Pulled pork, czyli wieprzowina szarpana
Przepis na pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę
Przepis na pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę, to klasyka kuchni amerykańskiej, w której mięso wieprzowe duszone jest w niskiej temperaturze przez długi czas, aż stanie się miękkie i łatwo rozpadające się na włókna. W rezultacie otrzymuje się soczyste, pełne smaku mięso, które doskonale nadaje się do różnego rodzaju dań, takich jak kanapki, tortille czy sałatki. Proces przygotowania może być czasochłonny, ale efekt końcowy wart jest trudu, ponieważ pulled pork zachwyca nie tylko smakiem, ale także aromatem i konsystencją. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Szarpana wieprzowina przepis krok po kroku
Jeśli szukasz wyjątkowego pomysłu na posiłek dla całej rodziny, albo gromadki znajomych, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Pulled pork, czyli wieprzowina szarpana przepis
Składniki
składniki na przyprawę do mięsa:
- 0,5 łyżki kuminu ((kminu rzymskiego))
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1 łyżeczka chilli (lub pieprzu cayenne)
- 0,5 łyżki soli
- 0,5 łyżki czarnego pieprzu
- 50 g brązowego cukru
- 1 łyżka pasty paprykowej ((może być np. ajwar))
składniki na solankę do mięsa
- 1 litr wody
- 4 łyżki soli
- 50 g zwykłego cukru
- 2 liście laurowe
- 1,5 łyżki przyprawy do mięsa (tej podanej powyżej)
- 1 kg łopatki wieprzowej.
Instrukcja
Jak zrobić szarpaną wieprzowinę
- Wszystkie składniki przyprawy wymieszaj razem w miseczce.0,5 łyżki kuminu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka chilli, 0,5 łyżki soli, 0,5 łyżki czarnego pieprzu, 1 łyżka pasty paprykowej, 50 g brązowego cukru
- Do sporego garnka wlej wodę, dodaj 1,5 łyżki przyprawy, sól, cukier i liście laurowe.1 litr wody, 4 łyżki soli, 50 g zwykłego cukru, 2 liście laurowe
- Mięso włóż do wody, przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 8 godzin.
- Po tym czasie mięso wyjmij z solanki i lekko osusz ręcznikiem papierowym.
- Natrzyj z każdej strony pozostałą przyprawą – możesz mięso posypać dodatkowo ziołami.
- Włóż mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywką.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez co najmniej 8 godzin (najlepiej piec przez noc – ja wstawiłam mięso do zimnego piekarnika i nastawiłam mu pieczenie z opóźnieniem, tak aby te 8 godzin skończyło się około 11 przed południem).
- Po tych 8 godzinach podnieś temperaturę do 130 stopni i piecz mięso kolejną godzinę.
- Po godzinie mięso odkryj i piecz kolejną godzinę.
- W trakcie pieczenia z mięsa wypłynie wiele soku, więc nie trzeba go dodatkowo podlewać na początku i w trakcie żadną wodą, czy tłuszczem.
- Upieczone mięso rozerwij widelcem na drobne kawałki – możesz je dodatkowo wymieszaj z wytworzonym w trakcie pieczenia sosem.
Prywatne
Szarpana wieprzowina na obiad – pomysł na posiłek dla całej rodziny
Już od dłuższego czasu miałam ochotę na zrobienie w domu pulled pork, czyli szarpanej wieprzowiny. Jeśli nie wiecie o co chodzi, to taka wieprzowina (a dokładnie łopatka) jest najpierw moczona w solance przez przynajmniej 8 godzin, a potem pieczona przez 10 godzin :) Nieźle, prawda?
Tak długi czas pieczenia w połączeniu z niską temperaturą pieczenia powoduje, że mięso jest wyjątkowo delikatne i wręcz rozpada się na kawałeczki. Takie mięsko wieprzowe możecie podać na obiad do ziemniaków i surówki, ale ja proponuję podać ją w bardziej amerykańskim stylu – czyli w kanapce z dodatkami (podobnie jak podajecie hamburgera). Samo przyprawienie mięsa możecie zrobić według Waszego własnego uznania – możecie je zrobić mniej lub bardziej pikantne, albo aromatyczne.
Ja swoją wieprzowinę podałam z domowymi bułeczkami gryczanymi, ale możecie też przygotować bardziej tradycyjne bułki hamburgerowe z mojego przepisu :) Pulled pork zrobiłam z lekko ponad kilograma mięsa i wystarczyło go na dwa obiady dla naszej czwórki (zakładając po jednej wypasionej kanapce na głowę :)). To u kogo zagości taka szarpana wieprzowina na obiad? Dajcie znać w komentarzu.
Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na obiad.
Przepis znalazłam na stronie Chilli bite (podaję z moimi zmianami).
Polecane przepisy na mięso idealne na obiad
Zobacz również inne moje przepisy na mięsne obiady świetne dla całej rodziny. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Pulled pork przepis
Przepis na szarpaną wieprzowinę to świetny przepis dla całej rodziny. Długo pieczone mięso wieprzowe wychodzi bardzo delikatne i rozpływające się w ustach. Taką pieczoną wieprzową łopatkę możecie podać na obiad w tradycyjnej formie, albo wykorzystać jako dodatek do kanapek. Pulled pork czyli szarpana wołowina, to bardzo popularny przepis w Stanach. Zresztą nie ma się co dziwić, bo tak przygotowane mięso wieprzowe jest rewelacyjne! Jeśli jeszcze nie jedliście takiej szarpanej łopatki wieprzowej, to koniecznie spróbujcie!
Szarpana wieprzowina przepis
Jeśli szukacie pomysłu na obiad, to ten przepis na obiad jest doskonały! Takie mięso możecie przygotować zresztą nie tylko na obiad, ale również na różne imprezy. Przygotujcie do niego gryczane bułeczki albo domowe bułki do hamburgerów i sami zobaczcie jak takie danie wszystkim zasmakuje. Taki szarpany pulled pork znika nie wiadomo kiedy.
Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na obiad, znajdziecie tu przepisy na zupy a także przepisy na drugie danie.