Przepis na ciasto drożdżowa melba

z malinami i brzoskwiniami

 

ciasto drożdżowe z malinami

 

Och, jak ja dawno nie piekłam drożdżówki, a przecież tak je uwielbiam.

Może to w sumie dlatego, że nie mogę się opanować, gdy ciacho drożdżowe jest w domu i ciągle je podjadam.

A przecież potem boczki rosną ;)

Teraz miałam w planach przebiegnięcie półmaratonu, w związku z tym miałam wyśmienitą wymówkę na upieczenie tej drożdżowej melby.

Z całą pewnością po niczym nie biega mi się tak dobrze, jak po porządnym kawałku drożdżówki.

Dlatego upiekłam sobie drożdżówę – tą zrobiłam sobie z połączeniem malin i brzoskwiń.

A dlaczego drożdżowa melba?

Melba, to  deser przygotowywany ze świeżych brzoskwiń, lodów waniliowych i słodzonego przecieru truskawkowego (względnie malinowego), znanego jako sos melba (sauce Melba). Przepis opracował Auguste Escoffier na cześć australijskiej śpiewaczki Nellie Melby (źródło: Wikipedia).

Dlatego połączenie malin/truskawek z brzoskwiniami często jest określane mianem melba :)

Dla mnie te owoce doskonale ze sobą smakują, więc koniecznie wypróbujcie przepis.

 ciasto drożdżowe z malinami i brzoskwiniami  drożdżówka melba

drożdżówka z malinami i brzoskwiniami  ciasto drożdżowe z malinami i brzoskwiniami

Ciasto drożdżowa melba przepis do druku

 

ciasto drożdżowe melba

Drożdżowa melba

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości do 24 cm średnicy.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 godz 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 202 kcal

Składniki
  

ciasto drożdżowe:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru - do drożdży
  • około 350 g mąki pszennej (niecałe 2,5 szklanki)
  • 50 g cukru pudru (2 łyżki)
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 50 g miękkiego masła/oleju kokosowego/oleju

sos malinowy:

  • 150 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • zamiast można użyć konfiturę z malin

dodatkowo:

  • około 100 g malin
  • 2 brzoskwinie

lukier:

  • 150 g cukru pudru (1 szklanka)
  • kilka łyżek mleka

Instrukcja
 

  • Maliny na sos przełóż do rondelka, dodaj cukier i zagotuj aż maliny się rozpadną - odstaw do wystudzenia.
  • Drożdże rozkrusz i wymieszaj z łyżeczką cukru, wlej ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj - przykryj i odstaw na około 20 minut, aby zaczyn zaczął "pracować".
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier, tłuszcz oraz zaczyn drożdżowy.
  • Wyrób ciasto.
  • Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  • Blat posyp mąką i wyłóż ciasto - rozwałkuj na placek o grubości do 1 cm.
  • Posmaruj cały sosem malinowym, posyp malinami oraz pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
  • Zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku, a następnie przetnij przez środek na całej długości - jeden koniec zostaw nie rozcięty.
  • Ostrożnie zwiń ciasto tworząc okrągły duży placek - uprzedzam - będzie syf :D
  • Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy około 24 cm.
  • Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  • Po tym czasie piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około pół godziny - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przygotuj lukier - do cukru pudru dodawaj po łyżce mleka, aż lukier będzie lekko lejący.
  • Polej nim ciasto.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 202kcalWeglowodany: 37.5gBiałko: 4.5gTłuszcz: 4.6gBłonnik: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

drożdżowa melba