Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina

pulled pork

Już od dłuższego czasu miałam ochotę na zrobienie w domu pulled pork, czyli szarpanej wieprzowiny.

Jeśli nie wiecie o co chodzi, to taka wieprzowina (a dokładnie łopatka) jest najpierw moczona w solance przez przynajmniej 8 godzin, a potem pieczona przez 10 godzin :)

Nieźle, prawda?

Tak długi czas pieczenia w połączeniu z niską temperaturą pieczenia powoduje, że mięso jest wyjątkowo delikatne i wręcz rozpada się na kawałeczki.

Takie mięsko możecie podać na obiad do ziemniaków i surówki, ale ja proponuję podać ją w bardziej amerykańskim stylu – czyli w kanapce z dodatkami (podobnie jak podajecie hamburgera).

Samo przyprawienie mięsa możecie zrobić według Waszego własnego uznania – możecie je zrobić mniej lub bardziej pikantne, albo aromatyczne.

Ja swoją wieprzowinę podałam z domowymi bułeczkami gryczanymi, ale możecie też przygotować bardziej tradycyjne bułki hamburgerowe z mojego przepisu :)

Pulled pork zrobiłam z lekko ponad kilograma mięsa i wystarczyło go na dwa obiady dla naszej czwórki (zakładając po jednej wypasionej kanapce na głowę :)).

wieprzowina długo pieczona

wieprzowina szarpana

pulled pork

kanapka z pulled pork

burger z pulled pork

wieprzowina szarpana

Pulled pork, czyli wieprzowina szarpana

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

przyprawa do mięsa:

solanka:

  • 1 litr wody
  • 4 łyżki soli
  • 50 g zwykłego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 łyżki powyższej przyprawy
  • 1 kg łopatki wieprzowej.

Instrukcja
 

  • Wszystkie składniki przyprawy wymieszaj razem w miseczce.
  • Do sporego garnka wlej wodę, dodaj 1,5 łyżki przyprawy, sól, cukier i liście laurowe.
  • Mięso włóż do wody, przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 8 godzin.
  • Po tym czasie mięso wyjmij z solanki i lekko osusz ręcznikiem papierowym.
  • Natrzyj z każdej strony pozostałą przyprawą - możesz mięso posypać dodatkowo ziołami.
  • Włóż mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywką.
  • Zakryte wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piecz przez co najmniej 8 godzin (najlepiej piec przez noc - ja wstawiłam mięso do zimnego piekarnika i nastawiłam mu pieczenie z opóźnieniem, tak aby te 8 godzin skończyło się około 11 przed południem).
  • Po tych 8 godzinach podnieś temperaturę do 130 stopni i piecz mięso kolejną godzinę.
  • Po godzinie mięso okryj i piecz kolejną godzinę.
  • W trakcie pieczenia z mięsa wypłynie wiele soku, więc nie trzeba go dodatkowo podlewać na początku i w trakcie żadną wodą, czy tłuszczem.
  • Upieczone mięso rozerwij widelcem na drobne kawałki - możesz je dodatkowo wymieszaj z wytworzonym w trakcie pieczenia sosem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam na stronie Chilli bite (podaję z moimi zmianami).