Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Ślimaczki pizze

By | 2018-03-04T10:34:51+00:00 2018 Marzec 9th|Ciasta drożdżowe, Na słono, Pieczywo, Śniadania|

Ślimaczki pizze

 

ślimaczki pizze

 

Ślimaczki pizze, to chyba ostatnio ulubione bułeczki mojego syna.

Dawno nic mu tak nie zasmakowało.

Na „dzień dobry” zjadł trzy takie bułeczki i chciał więcej.

Następnego dnia dostał jeszcze jedną do szkoły i to było za mało 🙂

Na dodatek, kazał mi nauczyć go jak się robi takie ślimaczki pizze, aby mógł je robić swoim dzieciom 😀

Myślę, że to jest najlepsza rekomendacja jaką mogłam dostać, bo mój syn jest strasznie wybredny w kwestii jedzenia i ciężko go zadowolić.

Na pewno te bułeczki będę piekła częściej.

Zresztą czego tu nie lubić – delikatne i puszyste ciasto drożdżowe (jak do drożdżówek, a nie do pizzy), do tego szybki sos pomidorowy na bazie passaty pomidorowej, mozzarella i kukurydza (użyłam kukurydzę, ale możecie dać również inne dodatki – oliwki, wędlinę, cebulę – co tam najbardziej lubicie).

Z podanej porcji otrzymacie 8 dużych bułeczek – chociaż patrząc na mojego syna – to może być za mało 😉

Zapraszam również na bułeczki pizze – nie zaskoczę was, że je mój syn również uwielbia 🙂

 

mini pizze z kukurydzą

 

bułeczki pizze z kukurydzą

 

zakręcone bułeczki pizze

 

ślimaczki pizze

 

Ślimaczki pizze
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 8 sporych bułeczek.
Autor:
Typ przepisu: Bułeczki
Ilość: 8
Składniki
ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 50 g oleju
  • pół łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka suszonej bazylii
sos pomidorowy:
  • 150 g passaty pomidorowej (trochę ponad pół szklanki)
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku (lub 1 duży ząbek wyciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki soli
dodatkowo:
  • około 100 g mozzarelli
  • około 150 g kukurydzy z puszki
  • inne dodatki
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier, łyżeczkę mąki, zalej ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszaj - odstaw w ciepłe miejsce.
  2. W misie miksera umieść mąkę, jajko, olej, sól i bazylię, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  3. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy - przelej passatę do miseczki, dodaj przyprawy i wymieszaj - jeśli lubisz bardziej pikantny sos, to możesz dodać do niego chili w proszku.
  5. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat delikatnie wysypany mąką i zagnieć, rozwałkuj na grubość około 1 cm.
  6. Posmaruj wierzch ciasta sosem pomidorowym, posyp mozzarellą i kukurydzą.
  7. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
  8. Potnij ciasto na 8 kawałków.
  9. Foremkę posmaruj olejem, ułóż bułeczki, przykryj całość ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  10. Posmaruj wierzch bułeczek odrobiną oleju, posyp suszoną bazylią.
  11. Gotowe bułeczki piecz w 170 stopniach przez około 20-25 minut aż będą rumiane.
  12. Podawaj na ciepło lub zimno.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 bułeczka Kalorie: 255 Tłuszcze: 12 g Węglowodany: 30 g Błonnik: 1,4 g Białka: 7,6 g

 

 

bułeczki pizze

Reklama

10 komentarzy

  1. Kinia 2018/04/10 at 15:18 - Reply

    Właśnie zrobiłam zrobiłam,dodalam salami i pokrojone oliwki.Ciepłe świetne rownie pyszne jak po ostudzeniu.Petarda!ciasto chyba wypróbuje kiedys pod pizzę pozdrawiam i dziekuje za przepis !

    • wypiekibeaty 2018/04/10 at 16:53 - Reply

      Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał 🙂

  2. Alicja 2018/03/26 at 20:54 - Reply

    Pyszne, właśnie się zajadamy.Do środka dałam plasterki szynki, posypałam sezamem.Dzięki za przepis.Alicja

    • wypiekibeaty 2018/03/27 at 07:59 - Reply

      Też ostatnio je robiłam i dołożyłam pokrojoną szynkę 🙂

  3. Majka 2018/03/15 at 11:59 - Reply

    Moja córka też dostała je dziś do szkoły 😉

  4. Majka 2018/03/09 at 11:15 - Reply

    Beato! Jakbym czytała o swojej 12-latce Koniecznie muszę zrobić te ślimaczki. Wyznanie Twojego syna po prostu urocze

    • wypiekibeaty 2018/03/09 at 12:10 - Reply

      Dziękuję Majka, czasami dzieci potrafią nieźle rozczulić 🙂

  5. zlogo 2018/03/09 at 10:10 - Reply

    No racja, sam wygląd już jest świetny

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: