Przepis na ciasto drożdżowa melba
z malinami i brzoskwiniami
Och, jak ja dawno nie piekłam drożdżówki, a przecież tak je uwielbiam.
Może to w sumie dlatego, że nie mogę się opanować, gdy ciacho drożdżowe jest w domu i ciągle je podjadam.
A przecież potem boczki rosną ;)
Teraz miałam w planach przebiegnięcie półmaratonu, w związku z tym miałam wyśmienitą wymówkę na upieczenie tej drożdżowej melby.
Z całą pewnością po niczym nie biega mi się tak dobrze, jak po porządnym kawałku drożdżówki.
Dlatego upiekłam sobie drożdżówę – tą zrobiłam sobie z połączeniem malin i brzoskwiń.
A dlaczego drożdżowa melba?
Melba, to deser przygotowywany ze świeżych brzoskwiń, lodów waniliowych i słodzonego przecieru truskawkowego (względnie malinowego), znanego jako sos melba (sauce Melba). Przepis opracował Auguste Escoffier na cześć australijskiej śpiewaczki Nellie Melby (źródło: Wikipedia).
Dlatego połączenie malin/truskawek z brzoskwiniami często jest określane mianem melba :)
Dla mnie te owoce doskonale ze sobą smakują, więc koniecznie wypróbujcie przepis.
Ciasto drożdżowa melba przepis do druku

Drożdżowa melba
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości do 24 cm średnicy.
Składniki
ciasto drożdżowe:
- 25 g drożdży świeżych
- 125 ml mleka ciepłego
- 1 łyżeczka cukru - do drożdży
- ok 350 g mąki pszennej (niecałe 2,5 szklanki)
- 50 g cukru pudru (2 łyżki)
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 50 g miękkiego masła /oleju kokosowego/oleju
dodatkowo:
- 100 g malin
- 2 brzoskwinie
lukier:
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- kilka łyżek mleka
Instrukcja
- Maliny na sos przełóż do rondelka, dodaj cukier i zagotuj aż maliny się rozpadną - odstaw do wystudzenia.
- Drożdże rozkrusz i wymieszaj z łyżeczką cukru, wlej ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj - przykryj i odstaw na około 20 minut, aby zaczyn zaczął "pracować".
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier, tłuszcz oraz zaczyn drożdżowy.
- Wyrób ciasto.
- Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
- Blat posyp mąką i wyłóż ciasto - rozwałkuj na placek o grubości do 1 cm.
- Posmaruj cały sosem malinowym, posyp malinami oraz pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
- Zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku, a następnie przetnij przez środek na całej długości - jeden koniec zostaw nie rozcięty.
- Ostrożnie zwiń ciasto tworząc okrągły duży placek - uprzedzam - będzie syf :D
- Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy około 24 cm.
- Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
- Po tym czasie piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około pół godziny - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przygotuj lukier - do cukru pudru dodawaj po łyżce mleka, aż lukier będzie lekko lejący.
- Polej nim ciasto.