Drożdżowe ślimaczki z jagodami

Nadszedł czas jagodzianek i ciast z jagodami – nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ten czas i co roku piekę różne ciasta drożdżowe z jagodami :)

Na blogu jest już kilka przepisów na jagodzianki i zapraszam do zapoznania się z nimi, a dziś będzie lekka odmiana od klasyki, ale za to jaka smaczna i apetyczna :)

Jako pierwsze przygotowałam w tym roku drożdżowe ślimaczki z jagodami i pomarańczą – do tego odrobina cynamonu – czysty obłęd – sama bym zjadła całe ciasto, gdyby nie głos rozsądku odzywający się z tyłu głowy ;)

Lekkie, puszyste ciasto drożdżowe, dżem pomarańczowy, jagody, a na koniec lukier pomarańczowy – jako symboliczna wisienka na torcie.

Nic bym w tym cieście nie zmieniła – no może mogłabym dodać jeszcze więcej jagód, bo tych nigdy za wiele :)

ślimaczki z jagodami

drożdżowe ślimaczki z jagodami

drożdżówki z jagodami

ślimaczki z jagodami

jagodzianki z lukrem

 

jagodzianki

Drożdżowe ślimaczki z jagodami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

farsz:

  • około 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • około pół słoiczka dżemu pomarańczowego (miałam taki o rozmiarze 300 g)
  • 1-1,5 szklanki jagód

lukier:

  • 1 czubata szklanka cukru pudru
  • 2 czubate łyżki dżemu pomarańczowego
  • odrobina mleka

Instrukcja
 

ciasto:

  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i mleko - wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
  • W dużej misce umieść mąkę (na początek tylko 3 szklanki), jajko, masło, sól i ekstrakt z wanilii (lub cukier waniliowy).
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Jeśli ciasto jest zbyt luźne to dodaj resztę mąki (możesz też to zrobić, przy powtórnym zagniataniu ciasta po jego wyrośnięciu).
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Gotowe ciasto wyjmij na blat podsypany mąką i krótko zagnieć, w razie konieczności dodaj trochę mąki.
  • Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek o grubości około 0,5-1 cm.
  • Posmaruj wierzch masłem, a następnie dżemem pomarańczowym.
  • Posyp cynamonem i wyłóż jagody.
  • Zwiń wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę.
  • Ostrym nożem krój plastry o szerokości około 3-4 cm.
  • Układaj je luźno w przygotowanej foremce o średnicy około 25 cm.
  • Foremkę ze ślimaczkami przykryj i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem) i piecz około 20-30 minut - aż ciasto będzie rumiane.
  • Ciasto po upieczeniu ostudź.

lukier:

  • Dżem podgrzej krótko w mikrofalówce lub podgrzej w rondelku.
  • Do miski wsyp cukier puder, dodaj rozpuszczony dżem i dodaj około łyżkę mleka.
  • Zamieszaj, jeśli lukier jest zbyt gęsty, to dodaj jeszcze trochę mleka.
  • Lukrem posmaruj ciasto.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj – podaję wersję z moimi małymi zmianami.