Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Bułeczki gryczane

By |2017-07-17T12:03:38+00:002017 Marzec 19th|Obiady, Pieczywo, Śniadania, Zdrowo i fit|

Bułeczki gryczane

 

bułeczki z mąki gryczanej

 

Bułeczki gryczane upiekłam specjalnie jako podstawę do kanapki z pulled pork.

Chciałam podać wieprzowinę z jakimiś fajnymi i zdrowymi bułkami 🙂

Dlatego bułki na zdjęciach są bardziej płaskie – za to o sporej średnicy (jakieś 12 cm).

Jeśli szukacie bułeczek idealnych na kanapki, to właśnie takie będą super, ale jeśli wolicie puszyste pieczywo, to bułeczek nie spłaszczajcie przed pieczeniem, tylko zróbcie je bardziej okrągłe.

Nie robiłam wcześniej nic na mące gryczanej i się zastanawiałam, czy bułki będą smakować jak kasza gryczana (którą niezbyt lubię – to znaczy kaszy w wersji prażonej).

Na szczęście bułeczki wyszły bardzo smaczne, trochę jakby karmelowe w smaku, ze słodkawą i delikatną nutą – na prawdę super 😀

Już planuję usmażyć sobie naleśniki z tą mąką 😀

Z podanej porcji zrobiłam 4 takie spore bułki, jeśli podzielicie ciasto na mniejsze kawałki, to spokojnie wyjdzie Wam 5 puszystych bułeczek.

Polecam Wam też przepis na ekspresowe bułki – będą idealne na śniadanie 🙂

 

bułeczki gryczane

 

bułki gryczane

 

bułki z mąki gryczanej

 

kanapka z wieprzowiną

 

Bułeczki gryczane
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 5
Składniki
  • 10 g świeżych drożdży
  • 60 ml letniego mleka
  • około 100 ml letniej wody
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżeczki soli
  • 150 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej (użyłam typ 650)
  • 1 łyżka oleju
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zalej letnim mlekiem i rozmieszaj.
  2. W misie miksera umieść obydwie mąki, sól, olej i miód.
  3. Wlej rozmieszane drożdże oraz letnią wodę.
  4. Wyrób ciasto - jeśli będzie zbyt gęste to dodaj trochę więcej letniej wody.
  5. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny (możesz wstawić miskę do piekarnika nagrzanego do 30-35 stopni - ciasto szybciej wyrośnie).
  6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat i krótko wyrób.
  7. Podziel na bułeczki, uformuj ich kształt i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Bułeczki przykryj i odstaw na około 30 minut, aby się lekko napuszyły.
  9. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz bułeczki przez około 20-25 minut.
  10. Po upieczeniu ostudź.
 

Inspirowałam się tym przepisem na bułki grahamki.

Reklama

11 komentarzy

  1. Wojciech 2018/02/03 at 00:25 - Reply

    Chciałem się pochwalić.
    Połowa z mąką pszenną, połowa z żytnią. Obydwie wersje bardzo smaczne.
    Aha i ciasto robione w wersji z mąką żytnią trochę mniej wyrosło, niż to na pszennej ale to nie problem, piszę tak tylko informacyjnie.
    http://imgie.pl/images/2018/02/03/bulki5b21e.jpg

    Dzięki i pozdrawiam!

  2. Wojciech 2018/02/01 at 12:07 - Reply

    Dziękuję za taką szybką i bardzo pomocną odpowiedź!
    Jako całkowity amator jestem wdzięczny za taką wiedzę, która wynika z praktyki. 🙂

    Pozdrawiam

  3. Wojciech 2018/02/01 at 01:38 - Reply

    Czy one wyjdą gdy zastąpi się mąkę pszenną mąką żytnią?

    • wypiekibeaty 2018/02/01 at 09:31 - Reply

      To zależy od tego jakiej żytniej użyjesz – takiej typ 720, czy pełnoziarnistej. Jeśli chcesz użyć pełnoziarnistą, to będziesz musiał dodać trochę więcej wody.

  4. Gosia www.rabarbarowo.pl 2017/03/19 at 19:04 - Reply

    Świetne! Przypominają mi trochę te płaskie bułeczki bio z lidla, które kupuję od czasu do czasu. Muszę koniecznie upolować mąkę gryczaną i je zrobić w jakiś weekend 🙂

  5. Ale się prezentują ! a jak muszą smakować :).

  6. Wspaniale wypieczone 😀 Uwielbiamy wszystko co z gryką 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: