Ciasto drożdżowe z jagodami

Zaktualizowany: 2024 28 kwietnia
ciasto drożdżowe z jagodami

Przepis na pyszne drożdżowe ciasto z jagodami i kruszonką

Dziś zamiast tradycyjnych jagodzianek, mam dla Was przepis na ciasto drożdżowe z jagodami. Fajnie puszyste i wysokie ciasto ma na wierzchu mnóstwo jagód oraz słodką kruszonkę. Takie ciasto możecie podzielić na wiele porcji, więc na pewno ciasta wystarczy dla każdego. Spróbujcie koniecznie!

drożdżówka z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami przepis krok po kroku

Wszystkich wielbicieli ciast drożdżowych i jagodzianek zachęcam do upieczenia tego pysznego ciasta z jagodami i kruszonką.

ciasto drożdżowe z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i kruszonką.
4.41 z 44 ocen
Czas przygotowania 4 godziny
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 4 godziny 40 minuty
Rodzaj Ciasta
Porcje 17
Kalorie 257 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe:

  • 30 g drożdży (świeżych )
  • 220 ml mleka (ciepłego, nie gorącego)
  • 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
  • 450 g mąki pszennej ((3 szklanki) )
  • 70 g cukru ((1/3 szklanki) )
  • 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
  • 50 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego )
  • 1 łyżka octu

składniki na jagody do ciasta

składniki na kruszonkę do ciasta drożdżowego

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe z jagodami

    Krok 1 – przygotuj rozczyn z drożdży

    • Drożdże rozkrusz, zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
      30 g drożdży, 220 ml mleka, 1 łyżeczka cukru

    Krok 2 – przygotuj ciasto drożdżowe

    • W misie miksera umieść mąkę, jajka, ocet, cukier oraz masło. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
      450 g mąki pszennej, 70 g cukru, 2 jajka, 1 łyżka octu, 50 g masła
    • Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – tak na około godzinę.
    • Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.

    Krok 3 – przygotuj formę do pieczenia ciasta

    • Formę do pieczenia o wymiarach około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
    • Przełóż ciasto do foremki i równo rozprowadź (możesz pomóc sobie wilgotnymi dłoniami, albo łyżką zamoczoną w wodzie).
    • Jagody zmieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną – wysyp na ciasto i rozprowadź równą warstwą.
      400 g jagód, 1 łyżka cukru, 1 łyżka maki ziemniaczanej

    Krok 4 – przygotuj kruszonkę na ciasto

    • Aby przygotować kruszonkę masło rozetrzyj z mąką i cukrem tak aby powstała grudkowata masa – posyp kruszonką ciasto.
      100 g masła, 150 g mąki pszennej, 70 g cukru
    • Blaszkę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce – w tym czasie ciasto trochę urośnie.

    Krok 5 – upiecz ciasto drożdżowe z jagodami

    • Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb góra/dół).
    • Piecz ciasto przez około 40-45 minut, aż będzie zarumienione, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
    • Po upieczeniu lekko ostudź.
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 257kcalWeglowodany: 35gBiałko: 6gTłuszcz: 10g
    Słowo kluczowe drożdżowe ciasto z jagodami, drożdżówka z owocami i kruszonką
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    ciasto drożdżowe z jagodami

    Drożdżówka z jagodami i kruszonką – uwagi

    Ciasto drożdżowe z jagodami to taka wygodna forma jagodzianek dla zabieganych :) Nie trzeba robić bułeczek, wałkować, wycinać itp. Robimy lekkie ciasto drożdżowe, wrzucamy na niego jagody, na to kruszonka i siup do pieczenia. Już po około 40 minutach można rozkoszować się cieplutką drożdżówką z jagodami i kruszonką :D Tego smaku nie da się podrobić – najlepsze polskie jagody zatopione w drożdżowym cieście. Takie drożdżówki z kruszonką to smak dzieciństwa :)

    Też tak się wam kojarzą jagodzianki?

    ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką jagodzianki

    Czy można zrobić ciasto drożdżowe z jagodami mrożonymi?

    Można, ale najlepiej je wcześniej rozmrozić i odsączyć na sitku. Jeśli nie zdążysz z rozmrożeniem owoców, to nałóż je na ciasto tuż przed pieczeniem i posyp kruszonką.

    Koniecznie upieczcie to drożdżowe ciasto z jagodami, a potem przetestujcie inne moje przepisy z jagodami. Dodam, że możecie też zrobić placek drożdżowy z borówkami amerykańskimi. Gdy nie ma jeszcze jagód, albo nie przepadacie za tymi owocami, to upieczcie to ciasto drożdżowe z borówkami amerykańskimi.

    Jeśli macie ochotę to możecie z tego przepisu przygotować ciasto drożdżowe z borówkami na dużą blachę – wystarczy jagody zastąpić borówkami :)

    Zajrzyjcie do przepisów na ciasta drożdżowe oraz na ciasta z owocami!

    Ps. Z przepisu otrzymacie sporą blachę ciacha – je je piekłam w foremce 20/30 cm.

    Przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo przepisów na pyszne ciasta. Tam znajdziecie również przepis na to ciasto – pewnie się wam nie raz przyda w takiej drukowanej wersji :)

    najlepsze wypieki beaty

    KUP TUTAJ

    ciasto drożdżowe z jagodami drożdżówka z jagodami i kruszonką

    Ps. Zapraszam również na mojego instagrama, gdzie znajdziesz wiele inspirujących przepisów w łatwej do zapisania formie.

    Polecane przepisy na pyszne ciasta drożdżowe

    Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne domowe drożdżówki pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

    Opublikowano: 2019 16 sierpnia

    Podziel się przepisem

    4.41 from 44 votes (38 ratings without comment)
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Używamy Akismet aby usunąć spam Sprawdź jak komentarze są przetwarzane.

    18 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Drożdżówka z owocami i kruszonką

    Uwielbiam ciasta drożdżowe, szczególnie ciasta drożdżowe z kruszonką. Pamiętam, gdy byłam jeszcze mała, jak jeździłam w wakacje na wieś do rodziny i moja ciocia robiła ciasto drożdżowe z domowym dżemem z truskawek i kruszonką. Prawdziwe niebo w gębie. Wtedy właśnie narodziła się moja miłość do ciast drożdżowych. I muszę powiedzieć, że wcale z niej nie wyrosłam. Dalej uwielbiam ciasta drożdżowe i puszyste drożdżówki. Zawsze jak upiekę takie ciasto na drożdżach to zjadam go najwięcej :) Kto też tak ma? Pewnie mnie dobrze rozumiecie :) Latem uwielbiam do mojego ciasta na drożdżach dodać świeże owoce. Tym razem postawiłam na jagody. Pyszne jagodzianki z kruszonką już w tym roku piekłam to postanowiłam zrobić odrobinę innego. I tak powstało ciasto na drożdżach z jagodami i kruszonką.

    Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

    Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na ciasto drożdżowe z kruszonką i jagodami i sprawdźcie jak zrobić puszyste ciasto drożdżowe. Ta jagodowa drożdżówka z kruszonką smakuje wybornie! Ja polecam dobrać się do niej jeszcze na ciepło - po lekkim ostudzeniu. Można się wtedy wgryźć to lekkie, maślane ciasto z chrupiącą i słodką kruszonką - jak dla mnie to idealne ciasto na lato. Świeże, pyszne, pełne owoców. Trudno się mu oprzeć - także więc uważajcie jeśli liczycie kalorie :) Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe. Znajdziecie tu przepisy na pyszne ciasta na drożdżach, które zasmakują każdemu!