Jaglanka kokosowa
Przepis na zdrowe śniadanie – kokosową jaglankę z mango
Jaglanka kokosowa z mango to orzeźwiający i pożywny pomysł na zdrowe śniadanie. Ten prosty przepis łączy w sobie kremowość mleka kokosowego z łagodnym smakiem jaglanki i słodkim mango. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie połączenie egzotycznych smaków w lekkim, a jednocześnie sycącym daniu śniadaniowym. Odkryj smakowite bogactwo tego przepisu na jaglankę kokosową z mango i rozpocznij dzień pełen energii!
Spis treści
Jaglanka kokosowa z mango przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na zdrowe i pożywne śniadanie na słodko, to koniecznie przygotuj taką jaglankę!
Jaglanka kokosowa przepis
Składniki
składniki na jaglankę kokosową
- 100 g kaszy jaglanej ((pół szklanki) )
- 360 ml wody
- 1 szczypta soli
- 120 ml mleczka kokosowego
- cukier ( do smaku (dałam erytrol) – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić jaglankę kokosową
- Kaszę jaglaną umieść na gęstym sicie i płucz pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta.100 g kaszy jaglanej
- Przelej kaszę gorącą wodą, przełóż do rondelka i wlej wodę, dodaj sól i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.360 ml wody, 1 szczypta soli
- Gdy większość wody zostanie wchłonięta przez kaszę wlej mleczko kokosowe, dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2-3 minuty.120 ml mleczka kokosowego
- Jeśli chcesz to dosłodź jaglankę do smaku.cukier
- Przełóż jaglankę do dwóch miseczek.
- Posyp wierzch odrobiną wiórek kokosowych i płatków migdałowych, dodaj owoce.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kokosowa jaglanka – uwagi
Robiłam już owsiankę kokosową, więc postanowiłam też przetestować jaglankę kokosową. Jedliście kiedyś jaglankę? Jaglanka to taka „owsianka” z kaszy jaglanej.
Wcześniej pokazywałam wam przepis na jaglankę z płatków jaglanych – ich użycie znacznie skraca czas przygotowania, a teraz pokażę wam jak przygotować kaszę jaglaną, aby była smaczna.
Jak przygotować kaszę jaglaną do jaglanki?
Nieodpowiednio przygotowana kasza jaglana może być po ugotowaniu gorzkawa, ale wcale nie musi. Przed gotowaniem kaszę należy wsypać na gęste sito i porządnie opłukać pod bieżącą wodą – zajmie to kilka minut – woda ma być czysta. Na koniec przelewamy kaszą gorącą wodą i tak przygotowaną przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Dopiero pod koniec gotowania dodajemy do kaszy mleczko kokosowe i gotujemy chwilę, aby kasza nabrała kremowości. Ja swoją kaszę zjadłam ze świeżym mango i był to duet idealny – przepyszny!
Mam nadzieję, że wam również zasmakuje ta jaglanka kokosowa z mango.
Polecane przepisy na zdrowe śniadanie
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne zdrowe śniadania, które dodadzą mnóstwo energii na dobry początek dnia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: