drożdżówki z jagodami

Przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami

Zapraszam na drożdżowe ślimaczki z jagodami. Te drożdżówki inspirowane są amerykańską kuchnią, gdzie takie właśnie drożdżowe zawijane bułeczki są bardzo popularne. Ja swoje ślimaczki zawinęłam z jagodami i dżemem pomarańczowym i muszę przyznać, że to połączenie to prawdziwe „niebo w gębie”. Spróbujcie koniecznie!

ślimaczki z jagodami

Drożdżowe ślimaczki z jagodami przepis krok po kroku

Wszystkich wielbicieli jagodzianek i drożdżowych bułeczek zachęcam do zrobienia takich ślimaczków z dżemem pomarańczowym i jagodami.

jagodzianki

Drożdżowe ślimaczki z jagodami i dżemem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne ślimaczki drożdżowe z jagodami i dżemem pomarańczowym.
3.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours
Porcje 9
Składniki

składniki na drożdżowe ciasto do ślimaczków

  • 20 g drożdży (świeżych )
  • 1 łyżeczka cukru ((do drożdży))
  • 250 ml mleka (ciepłego )
  • ok 400 g mąki pszennej (- ok 3,5 szklanki)
  • 2 łyżki masła (miękkiego )
  • 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

składniki na nadzienie do ślimaczków

  • około 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ok 0,5 słoiczka dżemu pomarańczowego ((miałam taki o rozmiarze 300 g))
  • 1-1,5 szklanki jagód

składniki na lukier do ślimaczków

  • 150 g cukru pudru (- 1 szklanka )
  • 2 czubate łyżki dżemu pomarańczowego
  • mleko (- odrobina )
Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe ciasto do ślimaczków z jagodami

  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i mleko – wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
    20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml mleka
  • W dużej misce umieść mąkę (na początek tylko 3 szklanki), jajko, masło, sól i ekstrakt z wanilii (lub cukier waniliowy).
    ok 400 g mąki pszennej, 2 łyżki masła, 1 szczypta soli, 1 jajko, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Jeśli ciasto jest zbyt luźne to dodaj resztę mąki (możesz też to zrobić, przy powtórnym zagniataniu ciasta po jego wyrośnięciu).
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jak zrobić ślimaczki z jagodami i dżemem

  • Gotowe ciasto wyjmij na blat podsypany mąką i krótko zagnieć, w razie konieczności dodaj trochę mąki.
  • Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek o grubości około 0,5-1 cm.
  • Posmaruj wierzch masłem, a następnie dżemem pomarańczowym.
    około 2-3 łyżki masła, ok 0,5 słoiczka dżemu pomarańczowego
  • Posyp cynamonem i wyłóż jagody.
    2 łyżeczki cynamonu, 1-1,5 szklanki jagód
  • Zwiń wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę.
  • Ostrym nożem krój plastry o szerokości około 3-4 cm.
  • Układaj je luźno w przygotowanej foremce o średnicy około 25 cm.
  • Foremkę ze ślimaczkami przykryj i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem) i piecz około 20-30 minut – aż ciasto będzie rumiane.
  • Ciasto po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić pomarańczowy lukier na ślimaczki

  • Dżem podgrzej krótko w mikrofalówce lub podgrzej w rondelku.
    2 czubate łyżki dżemu pomarańczowego
  • Do miski wsyp cukier puder, dodaj rozpuszczony dżem i dodaj około łyżkę mleka.
    150 g cukru pudru, mleko
  • Zamieszaj, jeśli lukier jest zbyt gęsty, to dodaj jeszcze trochę mleka.
  • Lukrem posmaruj ciasto.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto drożdżowe z lukrem, ciasto na lato, drożdżówki z owocami, letnie ciasto, puszyste drożdżówki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ślimaczki z jagodami

Pomarańczowe ślimaczki z jagodami – uwagi

Nadszedł czas jagodzianek i ciast z jagodami – nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ten czas i co roku piekę różne ciasta drożdżowe z jagodami :)

Na blogu jest już kilka przepisów na jagodzianki i zapraszam do zapoznania się z nimi, a dziś będzie lekka odmiana od klasyki, ale za to jaka smaczna i apetyczna :)

Jako pierwsze przygotowałam w tym roku drożdżowe ślimaczki z jagodami i pomarańczą – do tego odrobina cynamonu.

Mówię wam – czysty obłęd – sama bym zjadła całe ciasto, gdyby nie głos rozsądku odzywający się z tyłu głowy ;)

Lekkie, puszyste ciasto drożdżowe, dżem pomarańczowy, jagody, a na koniec lukier pomarańczowy – jako symboliczna wisienka na torcie.

Nic bym w tym cieście nie zmieniła – no może mogłabym dodać jeszcze więcej jagód, bo tych nigdy za wiele :)

Koniecznie wypróbujcie ten przepis na ślimaczki z jagodami!

Zajrzycie również do innych moich przepisów na ciasta drożdżowe – uzbierała się ich już niezła kolekcja :)

drożdżowe ślimaczki z jagodami
jagodzianki z lukrem

Przepis znalazłam tutaj – podaję wersję z moimi małymi zmianami.

Polecane przepisy na drożdżowe ślimaczki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ślimaczki drożdżowe zawijane z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: