Jagodzianki z białą czekoladą
Dziś mam dla Was nową wersję jagodzianek – jagodzianki z białą czekoladą :)
Te bułeczki to połączenie delikatnego ciasta drożdżowego, serka mascarpone, jagód i polewy z białej czekolady.
Całość smakuje wyśmienicie – a biała czekolada idealnie komponuje się z kwaskowatymi jagodami.
Wierzcie mi -pokochacie te drożdżówki.
Z podanego przepisu otrzymacie 8 bułeczek.
Zapraszam też do wypróbowania innych przepisów na jagodzianki :)

Jagodzianki z białą czekoladą
Składniki
ciasto drożdżowe:
- 100 ml letniego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 35 g cukru
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko (użyłam rozmiar L)
- 250 g mąki pszennej
dodatkowo:
- 125 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- około 250 g jagód
- 100 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
Instrukcja
ciasto:
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
- Zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 15 minut.
- W dużej misce umieść mąkę, jajko, rozpuszczone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 30-60 minut (zależy jak jest ciepło :)).
- Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrób, wyjmij na blat i podziel na 8 części.
- Każdą uformuj w kształt placka.
- Środek każdego placka dociśnij mocno dnem szklanki, tak by w cieście powstało wgłębienie.
- W to wgłębienie nałóż po łyżeczka serka mascarpone zmieszanego z cukrem pudrem.
- Na serek nałóż jagody - lekko je dociśnij.
- Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
- Piecz w nim bułeczki przez około 20 minut - do zrumienienia.
- Po upieczeniu ostudź.
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.
- Zestaw z ognia i odstaw do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.
- Na koniec polej czekoladą jagodzianki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Z białą czekoladą – ach aż mi ślinka cieknie!
To połączenie jest rewelacyjne :)