Jagodzianki z białą czekoladą

 

jagodzianki z białą czekoladą

 

Dziś mam dla Was nową wersję jagodzianek – jagodzianki z białą czekoladą :)

Te bułeczki to połączenie delikatnego ciasta drożdżowego, serka mascarpone, jagód i polewy z białej czekolady.

Całość smakuje wyśmienicie – a biała czekolada idealnie komponuje się z kwaskowatymi jagodami.

Wierzcie mi -pokochacie te drożdżówki.

Z podanego przepisu otrzymacie 8 bułeczek.

Zapraszam też do wypróbowania innych przepisów na jagodzianki :)

 

jagodzianki z czekoladą

 

jagodzianki z białą czekoladą

 

jagodzianki z białą czekoladą i lukrem

 

jagodzianki z biala czekolada 8

 

jagodzianki z biala czekolada 9

 

bułki z jagodami

Jagodzianki z białą czekoladą

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 8

Składniki
  

ciasto drożdżowe:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
  • Zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 15 minut.
  • W dużej misce umieść mąkę, jajko, rozpuszczone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 30-60 minut (zależy jak jest ciepło :)).
  • Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrób, wyjmij na blat i podziel na 8 części.
  • Każdą uformuj w kształt placka.
  • Środek każdego placka dociśnij mocno dnem szklanki, tak by w cieście powstało wgłębienie.
  • W to wgłębienie nałóż po łyżeczka serka mascarpone zmieszanego z cukrem pudrem.
  • Na serek nałóż jagody - lekko je dociśnij.
  • Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
  • Piecz w nim bułeczki przez około 20 minut - do zrumienienia.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  • Zestaw z ognia i odstaw do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  • Na koniec polej czekoladą jagodzianki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!