malinowa gryczanka 4

Malinowa gryczanka to pierwszy przepis z najnowszej książki Kingi Paruzel „Fit słodkości”, który wypróbowałam :)

Najpierw urzekło mnie zdjęcie, a potem sam przepis.

Stwierdziłam, że taki malinowy krem będzie idealnie pasował do mojego śniadaniowego wątku, szczególnie, że do tej pory nie jadłam kaszy gryczanej na słodko :)

Sam pomysł bardzo fajny i smaczny – co prawda krem po zmiksowaniu smakował trochę mącznie, ale nie przeszkodziło mi to w zjedzeniu całej porcji.

Myślę, że następnym razem nie będę miksowała kaszy gryczanej, a zmiksuję tylko owoce i użyję je jako sos do kaszy.

Wam zostawiam decyzję, co do końcowego wykonania :)

Kaszę należy wcześniej namoczyć przez kilka godzin, więc proponuję namoczyć ją na noc, a rano szybko zrobić krem – zajmie to góra 10 minut.

Podaję przepis na dwie spore porcje.

malinowa gryczanka 2

 

malinowa gryczanka 1

 

malinowa gryczanka 6

 

malinowa gryczanka 8

 

raspberry buckweat

Malinowa gryczanka

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki

  • 1 szklanka nieprażonej kaszy gryczanej - około 200 g
  • 1 szklanka malin
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki nasion chia
  • owoce do podania

Instrukcja
 

  • Kaszę gryczaną zalej zimną wodą na co najmniej 4 godziny - a najlepiej na noc.
  • Rano przelej kaszę przez sito i odcedź - odłóż około 2 łyżki kaszy.
  • Pozostałą kaszę zmiksuj z malinami, bananem i połową łyżeczki cynamonu.
  • Odłożoną kaszę podsmaż krótko na łyżeczce oleju kokosowego - w trakcie posyp pozostałym cynamonem.
  • Podsmażoną kaszę wyłóż na papierowy ręcznik i zbierz nadmiar tłuszczu.
  • Krem malinowy przełóż do dwóch miseczek, na wierzch wyłóż podsmażoną kaszę, nasiona chia oraz świeże owoce.

Notatki

Możesz nie miksować kaszy, tylko zmiksować same owoce i polać nimi kaszę.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

malinowa gryczanka 9