Ciasto drożdżowe z jagodami

Zaktualizowany: 2023 1 sierpnia
ciasto drożdżowe z jagodami

Przepis na pyszne drożdżowe ciasto z jagodami i kruszonką

Dziś zamiast tradycyjnych jagodzianek, mam dla Was przepis na ciasto drożdżowe z jagodami. Fajnie puszyste i wysokie ciasto ma na wierzchu mnóstwo jagód oraz słodką kruszonkę. Takie ciasto możecie podzielić na wiele porcji, więc na pewno ciasta wystarczy dla każdego. Spróbujcie koniecznie!

drożdżówka z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami przepis krok po kroku

Wszystkich wielbicieli ciast drożdżowych i jagodzianek zachęcam do upieczenia tego pysznego ciasta z jagodami i kruszonką.

ciasto drożdżowe z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i kruszonką.
4.41 z 44 ocen
Czas przygotowania 4 hours
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 4 hours 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 17
Kalorie 257 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe:

  • 30 g drożdży (świeżych )
  • 220 ml mleka (ciepłego, nie gorącego)
  • 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
  • 450 g mąki pszennej ((3 szklanki) )
  • 70 g cukru ((1/3 szklanki) )
  • 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
  • 50 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego )
  • 1 łyżka octu

składniki na jagody do ciasta

składniki na kruszonkę do ciasta drożdżowego

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe z jagodami

  • Drożdże rozkrusz, zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    30 g drożdży, 220 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
  • W misie miksera umieść mąkę, jajka, ocet, cukier oraz masło. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    450 g mąki pszennej, 70 g cukru, 2 jajka, 1 łyżka octu, 50 g masła
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – tak na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż ciasto do foremki i równo rozprowadź (możesz pomóc sobie wilgotnymi dłoniami, albo łyżką zamoczoną w wodzie).
  • Jagody zmieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną – wysyp na ciasto i rozprowadź równą warstwą.
    400 g jagód, 1 łyżka cukru, 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • Aby przygotować kruszonkę masło rozetrzyj z mąką i cukrem tak aby powstała grudkowata masa – posyp kruszonką ciasto.
    100 g masła, 150 g mąki pszennej, 70 g cukru
  • Blaszkę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce – w tym czasie ciasto trochę urośnie.
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb góra/dół).
  • Piecz ciasto przez około 40-45 minut, aż będzie zarumienione, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 257kcalWeglowodany: 35gBiałko: 6gTłuszcz: 10g
Słowa kluczowe drożdżowe ciasto z jagodami, drożdżówka z owocami i kruszonką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto drożdżowe z jagodami

Drożdżówka z jagodami i kruszonką – uwagi

Ciasto drożdżowe z jagodami to taka wygodna forma jagodzianek dla zabieganych :)

Nie trzeba robić bułeczek, wałkować, wycinać itp.

Robimy lekkie ciasto drożdżowe, wrzucamy na niego jagody, na to kruszonka i siup do pieczenia.

Już po około 40 minutach można rozkoszować się cieplutką drożdżówką z jagodami i kruszonką :D ❤❤

Tego smaku nie da się podrobić – najlepsze polskie jagody zatopione w drożdżowym cieście.

Takie drożdżówki z kruszonką to smak dzieciństwa :)

Też tak się wam kojarzą jagodzianki?

Koniecznie upieczcie to drożdżowe ciasto z jagodami, a potem przetestujcie inne moje przepisy z jagodami.

Zajrzyjcie do przepisów na ciasta drożdżowe oraz na ciasta z owocami!

Ps. Z przepisu otrzymacie sporą blachę ciacha – je je piekłam w foremce 20/30 cm.

Przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo przepisów na pyszne ciasta. Tam znajdziecie również przepis na to ciasto – pewnie się wam nie raz przyda w takiej drukowanej wersji :)

najlepsze wypieki beaty

KUP TUTAJ

ciasto drożdżowe z jagodami drożdżówka z jagodami i kruszonką
ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką jagodzianki

Polecane przepisy na pyszne ciasta drożdżowe

Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne domowe drożdżówki pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2019 16 sierpnia

Podziel się przepisem

18 komentarzy

  1. 59fff6a0e2483abd169b00ab1b4dc40a?s=54&d=mm&r=g
    Monte 2023 3 sierpnia w 11:54- Odpowiedz

    3 gwiazdek
    Polecam użyć większej foremki bo większa cześć ciasta wyszła po za formę a borówki zsunęły się z niego… cały piekarnik do umycia :(

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 3 sierpnia w 12:48- Odpowiedz

      O, to ci mocno wyrosło. U mnie się zmieściło w dokładnie takiej foremce

  2. cded3bdcf7021f0a5ad1064df51ec1e3?s=54&d=mm&r=g
    Małgorzata 2022 30 listopada w 08:57- Odpowiedz

    Jaka powinna być konsystencja ciasta??

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 30 listopada w 09:16- Odpowiedz

      Jak to ciasta drożdżowe – dość zwarte.

  3. cded3bdcf7021f0a5ad1064df51ec1e3?s=54&d=mm&r=g
    Małgorzata 2022 29 listopada w 12:58- Odpowiedz

    Przepraszam że tak pytam a kruszonkę rękami rozetrzeć ??

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 29 listopada w 15:37- Odpowiedz

      Tak, możesz rozetrzeć ręką, albo ugnieść widelcem. Ja nawet czasami robię malakserem :) Ale najszybciej i najprościej rękoma

  4. cded3bdcf7021f0a5ad1064df51ec1e3?s=54&d=mm&r=g
    Małgorzata 2022 29 listopada w 12:32- Odpowiedz

    Witam czy kruszonkę się daje od razu na ciasto i razem piecze czy później dodać kruszonkę pod koniec pieczenia

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 29 listopada w 12:34- Odpowiedz

      Od razu i piecze się całość razem

  5. d0cd41d86ddce531e9ce35d81ca72833?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2022 30 października w 12:37- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Raz już z tego przepisu piekłam, rewelacja. Niestety nie dodałam do zakładek i straciłam trochę czasy żeby go znaleźć. Ale już mam, dodane. Dzisiaj robię ze śliwkami.

  6. 421024e3da09007006b140eb497c4b93?s=54&d=mm&r=g
    Bernadeta 2022 17 lipca w 09:45- Odpowiedz

    Pierwszy raz spotkałam się z tym, żeby do ciasta drożdżowego dodawać ocet. Jaka jest jego rola?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 17 lipca w 11:28- Odpowiedz

      Nie jest to składnik często dodawany do ciast, a ocet dodaje im puszystości.

  7. 08ca0e53f52170c366d8c7c485d2870d?s=54&d=mm&r=g
    Renata 2022 16 lipca w 20:09- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Bardzo dobry przepis. Dziś zrobiłam drugi raz, zaraz idzie do piekarnika. Rodzina bardzo chwaliła, polecam z czystym sumieniem.

  8. e9886d6389dffced280b2457cb92c4f2?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2021 9 sierpnia w 21:20- Odpowiedz

    Proszę wpisać zeby dodac cukier do ciasta bo brakło go w opisie…

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 10 sierpnia w 09:22- Odpowiedz

      O, dziękuję Kasia, że wypatrzyłaś ten brak cukru :) Już poprawiłam

  9. d9529f61279dd55d27fa8d056ca2b4ee?s=54&d=mm&r=g
    Kinga 2021 6 sierpnia w 20:38- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Pierwszy raz robiłam i na pewno nie ostatni. Mega prosty przepis a drożdżóweczka rozpływa się w ustach

  10. b87f5387055de70c5739af6feaedb36f?s=54&d=mm&r=g
    Dominika 2021 17 lipca w 15:03- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Najlepszy przepis na drożdżowe ciasto! Nie ma znaczenia jakie owoce dodam, ciasto petarda! A ja nie należę do tych wybitnych cukierników… :)a z tym przepisem udaje mi się za każdym razem idealne pulchne ciasto.

  11. 57c98e07f93f9e6aa8b727d5ce62c9da?s=54&d=mm&r=g
    Edyta 2020 26 sierpnia w 21:56- Odpowiedz

    Wyrabialam ciasto ręcznie i trochę się kleiło ale efekt końcowy zniewalający

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy