Stromboli to taka wariacja na temat pizzy i kanapki ;)
Wykorzystujemy tu ciasto drożdżowe podobne jak do pizzy, tylko zamiast robienia placka, ciasto z farszem zwijamy i sklejamy (można go też ponacinać i ułożyć we wzór warkocza).
W kwestii farszu możecie wybrać taki, który będzie Wam najbardziej odpowiadał – ja w sumie robiłam 4 różne – córka miała z tartym serem i kukurydzą, syn z podsmażanym kurczakiem, kukurydzą i tartym serem, mąż zamiast kukurydzy miał pomidorki koktajlowe i świeże zioła, a ja mój ulubiony szpinak z dużą ilością czosnku i pokruszoną fetą :)
Po upieczeniu otrzymujemy kanapkę z farszem na gorąco – chociaż na zimno też powinna być smaczna (ja swoją pochłonęłam i nie dałam jej najmniejszej szansy na wystygnięcie – może następnym razem ;))
Stromboli może być fajnym obiadem (jako alternatywa dla pizzy), albo pożywnym podwieczorkiem lub kolacją. Będzie też super na spotkania towarzyskie, bo można je łatwo pokroić na mniejsze porcje :)
Z podanej porcji wyszły mi 4 bardzo duże kanapki – dużo zależy od tego jak cienko rozwałkujecie ciasto – ja je wolałam bardziej puszyste.

Stromboli
Składniki
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki ciepłej wody (do drożdży)
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- ok 250-300 ml ciepłej wody
- 30 g oliwy z oliwek
- dodatkowo - jajko do posmarowania
Instrukcja
- Drożdże pokrusz, zasyp cukrem i zmieszaj z trzema łyżkami wody - przykryj naczynie i odstaw na chwilę.
- W dużej misce umieść mąkę, sól i oliwę, dodaj rozczyn drożdżowy oraz prawie całą wodę - wyrób ciasto.
- W razie konieczności dodaj resztę wody.
- Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ją ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Po godzinie ciasto wyjmij i ponownie zagnieć.
- Podziel na 4 części.
- Każdą rozwałkuj tak cienko jak lubisz i nałóż ulubiony farsz (u mnie to był szpinak z fetą oraz podsmażony kurczak z pomidorkami koktajlowymi, tartym serem oraz ziołami).
- Sklej brzegi ciasta tworząc formę bagietki.
- Przełóż stromboli na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
- Bułeczki następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem i delikatnie natnij w kilku miejscach (możesz też po wierzchu posypać solą, bazylią, oregano lub innymi przyprawami).
- Piecz w 200 stopniach przez około 25-30 minut.
- Podawaj na ciepło.
Przepis na ciasto znalazłam na blogu Przepis na chleb