Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami idealne na Wigilię

paszteciki z kapustą i grzybami


Te drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami (czy też kapuśniaczki) są praktycznie niezbędne na Wigilię.

My je lubimy także na Sylwestra, szczególnie po północy i wymarznięciu co wrażliwszych części ciała na zimnie ;) Wtedy szybko podgrzewamy barszczyk i paszteciki z kapustą i grzybami i od razu robi się wszystkim cieplej :)

Przepis na te konkretne paszteciki znalazłam na Kwestii smaku i postanowiłam go wypróbować, gdyż spodobał się mi odmienny sposób ich zawijania i pieczenia :)

Ciasto wychodzi bardzo fajne – bo nie jest za grube i nie przyćmiewa samego farszu.

Ciasto drożdżowe na paszteciki jest na samych żółtkach i wychodzi puszyste i delikatne. Przy wałkowaniu warto podsypywać blat mąką, aby ciasto do niego przywierało.

Jako nadzienie użyłam kapustę z grzybami – jeśli została wam jeszcze jakaś ze świąt, to możecie ją teraz wykorzystać :)

Idzie tu sama kapusta kiszona, którą drobno kroimy i gotujemy do miękkości.

Oddzielnie gotuję zawsze suszone grzyby, potem je kroję drobno i dodaję razem z wodą do kapusty.

Pieczarki szoruję i drobno kroję, podsmażam na patelni z solą i pieprzem, Oddzielnie podsmażam cebulkę. Na koniec dodaję wszystko do kapusty i jeszcze chwilę razem gotuję.

Farsz do pasztecików doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Oprócz kapusty z grzybami możecie też zrobić farsz z samych pieczarek, albo z mięsa :)

Zapraszam także do wypróbowania pasztecików z pieczarkami.

Tak przygotowane paszteciki z kapustą i grzybami możecie po upieczeniu i ostudzeniu zamrozić. Przed świętami wyjmujecie je, rozmrażacie i podgrzewacie w piekarniku, aby ponownie stały się puszyste i chrupiące.

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI – PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


drożdżowe paszteciki z kapustą postne paszteciki z kapustą

paszteciki wigilijne wigilijne paszteciki z kapustą

Tutaj moje pierwsze, stare zdjęcia pasztecików z kapustą i grzybami :)

paszteciki z kapustą i grzybami

paszteciki z kapusta i grzybami

paszteciki z kapusta i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami przepis do druku

paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjne drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 30 minut
3 godz
Czas całkowity 4 godz 30 minut

Składniki

składniki farszu:

  • ok 1 kg kapusty kiszonej
  • 20-50 g suszonych podgrzybków
  • ok 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz do smaku

składniki ciasta:

Instrukcja
 

farsz

  • Podgrzybki zalej wodą i najlepiej pozostaw tak na noc, a jeśli nie masz tyle czasu, to gotuj je na małym ogniu przez około 4 godziny (jeśli grzyby będą namaczane, to potem gotuj je przez około 30 minut w tej samej wodzie).
    20-50 g suszonych podgrzybków
  • Kapustę opłucz świeżą wodą, a następnie pokrój ostrym nożem. Przełóż do garnka, podlej wodą i gotuj na małym ogniu - możesz do niej dodać wodę z gotowania grzybów.
    ok 1 kg kapusty kiszonej
    kwaśna kapusta
  • Grzyby pokrój w drobną kostkę, albo w cienkie paseczki i dodaj do kapusty.
  • Pieczarki pokój w kostkę, przesmaż na patelni.
    ok 500 g pieczarek, 1 duża cebula
    pieczarki
  • Dodaj do kapusty, podobnie postąp z cebulą.
    kapusta z grzybami
  • Kapusta powinna się gotować na małym ogniu przez przynajmniej 1,5 godziny, aby ładnie zmiękła. Na koniec posól i popieprz do smaku.

ciasto:

  • Drożdże rozkrusz do wysokiej miski, zasyp cukrem, zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj. Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw na bok, aż drożdże ruszą.
    35 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 1 łyżka cukru
    rozczyn drożdżowy
  • W misie miksera, albo dużej misce umieść pozostałe składniki - masło dodaj w kawałkach.
    3 żółtka, 100 g miękkiego masła, 350-400 g mąki pszennej, 3/4 łyżeczki soli
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
    ciasto drożdżowe
  • Wyrabiaj aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i będzie ładnie odchodzić od rąk, albo misy miksera.
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
    ciasto drożdżowe na paszteciki
  • Po tym czasie ponownie je zagnieć, a następie rozwałkuj na prostokąt 35/45 cm i pokrój go na 4 długie paski (jeśli masz mało miejsca, to podziel ciasto na dwie części i każdą rozwałkuj oddzielnie).
    jak zrobić paszteciki
  • Na każdy z nich nałóż farsz (pozostawiając brzegi wolne) i zwiń wzdłuż dłuższego boku. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce łączeniem do dołu. Przykryj i odstaw na około pół godziny do lekkiego wyrośnięcia.
    drożdżowe paszteciki wigilijne
  • Roztrzep jedno jajko i posmaruj po wierzchu paszteciki. Każdy z rulonów potnij ostrym nożem na mniejsze paszteciki (nie rozsuwaj ich). Możesz je też posypać po wierzchu ziarnami sezamu, czarnuszki lub siemienia lnianego.
    paszteciki z kapustą
  • Piecz w 180 stopniach (góra dół) przez około 25 minut (aż będą rumiane). Lekko przestudź i podawaj z barszczykiem :)
  • Ciasto możesz przygotować wcześniej i przechować je w lodówce do poniedziałkowego wieczoru, wystarczy potem wyjąć je wcześniej z lodówki i upiec paszteciki bezpośrednio przed imprezą :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!