Paszteciki z kapustą i grzybami

Zaktualizowany: 2024 7 maja
paszteciki z kapustą i grzybami

Przepis na drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami idealne na Wigilię

Na nadchodzącą Wigilię i okres karnawałowy polecam wam tradycyjne drożdżowe paszteciki nadziane farszem z kiszonej kapusty i grzybów. Takie postne paszteciki przygotujcie bardzo łatwo, a jestem przekonana, że zasmakują każdemu. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno – jako przekąska. Zobaczcie mój przepis krok po kroku na paszteciki z kapustą i pieczarkami i upieczcie je jak najszybciej!

drożdżowe paszteciki z kapustą

Paszteciki z kapustą i grzybami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne domowe paszteciki idealne na przekąskę na różnych imprezach i świętach, to koniecznie wypróbuj mój przepis na drożdżowe paszteciki z grzybami i kwaśną kapustą.

paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjne drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami.
4.58 z 7 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 30 minut
3 hours
Czas całkowity 4 hours 30 minut
Porcje 26
Kalorie 112 kcal
Składniki

składniki na farsz do pasztecików

  • ok 1 kg kapusty kiszonej
  • 20-50 g suszonych podgrzybków
  • ok 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz ( do smaku)

składniki na ciasto drożdżowe na paszteciki

  • 3 żółtka
  • 100 g masła (miękkiego (można je lekko podgrzać w mikrofalówce))
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml mleka (ciepłego )
  • 350-400 g mąki pszennej (plus do podsypywania przy wałkowaniu – najpierw daj 350 g i jeśli ciasto jest za luźne to dosyp więcej mąki)
  • 3/4 łyżeczki soli
Instrukcja
 

Jak zrobić farsz do pasztecików z kapustą i grzybami

    Krok 1 – przygotuj grzyby suszone

    • Podgrzybki zalej wodą i najlepiej pozostaw tak na noc, a jeśli nie masz tyle czasu, to gotuj je na małym ogniu przez około 4 godziny (jeśli grzyby będą namaczane, to potem gotuj je przez około 30 minut w tej samej wodzie).
      20-50 g suszonych podgrzybków

    Krok 2 – przygotuj farsz do pasztecików

    • Kapustę opłucz świeżą wodą, a następnie pokrój ostrym nożem. Przełóż do garnka, podlej wodą i gotuj na małym ogniu – możesz do niej dodać wodę z gotowania grzybów.
      ok 1 kg kapusty kiszonej
      kwaśna kapusta
    • Grzyby pokrój w drobną kostkę, albo w cienkie paseczki i dodaj do kapusty.
    • Pieczarki pokój w kostkę, przesmaż na patelni.
      ok 500 g pieczarek, 1 duża cebula
      pieczarki
    • Dodaj do kapusty, podobnie postąp z cebulą.
      kapusta z grzybami
    • Kapusta powinna się gotować na małym ogniu przez przynajmniej 1,5 godziny, aby ładnie zmiękła. Na koniec posól i popieprz do smaku.

    Jak zrobić drożdżowe ciasto na paszteciki:

      Krok 3 – przygotuj ciasto drożdżowe na paszteciki

      • Drożdże rozkrusz do wysokiej miski, zasyp cukrem, zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj. Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw na bok, aż drożdże ruszą.
        35 g świeżych drożdży, 250 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
        rozczyn drożdżowy
      • W misie miksera, albo dużej misce umieść pozostałe składniki – masło dodaj w kawałkach.
        3 żółtka, 100 g masła, 350-400 g mąki pszennej, 3/4 łyżeczki soli
      • Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
        ciasto drożdżowe
      • Wyrabiaj aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i będzie ładnie odchodzić od rąk, albo misy miksera.
      • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
        ciasto drożdżowe na paszteciki

      Krok 4 – uformuj paszteciki

      • Po tym czasie ponownie je zagnieć, a następie rozwałkuj na prostokąt 35/45 cm i pokrój go na 4 długie paski (jeśli masz mało miejsca, to podziel ciasto na dwie części i każdą rozwałkuj oddzielnie).
        jak zrobić paszteciki
      • Na każdy z nich nałóż farsz (pozostawiając brzegi wolne) i zwiń wzdłuż dłuższego boku. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce łączeniem do dołu. Przykryj i odstaw na około pół godziny do lekkiego wyrośnięcia.
        drożdżowe paszteciki wigilijne
      • Roztrzep jedno jajko i posmaruj po wierzchu paszteciki. Każdy z rulonów potnij ostrym nożem na mniejsze paszteciki (nie rozsuwaj ich). Możesz je też posypać po wierzchu ziarnami sezamu, czarnuszki lub siemienia lnianego.
        paszteciki z kapustą

      Krok 5 – upiecz paszteciki

      • Piecz w 180 stopniach (góra dół) przez około 25 minut (aż będą rumiane). Lekko przestudź i podawaj z barszczykiem :)
      • Ciasto możesz przygotować wcześniej i przechować je w lodówce do poniedziałkowego wieczoru, wystarczy potem wyjąć je wcześniej z lodówki i upiec paszteciki bezpośrednio przed imprezą :)
      Prywatne
      Składniki Odżywcze
      Serving: 1sztukaKalorie: 112kcalWeglowodany: 13gBiałko: 4gTłuszcz: 5g
      Słowa kluczowe postne paszteciki, wigilijne paszteciki
      Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
      postne paszteciki z kapustą

      Drożdżowe paszteciki z grzybami i kapustą – uwagi

      Te drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami (czy też kapuśniaczki) są praktycznie niezbędne na Wigilię.

      My je lubimy także na Sylwestra, szczególnie po północy i wymarznięciu co wrażliwszych części ciała na zimnie ;) Wtedy szybko podgrzewamy barszczyk i paszteciki z kapustą i grzybami i od razu robi się wszystkim cieplej :)

      Przepis na te konkretne paszteciki znalazłam na Kwestii smaku i postanowiłam go wypróbować, gdyż spodobał się mi odmienny sposób ich zawijania i pieczenia :)

      Ciasto wychodzi bardzo fajne – bo nie jest za grube i nie przyćmiewa samego farszu.

      paszteciki wigilijne

      Jak zrobić paszteciki z kapustą i grzybami – wskazówki

      Farsz do pasztecików z kapustą i grzybami dobrze zacząć nawet dzień wcześniej, bo musicie przygotować odpowiednio suszone grzyby używane do farszu. Wieczorem namoczcie więc suszone grzyby i pozwólcie im poleżeć trochę w wodzie, dzięki temu nabiorą one większej miękkości i objętości, potem je jeszcze dodatkowo podgotujcie. Wtedy posiekajcie kiszoną kapustę i ją podduście. Gdy farsz się robi zacznijcie przygotowywać ciasto drożdżowe na paszteciki. 

      Ciasto drożdżowe na paszteciki jest na samych żółtkach i wychodzi puszyste i delikatne. Przy wałkowaniu warto podsypywać blat mąką, aby ciasto do niego przywierało.

      Jako nadzienie użyłam kapustę z grzybami – jeśli została wam jeszcze jakaś ze świąt, to możecie ją teraz wykorzystać :)

      Idzie tu sama kapusta kiszona, którą drobno kroimy i gotujemy do miękkości.

      Oddzielnie gotuję zawsze suszone grzyby, potem je kroję drobno i dodaję razem z wodą do kapusty.

      Pieczarki szoruję i drobno kroję, podsmażam na patelni z solą i pieprzem, Oddzielnie podsmażam cebulkę. Na koniec dodaję wszystko do kapusty i jeszcze chwilę razem gotuję.

      Farsz do pasztecików z kapustą i grzybami doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie bardziej pikantne smaki, to można dodać ostrą paprykę, albo pieprz cayene.

      Oprócz kapusty z grzybami możecie też zrobić farsz z samych pieczarek, albo z mięsa :)

      Zapraszam także do wypróbowania pasztecików z pieczarkami.

      Tak przygotowane paszteciki z kapustą i grzybami możecie po upieczeniu i ostudzeniu zamrozić. Przed świętami wyjmujecie je, rozmrażacie i podgrzewacie w piekarniku, aby ponownie stały się puszyste i chrupiące.

      Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możecie sobie łatwo zapisać na później.

      wigilijne paszteciki z kapustą

      Tutaj moje pierwsze, stare zdjęcia pasztecików z kapustą i grzybami :)

      paszteciki z kapustą i grzybami
      paszteciki z kapusta i grzybami
      paszteciki z kapusta i grzybami

      Polecane postne przepisy na Wigilię 

      Na Wigilię (ale nie tylko) polecam również inne moje przepisy bez mięsa. Tutaj podaję Wam trzy pyszne przepisy, które zasmakują każdemu.

      Opublikowano: 2012 30 grudnia

      Podziel się przepisem

      Subskrybuj
      Powiadom o
      guest
      Ocena Przepisu




      Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

      Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

      3 komentarzy
      Najbardziej cenione
      Najnowsze Najstarsze
      Inline Feedbacks
      View all comments

      Popularne Przepisy

      Polecane przepisy

      Paszteciki z kapustą i grzybami przepis

      Przepis na paszteciki to coś co każdy z nas powinien mieć! W końcu to jedno z tradycyjnych polskich dań. Paszteciki najczęściej przygotowujemy na Wigilię. Moje paszteciki są postne, więc możecie je spokojnie podać rodzinie i gościom na wigilijną wieczerzę. Paszteciki mogą mieć różne nadzienia, ale najczęściej przygotowuje się je z kiszoną kapustą i grzybami, a także z samymi pieczarkami. Na blogu znajdziecie również przepis na takie paszteciki z pieczarkami i cebulką. Jeśli przygotowujecie je na Sylwestra, to nie muszą być już one postne. Wtedy ciasto drożdżowe możecie nafaszerować mięsem - wystarczy mięso mielone przesmażyć z cebulką, dodać trochę koncentratu pomidorowego i przyprawić. Możecie też wykorzystać mięso z rosołu - trzeba je drobno zmiksować (polecam dodać tu marchewkę z rosołu) i nałożyć na ciasto drożdżowe.

      Pasztecik z kapustą i grzybami przepis

      Sam przepis jest bardzo prosty, ale troszkę czasochłonny. Najlepiej wcześniej przygotować sobie kapustę z grzybami, bo jej gotowanie trochę trwa. Jeśli przygotowaliście więcej kapusty na Wigilię, to możecie ją wykorzystać jako nadzienie do pasztecików. Gdy farsz jest gotowy robimy ciasto drożdżowe. Dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto gwarantuje wam puszyste i lekkie pierożki. Dlatego warto dobrze zrobić ciasto do pasztecików. Jeśli jesteście wielbicielami pasztecików z kapustą i grzybami, to koniecznie przygotujcie ja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. A ja również bardzo lubię je podawać na Sylwestra. Paszteciki z kapustą są nieduże i idealne na takie dwa gryzy. W połączeniu z gorącym barszczykiem smakują wyśmienicie.

      Kapuśniaczki przepis

      Zachęcam was także do wypróbowania innych pysznych przepisów na Boże Narodzenie.