Przepis na pyszne i proste drożdżowe ślimaczki pizze idealne na przekąskę

ślimaczki pizze


Ślimaczki pizze, to chyba ostatnio ulubione bułeczki mojego syna.

Dawno nic mu tak nie zasmakowało.

Na „dzień dobry” zjadł trzy takie bułeczki i chciał więcej.

Następnego dnia dostał jeszcze jedną do szkoły i to było za mało :)

Na dodatek, kazał mi nauczyć go jak się robi takie ślimaczki pizze, aby mógł je robić swoim dzieciom :D

Myślę, że to jest najlepsza rekomendacja jaką mogłam dostać, bo mój syn jest strasznie wybredny w kwestii jedzenia i ciężko go zadowolić.

Na pewno te bułeczki będę piekła częściej.

Zresztą czego tu nie lubić – delikatne i puszyste ciasto drożdżowe (jak do drożdżówek, a nie do pizzy), do tego szybki sos pomidorowy na bazie passaty pomidorowej, mozzarella i kukurydza (użyłam kukurydzę, ale możecie dać również inne dodatki – oliwki, wędlinę, cebulę – co tam najbardziej lubicie).

Z podanej porcji otrzymacie 8 dużych bułeczek – chociaż patrząc na mojego syna – to może być za mało ;)

Zapraszam również na bułeczki pizze – nie zaskoczę was, że je mój syn również uwielbia :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.75 z 8 ocen
Postaw mi kawę

mini pizze z kukurydzą

bułeczki pizze z kukurydzą

zakręcone bułeczki pizze

ślimaczki pizze

Ślimaczki pizze – przepis do druku

bułeczki ślimaczki jak pizza

Ślimaczki pizze

Wypieki Beaty
Przepis na bułeczki drożdżowe smakujące jak pizza - z sosem pomidorowym i serem.
4.75 z 8 ocen
Czas przygotowania 2 godz 10 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 2 godz 35 minut
Porcje 8
Kalorie 255 kcal

Składniki

ciasto:

sos pomidorowy:

  • 150 g passaty pomidorowej (trochę ponad pół szklanki)
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku (lub 1 duży ząbek wyciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki soli

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier, łyżeczkę mąki, zalej ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszaj - odstaw w ciepłe miejsce.
    15 g drożdży, 100 ml mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mąki pszennej
  • W misie miksera umieść pozostałą mąkę, jajko, olej, sól i bazylię, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g oleju, 1 łyżeczka bazylii, 0,5 łyżeczki soli
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotuj sos pomidorowy - przelej passatę do miseczki, dodaj przyprawy i wymieszaj - jeśli lubisz bardziej pikantny sos, to możesz dodać do niego chili w proszku.
    150 g passaty pomidorowej, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 0,5 łyżeczki suszonego oregano, 0,5 łyżeczki soli
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat delikatnie wysypany mąką i zagnieć, rozwałkuj na grubość około 1 cm.
  • Posmaruj wierzch ciasta sosem pomidorowym, posyp mozzarellą i kukurydzą.
    100 g mozzarelli, 150 g kukurydzy z puszki
  • Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
  • Potnij ciasto na 8 kawałków.
  • Foremkę posmaruj olejem, ułóż bułeczki, przykryj całość ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Posmaruj wierzch bułeczek odrobiną oleju, posyp suszoną bazylią.
  • Gotowe bułeczki piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20-25 minut aż będą rumiane.
  • Podawaj na ciepło lub zimno.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 255kcalWeglowodany: 30gBiałko: 7.6gTłuszcz: 12gBłonnik: 1.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

bułeczki pizze