Stromboli to taka wariacja na temat pizzy i kanapki ;)

Wykorzystujemy tu ciasto drożdżowe podobne jak do pizzy, tylko zamiast robienia placka, ciasto z farszem zwijamy i sklejamy (można go też ponacinać i ułożyć we wzór warkocza).

W kwestii farszu możecie wybrać taki, który będzie Wam najbardziej odpowiadał – ja w sumie robiłam 4 różne – córka miała z tartym serem i kukurydzą, syn z podsmażanym kurczakiem, kukurydzą i tartym serem, mąż zamiast kukurydzy miał pomidorki koktajlowe i świeże zioła, a ja mój ulubiony szpinak z dużą ilością czosnku i pokruszoną fetą :)

Po upieczeniu otrzymujemy kanapkę z farszem na gorąco – chociaż na zimno też powinna być smaczna (ja swoją pochłonęłam i nie dałam jej najmniejszej szansy na wystygnięcie – może następnym razem ;))

Stromboli może być fajnym obiadem (jako alternatywa dla pizzy), albo pożywnym podwieczorkiem lub kolacją. Będzie też super na spotkania towarzyskie, bo można je łatwo pokroić na mniejsze porcje :)

Z podanej porcji wyszły mi 4 bardzo duże kanapki – dużo zależy od tego jak cienko rozwałkujecie ciasto – ja je wolałam bardziej puszyste.

stromboli3

stromboli2

stromboli1

stromboli4

stromboli zbiorowe

strombli

Stromboli

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdże pokrusz, zasyp cukrem i zmieszaj z trzema łyżkami wody - przykryj naczynie i odstaw na chwilę.
  • W dużej misce umieść mąkę, sól i oliwę, dodaj rozczyn drożdżowy oraz prawie całą wodę - wyrób ciasto.
  • W razie konieczności dodaj resztę wody.
  • Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ją ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Po godzinie ciasto wyjmij i ponownie zagnieć.
  • Podziel na 4 części.
  • Każdą rozwałkuj tak cienko jak lubisz i nałóż ulubiony farsz (u mnie to był szpinak z fetą oraz podsmażony kurczak z pomidorkami koktajlowymi, tartym serem oraz ziołami).
  • Sklej brzegi ciasta tworząc formę bagietki.
  • Przełóż stromboli na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
  • Bułeczki następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem i delikatnie natnij w kilku miejscach (możesz też po wierzchu posypać solą, bazylią, oregano lub innymi przyprawami).
  • Piecz w 200 stopniach przez około 25-30 minut.
  • Podawaj na ciepło.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis na ciasto znalazłam na blogu Przepis na chleb