Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Chlebki pita

By |2018-09-18T20:21:19+00:002012 Kwiecień 16th|Na słono, Obiady, Pieczywo|

Chlebki pita – domowej roboty 🙂

Ten przepis na chlebki pita pochodzi od Bajaderki i jest zamieszczony na stronie Mniam Mniam. Muszę powiedzieć, że jest to chyba moje odkrycie roku 🙂 Lubimy u mnie w domu zjeść na obiad chlebki pita z mięsem kurczaka albo świnki i z warzywami. Do tej pory bazowaliśmy na chlebkach kupowanych w sklepach. Od momentu wypróbowania tego przepisu nie kupuję już tych chlebków, gdyż teraz wyglądają dla mnie i co gorsza smakują jak tektura 🙁

Spróbujcie, a sami się przekonacie 🙂

Najważniejszą sprawą przy ich pieczeniu jest, podobnie jak w przypadku pizzy, temperatura  – więc rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury i co ważne musimy też od razu nagrzać porządnie blachę, albo kamień do pizzy.

Z przepisu wychodzi 8 chlebków, jeśli nie jesteście w stanie wszystkiego na raz zjeść, to proponuję połowę ciasta schować do lodówki i upiec wtedy kiedy będą potrzebne (najlepsze są świeżo pieczone). Jeśli chcecie upiec wszyskie tego samego dnia, to pomiędzy partiami trzeba dogrzać piekarnik.

Całościowy czas przygotowania (bez pieczenia), to około 2 godziny, więc uwzględnijcie to przy robieniu ciasta:)

 

chlebki pity

 

chleb pita

 

pity

 

pita

 

chlebki pita

 

A tu moje pierwsze zdjęcia pit 🙂

 

 

 

 

Chlebki pita
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 8 pit.
Autor:
Typ przepisu: Pieczywo
Ilość: 8 sztuk
Składniki
  • 1 i ¼ szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki
  • 14g drożdży surowych (lub 2 łyżeczki suchych)
Wykonanie
  1. Drożdże rozpuść w wodzie z cukrem i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
  2. Mąkę połącz z pozostałymi składnikami (ja akurat teraz użyłam mąki pełnoziarnistej Lubelli) - można też dodać zioła do smaku - bazylię, oregano.
  3. Wlej drożdże i wyrób ciasto (można to zrobić mikserem). Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie podziel je na 8 części, z każdej uformuj kulę i odstaw na około 20 minut.
  5. Rozwałkuj kule (jeśli rozwałkujesz je na placki podobne do pizzy powstaną przy pieczeniu pity z dużą kieszonką, do której zmieści się farsz, jeśli rozwałkujesz słabiej powstaną fajne, pulchne bułeczki :)). Rozwałkowane pity odstawiamy ponownie na około 20-30 minut.
  6. Pity pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku (ok 260 stopni) przez około 8-10 minut - do momentu aż się zrumienią.
  7. Ciepłe pity przekrajamy nożem (tylko ostrożnie, bo w środku jest gorąca para) i napełniamy dowolnymi dodatkami :
Reklama

8 komentarzy

  1. Aneta 2018/03/17 at 23:43 - Reply

    Dzisiaj wypróbowany przepis-super! Pity wyszły jak na zdjęciu : )

  2. daniel suchy 2017/05/12 at 21:57 - Reply

    Potwierdzam. dzisiaj zrobilem-Mega, super przepis!

  3. […] A hamburgery możecie też podać w chlebach pita […]

  4. Alina Kurzyp-Kujawa 2015/02/15 at 06:50 - Reply

    Cześć, dzięki za ten przepis.Jest super 🙂 Pitta jest świetna, pyszna. Dawno nie jadłam czegoś tak smacznego 🙂
    Pozdrawiam, Ala 🙂

  5. Agata Hryniewicka 2014/11/08 at 04:57 - Reply

    aha piec w mocno nagrzanym piekarniku, jasne!

    • wypiekibeaty 2014/11/08 at 06:34 - Reply

      W opisie była informacja o maksymalnej temperaturze piekarnika. Dorzucam temperaturę do samego przepisu skoro taki zapis jest niejasny 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: