Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Ślimaczki pizze

Ślimaczki pizze

 

ślimaczki pizze

 

Ślimaczki pizze, to chyba ostatnio ulubione bułeczki mojego syna.

Dawno nic mu tak nie zasmakowało.

Na „dzień dobry” zjadł trzy takie bułeczki i chciał więcej.

Następnego dnia dostał jeszcze jedną do szkoły i to było za mało 🙂

Na dodatek, kazał mi nauczyć go jak się robi takie ślimaczki pizze, aby mógł je robić swoim dzieciom 😀

Myślę, że to jest najlepsza rekomendacja jaką mogłam dostać, bo mój syn jest strasznie wybredny w kwestii jedzenia i ciężko go zadowolić.

Na pewno te bułeczki będę piekła częściej.

Zresztą czego tu nie lubić – delikatne i puszyste ciasto drożdżowe (jak do drożdżówek, a nie do pizzy), do tego szybki sos pomidorowy na bazie passaty pomidorowej, mozzarella i kukurydza (użyłam kukurydzę, ale możecie dać również inne dodatki – oliwki, wędlinę, cebulę – co tam najbardziej lubicie).

Z podanej porcji otrzymacie 8 dużych bułeczek – chociaż patrząc na mojego syna – to może być za mało 😉

Zapraszam również na bułeczki pizze – nie zaskoczę was, że je mój syn również uwielbia 🙂

 

mini pizze z kukurydzą

 

bułeczki pizze z kukurydzą

 

zakręcone bułeczki pizze

 

ślimaczki pizze

 

Ślimaczki pizze
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 8 sporych bułeczek.
Autor:
Typ przepisu: Bułeczki
Ilość: 8
Składniki
ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 50 g oleju
  • pół łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka suszonej bazylii
sos pomidorowy:
  • 150 g passaty pomidorowej (trochę ponad pół szklanki)
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku (lub 1 duży ząbek wyciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki soli
dodatkowo:
  • około 100 g mozzarelli
  • około 150 g kukurydzy z puszki
  • inne dodatki
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier, łyżeczkę mąki, zalej ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszaj - odstaw w ciepłe miejsce.
  2. W misie miksera umieść mąkę, jajko, olej, sól i bazylię, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  3. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy - przelej passatę do miseczki, dodaj przyprawy i wymieszaj - jeśli lubisz bardziej pikantny sos, to możesz dodać do niego chili w proszku.
  5. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat delikatnie wysypany mąką i zagnieć, rozwałkuj na grubość około 1 cm.
  6. Posmaruj wierzch ciasta sosem pomidorowym, posyp mozzarellą i kukurydzą.
  7. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
  8. Potnij ciasto na 8 kawałków.
  9. Foremkę posmaruj olejem, ułóż bułeczki, przykryj całość ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  10. Posmaruj wierzch bułeczek odrobiną oleju, posyp suszoną bazylią.
  11. Gotowe bułeczki piecz w 170 stopniach przez około 20-25 minut aż będą rumiane.
  12. Podawaj na ciepło lub zimno.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 bułeczka Kalorie: 255 Tłuszcze: 12 g Węglowodany: 30 g Błonnik: 1,4 g Białka: 7,6 g

 

 

bułeczki pizze

2018-03-04T10:34:51+00:00 Reklama

10 komentarzy

  1. Kinia 2018/04/10 at 15:18 - Reply

    Właśnie zrobiłam zrobiłam,dodalam salami i pokrojone oliwki.Ciepłe świetne rownie pyszne jak po ostudzeniu.Petarda!ciasto chyba wypróbuje kiedys pod pizzę pozdrawiam i dziekuje za przepis !

    • wypiekibeaty 2018/04/10 at 16:53 - Reply

      Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał 🙂

  2. Alicja 2018/03/26 at 20:54 - Reply

    Pyszne, właśnie się zajadamy.Do środka dałam plasterki szynki, posypałam sezamem.Dzięki za przepis.Alicja

    • wypiekibeaty 2018/03/27 at 07:59 - Reply

      Też ostatnio je robiłam i dołożyłam pokrojoną szynkę 🙂

  3. Majka 2018/03/15 at 11:59 - Reply

    Moja córka też dostała je dziś do szkoły 😉

  4. Majka 2018/03/09 at 11:15 - Reply

    Beato! Jakbym czytała o swojej 12-latce Koniecznie muszę zrobić te ślimaczki. Wyznanie Twojego syna po prostu urocze

    • wypiekibeaty 2018/03/09 at 12:10 - Reply

      Dziękuję Majka, czasami dzieci potrafią nieźle rozczulić 🙂

  5. zlogo 2018/03/09 at 10:10 - Reply

    No racja, sam wygląd już jest świetny

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: