Ciasto drożdżowe z jagodami

i kruszonką

 

drożdżówki z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami to taka wygodna forma jagodzianek dla zabieganych 🙂

Nie trzeba robić bułeczek, wałkować, wycinać itp.

Robimy lekkie ciasto drożdżowe, wrzucamy na niego jagody, na to kruszonka i siup do pieczenia.

Już po około 40 minutach można rozkoszować się cieplutką drożdżówką z jagodami i kruszonką 😀 ❤❤

Tego smaku nie da się podrobić – najlepsze polskie jagody zatopione w drożdżowym cieście.

Takie drożdżówki to smak dzieciństwa 🙂

Też tak się wam kojarzą jagodzianki?

Koniecznie upieczcie to ciasto z jagodami, a potem przetestujcie inne moje przepisy z jagodami.

Ps. Z przepisu otrzymacie sporą blachę ciacha – je je piekłam w foremce 20/30 cm.

 

ciasto drożdżowe z jagodami drożdżówka z jagodami i kruszonką
 

ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką jagodzianki
 

drożdżówka z jagodami ciasto drożdżowe z jagodami
 

Ciasto drożdżowe z jagodami – przepis do druku

 

Ciasto drożdżowe z jagodami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 17
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 220 ml ciepłego (nie gorącego) mleka
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 70 g (1/3 szklanki) cukru
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 1 łyżka octu
jagody:
  • około 400 g jagód
  • 1 łyżka cukru
  • 1 lekko czubata łyżka maki ziemniaczanej
kruszonka:
  • 100 g masła
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 70 g (1/3 szklanki) cukru
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. W misie miksera umieść mąkę, jajka, ocet oraz masło. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  3. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - tak na około godzinę.
  4. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  5. Formę do pieczenia o wymiarach około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Przełóż ciasto do foremki i równo rozprowadź (możesz pomóc sobie wilgotnymi dłoniami, albo łyżką zamoczoną w wodzie).
  7. Jagody zmieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną - wysyp na ciasto i rozprowadź równą warstwą.
  8. Aby przygotować kruszonkę masło rozetrzyj z mąką i cukrem tak aby powstała grudkowata masa - posyp kruszonką ciasto.
  9. Blaszkę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce - w tym czasie ciasto trochę urośnie.
  10. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb góra/dół).
  11. Piecz ciasto przez około 40-45 minut, aż będzie zarumienione, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
  12. Po upieczeniu lekko ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 257 Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 35 g Białka: 6 g