Przepis na domowe bułeczki gryczane

bułeczki z mąki gryczanej


Bułeczki gryczane upiekłam specjalnie jako podstawę do kanapki z pulled pork.

Chciałam podać wieprzowinę z jakimiś fajnymi i zdrowymi bułkami :)

Dlatego bułki na zdjęciach są bardziej płaskie – za to o sporej średnicy (jakieś 12 cm).

Jeśli szukacie bułeczek idealnych na kanapki, to właśnie takie będą super, ale jeśli wolicie puszyste pieczywo, to bułeczek nie spłaszczajcie przed pieczeniem, tylko zróbcie je bardziej okrągłe.

Nie robiłam wcześniej nic na mące gryczanej i się zastanawiałam, czy bułki będą smakować jak kasza gryczana (którą niezbyt lubię – to znaczy kaszy w wersji prażonej).

Na szczęście gryczane bułeczki wyszły bardzo smaczne, trochę jakby karmelowe w smaku, ze słodkawą i delikatną nutą – super :D

Już planuję usmażyć sobie naleśniki z tą mąką :D

Z podanej porcji zrobiłam 4 takie spore bułki, jeśli podzielicie ciasto na mniejsze kawałki, to spokojnie wyjdzie Wam 5 puszystych bułeczek.

Polecam Wam też przepis na ekspresowe bułki – będą idealne na śniadanie :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.75 z 4 ocen
Postaw mi kawę

bułeczki gryczane

bułki gryczane

bułki z mąki gryczanej

kanapka z wieprzowiną

Bułeczki gryczane przepis do druku

bułeczki z mąki gryczanej

Bułeczki gryczane

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe bułeczki na mące gryczanej.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
2 godz
Czas całkowity 25 minut
Porcje 5

Składniki

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zalej letnim mlekiem i rozmieszaj.
    10 g świeżych drożdży, 60 ml mleka
  • W misie miksera umieść obydwie mąki, sól, olej i miód.
    1 łyżka miodu, 0,5 łyżeczki soli, 150 g mąki gryczanej, 100 g mąki pszennej, 1 łyżka oleju
  • Wlej rozmieszane drożdże oraz letnią wodę.
    około 100 ml wody
  • Wyrób ciasto - jeśli będzie zbyt gęste to dodaj trochę więcej letniej wody.
  • Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny (możesz wstawić miskę do piekarnika nagrzanego do 30-35 stopni - ciasto szybciej wyrośnie).
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat i krótko wyrób.
  • Podziel na bułeczki, uformuj ich kształt i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Bułeczki przykryj i odstaw na około 30 minut, aby się lekko napuszyły.
  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz bułeczki przez około 20-25 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.

Notatki

Jeśli chcecie otrzymać bezglutenowe bułeczki, to mąkę pszenną zastąpcie mąką bezglutenową - najlepiej mieszanką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspirowałam się przepisem na bułki grahamki.