Przepis na minicalzone, czyli włoskie pierogi

 

Mam dla Was kolejną propozycję na karnawałową imprezę – minicalzone.

Calzone to w zasadzie nic innego co pizza złożona na pół (w formie pieroga).

Minicalzone to po prostu calzone w pomniejszeniu – mały pierożek z nadzieniem idealny na szybką i małą przekąskę.

Sprawdzą się one rewelacyjnie na imprezach – możecie wcześniej przygotować sobie takie pierożki i upiec przed przyjściem gości, albo nawet w trakcie.

Jeśli będziecie je piec w wysokiej temperaturze (najlepiej chociaż 250 stopni – ja piekłam w 270 stopniach), wtedy calzone będą gotowe po około 15 minutach :)

Dzięki małej formie będą wygodniejsze do jedzenia niż tradycyjna pizza, bo nie wymagają nawet talerza.

Do środka możecie włożyć co sobie tylko wymyślicie – ja np. zrobiłam sobie pierożki z sosem pomidorowym, oscypkiem, szynką szwarcwaldzką i kiełkami brokuła :)

Możecie nawet poprosić gości, aby sobie sami skomponowali swoje calzone.

Podaję porcję na 10 takich minicalzone – łatwo możecie podwoić porcję mnożąc produkty razy 2.

 

minicalzone4

minicalzone3

minicalzone6

Minicalzone, czyli włoskie pierogi

 

calzone, pierożki, włoska kuchnia, pizza calzone

Minicalzone, czyli włoskie pierogi

Wypieki Beaty
4 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 40 minut
Czas wykonania 15 minut
1 godz 30 minut
Czas całkowity 3 godz 25 minut
Porcje 10

Składniki
  

ciasto;

dodatkowo:

  • sos pomidorowy lub aromatyzowana oliwa do posmarowania ciasta
  • tarta mozzarella lub inny ser
  • oliwki
  • kukurydza
  • cienko pokrojony boczek lub inna wędlina (szynka, salami)
  • inne ulubione dodatki

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz i zasyp cukrem.
  • Mleko lekko podgrzej (tak aby było tylko letnie).
  • Dodaj mleko do drożdży, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W misie miksera umieść mąkę, jajko, olej i sól.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto (ja użyłam miksera).
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po godzinie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  • Podziel na 10 porcji.
  • Każdą rozwałkuj na placek.
  • Środek placka posmaruj sosem pomidorowym lub aromatyzowaną oliwą (np. czosnkową lub z chili) - omijaj brzegi placka, bo potem nie będzie się chciał skleić.
  • Nałóż na środek ser i pozostałe wybrane dodatki.
  • Złóż placek na pół i dokładnie sklej brzegi.
  • Odłóż pierożek na bok (jeśli pierogi mają czekać - najlepiej maksymalnie pół godziny) to przykryj je ściereczką, aby nie obsychały.
  • Rozgrzej mocno piekarnik (najlepiej do temperatury przynajmniej 250 stopni) od razu nagrzej też dużą blachę do pieczenia.
  • Gdy piekarnik będzie gorący to ostrożnie ułóż na gorącej blaszce calzone - nie poparz się.
  • Piecz około 15 minut - aż pierożki będą rumiane.
  • Podawaj na ciepło.
Słowa kluczowe ciasto drożdżowe, drożdże, mozzarella, passata, pomidory
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.