Przepis na pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę
Już od dłuższego czasu miałam ochotę na zrobienie w domu pulled pork, czyli szarpanej wieprzowiny.
Jeśli nie wiecie o co chodzi, to taka wieprzowina (a dokładnie łopatka) jest najpierw moczona w solance przez przynajmniej 8 godzin, a potem pieczona przez 10 godzin :)
Nieźle, prawda?
Tak długi czas pieczenia w połączeniu z niską temperaturą pieczenia powoduje, że mięso jest wyjątkowo delikatne i wręcz rozpada się na kawałeczki.
Takie mięsko wieprzowe możecie podać na obiad do ziemniaków i surówki, ale ja proponuję podać ją w bardziej amerykańskim stylu – czyli w kanapce z dodatkami (podobnie jak podajecie hamburgera).
Samo przyprawienie mięsa możecie zrobić według Waszego własnego uznania – możecie je zrobić mniej lub bardziej pikantne, albo aromatyczne.
Ja swoją wieprzowinę podałam z domowymi bułeczkami gryczanymi, ale możecie też przygotować bardziej tradycyjne bułki hamburgerowe z mojego przepisu :)
Pulled pork zrobiłam z lekko ponad kilograma mięsa i wystarczyło go na dwa obiady dla naszej czwórki (zakładając po jednej wypasionej kanapce na głowę :)).
Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na obiad.
Pulled pork, czyli wieprzowina szarpana przepis do druku

Pulled pork, czyli wieprzowina szarpana
Składniki
przyprawa do mięsa:
- 0,5 łyżki kuminu (kminu rzymskiego)
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka chilli lub pieprzu cayenne
- 0,5 łyżki soli
- 0,5 łyżki czarnego pieprzu
- 50 g brązowego cukru
- 1 łyżka pasty paprykowej (może być np. ajwar)
solanka:
- 1 litr wody
- 4 łyżki soli
- 50 g zwykłego cukru
- 2 liście laurowe
- 1,5 łyżki przyprawy do mięsa tej podanej powyżej
- 1 kg łopatki wieprzowej.
Instrukcja
- Wszystkie składniki przyprawy wymieszaj razem w miseczce.0,5 łyżki kuminu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka chilli, 0,5 łyżki soli, 0,5 łyżki czarnego pieprzu, 1 łyżka pasty paprykowej, 50 g brązowego cukru
- Do sporego garnka wlej wodę, dodaj 1,5 łyżki przyprawy, sól, cukier i liście laurowe.1 litr wody, 4 łyżki soli, 50 g zwykłego cukru, 2 liście laurowe
- Mięso włóż do wody, przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 8 godzin.
- Po tym czasie mięso wyjmij z solanki i lekko osusz ręcznikiem papierowym.
- Natrzyj z każdej strony pozostałą przyprawą - możesz mięso posypać dodatkowo ziołami.
- Włóż mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywką.
- Zakryte wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piecz przez co najmniej 8 godzin (najlepiej piec przez noc - ja wstawiłam mięso do zimnego piekarnika i nastawiłam mu pieczenie z opóźnieniem, tak aby te 8 godzin skończyło się około 11 przed południem).
- Po tych 8 godzinach podnieś temperaturę do 130 stopni i piecz mięso kolejną godzinę.
- Po godzinie mięso okryj i piecz kolejną godzinę.
- W trakcie pieczenia z mięsa wypłynie wiele soku, więc nie trzeba go dodatkowo podlewać na początku i w trakcie żadną wodą, czy tłuszczem.
- Upieczone mięso rozerwij widelcem na drobne kawałki - możesz je dodatkowo wymieszaj z wytworzonym w trakcie pieczenia sosem.
Przepis znalazłam na stronie Chilli bite (podaję z moimi zmianami).