Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Drożdżowa melba

By |2018-09-25T07:29:57+00:002018 Wrzesień 24th|Ciasta drożdżowe, Ciasta owocowe|

Drożdżowa melba z malinami i brzoskwiniami

 

ciasto drożdżowe z malinami

 

Och, jak ja dawno nie piekłam drożdżówki, a przecież tak je uwielbiam.

Może to w sumie dlatego, że nie mogę się opanować, gdy ciacho drożdżowe jest w domu i ciągle je podjadam.

A przecież potem boczki rosną 😉

Teraz miałam w planach przebiegnięcie półmaratonu, w związku z tym miałam wyśmienitą wymówkę na upieczenie tej drożdżowej melby.

Z całą pewnością po niczym nie biega mi się tak dobrze, jak po porządnym kawałku drożdżówki.

Dlatego upiekłam sobie drożdżówę – tą zrobiłam sobie z połączeniem malin i brzoskwiń.

A dlaczego melba?

Melba, to  deser przygotowywany ze świeżych brzoskwiń, lodów waniliowych i słodzonego przecieru truskawkowego (względnie malinowego), znanego jako sos melba (sauce Melba). Przepis opracował Auguste Escoffier na cześć australijskiej śpiewaczki Nellie Melby (źródło: Wikipedia).

Dlatego połączenie malin/truskawek z brzoskwiniami często jest określane mianem melba 🙂

Dla mnie te owoce doskonale ze sobą smakują, więc koniecznie wypróbujcie przepis.

 ciasto drożdżowe z malinami i brzoskwiniami  drożdżówka melba

drożdżówka z malinami i brzoskwiniami  ciasto drożdżowe z malinami i brzoskwiniami

Przepis do druku

 

Drożdżowa melba
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości do 24 cm średnicy.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru - do drożdży
  • około 350 g mąki pszennej (niecałe 2,5 szklanki)
  • 50 g cukru pudru (2 łyżki)
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 50 g miękkiego masła/oleju kokosowego/oleju
sos malinowy:
  • 150 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • zamiast można użyć konfiturę z malin
dodatkowo:
  • około 100 g malin
  • 2 brzoskwinie
lukier:
  • 150 g cukru pudru (1 szklanka)
  • kilka łyżek mleka
Wykonanie
  1. Maliny na sos przełóż do rondelka, dodaj cukier i zagotuj aż maliny się rozpadną - odstaw do wystudzenia.
  2. Drożdże rozkrusz i wymieszaj z łyżeczką cukru, wlej ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj - przykryj i odstaw na około 20 minut, aby zaczyn zaczął "pracować".
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier, tłuszcz oraz zaczyn drożdżowy.
  4. Wyrób ciasto.
  5. Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  7. Blat posyp mąką i wyłóż ciasto - rozwałkuj na placek o grubości do 1 cm.
  8. Posmaruj cały sosem malinowym, posyp malinami oraz pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
  9. Zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku, a następnie przetnij przez środek na całej długości - jeden koniec zostaw nie rozcięty.
  10. Ostrożnie zwiń ciasto tworząc okrągły duży placek - uprzedzam - będzie syf 😀
  11. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy około 24 cm.
  12. Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  13. Po tym czasie piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około pół godziny - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  14. Po upieczeniu ostudź.
  15. Przygotuj lukier - do cukru pudru dodawaj po łyżce mleka, aż lukier będzie lekko lejący.
  16. Polej nim ciasto.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 202 Tłuszcze: 4,6 g Węglowodany: 37,5 g Błonnik: 2 g Białka: 4,5 g

 

 

drożdżowa melba

Reklama

4 komentarze

  1. Kamila 2018/09/24 at 14:57 - Reply

    Zbieram szczękę z podłogi i nie wiem czy dlatego, że to tak pięknie wygląda, czy dlatego, że mam wszystkie składniki w domu… ;> Idę do kuchni 🙂

  2. Candy Pandas 2018/09/24 at 13:27 - Reply

    Na kawałku takiej drożdżówy by się nie skończyło 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: