyby ostudź i wyjmij z wywaru (nie wylewaj go) i pokrój w drobną kostkę.
- Kaszę gryczaną wsyp do rondelka, wlej do niej wywar z gotowania grzybów i w razie konieczności uzupełnij wodą - gotuj kaszę do miękkości - gotową kaszę odcedź.
- Śliwki suszone zalej gorącą wodą i odstaw na około 15 minut.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij na patelni.
- Do kaszy dodaj pokrojone grzyby oraz podsmażoną cebulę.
- Śliwki wyjmij z wody i drobno pokrój, dodaj do kaszy, wymieszaj.
- Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodaj trochę posiekanej natki pietruszki.
ciasto:
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj, dodaj letnie mleko - zamieszaj - tak aby drożdże się rozpuściły.
- Miseczkę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W dużej misce umieść obydwie mąki, dodaj jajko, sól oraz oliwę.
- Dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, a następnie rozwałkuj na cienki placek.
- Dużą szklanką wycinaj koła, na środek każdego nałóż łyżeczkę farszu i dokładnie sklej brzegi ciasta.
- Pierogi układaj na blaszce wyłożonej papierem - zachowaj trochę odstępu między pierożkami.
- Wszystkie pierogi posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną zimnej wody.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 230-250 stopni.
- Piecz pierogi przez około 15 minut - aż będą puszyste i rumiane.
Współpraca z Panul Polska miała jeszcze jeden dodatkowy aspekt :) Dziewczyny z Panul – Monika i Ania zorganizowały blogerskie spotkanie z pysznym jedzeniem i oczywiście winem Panul. A jakby tego było jeszcze mało miały dla nas prezenty – książki Zofii Różyckiej „Alfabet ciast” z dedykacją od autorki :D
Dziękuję bardzo za spotkanie i za przemiły prezent :D