stromboli3

Przepis na drożdżową zapiekankę z farszem w środku

Stromboli to wyjątkowe danie tudzież przekąska, które pochodzi z Włoch. Tu lekkie drożdżowe ciasto jest wypełnione różnorodnymi składnikami i zwinięte tworząc podłużną zapiekankę. Podajcie je na ciepło, a otrzymacie pyszny i aromatyczny posiłek.

stromboli1

Stromboli przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na ciekawą przekąskę do całej rodziny, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

strombli

Przepis na stromboli

Wypieki Beaty
Przepis na zawijaną pizzę serwowaną na gorąco z różnymi farszami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na stromboli

Instrukcja
 

Jak zrobić stromboli

  • Drożdże pokrusz, zasyp cukrem i zmieszaj z trzema łyżkami wody – przykryj naczynie i odstaw na chwilę.
    10 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżki ciepłej wody
  • W dużej misce umieść mąkę, sól i oliwę, dodaj rozczyn drożdżowy oraz prawie całą wodę – wyrób ciasto.
    500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, ok 250-300 ml ciepłej wody, 30 g oliwy z oliwek
  • W razie konieczności dodaj resztę wody.
  • Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ją ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Po godzinie ciasto wyjmij i ponownie zagnieć.
  • Podziel na 4 części.
  • Każdą rozwałkuj tak cienko jak lubisz i nałóż ulubiony farsz (u mnie to był szpinak z fetą oraz podsmażony kurczak z pomidorkami koktajlowymi, tartym serem oraz ziołami).
  • Sklej brzegi ciasta tworząc formę bagietki.
  • Przełóż stromboli na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
  • Bułeczki następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem i delikatnie natnij w kilku miejscach (możesz też po wierzchu posypać solą, bazylią, oregano lub innymi przyprawami).
    1 jajko
  • Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 25-30 minut.
  • Podawaj na ciepło.
Prywatne
Słowa kluczowe kanapka na ciepło, zawijana pizza
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
stromboli4

Włoskie stromboli – uwagi

Stromboli to taka wariacja na temat pizzy i kanapki ;)

Wykorzystujemy tu ciasto drożdżowe podobne jak do pizzy, tylko zamiast robienia placka, ciasto z farszem zwijamy i sklejamy (można go też ponacinać i ułożyć we wzór warkocza).

W kwestii farszu możecie wybrać taki, który będzie Wam najbardziej odpowiadał – ja w sumie robiłam 4 różne – córka miała z tartym serem i kukurydzą, syn z podsmażanym kurczakiem, kukurydzą i tartym serem, mąż zamiast kukurydzy miał pomidorki koktajlowe i świeże zioła, a ja mój ulubiony szpinak z dużą ilością czosnku i pokruszoną fetą :)

Po upieczeniu otrzymujemy kanapkę z farszem na gorąco – chociaż na zimno też powinna być smaczna (ja swoją pochłonęłam i nie dałam jej najmniejszej szansy na wystygnięcie – może następnym razem ;))

Stromboli może być fajnym obiadem (jako alternatywa dla pizzy), albo pożywnym podwieczorkiem lub kolacją.

Będzie też super na spotkania towarzyskie, bo można je łatwo pokroić na mniejsze porcje :)

Z podanej porcji wyszły mi 4 bardzo duże kanapki – dużo zależy od tego jak cienko rozwałkujecie ciasto – ja je wolałam bardziej puszyste.

stromboli2
stromboli zbiorowe

Przepis na ciasto znalazłam na blogu Przepis na chleb

Polecane przepisy na przekąski z kuchni włoskiej

Koniecznie zobaczcie pyszne przepisy z kuchni włoskiej, które doskonale sprawdzą się jako przekąska, albo nawet posiłek. Tutaj polecam takie trzy przepisy: