Paszteciki z ciasta filo – z domowym ciastem
Jeśli zrobiliście burki z mojego przepisu, to z tego ciasta (domowa wersja ciasta filo) możecie zrobić pyszne paszteciki z mięsem :)
Wiem, że samo wykonanie ciasta jest dość pracochłonne – w zasadzie nie samo wykonanie, ale późniejsze wałkowanie, ale ten efekt wart jest wysiłku.
Gotowe ciasto dzielicie na małe porcje, które wałkujecie na cienki placek wielkości naleśnika, nadziewacie go mięsem mielonym, a potem pieczecie – mięsa nie trzeba wcześniej poddawać obróbce cieplnej :)
Jeśli samodzielne przygotowanie ciasta filo Was przerasta, to możecie skorzystać z gotowego ciasta, albo w ostateczności zastąpić go ciastem francuskim (chociaż wtedy pasztecik wyjdzie trochę inny).
Z tej porcji otrzymacie bardzo dużo pasztecików – wystarczy dla każdego głodomorka ;)
Ps. Przy przepisie burka macie zdjęcia krok po kroku z przygotowania ciasta.
Przepis do druku
Paszteciki z ciasta filo
- 500 g maki pszennej typ 500 - 250ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
- 1 duże jajko
- około kostki rozpuszczonego masła (do posmarowania ciasta)
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub około 3 ząbki świeżego czosnku wyciśniętego przez praskę
- dodatkowo - bazylia, oregano do smaku
- Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w niej dołek do którego wbijamy jajko, wsypujemy łyżeczkę soli i dolewamy wodę i . mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej, trochę klejącej masy.
- Nie podsypujcie za dużo mąki bo ciasto będzie twarde i mało elastyczne. Oczywiście można wszystko przygotować w mikserze co nam zaoszczędzi sporo czasu :)
- Tak przygotowane ciasto dzielimy na kulki po ok 50-60 gram.
- Pozostawiamy je pod przykryciem aby nie wyschły na 15-20 minut aby ciasto odpoczęło.
- Przygotuj farsz przez zmieszanie mięsa z przyprawami i jajkiem.
- Każdy kawałek ciasta rozwałkuj cieniutko w placek wielkości naleśnika, posmaruj roztopionym maslem, nałóż na niego trochę farszu i zwiń.
- Gotowe paszteciki układaj na blaszce.
- Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut - aż się ładnie zrumienią.
- Podawaj na ciepło.
Zostaw komentarz