Przepis na efektowe bułeczki dynie
Jak tylko wypatrzyłam te bułeczki dynie u Lauren wiedziałam, że je zrobię :)
One po prostu są taaaaakie urocze.
Przyznajcie, że wyglądają prześlicznie.
Drugą stroną medalu jest wyciąganie potem sznurka – niezła zabawa, ale co najważniejsze – efekt jest tego wart ;)
Moje bułeczki nie wyszły tak pięknie pomarańczowe jak u Lauren – chyba moje puree z dyni miało w sobie za mało naturalnego pomarańczowego barwnika ;)
Potem sobie pomyślałam, że mogłam bułeczki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, to byłyby prawdopodobnie bardziej rumiane.
Mimo braku pomarańczowego koloru bułeczki i tak prezentują się doskonale, więc nie będę narzekać wyglądają jak modne ostatnio białe dynie :)
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo, albo przepisów na ciasta z dynią.
Ps. Na stronie Lauren możecie podejrzeć jak zawiązać bułeczki – są zdjęcia.
Puree możesz zrobić wg mojego przepisu na puree z dyni.
Bułeczki dynie przepis do druku

Bułeczki dynie
Składniki
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 160 ml ciepłej wody
- 220 g puree z dyni najlepiej z pieczonej dyni - puree ma być gęste
- 450-500 g mąki pszennej (ja część zastąpiłam mąką pełnoziarnistą)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka syropu klonowego
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, dodaj cukier - wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą - dodaj ciepłą wodę - wymieszaj i odstaw na około 15 minut.
- W dużej misce umieść 450 g mąki, puree z dyni, syrop klonowy i sól.
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po godzinie ponownie krótko zagnieć.
- Blat posyp mąką, wyjmij ciasto i jeśli jest mocno lepkie zagnieć krótko z dodatkową mąką (moje puree było dość wilgotne i musiałam dodać trochę więcej mąki).
- Ciasto uformuj w kulę, ostrym nożem przekrój na ćwiartki, a następnie na ósemki.
- Każdy kawałek uformuj w kulę, a następnie obwiń sznurkiem, tak aby utworzyć kształt dyni (moje sznurki miały długość około 75 cm i były takie akurat).
- Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
- Bułeczki możesz przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, aby były bardziej rumiane.
- Piecz bułki przez około 20 minut.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przetnij nożyczkami sznurek i ostrożnie go wyciągnij - tak aby nie rozerwać bułeczek.