Zaktualizowany: 2023 6 wrześniaOpublikowano: 2014 18 października
bułki dyniowe1

Przepis na pszenne bułki z dynią

Przygotuj razem ze mną pyszne dyniowe bułki na drożdżach. Te bułki pszenne sprawdzą się idealnie na śniadanie, albo na kanapki do pracy czy też do szkoły. Dodajcie do nich pestki dyni, to będę jeszcze lepsze!

pszenne bułki z dynią

Przepis na pszenne bułki dyniowe krok po kroku

Jeśli lubisz lekko chrupiące z wierzchu bułki z miękkim środkiem, to zrób takie bułki z pestkami dyni na wierzchu.

bułeczki z dynią

Bułki dyniowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne dyniowe bułki z puree z dyni i pestkami dyni.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours 25 minut
Porcje 8 sztuk
Składniki

składniki na zaczyn drożdżowy do bułek

składniki na ciasto na bułki dyniowe

  • 400 g mąki pszennej ((użyłam 300 g zwykłej i 100 g pełnoziarnistej))
  • 150 g puree z dyni (- odsączonego jeśli jest wilgotny)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła (rozpuszczonego )
  • trochę wody (- ewentualnie – do nadania konsystencji ciastu)
  • ziarna dyni (do posypania)
Instrukcja
 

Jak zrobić zaczyn drożdżowy do bułek

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, mąką i zalej mlekiem – wymieszaj, przykryj i odstaw na chwilę.
    25 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 50 ml mleka, 2 łyżki mąki pszennej

Jak zrobić dyniowe ciasto na bułki:

  • Wszystkie składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
    400 g mąki pszennej, 150 g puree z dyni, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła
  • Ciasto ma być gęste, ale w razie konieczności dodaj porcjami trochę wody.
    trochę wody
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Po godzinie wyłóż ciasto na wysypany mąką blat i lekko go zagnieć.
  • Podziel na 6-8 części i z każdej utocz kulkę.
  • Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne pół godziny.
  • Przed pieczeniem bułeczki skrop wodą i posyp pestkami dyni.
    ziarna dyni
  • Piecz przez 15 minut w temperaturze 195 stopni (funkcja grzania góra-dół).
  • Po 15 minutach przestaw piekarnik na termoobieg i temperaturę 180 stopni i podpiecz bułki kolejne 10 minut – aż będą rumianie.
  • Po upieczeniu bułki ostudź na kratce.
Prywatne
Słowa kluczowe bułki z dynią, dyniowe bułki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżowe bułki z dynią

Bułki z puree z dyni i pestkami dyni – uwagi

W kategorii pieczywo domowe mam dla Was kolejną propozycję – pszenne bułki dyniowe.

Lekkie, puszyste, miękkie (nawet na drugi dzień), a do tego bardzo smaczne.

Do ich wykonania będziecie potrzebować puree z dyni.

Aby je otrzymać z dyni usuwacie środek, tniecie ją na mniejsze kawałki (bez obierania skórki) i albo gotujecie do miękkości, albo pieczecie w 190 stopniach przez około godzinę.

Potem usuwacie skórkę, a miąższ miksujecie lub rozgniatacie tłuczkiem do ziemniaków.

Puree z dyni dodajecie potem do ciasta drożdżowego (skutecznie zapobiega on wysuszani bułeczek i świetnie wpływa na smak ciasta).

Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie 6-8 sporych bułeczek (ja upiekłam 4 duże bułki i dwa paluchy).

Wypróbuj również inne przepisy na domowe pieczywo.

Przepis znalazłam na blogu Shiral kucharzy – podaję wersję po moich zmianach.

Polecane przepisy na pieczywo z dynią

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na rewelacyjne domowe pieczywo zrobione z puree z dyni. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem