Przepis na pyszne i proste drożdżowe ślimaczki pizze idealne na przekąskę
Ślimaczki pizze, to chyba ostatnio ulubione bułeczki mojego syna.
Dawno nic mu tak nie zasmakowało.
Na „dzień dobry” zjadł trzy takie bułeczki i chciał więcej.
Następnego dnia dostał jeszcze jedną do szkoły i to było za mało :)
Na dodatek, kazał mi nauczyć go jak się robi takie ślimaczki pizze, aby mógł je robić swoim dzieciom :D
Myślę, że to jest najlepsza rekomendacja jaką mogłam dostać, bo mój syn jest strasznie wybredny w kwestii jedzenia i ciężko go zadowolić.
Na pewno te bułeczki będę piekła częściej.
Zresztą czego tu nie lubić – delikatne i puszyste ciasto drożdżowe (jak do drożdżówek, a nie do pizzy), do tego szybki sos pomidorowy na bazie passaty pomidorowej, mozzarella i kukurydza (użyłam kukurydzę, ale możecie dać również inne dodatki – oliwki, wędlinę, cebulę – co tam najbardziej lubicie).
Z podanej porcji otrzymacie 8 dużych bułeczek – chociaż patrząc na mojego syna – to może być za mało ;)
Zapraszam również na bułeczki pizze – nie zaskoczę was, że je mój syn również uwielbia :)
Ślimaczki pizze – przepis do druku

Ślimaczki pizze
Składniki
ciasto:
- 15 g drożdży świeżych
- 100 ml mleka ciepłego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko rozmiar L
- 50 g oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
sos pomidorowy:
- 150 g passaty pomidorowej (trochę ponad pół szklanki)
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku (lub 1 duży ząbek wyciśnięty przez praskę)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki soli
dodatkowo:
- 100 g mozzarelli
- 150 g kukurydzy z puszki
- inne dodatki
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier, łyżeczkę mąki, zalej ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszaj - odstaw w ciepłe miejsce.15 g drożdży, 100 ml mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mąki pszennej
- W misie miksera umieść pozostałą mąkę, jajko, olej, sól i bazylię, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g oleju, 1 łyżeczka bazylii, 0,5 łyżeczki soli
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj sos pomidorowy - przelej passatę do miseczki, dodaj przyprawy i wymieszaj - jeśli lubisz bardziej pikantny sos, to możesz dodać do niego chili w proszku.150 g passaty pomidorowej, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 0,5 łyżeczki suszonego oregano, 0,5 łyżeczki soli
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat delikatnie wysypany mąką i zagnieć, rozwałkuj na grubość około 1 cm.
- Posmaruj wierzch ciasta sosem pomidorowym, posyp mozzarellą i kukurydzą.100 g mozzarelli, 150 g kukurydzy z puszki
- Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
- Potnij ciasto na 8 kawałków.
- Foremkę posmaruj olejem, ułóż bułeczki, przykryj całość ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Posmaruj wierzch bułeczek odrobiną oleju, posyp suszoną bazylią.
- Gotowe bułeczki piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20-25 minut aż będą rumiane.
- Podawaj na ciepło lub zimno.