Paszteciki z ciasta filo

Zaktualizowany: 2024 29 kwietnia
paszteciki z ciasta filo_1

Przepis na paszteciki z mięsem w cieście filo

Zapraszam dziś na pyszne domowe paszteciki z ciasta filo z prostym mięsnym farszem. Te paszteciki są zrobione od zera – zaczynając od ciasta filo. Ale jeśli nie macie czasu, albo boicie się robić ciasto filo, to możecie użyć gotowe ciasto. Z moim przepisem przygotujecie paszteciki z mięsem, które zasmakują każdemu. Polecam!

paszteciki z ciasta filo

Paszteciki z ciasta filo przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na fajną i prostą przekąskę, która zasmakuje każdemu, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

paszteciki z ciasta filo 3

Paszteciki z ciasta filo przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne paszteciki z mięsem mielonym przygotowane z ciasta filo.
4.60 z 5 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 10
Składniki

składniki na domowe ciasto filo

  • 500 g maki pszennej (typ 500)
  • 250 ml wody (ciepłej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • masło (rozpuszczone (do posmarowania ciasta))

składniki na farsz do pasztecików

Instrukcja
 

Jak zrobić paszteciki z mięsem w cieście filo

  • Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w niej dołek do którego wbijamy jajko, wsypujemy łyżeczkę soli i dolewamy wodę – mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej, trochę klejącej masy.
    500 g maki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 250 ml wody
  • Nie podsypujcie za dużo mąki bo ciasto będzie twarde i mało elastyczne. Oczywiście można wszystko przygotować w mikserze co nam zaoszczędzi sporo czasu :)
  • Tak przygotowane ciasto dzielimy na kulki po ok 50-60 gram.
  • Pozostawiamy je pod przykryciem aby nie wyschły na 15-20 minut aby ciasto odpoczęło.
  • Przygotuj farsz przez wymieszanie mięsa z przyprawami i jajkiem.
    500 g mięsa mielonego, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, dodatkowo
  • Każdy kawałek ciasta rozwałkuj cieniutko w placek wielkości naleśnika, posmaruj roztopionym maslem, nałóż na niego trochę farszu i zwiń.
    masło
  • Gotowe paszteciki układaj na blaszce.
  • Piecz w temperaturze 200 stopni (góra/dół) przez około 20 minut – aż się ładnie zrumienią.
  • Podawaj na ciepło.
Notatki
Jeśli nie masz czasu na przygotowanie domowego ciasta filo, to możesz wykorzystać takie ze sklepu. 
Prywatne
Słowa kluczowe paszteciki z mięsem, z mięsem paszteciki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
paszteciki z mięsem mielonym

Mięsne paszteciki z filo – uwagi

Jeśli zrobiliście burki z mojego przepisu, to z tego ciasta (domowa wersja ciasta filo) możecie zrobić pyszne paszteciki z mięsem :)

Wiem, że samo wykonanie ciasta jest dość pracochłonne – w zasadzie nie samo wykonanie, ale późniejsze wałkowanie, ale ten efekt wart jest wysiłku.

Gotowe ciasto dzielicie na małe porcje, które wałkujecie na cienki placek wielkości naleśnika, nadziewacie go mięsem mielonym, a potem pieczecie – mięsa nie trzeba wcześniej poddawać obróbce cieplnej :)

Jeśli samodzielne przygotowanie ciasta filo Was przerasta, to możecie skorzystać z gotowego ciasta, albo w ostateczności zastąpić go ciastem francuskim (chociaż wtedy pasztecik wyjdzie trochę inny).

Z tej porcji otrzymacie bardzo dużo pasztecików – wystarczy dla każdego głodomorka ;)

Jak zrobić farsz z mięsa mielonego do pasztecików?

Ja używam tu gotowe mięso mielone – może to być mięso wieprzowe (wolę z szynki) albo mieszane wieprzowo-wołowe.

Do mięsa dodałam jedno jajko oraz przyprawy i dokładnie wyrobiłam je ręką – im dłużej wyrabiasz mięso, tym lepszej konsystencji nabiera.

Czy mięso mielone na farsz do pasztecików trzeba wcześniej podsmażyć?

Ja go nie podsmażam, dodaję surowe mięso na ciasto, zawijam i piekę w piekarniku. Jeśli masz wątpliwości i boisz się, że mięso „nie dojdzie” podczas pieczenia, to możesz je wcześniej podsmażyć. Wtedy nie dodawaj do mięsa jajka, tylko od razu przełóż mięso na patelnię, dodaj przyprawy i smaż mieszając, aby mięso nie zbiło się zbyt mocno.

Czy można zrobić ciasto filo z pieczarkami?

Jeśli nie masz ochoty na farsz z mięsa do ciasta filo, to możesz przygotować farsz z pieczarek. Przygotuj je z przepisu na paszteciki z pieczarkami i nadziej nimi ciasto filo.

Ps. Przy przepisie burka macie zdjęcia krok po kroku z przygotowania ciasta.

Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na przekąski

paszteciki z ciasta filo z mięsem mielonym

Polecane przepisy na pyszne przekąski

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne przekąski idealne na imprezy i święta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 14 października

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na paszteciki z mięsem

Zapraszam na pyszne pieczone paszteciki z mielonym mięsem. Takie paszteciki będą idealne jako przekąska na różne imprezy. Szczególnie pokochają je panowie :) Pełne mięsa paszteciki to smakowity i pożywny kąsek. Na Wigilię raczej się nie nadają, ale już na Sylwestra jak najbardziej. Możecie do nich samodzielnie przygotować chrupiące ciasto filo, albo użyć gotowe. Wtedy wystarczy przygotować sam mięsny farsz i zawinąć go w arkusze ciasta. Tak przygotowane paszteciki pieczecie w piekarniku. Spróbujcie koniecznie!

Zobaczcie również moje przepisy na obiad - znajdzie tam na pewno coś dla siebie.