Przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami
Nadszedł czas jagodzianek i ciast z jagodami – nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ten czas i co roku piekę różne ciasta drożdżowe z jagodami :)
Na blogu jest już kilka przepisów na jagodzianki i zapraszam do zapoznania się z nimi, a dziś będzie lekka odmiana od klasyki, ale za to jaka smaczna i apetyczna :)
Jako pierwsze przygotowałam w tym roku drożdżowe ślimaczki z jagodami i pomarańczą – do tego odrobina cynamonu.
Mówię wam – czysty obłęd – sama bym zjadła całe ciasto, gdyby nie głos rozsądku odzywający się z tyłu głowy ;)
Lekkie, puszyste ciasto drożdżowe, dżem pomarańczowy, jagody, a na koniec lukier pomarańczowy – jako symboliczna wisienka na torcie.
Nic bym w tym cieście nie zmieniła – no może mogłabym dodać jeszcze więcej jagód, bo tych nigdy za wiele :)
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na ślimaczki z jagodami!
Zajrzycie również do innych moich przepisów na ciasta drożdżowe – uzbierała się ich już niezła kolekcja :)
Drożdżowe ślimaczki z jagodami przepis

Drożdżowe ślimaczki z jagodami
Składniki
ciasto:
farsz:
lukier:
- 150 g cukru pudru - 1 szklanka
- 2 czubate łyżki dżemu pomarańczowego
- mleko - odrobina
Instrukcja
ciasto:
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i mleko - wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 szklanka mleka
- W dużej misce umieść mąkę (na początek tylko 3 szklanki), jajko, masło, sól i ekstrakt z wanilii (lub cukier waniliowy).ok 400 g mąki, 2 łyżki masła, 1 szczypta soli, 1 jajko, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Jeśli ciasto jest zbyt luźne to dodaj resztę mąki (możesz też to zrobić, przy powtórnym zagniataniu ciasta po jego wyrośnięciu).
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Gotowe ciasto wyjmij na blat podsypany mąką i krótko zagnieć, w razie konieczności dodaj trochę mąki.
- Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek o grubości około 0,5-1 cm.
- Posmaruj wierzch masłem, a następnie dżemem pomarańczowym.około 2-3 łyżki masła, ok 0,5 słoiczka dżemu pomarańczowego
- Posyp cynamonem i wyłóż jagody.2 łyżeczki cynamonu, 1-1,5 szklanki jagód
- Zwiń wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę.
- Ostrym nożem krój plastry o szerokości około 3-4 cm.
- Układaj je luźno w przygotowanej foremce o średnicy około 25 cm.
- Foremkę ze ślimaczkami przykryj i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem) i piecz około 20-30 minut - aż ciasto będzie rumiane.
- Ciasto po upieczeniu ostudź.
lukier:
- Dżem podgrzej krótko w mikrofalówce lub podgrzej w rondelku.2 czubate łyżki dżemu pomarańczowego
- Do miski wsyp cukier puder, dodaj rozpuszczony dżem i dodaj około łyżkę mleka.150 g cukru pudru, mleko
- Zamieszaj, jeśli lukier jest zbyt gęsty, to dodaj jeszcze trochę mleka.
- Lukrem posmaruj ciasto.
Przepis znalazłam tutaj – podaję wersję z moimi małymi zmianami.