Ciasto drożdżowe z jagodami
i kruszonką
Ciasto drożdżowe z jagodami to taka wygodna forma jagodzianek dla zabieganych :)
Nie trzeba robić bułeczek, wałkować, wycinać itp.
Robimy lekkie ciasto drożdżowe, wrzucamy na niego jagody, na to kruszonka i siup do pieczenia.
Już po około 40 minutach można rozkoszować się cieplutką drożdżówką z jagodami i kruszonką :D ❤❤
Tego smaku nie da się podrobić – najlepsze polskie jagody zatopione w drożdżowym cieście.
Takie drożdżówki to smak dzieciństwa :)
Też tak się wam kojarzą jagodzianki?
Koniecznie upieczcie to ciasto z jagodami, a potem przetestujcie inne moje przepisy z jagodami.
Ps. Z przepisu otrzymacie sporą blachę ciacha – je je piekłam w foremce 20/30 cm.






Ciasto drożdżowe z jagodami – przepis do druku
Ciasto drożdżowe z jagodami
- 30 g świeżych drożdży
- 220 ml ciepłego (nie gorącego) mleka
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
- 70 g (1/3 szklanki) cukru
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 1 łyżka octu
- około 400 g jagód
- 1 łyżka cukru
- 1 lekko czubata łyżka maki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 70 g (1/3 szklanki) cukru
- Drożdże rozkrusz, zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W misie miksera umieść mąkę, jajka, ocet oraz masło. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - tak na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
- Formę do pieczenia o wymiarach około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do foremki i równo rozprowadź (możesz pomóc sobie wilgotnymi dłoniami, albo łyżką zamoczoną w wodzie).
- Jagody zmieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną - wysyp na ciasto i rozprowadź równą warstwą.
- Aby przygotować kruszonkę masło rozetrzyj z mąką i cukrem tak aby powstała grudkowata masa - posyp kruszonką ciasto.
- Blaszkę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce - w tym czasie ciasto trochę urośnie.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb góra/dół).
- Piecz ciasto przez około 40-45 minut, aż będzie zarumienione, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
Wyrabialam ciasto ręcznie i trochę się kleiło ale efekt końcowy zniewalający