Przepis na pszenne bułki dyniowe
W kategorii pieczywo domowe mam dla Was kolejną propozycję – pszenne bułki dyniowe.
Lekkie, puszyste, miękkie (nawet na drugi dzień), a do tego bardzo smaczne.
Do ich wykonania będziecie potrzebować pure z dyni.
Aby je otrzymać z dyni usuwacie środek, tniecie ją na mniejsze kawałki (bez obierania skórki) i albo gotujecie do miękkości, albo pieczecie w 190 stopniach przez około godzinę.
Potem usuwacie skórkę, a miąższ miksujecie lub rozgniatacie tłuczkiem do ziemniaków.
Pure z dyni dodajecie potem do ciasta drożdżowego (skutecznie zapobiega on wysuszani bułeczek i świetnie wpływa na smak ciasta).
Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie 6-8 sporych bułeczek (ja upiekłam 4 duże bułki i dwa paluchy).
Wypróbuj również inne przepisy na domowe pieczywo.
Przepis na pszenne bułki dyniowe

Bułki dyniowe
Składniki
zaczyn drożdżowy:
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml letniego mleka
- 2 łyżki mąki
ciasto:
- 400 g mąki pszennej (użyłam 300 g zwykłej i 100 g pełnoziarnistej)
- 150 g pure z dyni
- 1 jajko rozmiar L
- 1 łyżeczka soli
- łyżka rozpuszczonego masła
- ewentualnie trochę wody do nadania konsystencji ciastu
- ziarna dyni do posypania
Instrukcja
zaczyn drożdżowy:
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, mąką i zalej mlekiem - wymieszaj, przykryj i odstaw na chwilę.
ciasto:
- Wszystkie składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
- Ciasto ma być gęste, ale w razie konieczności dodaj porcjami trochę wody.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Po godzinie wyłóż ciasto na wysypany mąką blat i lekko go zagnieć.
- Podziel na 6-8 części i z każdej utocz kulkę.
- Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne pół godziny.
- Przed pieczeniem bułeczki skrop wodą i posyp pestkami dyni.
- Piecz przez 15 minut w temperaturze 195 stopni (funkcja grzania góra-dół).
- Po 15 minutach przestaw piekarnik na termoobieg i temperaturę 180 stopni i podpiecz bułki kolejne 10 minut - aż będą rumianie.
- Po upieczeniu bułki ostudź na kratce.
Przepis znalazłam tutaj – podaję wersję po moich zmianach.
Czy można dowiedzieć sie czy pure z dyni można gdzieś kupić. a w sezonie zrobiła bym, tylko proszę o przepis co i jak ,bo ja zielona :) a może da sie bez pure zrobić bułeczki :) :)
Może w jakiś sklepach z amerykańską żywnością można by było kupić puszkę pure – nigdy nie szukałam, to nie mam pewności. Jeśli w sklepie nie ma świeżej dyni, to możesz kupić mrożoną (najczęściej jest pokrojona w kostkę) i ją ugotować, a następnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków – w smaku pewnie będzie trochę gorsza od świeżej, ale na pewno „da radę” :) Możesz spróbować zrobić bułeczki bez pure, ale wtedy dodaj do ciasto trochę letniej wody, aby nie było za gęste i twarde – możesz też wypróbować któryś z pozostałych przepisów na bułki :)
wyglądają milion razy lepiej, niż te z piekarni!