Przepis na domowy chlebek pita
Ten przepis na chlebki pita pochodzi od Bajaderki i jest zamieszczony na stronie Mniam Mniam.
Muszę powiedzieć, że jest to chyba moje odkrycie roku :)
Lubimy u mnie w domu zjeść na obiad chleb pita z mięsem kurczaka albo świnki i z warzywami.
Do tej pory bazowaliśmy na chlebkach kupowanych w sklepach. Od momentu wypróbowania tego przepisu nie kupuję już tych chlebków, gdyż teraz wyglądają dla mnie i co gorsza smakują jak tektura :(
Spróbujcie, a sami się przekonacie :)
Jak zrobić pitę?
Samo ciasto jest proste – drożdżowe i nie ma tu żadnej ukrytej wiedzy tajemnej 😁
Najważniejszą sprawą jest odpowiednie pieczenie!
Przy ich pieczeniu jest, podobnie jak w przypadku pizzy, temperatura – więc rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury i co ważne musimy też od razu nagrzać porządnie blachę, albo kamień do pizzy.
Ciasto dzielimy na porcje, każdą krótko zagniatamy, a następnie cienko wałkujemy!
Wkładamy pity do gorącego piekarnika i układamy na gorącej blaszce. W trakcie pieczenia chlebki pita zaczynają rosnąć i puchnąć, tworząc w środku pustą kieszonkę :)
Gotowe pity wyciągamy i ostrożnie przekrajamy – uwaga, bo para w środku jest gorąca i można się poparzyć!
Z przepisu wychodzi 8 chlebków, jeśli nie jesteście w stanie wszystkiego na raz zjeść, to proponuję połowę ciasta schować do lodówki i upiec wtedy kiedy będą potrzebne (najlepsze są świeżo pieczone). Jeśli chcecie upiec wszystkie tego samego dnia, to pomiędzy partiami trzeba dogrzać piekarnik.
Całościowy czas przygotowania (bez pieczenia), to około 2 godziny, więc uwzględnijcie to przy robieniu ciasta:)
Jeśli lubicie takie domowe pieczywo, to wypróbujcie również przepis na domowe chlebki naan 👌
A tu moje pierwsze zdjęcia pit :)
Domowe chlebki pita przepis do druku

Chlebki pita
Składniki
- 300 ml wody 1 i 1/4 szklanki - ciepłej
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 szklanki mąki
- 14 g drożdży świeżych (lub 2 łyżeczki suchych)
Instrukcja
- Drożdże rozpuść w wodzie z cukrem i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
- Mąkę połącz z pozostałymi składnikami (ja akurat teraz użyłam mąki pełnoziarnistej Lubelli) - można też dodać zioła do smaku - bazylię, oregano.
- Wlej drożdże i wyrób ciasto (można to zrobić mikserem). Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie podziel je na 8 części, z każdej uformuj kulę i odstaw na około 20 minut.
- Rozwałkuj kule (jeśli rozwałkujesz je na placki podobne do pizzy powstaną przy pieczeniu pity z dużą kieszonką, do której zmieści się farsz, jeśli rozwałkujesz słabiej powstaną fajne, pulchne bułeczki :)). Rozwałkowane pity odstawiamy ponownie na około 20-30 minut.
- Pity pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku (ok 260 stopni) przez około 8-10 minut - do momentu aż się zrumienią.
- Ciepłe pity przekrajamy nożem (tylko ostrożnie, bo w środku jest gorąca para) i napełniamy dowolnymi dodatkami :
DZISIAJ zarobiłam ciasto lecz chce upiec bułeczki z tego przepisu w ilu stopniach?
nagrzać piekarnik i piekę na kamieniu
To najlepiej jakieś 180 stopni jeśli chcesz aby były bardziej puszyste. Zależnie od ich wielkości piecz je kilkanaście minut – aż będą rumiane
Ile przyjąć gram na szklankę?
Mąki wychodzi 150 g – więc trzeba użyć 450 g – jeśli ciasto będzie za luźne, to wtedy można dosypać jej trochę.
Super! Polecam! Pytanie,czy bułki piec w takiej temperaturze jak chlebki?
A jakie bułki? Zwykle bułki drożdżowe to najlepiej piec w temperaturze około 190 stopni.
Dzisiaj wypróbowany przepis-super! Pity wyszły jak na zdjęciu : )
Super :)
Potwierdzam. dzisiaj zrobilem-Mega, super przepis!
[…] A hamburgery możecie też podać w chlebach pita […]
[…] https://wypiekibeaty.com.pl/chlebki-pita/ […]
Cześć, dzięki za ten przepis.Jest super :) Pitta jest świetna, pyszna. Dawno nie jadłam czegoś tak smacznego :)
Pozdrawiam, Ala :)
aha piec w mocno nagrzanym piekarniku, jasne!
W opisie była informacja o maksymalnej temperaturze piekarnika. Dorzucam temperaturę do samego przepisu skoro taki zapis jest niejasny :)