Przepis na pyszne ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

ciasto drożdżowe z jagodami


Ciasto drożdżowe z jagodami to taka wygodna forma jagodzianek dla zabieganych :)

Nie trzeba robić bułeczek, wałkować, wycinać itp.

Robimy lekkie ciasto drożdżowe, wrzucamy na niego jagody, na to kruszonka i siup do pieczenia.

Już po około 40 minutach można rozkoszować się cieplutką drożdżówką z jagodami i kruszonką :D ❤❤

Tego smaku nie da się podrobić – najlepsze polskie jagody zatopione w drożdżowym cieście.

Takie drożdżówki to smak dzieciństwa :)

Też tak się wam kojarzą jagodzianki?

Koniecznie upieczcie to drożdżowe ciasto z jagodami, a potem przetestujcie inne moje przepisy z jagodami.

Zajrzyjcie do przepisów na ciasta drożdżowe oraz na ciasta z owocami!

Ps. Z przepisu otrzymacie sporą blachę ciacha – je je piekłam w foremce 20/30 cm.

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


ciasto drożdżowe z jagodami drożdżówka z jagodami i kruszonką

ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką jagodzianki

drożdżówka z jagodami ciasto drożdżowe z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami – przepis do druku

ciasto drożdżowe z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i kruszonką.
4.2 z 21 ocen
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 4 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 17
Kalorie 257 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.

Składniki
  

ciasto drożdżowe:

jagody:

kruszonka:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W misie miksera umieść mąkę, jajka, ocet, cukier oraz masło. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - tak na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż ciasto do foremki i równo rozprowadź (możesz pomóc sobie wilgotnymi dłoniami, albo łyżką zamoczoną w wodzie).
  • Jagody zmieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną - wysyp na ciasto i rozprowadź równą warstwą.
  • Aby przygotować kruszonkę masło rozetrzyj z mąką i cukrem tak aby powstała grudkowata masa - posyp kruszonką ciasto.
  • Blaszkę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce - w tym czasie ciasto trochę urośnie.
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb góra/dół).
  • Piecz ciasto przez około 40-45 minut, aż będzie zarumienione, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 257kcalWeglowodany: 35gBiałko: 6gTłuszcz: 10g
Słowa kluczowe drożdże, jagody, kruszonka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!