Przepis na pyszne drożdżowe ciasto z jagodami i kruszonką
Ciasto drożdżowe z jagodami to taka wygodna forma jagodzianek dla zabieganych :)
Nie trzeba robić bułeczek, wałkować, wycinać itp.
Robimy lekkie ciasto drożdżowe, wrzucamy na niego jagody, na to kruszonka i siup do pieczenia.
Już po około 40 minutach można rozkoszować się cieplutką drożdżówką z jagodami i kruszonką :D ❤❤
Tego smaku nie da się podrobić – najlepsze polskie jagody zatopione w drożdżowym cieście.
Takie drożdżówki z kruszonką to smak dzieciństwa :)
Też tak się wam kojarzą jagodzianki?
Koniecznie upieczcie to drożdżowe ciasto z jagodami, a potem przetestujcie inne moje przepisy z jagodami.
Zajrzyjcie do przepisów na ciasta drożdżowe oraz na ciasta z owocami!
Ps. Z przepisu otrzymacie sporą blachę ciacha – je je piekłam w foremce 20/30 cm.
Przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo przepisów na pyszne ciasta. Tam znajdziecie również przepis na to ciasto – pewnie się wam nie raz przyda w takiej drukowanej wersji :)






Ciasto drożdżowe z jagodami – przepis do druku

Ciasto drożdżowe z jagodami
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
ciasto drożdżowe:
jagody:
- 400 g jagód
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
kruszonka:
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 70 g cukru (1/3 szklanki)
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.30 g drożdży, 220 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
- W misie miksera umieść mąkę, jajka, ocet, cukier oraz masło. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.450 g mąki pszennej, 70 g cukru, 2 jajka, 1 łyżka octu, 50 g masła
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - tak na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
- Formę do pieczenia o wymiarach około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do foremki i równo rozprowadź (możesz pomóc sobie wilgotnymi dłoniami, albo łyżką zamoczoną w wodzie).
- Jagody zmieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną - wysyp na ciasto i rozprowadź równą warstwą.400 g jagód, 1 łyżka cukru, 1 łyżka maki ziemniaczanej
- Aby przygotować kruszonkę masło rozetrzyj z mąką i cukrem tak aby powstała grudkowata masa - posyp kruszonką ciasto.100 g masła, 150 g mąki pszennej, 70 g cukru
- Blaszkę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce - w tym czasie ciasto trochę urośnie.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb góra/dół).
- Piecz ciasto przez około 40-45 minut, aż będzie zarumienione, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
- Po upieczeniu lekko ostudź.