chia

nasiona chia


Chia – przepisy dla każdego!

Chia zaliczane są do „superfoods”, czyli żywności bogatej w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na organizm człowieka.

Nasiona chia to jadalne nasiona szałwii hiszpańskiej, rośliny pochodzącej ze środkowego i południowego Meksyku.

Te nasiona to bogactwo wapnia, żelaza, potasu, magnezu, cynku, witamin z grupy B, witaminy C, A, E, a przede wszystkim kwasów Omega 3 i Omega 6.

Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko.

Jak używać nasiona chia?

Można je zmielić i stosować jako dodatek do zup, jogurtów, koktajli czy sosów. Ja lubię je wymieszać z jogurtem naturalnym lub mlekiem, odstawić na noc i rano zjeść jako pudding z dodatkiem owoców.

Spróbujcie zrobić w domu taki pudding chia – jest pyszny i pełen dobrych dla zdrowia składników.

Wypróbujcie moje przepisy z nasionami chia!

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: chia