Bułeczki dynie
Jak tylko wypatrzyłam te bułeczki dynie u Lauren wiedziałam, że je zrobię :)
One po prostu są taaaaakie urocze.
Przyznajcie, że wyglądają prześlicznie.
Drugą stroną medalu jest wyciąganie potem sznurka – niezła zabawa, ale co najważniejsze – efekt jest tego wart ;)
Moje bułeczki nie wyszły tak pięknie pomarańczowe jak u Lauren – chyba moje puree miało w sobie za mało naturalnego pomarańczowego barwnika ;)
Potem sobie pomyślałam, że mogłam bułeczki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, to byłyby prawdopodobnie bardziej rumiane.
Mimo braku pomarańczowego koloru bułeczki i tak prezentują się doskonale, więc nie będę narzekać wyglądają jak modne ostatnio białe dynie :)
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo, albo przepisów na ciasta z dynią.
Ps. Na stronie Lauren możecie podejrzeć jak zawiązać bułeczki – są zdjęcia.
Puree możesz zrobić wg mojego przepisu na puree z dyni.
Przepis do druku
Bułeczki dynie
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 160 ml ciepłej wody
- 220 g puree z dyni
- 450-500 g mąki pszennej (ja część zastąpiłam mąką pełnoziarnistą)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka syropu klonowego
- Drożdże rozkrusz, dodaj cukier - wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą - dodaj ciepłą wodę - wymieszaj i odstaw na około 15 minut.
- W dużej misce umieść 450 g mąki, puree z dyni, syrop klonowy i sól.
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po godzinie ponownie krótko zagnieć.
- Blat posyp mąką, wyjmij ciasto i jeśli jest mocno lepkie zagnieć krótko z dodatkową mąką (moje puree było dość wilgotne i musiałam dodać trochę więcej mąki).
- Ciasto uformuj w kulę, ostrym nożem przekrój na ćwiartki, a następnie na ósemki.
- Każdy kawałek uformuj w kulę, a następnie obwiń sznurkiem, tak aby utworzyć kształt dyni (moje sznurki miały długość około 75 cm i były takie akurat).
- Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
- Bułeczki możesz przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, aby były bardziej rumiane.
- Piecz bułki przez około 20 minut.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przetnij nożyczkami sznurek i ostrożnie go wyciągnij - tak aby nie rozerwać bułeczek.
Czy mogę zrobić ciasto wieczorem i dać je i tu pytanie przed czy po wyrośnięciu do lodówki? chcę żeby było gotowe na rano :)
W takim przypadku ciasto włóż do lodówki przed wyrośnięciem – rano wyjmij go aby się ociepliło i wyrosło.
thx, zrobię w piątek wieczorem a w sobotę rano podam cieplutkie :)
Super – pamiętaj, że jeśli masz „mokre” puree to możesz potrzebować więcej mąki do bułeczek.
Przepiękne! Napatrzeć się nie mogę :)
Dziękuję bardzo Kasia :)
Próbowałyśmy zrobić takie dyńki w ubiegłym roku ale coś się nie udały, bo ciasto było za luźne :D
Ja się moimi trochę upaprałam, ale dało się je obwinąć :)
Jestem w szoku. Pomysł rewelacja. Nigdy bym nie wpadła na to żeby je zrobić właśnie w taki sposób. U mnie zrobiły by furorę.
Tak prosto, a efekt wow gwarantowany :)