Paszteciki z ciasta filo – z domowym ciastem

paszteciki z ciasta filo_1

Jeśli zrobiliście burki z mojego przepisu, to z tego ciasta (domowa wersja ciasta filo) możecie zrobić pyszne paszteciki z mięsem :)

Wiem, że samo wykonanie ciasta jest dość pracochłonne – w zasadzie nie samo wykonanie, ale późniejsze wałkowanie, ale ten efekt wart jest wysiłku.

Gotowe ciasto dzielicie na małe porcje, które wałkujecie na cienki placek wielkości naleśnika, nadziewacie go mięsem mielonym, a potem pieczecie – mięsa nie trzeba wcześniej poddawać obróbce cieplnej :)

Jeśli samodzielne przygotowanie ciasta filo Was przerasta, to możecie skorzystać z gotowego ciasta, albo w ostateczności zastąpić go ciastem francuskim (chociaż wtedy pasztecik wyjdzie trochę inny).

Z tej porcji otrzymacie bardzo dużo pasztecików – wystarczy dla każdego głodomorka ;)

Ps. Przy przepisie burka macie zdjęcia krok po kroku z przygotowania ciasta.

paszteciki z ciasta filo_2

paszteciki z ciasta filo_5

paszteciki z ciasta filo_7

Przepis do druku

Paszteciki z ciasta filo

Wypieki Beaty
Przepis na dużą ilość pasztecików.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Obiad
Porcje 10

Składniki
  

ciasto:

  • 500 g maki pszennej typ 500 - 250ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • 1 duże jajko
  • około kostki rozpuszczonego masła (do posmarowania ciasta)

farsz:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub około 3 ząbki świeżego czosnku wyciśniętego przez praskę
  • dodatkowo - bazylia , oregano do smaku

Instrukcja
 

  • Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w niej dołek do którego wbijamy jajko, wsypujemy łyżeczkę soli i dolewamy wodę i . mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej, trochę klejącej masy.
  • Nie podsypujcie za dużo mąki bo ciasto będzie twarde i mało elastyczne. Oczywiście można wszystko przygotować w mikserze co nam zaoszczędzi sporo czasu :)
  • Tak przygotowane ciasto dzielimy na kulki po ok 50-60 gram.
  • Pozostawiamy je pod przykryciem aby nie wyschły na 15-20 minut aby ciasto odpoczęło.
  • Przygotuj farsz przez zmieszanie mięsa z przyprawami i jajkiem.
  • Każdy kawałek ciasta rozwałkuj cieniutko w placek wielkości naleśnika, posmaruj roztopionym maslem, nałóż na niego trochę farszu i zwiń.
  • Gotowe paszteciki układaj na blaszce.
  • Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut - aż się ładnie zrumienią.
  • Podawaj na ciepło.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!