Paszteciki z pieczarkami i cebulą

drożdżowe paszteciki z pieczarkami

 

Tradycyjne drożdżowe paszteciki z pieczarkami i cebulą będą idealnym dodatkiem do wigilijnego barszczu, ale również świetnie się sprawdzą jako drugie śniadanie do pracy :)

Ostatnio mój mąż przy prawie każdej wizycie w Lidlu kupuje tam sobie paszteciki z pieczarkami (a muszę dodać, że on nie za bardzo lubi grzyby) i się nimi zajada.

Korzystając z tej niespodziewanej miłości do pieczarek i nadzienia pieczarkowego postanowiliśmy zrobić sobie zamiast tradycyjnego obiadku paszteciki z tymi nieszczęsnymi pieczarkami (mąż zrobił sobie jeszcze do nich barszczyk, aby tradycji stało się zadość :)).

Przepis jest bardzo prosty i dość szybki (bądź, bo bądź mamy tu do czynienia z ciastem drożdżowym).

Z podanej porcji otrzymacie około 8-10 sztuk pasztecików.

Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na stromboli (z różnymi nadzieniami), pieczone minicalzone, albo na paluchy z ciasta drożdżowego.

 

paszteciki do barszczu

 

paszteciki z pieczarkami

 


paszteciki z pieczarkami i cebulą paszteciki postne
 

A tu pierwsze moje zdjęcia zrobione do tego przepisu :)

paszteci z pieczarkami

paszteci z pieczarkami

paszteci z pieczarkami w drożdżowym cieście

Przepis na paszteciki z pieczarkami – do druku

paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Wypieki Beaty
4.43 z 7 ocen
Porcje 8 -10

Składniki
  

składniki ciasta:

składniki farszu:

  • około 500 g pieczarek (jeśli je lubicie, to możecie dać wiecej)
  • 1 duża cebula
  • ulubione przyprawy do smaku

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz do wysokiej miski, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i całość dokładnie wymieszaj i zagnieć (ja tradycyjnie skorzystałam z pomocy miksera).
  • Gdy ciasto będzie gotowe - gładkie i będzie ładnie odchodzić od rąk i miski - przykryj miskę ręczniczkiem i odstaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.
  • W tym czasie przygotuj farsz.
  • Pieczarki i cebulę umyj, obierz i drobno pokrój. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę, gdy będzie szklista dodaj pieczarki.
  • Przesmażone warzywa dopraw tak jak lubisz - raczej nie ma co żałować soli, bo ciasto jest mało słone.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i krótko zagnieć.
  • Podziel je na dwie części.
  • Jedną z nich rozwałkuj na placek o grubości około pól centymetra. Wyłóż na niego połowę farszu (pozostawiając brzegi puste).
  • Zwiń ciasto w rulon, a następnie ostrym nożem pokrój na mniejsze kawałki (około 4-5).
  • Ułóż tak przygotowane paszteciki na przygotowanej blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia).
  • Podobnie postępuj z drugim kawałkiem ciasta.
  • Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp po wierzchu ziołami, solą lub ziarenkami.
  • Odstaw paszteciki na około 30 minut, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Piecz paszteciki przez około 20-25 minut - aż będą rumiane.

Notatki

Moje dzieci nie przepadają za pieczarkami, dlatego część ciasta po rozwałkowaniu podzieliliśmy na mniejsze kawałki i zawinęliśmy w nie kawałki parówek.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!