Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Bułeczki dynie

By |2018-10-04T08:18:51+00:002018 Październik 5th|Pieczywo, Śniadania|

Bułeczki dynie

 

bułeczki z dynią

 

Jak tylko wypatrzyłam te bułeczki dynie u Lauren wiedziałam, że je zrobię 🙂

One po prostu są taaaaakie urocze.

Przyznajcie, że wyglądają prześlicznie.

Drugą stroną medalu jest wyciąganie potem sznurka – niezła zabawa, ale co najważniejsze – efekt jest tego wart 😉

Moje bułeczki nie wyszły tak pięknie pomarańczowe jak u Lauren – chyba moje puree miało w sobie za mało naturalnego pomarańczowego barwnika 😉

Potem sobie pomyślałam, że mogłam bułeczki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, to byłyby prawdopodobnie bardziej rumiane.

Mimo braku pomarańczowego koloru bułeczki i tak prezentują się doskonale, więc nie będę narzekać wyglądają jak modne ostatnio białe dynie 🙂

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo, albo przepisów na ciasta z dynią.

Ps. Na stronie Lauren możecie podejrzeć jak zawiązać bułeczki – są zdjęcia.

Puree możesz zrobić wg mojego przepisu na puree z dyni.

 

bułki dyniowe

 

bułki z dynią

 

bułeczki dyniowe

 

bułeczki dynie

Przepis do druku

Bułeczki dynie
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 8 bułek.
Autor:
Typ przepisu: Pieczywo
Ilość: 8
Składniki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 160 ml ciepłej wody
  • 220 g puree z dyni
  • 450-500 g mąki pszennej (ja część zastąpiłam mąką pełnoziarnistą)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj cukier - wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą - dodaj ciepłą wodę - wymieszaj i odstaw na około 15 minut.
  2. W dużej misce umieść 450 g mąki, puree z dyni, syrop klonowy i sól.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
  5. Po godzinie ponownie krótko zagnieć.
  6. Blat posyp mąką, wyjmij ciasto i jeśli jest mocno lepkie zagnieć krótko z dodatkową mąką (moje puree było dość wilgotne i musiałam dodać trochę więcej mąki).
  7. Ciasto uformuj w kulę, ostrym nożem przekrój na ćwiartki, a następnie na ósemki.
  8. Każdy kawałek uformuj w kulę, a następnie obwiń sznurkiem, tak aby utworzyć kształt dyni (moje sznurki miały długość około 75 cm i były takie akurat).
  9. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  11. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
  12. Bułeczki możesz przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, aby były bardziej rumiane.
  13. Piecz bułki przez około 20 minut.
  14. Po upieczeniu ostudź, a następnie przetnij nożyczkami sznurek i ostrożnie go wyciągnij - tak aby nie rozerwać bułeczek.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 221 Tłuszcze: 1 g Węglowodany: 47,5 g Błonnik: 2,2 g Białka: 7 g

 

Reklama

10 komentarzy

  1. Agnieszka 2018/10/16 at 10:43 - Reply

    Czy mogę zrobić ciasto wieczorem i dać je i tu pytanie przed czy po wyrośnięciu do lodówki? chcę żeby było gotowe na rano 🙂

    • wypiekibeaty 2018/10/16 at 10:49 - Reply

      W takim przypadku ciasto włóż do lodówki przed wyrośnięciem – rano wyjmij go aby się ociepliło i wyrosło.

      • Agnieszka 2018/10/16 at 13:14 - Reply

        thx, zrobię w piątek wieczorem a w sobotę rano podam cieplutkie 🙂

        • wypiekibeaty 2018/10/16 at 13:50 - Reply

          Super – pamiętaj, że jeśli masz „mokre” puree to możesz potrzebować więcej mąki do bułeczek.

  2. Kasia 2018/10/15 at 14:58 - Reply

    Przepiękne! Napatrzeć się nie mogę 🙂

  3. Candy Pandas 2018/10/07 at 14:01 - Reply

    Próbowałyśmy zrobić takie dyńki w ubiegłym roku ale coś się nie udały, bo ciasto było za luźne 😀

    • wypiekibeaty 2018/10/07 at 14:03 - Reply

      Ja się moimi trochę upaprałam, ale dało się je obwinąć 🙂

  4. Magda 2018/10/05 at 22:31 - Reply

    Jestem w szoku. Pomysł rewelacja. Nigdy bym nie wpadła na to żeby je zrobić właśnie w taki sposób. U mnie zrobiły by furorę.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: