Przepis na ekspresową jaglankę z owocami
Dziś mam dla was nowy przepis – wita was ekspresowa jaglanka.
Mamy nowy rok szkolny, znowu zaczęło się poranne wstawanie – teraz to już nawet zdarza się, że po ciemku i nie zawsze mamy ochotę na przygotowywanie wymyślnych śniadań.
Wtedy z pomocą przychodzą nam różne granole, owsianki i jajecznice.
Ja mam dla was jeszcze coś szybszego – ekspresową jaglankę :)
Jest ekspresowa, bo zamiast robienia jej z kaszy jaglanej zrobiłam ją z płatków jaglanych – ich gotowanie zajmuje jakieś 3 minuty.
Możecie przygotować ją na wodzie, albo na dowolnym mleku (ja tą zrobiłam na wodzie, ale jednak zdecydowanie bardziej wolę takie płatki przygotowane na mleku – są mniej „bezpłciowe” w smaku – szczególnie, że normalnie nie dosładzam sobie płatków).
Robimy więc sobie szybciutką jaglankę, dodajemy do niej trochę świeżych owoców, łyżeczkę miodu lub syropu klonowego i jeśli lubicie trochę tartej gorzkiej czekolady i mega wypasione śniadanie gotowe – a to wszystko w niecałe 10 minut – da się? DA SIĘ!
Pozostaje mi już tylko życzyć wam smacznego!
Ekspresowa jaglanka z owocami przepis do druku

Ekspresowa jaglanka
Składniki
- 3 łyżki płatków jaglanych lekko czubate
- 200-250 ml mleka lub wody
- świeże owoce dowolne
- miód lub syrop klonowy
Instrukcja
- Płatki zalej mlekiem i zagotuj.3 łyżki płatków jaglanych, 200-250 ml mleka
- Gotuj na małym ogniu przez około 3-5 minut, aby płatki zmiękły i zgęstniały.
- Jeśli potrzebujesz to możesz dodać więcej mleka - lub wody.
- Przełóż płatki do miski, dodaj owoce, polej miodem i jeśli chcesz posyp tartą gorzką czekoladą.świeże owoce, miód
- Smacznego!