Przepis na pszenne bułki dyniowe

 

W kategorii pieczywo domowe mam dla Was kolejną propozycję – pszenne bułki dyniowe.

Lekkie, puszyste, miękkie (nawet na drugi dzień), a do tego bardzo smaczne.

Do ich wykonania będziecie potrzebować pure z dyni.

Aby je otrzymać z dyni usuwacie środek, tniecie ją na mniejsze kawałki (bez obierania skórki) i albo gotujecie do miękkości, albo pieczecie w 190 stopniach przez około godzinę.

Potem usuwacie skórkę, a miąższ miksujecie lub rozgniatacie tłuczkiem do ziemniaków.

Pure z dyni dodajecie potem do ciasta drożdżowego (skutecznie zapobiega on wysuszani bułeczek i świetnie wpływa na smak ciasta).

Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie 6-8 sporych bułeczek (ja upiekłam 4 duże bułki i dwa paluchy).

Wypróbuj również inne przepisy na domowe pieczywo.

 

bułki dyniowe1

bułki dyniowe3

bułki dyniowe4

 

Przepis na pszenne bułki dyniowe

 

bułeczki z dynią

Bułki dyniowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
1 godz 30 minut
Danie Pieczywo
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje 8 sztuk

Składniki
  

zaczyn drożdżowy:

ciasto:

Instrukcja
 

zaczyn drożdżowy:

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, mąką i zalej mlekiem - wymieszaj, przykryj i odstaw na chwilę.

ciasto:

  • Wszystkie składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
  • Ciasto ma być gęste, ale w razie konieczności dodaj porcjami trochę wody.
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Po godzinie wyłóż ciasto na wysypany mąką blat i lekko go zagnieć.
  • Podziel na 6-8 części i z każdej utocz kulkę.
  • Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne pół godziny.
  • Przed pieczeniem bułeczki skrop wodą i posyp pestkami dyni.
  • Piecz przez 15 minut w temperaturze 195 stopni (funkcja grzania góra-dół).
  • Po 15 minutach przestaw piekarnik na termoobieg i temperaturę 180 stopni i podpiecz bułki kolejne 10 minut - aż będą rumianie.
  • Po upieczeniu bułki ostudź na kratce.
Słowa kluczowe bułki, dynia, mąka pełnoziarnista, pieczywo
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję wersję po moich zmianach.