Paszteciki z pieczarkami i cebulą
Tradycyjne drożdżowe paszteciki z pieczarkami i cebulą będą idealnym dodatkiem do wigilijnego barszczu, ale również świetnie się sprawdzą jako drugie śniadanie do pracy :)
Ostatnio mój mąż przy prawie każdej wizycie w Lidlu kupuje tam sobie paszteciki z pieczarkami (a muszę dodać, że on nie za bardzo lubi grzyby) i się nimi zajada.
Korzystając z tej niespodziewanej miłości do pieczarek i nadzienia pieczarkowego postanowiliśmy zrobić sobie zamiast tradycyjnego obiadku paszteciki z tymi nieszczęsnymi pieczarkami (mąż zrobił sobie jeszcze do nich barszczyk, aby tradycji stało się zadość :)).
Przepis jest bardzo prosty i dość szybki (bądź, bo bądź mamy tu do czynienia z ciastem drożdżowym).
Z podanej porcji otrzymacie około 8-10 sztuk pasztecików.
Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na stromboli (z różnymi nadzieniami), pieczone minicalzone, albo na paluchy z ciasta drożdżowego.


A tu pierwsze moje zdjęcia zrobione do tego przepisu :)
Przepis na paszteciki z pieczarkami – do druku
Paszteciki z pieczarkami
- 20 g drożdży
- ¼ szklanki mleka
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 250 g mąki
- 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- około 500 g pieczarek (jeśli je lubicie, to możecie dać wiecej)
- 1 duża cebula
- ulubione przyprawy do smaku
- jajko do posmarowania pasztecików
- zioła, ziarenka
- Drożdże rozkrusz do wysokiej miski, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
- W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i całość dokładnie wymieszaj i zagnieć (ja tradycyjnie skorzystałam z pomocy miksera).
- Gdy ciasto będzie gotowe - gładkie i będzie ładnie odchodzić od rąk i miski - przykryj miskę ręczniczkiem i odstaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.
- W tym czasie przygotuj farsz.
- Pieczarki i cebulę umyj, obierz i drobno pokrój. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę, gdy będzie szklista dodaj pieczarki.
- Przesmażone warzywa dopraw tak jak lubisz - raczej nie ma co żałować soli, bo ciasto jest mało słone.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i krótko zagnieć.
- Podziel je na dwie części.
- Jedną z nich rozwałkuj na placek o grubości około pól centymetra. Wyłóż na niego połowę farszu (pozostawiając brzegi puste).
- Zwiń ciasto w rulon, a następnie ostrym nożem pokrój na mniejsze kawałki (około 4-5).
- Ułóż tak przygotowane paszteciki na przygotowanej blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia).
- Podobnie postępuj z drugim kawałkiem ciasta.
- Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp po wierzchu ziołami, solą lub ziarenkami.
- Odstaw paszteciki na około 30 minut, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Piecz paszteciki przez około 20-25 minut - aż będą rumiane.
Przepis niby wigilijno-świąteczny, ale nawet dzisiaj nie pogardziłabym kilkoma wraz z barszczykiem ;)
Prawda? :)
Bardzo dobry przepis, paszteciki wyszły superrrrr:)
Bardzo się cieszę :)
Dziękuję za przepis, właśnie wyłączyłam piekarnik – wyszły pięknie :) co do smaku nie mam wątpliwości :)
super – u mnie też dzisiaj będą :)
Zrobiłam – PYCHY – zajadali się wszyscy
Chciałam Ci podziękować bo już robiłam wiele wypieków z Twoich przepisów i są pyszne i łatwe do przyrządzenia :-)
pozdrawiam i czekam na następne :-)
Joanna
Dziękuję :) Takie komentarze to duża motywacja do dalszej pracy :)
Jak widzę takie paszteciki to mi się zawsze za świętami Bożego Narodzenia tęskni… Pyszny przepis!