Ślimaczki pizze

 

ślimaczki pizze

 

Ślimaczki pizze, to chyba ostatnio ulubione bułeczki mojego syna.

Dawno nic mu tak nie zasmakowało.

Na “dzień dobry” zjadł trzy takie bułeczki i chciał więcej.

Następnego dnia dostał jeszcze jedną do szkoły i to było za mało :)

Na dodatek, kazał mi nauczyć go jak się robi takie ślimaczki pizze, aby mógł je robić swoim dzieciom :D

Myślę, że to jest najlepsza rekomendacja jaką mogłam dostać, bo mój syn jest strasznie wybredny w kwestii jedzenia i ciężko go zadowolić.

Na pewno te bułeczki będę piekła częściej.

Zresztą czego tu nie lubić – delikatne i puszyste ciasto drożdżowe (jak do drożdżówek, a nie do pizzy), do tego szybki sos pomidorowy na bazie passaty pomidorowej, mozzarella i kukurydza (użyłam kukurydzę, ale możecie dać również inne dodatki – oliwki, wędlinę, cebulę – co tam najbardziej lubicie).

Z podanej porcji otrzymacie 8 dużych bułeczek – chociaż patrząc na mojego syna – to może być za mało ;)

Zapraszam również na bułeczki pizze – nie zaskoczę was, że je mój syn również uwielbia :)

 

mini pizze z kukurydzą

 

bułeczki pizze z kukurydzą

 

zakręcone bułeczki pizze

 

ślimaczki pizze

 

bułeczki ślimaczki jak pizza

Ślimaczki pizze

Wypieki Beaty
Przepis na bułeczki drożdżowe smakujące jak pizza - z sosem pomidorowym i serem.
4.6 z 5 ocen
Czas przygotowania 2 godz 10 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 2 godz 35 minut
Porcje 8
Kalorie 255 kcal

Składniki
  

ciasto:

sos pomidorowy:

  • 150 g passaty pomidorowej (trochę ponad pół szklanki)
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku (lub 1 duży ząbek wyciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki soli

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier, łyżeczkę mąki, zalej ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszaj - odstaw w ciepłe miejsce.
  • W misie miksera umieść mąkę, jajko, olej, sól i bazylię, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotuj sos pomidorowy - przelej passatę do miseczki, dodaj przyprawy i wymieszaj - jeśli lubisz bardziej pikantny sos, to możesz dodać do niego chili w proszku.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat delikatnie wysypany mąką i zagnieć, rozwałkuj na grubość około 1 cm.
  • Posmaruj wierzch ciasta sosem pomidorowym, posyp mozzarellą i kukurydzą.
  • Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
  • Potnij ciasto na 8 kawałków.
  • Foremkę posmaruj olejem, ułóż bułeczki, przykryj całość ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Posmaruj wierzch bułeczek odrobiną oleju, posyp suszoną bazylią.
  • Gotowe bułeczki piecz w 170 stopniach przez około 20-25 minut aż będą rumiane.
  • Podawaj na ciepło lub zimno.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 255kcalWeglowodany: 30gBiałko: 7.6gTłuszcz: 12gBłonnik: 1.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

bułeczki pizze