Paszteciki z kapustą i grzybami

Te paszteciki z kapustą i grzybami są praktycznie niezbędne na Wigilię, ale my je lubimy także na Sylwestra, szczególnie po północy i wymarznięciu co wrażliwszych części ciała na zimnie ;) Wtedy szybko podgrzewamy barszczyk i paszteciki i od razu robi się wszystkim cieplej :)

Przepis na te konkretne paszteciki znalazłam na Kwestii smaku i postanowiłam go wypróbować, gdyż spodobał się mi odmienny sposób ich zawijania i pieczenia :)

Ciasto wychodzi bardzo fajne – bo nie jest za grube i nie przyćmiewa samego farszu.

Jako nadzienie użyłam kapustę z grzybami – jeśli została wam jeszcze jakaś ze świąt, to możecie ją teraz wykorzystać :) Można też zrobić farsz z pieczarek, albo z mięsa :)

Zapraszam także do wypróbowania pasztecików z pieczarkami.

paszteciki z kapustą i grzybami

paszteciki z kapusta i grzybami

paszteciki z kapusta i grzybami

 

Paszteciki z kapustą i grzybami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki farszu:

  • około 1 kg kapusty kiszonej
  • 20-50 g suszonych podgrzybków
  • około 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz do smaku

składniki ciasta:

Instrukcja
 

wykonanie kapusty:

  • Podgrzybki zalej wodą i najlepiej pozostaw tak na noc, a jeśli nie masz tyle czasu, to gotuj je na małym ogniu przez około 4 godziny (jeśli grzyby będą namaczane, to potem gotuj je przez około 30 minut w tej samej wodzie).
  • Kapustę opłucz świeżą wodą, a następnie pokrój ostrym nożem. Przełóż do garnka, podlej wodą i gotuj na małym ogniu - możesz do niej dodać wodę z gotowania grzybów. Grzyby pokrój w drobną kostkę, albo w cienkie paseczki i dodaj do kapusty. Pieczarki pokój w kostkę, przesmaż na patelni i dodaj do kapusty, podobnie postąp z cebulą. Kapusta powinna się gotować na małym ogniu przez przynajmniej 1,5 godziny, aby ładnie zmiękła. Na koniec posól i popieprz do smaku.

wykonanie ciasta:

  • Drożdże rozkrusz do wysokiej miski, zasyp cukrem, zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj. Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw na bok, aż drożdże ruszą. W misie miksera, albo dużej misce umieść pozostałe składniki - masło dodaj w kawałkach. Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto. Wyrabiaj aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i będzie ładnie odchodzić od rąk, albo misy miksera. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny. Po tym czasie ponownie je zagnieć, a następie rozwałkuj na prostokąt 35/45 cm i pokrój go na 4 długie paski. Na każdy z nich nałóż farsz (pozostawiając brzegi wolne) i zwiń wzdłuż dłuższego boku. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce łączeniem do dołu. Przykryj i odstaw na około pół godziny do lekkiego wyrośnięcia.
  • Roztrzep jedno jajko i posmaruj po wierzchu paszteciki. Każdy z rulonów potnij ostrym nożem na mniejsze paszteciki (nie rozsuwaj ich). Możesz je też posypać po wierzchu ziarnami sezamu, czarnuszki lub siemienia lnianego.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut (aż będą rumiane). Lekko przestudź i podawaj z barszczykiem :)
  • Ciasto możesz przygotować wcześniej i przechować je w lodówce do poniedziałkowego wieczoru, wystarczy potem wyjąć je wcześniej z lodówki i upiec paszteciki bezpośrednio przed imprezą :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!