Przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami i białą czekoladą

jagodzianki z białą czekoladą


Dziś mam dla Was nową wersję jagodzianek – jagodzianki z białą czekoladą :)

Te bułeczki z jagodami to połączenie delikatnego ciasta drożdżowego, serka mascarpone, jagód i polewy z białej czekolady.

Całość smakuje wyśmienicie – a biała czekolada idealnie komponuje się z kwaskowatymi jagodami.

Wierzcie mi -pokochacie te drożdżówki.

Z podanego przepisu otrzymacie 8 bułeczek.

Zapraszam też do wypróbowania innych przepisów na jagodzianki :)

Polecam wam między innymi przepis na jagodzianki z kruszonką, albo na ślimaczki z jagodami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

jagodzianki z czekoladą

jagodzianki z białą czekoladą

jagodzianki z białą czekoladą i lukrem

jagodzianki z biala czekolada 8

jagodzianki z biala czekolada 9

Jagodzianki z białą czekoladą przepis

bułki z jagodami

Jagodzianki z białą czekoladą

Wypieki Beaty
Przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami i białą czekoladą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 8

Składniki

ciasto drożdżowe:

dodatkowo:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • Zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 15 minut.
    100 ml mleka
  • W dużej misce umieść mąkę, jajko, cukier, rozpuszczone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    30 g cukru, 1 jajko, 250 g mąki pszennej, 50 g masła
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 30-60 minut (zależy jak jest ciepło :)).
  • Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrób, wyjmij na blat i podziel na 8 części.
  • Każdą uformuj w kształt placka.
  • Środek każdego placka dociśnij mocno dnem szklanki, tak by w cieście powstało wgłębienie.
  • W to wgłębienie nałóż trochę serka mascarpone zmieszanego z cukrem pudrem.
    125 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru
  • Na serek nałóż jagody - lekko je dociśnij.
    około 250 g jagód
  • Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
  • Piecz w nim bułeczki przez około 20 minut - do zrumienienia.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.
    100 ml śmietany kremówki, 100 g białej czekolady
  • Zestaw z ognia i odstaw do przestudzenia i do zgęstnienia.
  • Na koniec polej czekoladą jagodzianki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!