Ciasto drożdżowe z jagodami

Zaktualizowany: 2024 28 kwietnia
ciasto drożdżowe z jagodami

Przepis na pyszne drożdżowe ciasto z jagodami i kruszonką

Dziś zamiast tradycyjnych jagodzianek, mam dla Was przepis na ciasto drożdżowe z jagodami. Fajnie puszyste i wysokie ciasto ma na wierzchu mnóstwo jagód oraz słodką kruszonkę. Takie ciasto możecie podzielić na wiele porcji, więc na pewno ciasta wystarczy dla każdego. Spróbujcie koniecznie!

drożdżówka z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami przepis krok po kroku

Wszystkich wielbicieli ciast drożdżowych i jagodzianek zachęcam do upieczenia tego pysznego ciasta z jagodami i kruszonką.

ciasto drożdżowe z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i kruszonką.
4.41 z 44 ocen
Czas przygotowania 4 hours
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 4 hours 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 17
Kalorie 257 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe:

  • 30 g drożdży (świeżych )
  • 220 ml mleka (ciepłego, nie gorącego)
  • 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
  • 450 g mąki pszennej ((3 szklanki) )
  • 70 g cukru ((1/3 szklanki) )
  • 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
  • 50 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego )
  • 1 łyżka octu

składniki na jagody do ciasta

składniki na kruszonkę do ciasta drożdżowego

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe z jagodami

    Krok 1 – przygotuj rozczyn z drożdży

    • Drożdże rozkrusz, zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
      30 g drożdży, 220 ml mleka, 1 łyżeczka cukru

    Krok 2 – przygotuj ciasto drożdżowe

    • W misie miksera umieść mąkę, jajka, ocet, cukier oraz masło. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
      450 g mąki pszennej, 70 g cukru, 2 jajka, 1 łyżka octu, 50 g masła
    • Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – tak na około godzinę.
    • Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.

    Krok 3 – przygotuj formę do pieczenia ciasta

    • Formę do pieczenia o wymiarach około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
    • Przełóż ciasto do foremki i równo rozprowadź (możesz pomóc sobie wilgotnymi dłoniami, albo łyżką zamoczoną w wodzie).
    • Jagody zmieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną – wysyp na ciasto i rozprowadź równą warstwą.
      400 g jagód, 1 łyżka cukru, 1 łyżka maki ziemniaczanej

    Krok 4 – przygotuj kruszonkę na ciasto

    • Aby przygotować kruszonkę masło rozetrzyj z mąką i cukrem tak aby powstała grudkowata masa – posyp kruszonką ciasto.
      100 g masła, 150 g mąki pszennej, 70 g cukru
    • Blaszkę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce – w tym czasie ciasto trochę urośnie.

    Krok 5 – upiecz ciasto drożdżowe z jagodami

    • Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb góra/dół).
    • Piecz ciasto przez około 40-45 minut, aż będzie zarumienione, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
    • Po upieczeniu lekko ostudź.
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 257kcalWeglowodany: 35gBiałko: 6gTłuszcz: 10g
    Słowa kluczowe drożdżowe ciasto z jagodami, drożdżówka z owocami i kruszonką
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    ciasto drożdżowe z jagodami

    Drożdżówka z jagodami i kruszonką – uwagi

    Ciasto drożdżowe z jagodami to taka wygodna forma jagodzianek dla zabieganych :) Nie trzeba robić bułeczek, wałkować, wycinać itp. Robimy lekkie ciasto drożdżowe, wrzucamy na niego jagody, na to kruszonka i siup do pieczenia. Już po około 40 minutach można rozkoszować się cieplutką drożdżówką z jagodami i kruszonką :D Tego smaku nie da się podrobić – najlepsze polskie jagody zatopione w drożdżowym cieście. Takie drożdżówki z kruszonką to smak dzieciństwa :)

    Też tak się wam kojarzą jagodzianki?

    ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką jagodzianki

    Czy można zrobić ciasto drożdżowe z jagodami mrożonymi?

    Można, ale najlepiej je wcześniej rozmrozić i odsączyć na sitku. Jeśli nie zdążysz z rozmrożeniem owoców, to nałóż je na ciasto tuż przed pieczeniem i posyp kruszonką.

    Koniecznie upieczcie to drożdżowe ciasto z jagodami, a potem przetestujcie inne moje przepisy z jagodami. Dodam, że możecie też zrobić placek drożdżowy z borówkami amerykańskimi. Gdy nie ma jeszcze jagód, albo nie przepadacie za tymi owocami, to upieczcie to ciasto drożdżowe z borówkami amerykańskimi.

    Jeśli macie ochotę to możecie z tego przepisu przygotować ciasto drożdżowe z borówkami na dużą blachę – wystarczy jagody zastąpić borówkami :)

    Zajrzyjcie do przepisów na ciasta drożdżowe oraz na ciasta z owocami!

    Ps. Z przepisu otrzymacie sporą blachę ciacha – je je piekłam w foremce 20/30 cm.

    Przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo przepisów na pyszne ciasta. Tam znajdziecie również przepis na to ciasto – pewnie się wam nie raz przyda w takiej drukowanej wersji :)

    najlepsze wypieki beaty

    KUP TUTAJ

    ciasto drożdżowe z jagodami drożdżówka z jagodami i kruszonką

    Ps. Zapraszam również na mojego instagrama, gdzie znajdziesz wiele inspirujących przepisów w łatwej do zapisania formie.

    Polecane przepisy na pyszne ciasta drożdżowe

    Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne domowe drożdżówki pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

    Opublikowano: 2019 16 sierpnia

    Podziel się przepisem

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    18 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Drożdżówka z owocami i kruszonką

    Uwielbiam ciasta drożdżowe, szczególnie ciasta drożdżowe z kruszonką. Pamiętam, gdy byłam jeszcze mała, jak jeździłam w wakacje na wieś do rodziny i moja ciocia robiła ciasto drożdżowe z domowym dżemem z truskawek i kruszonką. Prawdziwe niebo w gębie. Wtedy właśnie narodziła się moja miłość do ciast drożdżowych. I muszę powiedzieć, że wcale z niej nie wyrosłam. Dalej uwielbiam ciasta drożdżowe i puszyste drożdżówki. Zawsze jak upiekę takie ciasto na drożdżach to zjadam go najwięcej :) Kto też tak ma? Pewnie mnie dobrze rozumiecie :) Latem uwielbiam do mojego ciasta na drożdżach dodać świeże owoce. Tym razem postawiłam na jagody. Pyszne jagodzianki z kruszonką już w tym roku piekłam to postanowiłam zrobić odrobinę innego. I tak powstało ciasto na drożdżach z jagodami i kruszonką.

    Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

    Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na ciasto drożdżowe z kruszonką i jagodami i sprawdźcie jak zrobić puszyste ciasto drożdżowe. Ta jagodowa drożdżówka z kruszonką smakuje wybornie! Ja polecam dobrać się do niej jeszcze na ciepło - po lekkim ostudzeniu. Można się wtedy wgryźć to lekkie, maślane ciasto z chrupiącą i słodką kruszonką - jak dla mnie to idealne ciasto na lato. Świeże, pyszne, pełne owoców. Trudno się mu oprzeć - także więc uważajcie jeśli liczycie kalorie :) Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe. Znajdziecie tu przepisy na pyszne ciasta na drożdżach, które zasmakują każdemu!