Przepis na domowy chlebek pita

chlebki pita

Ten przepis na chlebki pita pochodzi od Bajaderki i jest zamieszczony na stronie Mniam Mniam.

Muszę powiedzieć, że jest to chyba moje odkrycie roku :)

Lubimy u mnie w domu zjeść na obiad chleb pita z mięsem kurczaka albo świnki i z warzywami.

Do tej pory bazowaliśmy na chlebkach kupowanych w sklepach. Od momentu wypróbowania tego przepisu nie kupuję już tych chlebków, gdyż teraz wyglądają dla mnie i co gorsza smakują jak tektura :(

Spróbujcie, a sami się przekonacie :)

Jak zrobić pitę?

Samo ciasto jest proste – drożdżowe i nie ma tu żadnej ukrytej wiedzy tajemnej 😁

Najważniejszą sprawą jest odpowiednie pieczenie!

Przy ich pieczeniu jest, podobnie jak w przypadku pizzy, temperatura  – więc rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury i co ważne musimy też od razu nagrzać porządnie blachę, albo kamień do pizzy.

Ciasto dzielimy na porcje, każdą krótko zagniatamy, a następnie cienko wałkujemy!

Wkładamy pity do gorącego piekarnika i układamy na gorącej blaszce. W trakcie pieczenia chlebki pita zaczynają rosnąć i puchnąć, tworząc w środku pustą kieszonkę :)

Gotowe pity wyciągamy i ostrożnie przekrajamy – uwaga, bo para w środku jest gorąca i można się poparzyć!

Z przepisu wychodzi 8 chlebków, jeśli nie jesteście w stanie wszystkiego na raz zjeść, to proponuję połowę ciasta schować do lodówki i upiec wtedy kiedy będą potrzebne (najlepsze są świeżo pieczone). Jeśli chcecie upiec wszystkie tego samego dnia, to pomiędzy partiami trzeba dogrzać piekarnik.

Całościowy czas przygotowania (bez pieczenia), to około 2 godziny, więc uwzględnijcie to przy robieniu ciasta:)

Jeśli lubicie takie domowe pieczywo, to wypróbujcie również przepis na domowe chlebki naan 👌

chlebki pity

chleb pita

pity

pita

chlebki pita

A tu moje pierwsze zdjęcia pit :)

 

 

 

Domowe chlebki pita przepis do druku

chlebki pita

Chlebki pita

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe chlebki pita.
3.97 z 31 ocen
Czas przygotowania 2 godz 20 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 2 godz 30 minut
Danie Pieczywo
Kuchnia Kuchnia bałkańska
Porcje 8 sztuk

Składniki
  

  • 300 ml wody 1 i 1/4 szklanki - ciepłej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki
  • 14 g drożdży świeżych (lub 2 łyżeczki suchych)

Instrukcja
 

  • Drożdże rozpuść w wodzie z cukrem i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
  • Mąkę połącz z pozostałymi składnikami (ja akurat teraz użyłam mąki pełnoziarnistej Lubelli) - można też dodać zioła do smaku - bazylię, oregano.
  • Wlej drożdże i wyrób ciasto (można to zrobić mikserem). Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie podziel je na 8 części, z każdej uformuj kulę i odstaw na około 20 minut.
  • Rozwałkuj kule (jeśli rozwałkujesz je na placki podobne do pizzy powstaną przy pieczeniu pity z dużą kieszonką, do której zmieści się farsz, jeśli rozwałkujesz słabiej powstaną fajne, pulchne bułeczki :)). Rozwałkowane pity odstawiamy ponownie na około 20-30 minut.
  • Pity pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku (ok 260 stopni) przez około 8-10 minut - do momentu aż się zrumienią.
  • Ciepłe pity przekrajamy nożem (tylko ostrożnie, bo w środku jest gorąca para) i napełniamy dowolnymi dodatkami :
Słowa kluczowe drożdże, pieczywo
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!