Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Czekoladowe ciasto w kubku

Czasami mam tak, że chce mi się coś fajnego do zjedzenia, a w domu pustki – puszki na ciastka opróżnione, schowki opróżnione, a na samą czekoladę nie mam chęci. W takiej sytuacji można tylko jedno – zrobić sobie w ciągu maksymalnie pięciu minut ciasto w mikrofalówce.

Wystarczy kilka podstawowych składników, które mamy zawsze w lodówce, duży kubek i widelec, a no i oczywiście mikrofalówka 😀

Przepis znalazłam na stronie The family kitchen i zostało dodane przez  Bellalimento.

 

Czekoladowe ciasto w kubku
 
Autor:
Składniki
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżku cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 cukierki toffee, albo krówki (opcjonalnie).
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki (oprócz cukierków) zmieszaj razem widelcem - w razie konieczności gęstość reguluj mlekiem. Przełóż ciasto do dużego kubka i wetknij w niego dwa cukierki. Piecz w mikrofalówce na maksymalnej mocy przez około 1,5-2 minuty (mikrofalówki mają bardzo różne moce, więc ten czas może się zmieniać, sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

  • Kasia

    Beatko, ja wlasnie zaczelam chudnac a ty takie ciacho mi serwujesz…? LITOSCI!!!

  • Agnieszka

    wczoraj zrobiłam i wyszło bardzo dobre zostanie na stałe w moim menu
    a gdy „piekłam” to połowa praktycznie wykipiała następny razem kubki napełnię do połowy

    • Ja to swoje robilam w takim duzym kubku – okolo 400 ml 🙂

  • Ala

    Bardzo ciekawe wykorzystanie mikrofalówki, podziwiam Twoja kreatywność i … odwagę . Ciasto wygląda smakowicie i faktycznie lepiej upiec go w kubku niż na dużej blasze , z której się odkrawa co i rusz po niby małym kawałeczku . :o)

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux