Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Pulled pork, czyli wieprzowina szarpana

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina

 

pulled pork

 

Już od dłuższego czasu miałam ochotę na zrobienie w domu pulled pork, czyli szarpanej wieprzowiny.

Jeśli nie wiecie o co chodzi, to taka wieprzowina (a dokładnie łopatka) jest najpierw moczona w solance przez przynajmniej 8 godzin, a potem pieczona przez 10 godzin 🙂

Nieźle, prawda?

Tak długi czas pieczenia w połączeniu z niską temperaturą pieczenia powoduje, że mięso jest wyjątkowo delikatne i wręcz rozpada się na kawałeczki.

Takie mięsko możecie podać na obiad do ziemniaków i surówki, ale ja proponuję podać ją w bardziej amerykańskim stylu – czyli w kanapce z dodatkami (podobnie jak podajecie hamburgera).

Samo przyprawienie mięsa możecie zrobić według Waszego własnego uznania – możecie je zrobić mniej lub bardziej pikantne, albo aromatyczne.

Ja swoją wieprzowinę podałam z domowymi bułeczkami gryczanymi, ale możecie też przygotować bardziej tradycyjne bułki hamburgerowe z mojego przepisu 🙂

Pulled pork zrobiłam z lekko ponad kilograma mięsa i wystarczyło go na dwa obiady dla naszej czwórki (zakładając po jednej wypasionej kanapce na głowę :)).

 

wieprzowina długo pieczona

 

wieprzowina szarpana

 

pulled pork

 

kanapka z pulled pork

 

burger z pulled pork

 

Pulled pork, czyli wieprzowina szarpana
 
Autor:
Składniki
przyprawa do mięsa:
  • pół łyżki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka chilli lub pieprzu cayenne
  • pół łyżki soli
  • pół łyżki czarnego pieprzu
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżka pasty paprykowej (może być np. ajwar)
solanka:
  • 1 litr wody
  • 4 łyżki soli
  • 50 g zwykłego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 łyżki powyższej przyprawy
  • 1 kg łopatki wieprzowej.
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki przyprawy wymieszaj razem w miseczce.
  2. Do sporego garnka wlej wodę, dodaj 1,5 łyżki przyprawy, sól, cukier i liście laurowe.
  3. Mięso włóż do wody, przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 8 godzin.
  4. Po tym czasie mięso wyjmij z solanki i lekko osusz ręcznikiem papierowym.
  5. Natrzyj z każdej strony pozostałą przyprawą - możesz mięso posypać dodatkowo ziołami.
  6. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywką.
  7. Zakryte wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piecz przez co najmniej 8 godzin (najlepiej piec przez noc - ja wstawiłam mięso do zimnego piekarnika i nastawiłam mu pieczenie z opóźnieniem, tak aby te 8 godzin skończyło się około 11 przed południem).
  8. Po tych 8 godzinach podnieś temperaturę do 130 stopni i piecz mięso kolejną godzinę.
  9. Po godzinie mięso okryj i piecz kolejną godzinę.
  10. W trakcie pieczenia z mięsa wypłynie wiele soku, więc nie trzeba go dodatkowo podlewać na początku i w trakcie żadną wodą, czy tłuszczem.
  11. Upieczone mięso rozerwij widelcem na drobne kawałki - możesz je dodatkowo wymieszaj z wytworzonym w trakcie pieczenia sosem.
 

Przepis znalazłam tutaj (podaję z moimi zmianami).

Related Post

Reklama

6 komentarzy

  1. Może mięsko nie jest naszym ulubionym daniem ale trzeba przyznać, że ta kanapka prezentuje się niezwykle apetycznie 😀

    • wypiekibeaty 2017/03/19 at 18:14 - Reply

      To tak jak ja – mogę długo bez mięska funkcjonować, ale od czasu do czasu nawet mi się go chce 🙂

  2. Dorota Kalinowska 2017/05/29 at 15:22 - Reply

    Zrobiłam. I żałuję.
    Żałuję, że tylko z 1 kg :). Pieczeń wyszła znakomita, rozpływała się w ustach. Zestaw i ilość przypraw doskonale zbilansowana (po upieczeniu nie czuć kuminu, czego najbardziej się obawiałam). Od siebie dodałam trochę suszonej papryki jalapeno. Piekłam w tem. ~90 stopni, a dopiekałam w 120. Polecam.

    • wypiekibeaty 2017/05/29 at 15:31 - Reply

      Następnym razem Dorota od razu rób z 2 kg 😀

      • Dorota Kalinowska 2017/05/29 at 15:51 - Reply

        Co najmniej 😉

Dodaj komentarz

%d bloggers like this:
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux