jagodzianki z białą czekoladą

Przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami i białą czekoladą

Zapraszam na jagodzianki z białą czekoladą. W tych drożdżowych bułeczkach jagody nie ukrywają się wewnątrz ciasta, ale są pieczone na wierzchu. Po upieczeniu oblałam je rozpuszczoną białą czekoladą, która doskonale uzupełniła smak tych jagodzianek. Spróbujcie koniecznie!

jagodzianki z czekoladą

Jagodzianki z białą czekoladą przepis krok po kroku

Jeśli lubicie jagodzianki, to w tym roku upieczcie bułeczki z jagodami na wierzchu i podajcie je z białą czekoladą – będą smakowały każdemu!

bułki z jagodami

Jagodzianki z białą czekoladą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami i białą czekoladą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 8
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe do jagodzianek

dodatkowe składniki do jagodzianek

Instrukcja
 

Jak zrobić jagodzianki z białą czekoladą

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • Zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 15 minut.
    100 ml mleka
  • W dużej misce umieść mąkę, jajko, cukier, rozpuszczone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    30 g cukru, 1 jajko, 250 g mąki pszennej, 50 g masła
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około 30-60 minut (zależy jak jest ciepło :)).
  • Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrób, wyjmij na blat i podziel na 8 części.
  • Każdą uformuj w kształt placka.
  • Środek każdego placka dociśnij mocno dnem szklanki, tak by w cieście powstało wgłębienie.
  • W to wgłębienie nałóż trochę serka mascarpone zmieszanego z cukrem pudrem.
    125 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru
  • Na serek nałóż jagody – lekko je dociśnij.
    około 250 g jagód
  • Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
  • Piecz w nim bułeczki przez około 20 minut – do zrumienienia.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.
    100 ml śmietany kremówki, 100 g białej czekolady
  • Zestaw z ognia i odstaw do przestudzenia i do zgęstnienia.
  • Na koniec polej czekoladą jagodzianki.
Prywatne
Słowa kluczowe jagodzianki z czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
jagodzianki z białą czekoladą i lukrem

Bułeczki z jagodami i czekoladą – uwagi

Dziś mam dla Was nową wersję jagodzianek – jagodzianki z białą czekoladą :)

Te bułeczki z jagodami to połączenie delikatnego ciasta drożdżowego, serka mascarpone, jagód i polewy z białej czekolady.

Całość smakuje wyśmienicie – a biała czekolada idealnie komponuje się z kwaskowatymi jagodami.

Wierzcie mi -pokochacie te drożdżówki.

Z podanego przepisu otrzymacie 8 bułeczek.

Zapraszam też do wypróbowania innych przepisów na jagodzianki :)

Polecam wam między innymi przepis na jagodzianki z kruszonką, albo na ślimaczki z jagodami.

jagodzianki z białą czekoladą
jagodzianki z biala czekolada 8
jagodzianki z biala czekolada 9

Polecane przepisy na jagodzianki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne bułeczki z jagodami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: