Ciasto drożdżowe z jagodami
Przepis na pyszne drożdżowe ciasto z jagodami i kruszonką
Dziś zamiast tradycyjnych jagodzianek, mam dla Was przepis na ciasto drożdżowe z jagodami. Fajnie puszyste i wysokie ciasto ma na wierzchu mnóstwo jagód oraz słodką kruszonkę. Takie ciasto możecie podzielić na wiele porcji, więc na pewno ciasta wystarczy dla każdego. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciasto drożdżowe z jagodami przepis krok po kroku
Wszystkich wielbicieli ciast drożdżowych i jagodzianek zachęcam do upieczenia tego pysznego ciasta z jagodami i kruszonką.
Ciasto drożdżowe z jagodami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe:
składniki na jagody do ciasta
- 400 g jagód
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
składniki na kruszonkę do ciasta drożdżowego
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej ((1 szklanka) )
- 70 g cukru ((1/3 szklanki) )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe z jagodami
Krok 1 – przygotuj rozczyn z drożdży
- Drożdże rozkrusz, zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.30 g drożdży, 220 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
Krok 2 – przygotuj ciasto drożdżowe
- W misie miksera umieść mąkę, jajka, ocet, cukier oraz masło. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.450 g mąki pszennej, 70 g cukru, 2 jajka, 1 łyżka octu, 50 g masła
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – tak na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
Krok 3 – przygotuj formę do pieczenia ciasta
- Formę do pieczenia o wymiarach około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do foremki i równo rozprowadź (możesz pomóc sobie wilgotnymi dłoniami, albo łyżką zamoczoną w wodzie).
- Jagody zmieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną – wysyp na ciasto i rozprowadź równą warstwą.400 g jagód, 1 łyżka cukru, 1 łyżka maki ziemniaczanej
Krok 4 – przygotuj kruszonkę na ciasto
- Aby przygotować kruszonkę masło rozetrzyj z mąką i cukrem tak aby powstała grudkowata masa – posyp kruszonką ciasto.100 g masła, 150 g mąki pszennej, 70 g cukru
- Blaszkę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce – w tym czasie ciasto trochę urośnie.
Krok 5 – upiecz ciasto drożdżowe z jagodami
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb góra/dół).
- Piecz ciasto przez około 40-45 minut, aż będzie zarumienione, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżówka z jagodami i kruszonką – uwagi
Ciasto drożdżowe z jagodami to taka wygodna forma jagodzianek dla zabieganych :) Nie trzeba robić bułeczek, wałkować, wycinać itp. Robimy lekkie ciasto drożdżowe, wrzucamy na niego jagody, na to kruszonka i siup do pieczenia. Już po około 40 minutach można rozkoszować się cieplutką drożdżówką z jagodami i kruszonką :D Tego smaku nie da się podrobić – najlepsze polskie jagody zatopione w drożdżowym cieście. Takie drożdżówki z kruszonką to smak dzieciństwa :)
Też tak się wam kojarzą jagodzianki?
Czy można zrobić ciasto drożdżowe z jagodami mrożonymi?
Można, ale najlepiej je wcześniej rozmrozić i odsączyć na sitku. Jeśli nie zdążysz z rozmrożeniem owoców, to nałóż je na ciasto tuż przed pieczeniem i posyp kruszonką.
Koniecznie upieczcie to drożdżowe ciasto z jagodami, a potem przetestujcie inne moje przepisy z jagodami. Dodam, że możecie też zrobić placek drożdżowy z borówkami amerykańskimi. Gdy nie ma jeszcze jagód, albo nie przepadacie za tymi owocami, to upieczcie to ciasto drożdżowe z borówkami amerykańskimi.
Jeśli macie ochotę to możecie z tego przepisu przygotować ciasto drożdżowe z borówkami na dużą blachę – wystarczy jagody zastąpić borówkami :)
Zajrzyjcie do przepisów na ciasta drożdżowe oraz na ciasta z owocami!
Ps. Z przepisu otrzymacie sporą blachę ciacha – je je piekłam w foremce 20/30 cm.
Przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo przepisów na pyszne ciasta. Tam znajdziecie również przepis na to ciasto – pewnie się wam nie raz przyda w takiej drukowanej wersji :)
Ps. Zapraszam również na mojego instagrama, gdzie znajdziesz wiele inspirujących przepisów w łatwej do zapisania formie.
Polecane przepisy na pyszne ciasta drożdżowe
Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne domowe drożdżówki pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Drożdżówka z owocami i kruszonką
Uwielbiam ciasta drożdżowe, szczególnie ciasta drożdżowe z kruszonką. Pamiętam, gdy byłam jeszcze mała, jak jeździłam w wakacje na wieś do rodziny i moja ciocia robiła ciasto drożdżowe z domowym dżemem z truskawek i kruszonką. Prawdziwe niebo w gębie. Wtedy właśnie narodziła się moja miłość do ciast drożdżowych. I muszę powiedzieć, że wcale z niej nie wyrosłam. Dalej uwielbiam ciasta drożdżowe i puszyste drożdżówki. Zawsze jak upiekę takie ciasto na drożdżach to zjadam go najwięcej :) Kto też tak ma? Pewnie mnie dobrze rozumiecie :) Latem uwielbiam do mojego ciasta na drożdżach dodać świeże owoce. Tym razem postawiłam na jagody. Pyszne jagodzianki z kruszonką już w tym roku piekłam to postanowiłam zrobić odrobinę innego. I tak powstało ciasto na drożdżach z jagodami i kruszonką.
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na ciasto drożdżowe z kruszonką i jagodami i sprawdźcie jak zrobić puszyste ciasto drożdżowe. Ta jagodowa drożdżówka z kruszonką smakuje wybornie! Ja polecam dobrać się do niej jeszcze na ciepło - po lekkim ostudzeniu. Można się wtedy wgryźć to lekkie, maślane ciasto z chrupiącą i słodką kruszonką - jak dla mnie to idealne ciasto na lato. Świeże, pyszne, pełne owoców. Trudno się mu oprzeć - także więc uważajcie jeśli liczycie kalorie :) Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe. Znajdziecie tu przepisy na pyszne ciasta na drożdżach, które zasmakują każdemu!