Przepis na czekoladowe ciasto w kubku
ekspresowe :)
Czasami mam tak, że chce mi się coś fajnego do zjedzenia, a w domu pustki.
Puszki na ciastka opróżnione, schowki opróżnione, a na samą czekoladę nie mam chęci.
W takiej sytuacji można tylko jedno – zrobić sobie w ciągu maksymalnie pięciu minut ciasto z mikrofali w kubku.
Wystarczy kilka podstawowych składników, które mamy zawsze w lodówce, duży kubek i widelec, a no i oczywiście mikrofalówka :D
I tak możecie wyczarować sobie szybkie ciastko w kubku!
To taka babeczka w kubku dla jednej osoby 😍 Tylko taka całkiem spora babeczka – weźcie tu taki większy kubek.
Ja sobie zrobiłam brownie w kubku – z kakao, mąki, oleju, mleka i jajka.
Zjadałam je jeszcze na ciepło z gałką lodów i sosem czekoladowym 😋
Przepis znalazłam na stronie The family kitchen i zostało dodane przez Bellalimento.
Jeśli średnio lubicie ciasta czekoladowe, to zróbcie sobie waniliowe ciasto w kubku z mikrofali.
A jeśli musicie się ciastem podzielić, to zróbcie w mikrofalówce duże ciasto czekoladowe :D




Czekoladowe ciasto w kubku przepis do druku

Czekoladowe ciasto w kubku
Składniki
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cukierki toffee albo krówki (opcjonalnie)
Instrukcja
- Wszystkie składniki (oprócz cukierków) zmieszaj razem widelcem. - w razie konieczności gęstość reguluj mlekiem.
- W razie konieczności dodaj trochę więcej mleka.
- Przełóż ciasto do dużego kubka - najlepiej taki na około 500 ml - możesz wetknąć w ciasto cukierki :)
- Piecz w mikrofalówce na maksymalnej mocy przez około 1,5-2 minuty (mikrofalówki mają bardzo różne moce, więc ten czas może się zmieniać, sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
- Jedz na ciepło z lodami, albo poczekaj chwilkę, aby ciasto ostygło.
Fajny przepis choć za dużo tej soli jak dla mnie, dobre z cynamonem i jabłkiem, z kawałkami gorzkiej czekolady, ogólnie owocami, karmerem itp. Polecam
Pyszne
Czy jest możliwość upiec w piekarniku?
Myślę, że tak. Wykorzystaj tylko naczynie żaroodporne. Myślę, że powinno być ok około 15-20 minut w 180 stopniach.
Ja zamiast kakao dałam przyprawę do piernika wyszło przepysznie
świetny pomysł :D
Bardzo dobre, myślałam, że pęknie kubek ale 1-5 min to nie dużo powiedziałam i łela
Bardzo ciekawe wykorzystanie mikrofalówki, podziwiam Twoja kreatywność i … odwagę . Ciasto wygląda smakowicie i faktycznie lepiej upiec go w kubku niż na dużej blasze , z której się odkrawa co i rusz po niby małym kawałeczku . :o)
wczoraj zrobiłam i wyszło bardzo dobre zostanie na stałe w moim menu
a gdy „piekłam” to połowa praktycznie wykipiała następny razem kubki napełnię do połowy
Ja to swoje robilam w takim duzym kubku – okolo 400 ml :)
Beatko, ja wlasnie zaczelam chudnac a ty takie ciacho mi serwujesz…? LITOSCI!!!
Ja sie zawsze odchudzam od jutra :)