Przepis na zdrowe śniadanie – jaglanka kokosowa z mango
Robiłam już owsiankę kokosową, więc postanowiłam też przetestować jaglankę kokosową.
Jedliście kiedyś jaglankę?
Jaglanka to taka „owsianka” z kaszy jaglanej :)
Wcześniej pokazywałam wam przepis na jaglankę z płatków jaglanych – ich użycie znacznie skraca czas przygotowania, a teraz pokażę wam jak przygotować kaszę jaglaną, aby była smaczna.
Nieodpowiednio przygotowana kasza jaglana może być po ugotowaniu gorzkawa, ale wcale nie musi.
Przed gotowaniem kaszę należy wsypać na gęste sito i porządnie opłukać pod bieżącą wodą – zajmie to kilka minut – woda ma być czysta.
Na koniec przelewamy kaszą gorącą wodą i tak przygotowaną przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy.
Dopiero pod koniec gotowania dodajemy do kaszy mleczko kokosowe i gotujemy chwilę, aby kasza nabrała kremowości :)
Ja swoją kaszę zjadłam ze świeżym mango i był to duet idealny – przepyszny :D
Mam nadzieję, że wam również zasmakuje ta jaglanka kokosowa z mango.
Jaglanka kokosowa z mango przepis do druku

Jaglanka kokosowa
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej (pół szklanki)
- 1,5 szklanki wody
- szczypta soli
- 0,5 szklanki mleczka kokosowego
- cukier do smaku (dałam erytrol) - opcjonalnie
Instrukcja
- Kaszę jaglaną umieść na gęstym sicie i płucz pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta.
- Przelej kaszę gorącą wodą, przełóż do rondelka i wlej 1,5 szklanki wody, dodaj sól i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
- Gdy większość wody zostanie wchłonięta przez kaszę wlej mleczko kokosowe, dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2-3 minuty.
- Jeśli chcesz to dosłódź jaglankę do smaku.
- Przełóż jaglankę do dwóch miseczek.
- Posyp wierzch odrobiną wiórek kokosowych i płatków migdałowych, dodaj owoce.