Przepis na czekoladowe ciasto w kubku

ekspresowe :)

ciasto czekoladowe w kubku


Czasami mam tak, że chce mi się coś fajnego do zjedzenia, a w domu pustki.

Puszki na ciastka opróżnione, schowki opróżnione, a na samą czekoladę nie mam chęci.

W takiej sytuacji można tylko jedno – zrobić sobie w ciągu maksymalnie pięciu minut ciasto z mikrofali w kubku.

Wystarczy kilka podstawowych składników, które mamy zawsze w lodówce, duży kubek i widelec, a no i oczywiście mikrofalówka :D

I tak możecie wyczarować sobie szybkie ciastko w kubku!

To taka babeczka w kubku dla jednej osoby 😍 Tylko taka całkiem spora babeczka – weźcie tu taki większy kubek.

Ja sobie zrobiłam brownie w kubku – z kakao, mąki, oleju, mleka i jajka.

Zjadałam je jeszcze na ciepło z gałką lodów i sosem czekoladowym 😋

Przepis znalazłam na stronie The family kitchen i zostało dodane przez  Bellalimento.

Jeśli średnio lubicie ciasta czekoladowe, to zróbcie sobie waniliowe ciasto w kubku z mikrofali.

A jeśli musicie się ciastem podzielić, to zróbcie w mikrofalówce duże ciasto czekoladowe :D

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


szybkie ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe dla jednej osoby

ekspresowe ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe w kubku

Czekoladowe ciasto w kubku przepis do druku

ciasto czekoladowe w kubku

Czekoladowe ciasto w kubku

Wypieki Beaty
Przepis na szybkie ciasto czekoladowe w kubku dla jednej osoby.
4.35 z 35 ocen
Czas przygotowania 5 minut
Czas wykonania 3 minut
Porcje 1

Składniki
  

  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 cukierki toffee albo krówki (opcjonalnie)

Instrukcja
 

  • Wszystkie składniki (oprócz cukierków) zmieszaj razem widelcem. - w razie konieczności gęstość reguluj mlekiem.
  • W razie konieczności dodaj trochę więcej mleka.
  • Przełóż ciasto do dużego kubka - najlepiej taki na około 500 ml - możesz wetknąć w ciasto cukierki :)
  • Piecz w mikrofalówce na maksymalnej mocy przez około 1,5-2 minuty (mikrofalówki mają bardzo różne moce, więc ten czas może się zmieniać, sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
  • Jedz na ciepło z lodami, albo poczekaj chwilkę, aby ciasto ostygło.

Notatki

Do ciasta można też dodać trochę cynamonu, albo jak podpowiadają inni przyprawy do piernika :)
Słowa kluczowe kakao
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!