Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami idealne na Wigilię
Te drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami (czy też kapuśniaczki) są praktycznie niezbędne na Wigilię.
My je lubimy także na Sylwestra, szczególnie po północy i wymarznięciu co wrażliwszych części ciała na zimnie ;) Wtedy szybko podgrzewamy barszczyk i paszteciki z kapustą i grzybami i od razu robi się wszystkim cieplej :)
Przepis na te konkretne paszteciki znalazłam na Kwestii smaku i postanowiłam go wypróbować, gdyż spodobał się mi odmienny sposób ich zawijania i pieczenia :)
Ciasto wychodzi bardzo fajne – bo nie jest za grube i nie przyćmiewa samego farszu.
Ciasto drożdżowe na paszteciki jest na samych żółtkach i wychodzi puszyste i delikatne. Przy wałkowaniu warto podsypywać blat mąką, aby ciasto do niego przywierało.
Jako nadzienie użyłam kapustę z grzybami – jeśli została wam jeszcze jakaś ze świąt, to możecie ją teraz wykorzystać :)
Idzie tu sama kapusta kiszona, którą drobno kroimy i gotujemy do miękkości.
Oddzielnie gotuję zawsze suszone grzyby, potem je kroję drobno i dodaję razem z wodą do kapusty.
Pieczarki szoruję i drobno kroję, podsmażam na patelni z solą i pieprzem, Oddzielnie podsmażam cebulkę. Na koniec dodaję wszystko do kapusty i jeszcze chwilę razem gotuję.
Farsz do pasztecików doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Oprócz kapusty z grzybami możecie też zrobić farsz z samych pieczarek, albo z mięsa :)
Zapraszam także do wypróbowania pasztecików z pieczarkami.
Tak przygotowane paszteciki z kapustą i grzybami możecie po upieczeniu i ostudzeniu zamrozić. Przed świętami wyjmujecie je, rozmrażacie i podgrzewacie w piekarniku, aby ponownie stały się puszyste i chrupiące.
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI –
Tutaj moje pierwsze, stare zdjęcia pasztecików z kapustą i grzybami :)
Paszteciki z kapustą i grzybami przepis do druku

Paszteciki z kapustą i grzybami
Składniki
składniki farszu:
- ok 1 kg kapusty kiszonej
- 20-50 g suszonych podgrzybków
- ok 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- sól i pieprz do smaku
składniki ciasta:
- 3 żółtka
- 100 g miękkiego masła (można je lekko podgrzać w mikrofalówce)
- 35 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 350-400 g mąki pszennej plus do podsypywania przy wałkowaniu - najpierw daj 350 g i jeśli ciasto jest za luźne to dosyp więcej mąki
- 3/4 łyżeczki soli
Instrukcja
farsz
- Podgrzybki zalej wodą i najlepiej pozostaw tak na noc, a jeśli nie masz tyle czasu, to gotuj je na małym ogniu przez około 4 godziny (jeśli grzyby będą namaczane, to potem gotuj je przez około 30 minut w tej samej wodzie).20-50 g suszonych podgrzybków
- Kapustę opłucz świeżą wodą, a następnie pokrój ostrym nożem. Przełóż do garnka, podlej wodą i gotuj na małym ogniu - możesz do niej dodać wodę z gotowania grzybów.ok 1 kg kapusty kiszonej
- Grzyby pokrój w drobną kostkę, albo w cienkie paseczki i dodaj do kapusty.
- Pieczarki pokój w kostkę, przesmaż na patelni.ok 500 g pieczarek, 1 duża cebula
- Dodaj do kapusty, podobnie postąp z cebulą.
- Kapusta powinna się gotować na małym ogniu przez przynajmniej 1,5 godziny, aby ładnie zmiękła. Na koniec posól i popieprz do smaku.
ciasto:
- Drożdże rozkrusz do wysokiej miski, zasyp cukrem, zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj. Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw na bok, aż drożdże ruszą.35 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 1 łyżka cukru
- W misie miksera, albo dużej misce umieść pozostałe składniki - masło dodaj w kawałkach.3 żółtka, 100 g miękkiego masła, 350-400 g mąki pszennej, 3/4 łyżeczki soli
- Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
- Wyrabiaj aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i będzie ładnie odchodzić od rąk, albo misy miksera.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Po tym czasie ponownie je zagnieć, a następie rozwałkuj na prostokąt 35/45 cm i pokrój go na 4 długie paski (jeśli masz mało miejsca, to podziel ciasto na dwie części i każdą rozwałkuj oddzielnie).
- Na każdy z nich nałóż farsz (pozostawiając brzegi wolne) i zwiń wzdłuż dłuższego boku. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce łączeniem do dołu. Przykryj i odstaw na około pół godziny do lekkiego wyrośnięcia.
- Roztrzep jedno jajko i posmaruj po wierzchu paszteciki. Każdy z rulonów potnij ostrym nożem na mniejsze paszteciki (nie rozsuwaj ich). Możesz je też posypać po wierzchu ziarnami sezamu, czarnuszki lub siemienia lnianego.
- Piecz w 180 stopniach (góra dół) przez około 25 minut (aż będą rumiane). Lekko przestudź i podawaj z barszczykiem :)
- Ciasto możesz przygotować wcześniej i przechować je w lodówce do poniedziałkowego wieczoru, wystarczy potem wyjąć je wcześniej z lodówki i upiec paszteciki bezpośrednio przed imprezą :)