Przepis na minicalzone, czyli włoskie pierogi

Mam dla Was kolejną propozycję na karnawałową imprezę minicalzone.

Calzone to w zasadzie nic innego co pizza złożona na pół (w formie pieroga).

Minicalzone to po prostu calzone w pomniejszeniu – mały pierożek z nadzieniem idealny na szybką i małą przekąskę.

Sprawdzą się one rewelacyjnie na imprezach – możecie wcześniej przygotować sobie takie pierożki i upiec przed przyjściem gości, albo nawet w trakcie.

Jeśli będziecie je piec w wysokiej temperaturze (najlepiej chociaż 250 stopni – ja piekłam w 270 stopniach), wtedy włoskie calzone będą gotowe po około 15 minutach :)

Dzięki małej formie będą wygodniejsze do jedzenia niż tradycyjna pizza, bo nie wymagają nawet talerza.

Do środka możecie włożyć co sobie tylko wymyślicie – ja np. zrobiłam sobie pierożki z sosem pomidorowym, mozzarellą, oscypkiem, szynką szwarcwaldzką i kiełkami brokułu :)

Możecie nawet poprosić gości, aby sobie sami skomponowali swoje calzone.

Podaję porcję na 10 takich małych calzone – łatwo możecie podwoić porcję mnożąc produkty razy 2.

Wypróbujcie również mój przepis na najlepsze ciasto na pizzę, a także na włoską focaccię i mini pizze.

Sos pomidorowy możecie przygotować swój ulubiony lub zrobić z mojego przepisu na sos do pizzy.

Jeśli chcecie przygotować calzone na obiad, to podzielcie ciasto na mniej porcji – np. na 4 jeśli jest was czworo i przygotujcie calzone w dużym rozmiarze.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

minicalzone4

minicalzone3

minicalzone6

Minicalzone przepis do druku

calzone, pierożki, włoska kuchnia, pizza calzone

Minicalzone, czyli włoskie pierogi

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne włoskie calzone w wersji mini - idealne na imprezy i nie tylko.
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz 40 minut
Czas wykonania 15 minut
1 godz 30 minut
Czas całkowity 3 godz 25 minut
Porcje 10

Składniki

ciasto;

dodatkowo:

  • sos pomidorowy lub aromatyzowana oliwa do posmarowania ciasta
  • mozzarella lub inny ser
  • oliwki
  • kukurydza
  • boczek lub inna wędlina (szynka, salami) - cienko pokrojone
  • dodatki inne ulubione

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz i zasyp cukrem.
    15 g drożdży, łyżeczka cukru
  • Mleko lekko podgrzej (tak aby było tylko letnie).
    0,5 szklanki mleka
  • Dodaj mleko do drożdży, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W misie miksera umieść mąkę, jajko, olej i sól.
    250 g mąki, 1 łyżka oleju, 1 jajko, 0,5 łyżeczki soli
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto (ja użyłam miksera).
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po godzinie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  • Podziel na 10 porcji.
  • Każdą rozwałkuj na placek.
  • Środek placka posmaruj sosem pomidorowym lub aromatyzowaną oliwą (np. czosnkową lub z chili) - omijaj brzegi placka, bo potem nie będzie się chciał skleić.
    sos pomidorowy
  • Nałóż na środek ser i pozostałe wybrane dodatki.
    mozzarella, oliwki, kukurydza, boczek, dodatki
  • Złóż placek na pół i dokładnie sklej brzegi.
  • Odłóż pierożek na bok (jeśli pierogi mają czekać - najlepiej maksymalnie pół godziny) to przykryj je ściereczką, aby nie obsychały.
  • Rozgrzej mocno piekarnik (najlepiej do temperatury przynajmniej 250 stopni) od razu nagrzej też dużą blachę do pieczenia.
  • Gdy piekarnik będzie gorący to ostrożnie ułóż na gorącej blaszce calzone - nie poparz się.
  • Piecz około 15 minut - aż pierożki będą rumiane.
  • Podawaj na ciepło.
Słowa kluczowe ciasto drożdżowe, drożdże, mozzarella, passata, pomidory
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.