Ślimaczki pizze
Ślimaczki pizze, to chyba ostatnio ulubione bułeczki mojego syna.
Dawno nic mu tak nie zasmakowało.
Na „dzień dobry” zjadł trzy takie bułeczki i chciał więcej.
Następnego dnia dostał jeszcze jedną do szkoły i to było za mało :)
Na dodatek, kazał mi nauczyć go jak się robi takie ślimaczki pizze, aby mógł je robić swoim dzieciom :D
Myślę, że to jest najlepsza rekomendacja jaką mogłam dostać, bo mój syn jest strasznie wybredny w kwestii jedzenia i ciężko go zadowolić.
Na pewno te bułeczki będę piekła częściej.
Zresztą czego tu nie lubić – delikatne i puszyste ciasto drożdżowe (jak do drożdżówek, a nie do pizzy), do tego szybki sos pomidorowy na bazie passaty pomidorowej, mozzarella i kukurydza (użyłam kukurydzę, ale możecie dać również inne dodatki – oliwki, wędlinę, cebulę – co tam najbardziej lubicie).
Z podanej porcji otrzymacie 8 dużych bułeczek – chociaż patrząc na mojego syna – to może być za mało ;)
Zapraszam również na bułeczki pizze – nie zaskoczę was, że je mój syn również uwielbia :)
Ślimaczki pizze
- 15 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 50 g oleju
- pół łyżeczki soli
- płaska łyżeczka suszonej bazylii
- 150 g passaty pomidorowej (trochę ponad pół szklanki)
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku (lub 1 duży ząbek wyciśnięty przez praskę)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- pół łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki soli
- około 100 g mozzarelli
- około 150 g kukurydzy z puszki
- inne dodatki
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier, łyżeczkę mąki, zalej ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszaj - odstaw w ciepłe miejsce.
- W misie miksera umieść mąkę, jajko, olej, sól i bazylię, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj sos pomidorowy - przelej passatę do miseczki, dodaj przyprawy i wymieszaj - jeśli lubisz bardziej pikantny sos, to możesz dodać do niego chili w proszku.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat delikatnie wysypany mąką i zagnieć, rozwałkuj na grubość około 1 cm.
- Posmaruj wierzch ciasta sosem pomidorowym, posyp mozzarellą i kukurydzą.
- Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
- Potnij ciasto na 8 kawałków.
- Foremkę posmaruj olejem, ułóż bułeczki, przykryj całość ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Posmaruj wierzch bułeczek odrobiną oleju, posyp suszoną bazylią.
- Gotowe bułeczki piecz w 170 stopniach przez około 20-25 minut aż będą rumiane.
- Podawaj na ciepło lub zimno.
Czy można jakoś zastąpić passate przecierem?
Można. Dodaj do niego trochę wody
Właśnie zrobiłam zrobiłam,dodalam salami i pokrojone oliwki.Ciepłe świetne rownie pyszne jak po ostudzeniu.Petarda!ciasto chyba wypróbuje kiedys pod pizzę pozdrawiam i dziekuje za przepis !
Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał :)
Pyszne, właśnie się zajadamy.Do środka dałam plasterki szynki, posypałam sezamem.Dzięki za przepis.Alicja
Też ostatnio je robiłam i dołożyłam pokrojoną szynkę :)
Moja córka też dostała je dziś do szkoły ;)
Twoja córka, to ma z tobą dobrze :D
Beato! Jakbym czytała o swojej 12-latce Koniecznie muszę zrobić te ślimaczki. Wyznanie Twojego syna po prostu urocze
Dziękuję Majka, czasami dzieci potrafią nieźle rozczulić :)
No racja, sam wygląd już jest świetny
Dziękuję :)