Bułeczki dynie

 

bułeczki z dynią

 

Jak tylko wypatrzyłam te bułeczki dynie u Lauren wiedziałam, że je zrobię :)

One po prostu są taaaaakie urocze.

Przyznajcie, że wyglądają prześlicznie.

Drugą stroną medalu jest wyciąganie potem sznurka – niezła zabawa, ale co najważniejsze – efekt jest tego wart ;)

Moje bułeczki nie wyszły tak pięknie pomarańczowe jak u Lauren – chyba moje puree miało w sobie za mało naturalnego pomarańczowego barwnika ;)

Potem sobie pomyślałam, że mogłam bułeczki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, to byłyby prawdopodobnie bardziej rumiane.

Mimo braku pomarańczowego koloru bułeczki i tak prezentują się doskonale, więc nie będę narzekać wyglądają jak modne ostatnio białe dynie :)

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo, albo przepisów na ciasta z dynią.

Ps. Na stronie Lauren możecie podejrzeć jak zawiązać bułeczki – są zdjęcia.

Puree możesz zrobić wg mojego przepisu na puree z dyni.

 

bułki dyniowe

 

bułki z dynią

 

bułeczki dyniowe

 

bułeczki dynie

Przepis do druku

bułeczki dynie

Bułeczki dynie

Wypieki Beaty
Przepis na 8 bułek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 godz 20 minut
Danie Pieczywo
Porcje 8
Kalorie 221 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj cukier - wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą - dodaj ciepłą wodę - wymieszaj i odstaw na około 15 minut.
  • W dużej misce umieść 450 g mąki, puree z dyni, syrop klonowy i sól.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po godzinie ponownie krótko zagnieć.
  • Blat posyp mąką, wyjmij ciasto i jeśli jest mocno lepkie zagnieć krótko z dodatkową mąką (moje puree było dość wilgotne i musiałam dodać trochę więcej mąki).
  • Ciasto uformuj w kulę, ostrym nożem przekrój na ćwiartki, a następnie na ósemki.
  • Każdy kawałek uformuj w kulę, a następnie obwiń sznurkiem, tak aby utworzyć kształt dyni (moje sznurki miały długość około 75 cm i były takie akurat).
  • Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
  • Bułeczki możesz przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, aby były bardziej rumiane.
  • Piecz bułki przez około 20 minut.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przetnij nożyczkami sznurek i ostrożnie go wyciągnij - tak aby nie rozerwać bułeczek.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 221kcalWeglowodany: 47.5gBiałko: 7gTłuszcz: 1gBłonnik: 2.2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!