Przepis na batony ryżowe z orzechami


batony ryżowe


Batony ryżowe z orzechami, miodem i masłem orzechowym to świetna przegryzka dla dzieci i dorosłych.

Idealna do zabrania do szkoły, czy też pracy, ale również do podjedzenia w domu, gdy zachce się „czegoś słodkiego”.

Przepis wypatrzyłam u mojej ukochanej Donny Hay i czym prędzej postanowiłam go wypróbować.

Batony ryżowe wyszły bardzo smaczne – mój mąż miał jedynie zastrzeżenia do nasion chia, bo wchodziły mu w zęby ;)

Ja w przyszłości dodałabym jeszcze więcej miodu i masła orzechowego, bo troszkę za słabo było wszystko ze sobą sklejone i czasami batoniki potrafiły się przełamać.

Na blogu znajdziecie kilka innych przepisów Donny Hay – serdecznie zapraszam do ich wypróbowania, bo wszystkie są niezmiernie proste do zrobienia, a do tego pyszne.

Z ryżu preparowanego możecie również przygotować słynne w czasach mojego dzieciństwa szyszki z krówkami :)

batoniki ryżowe z masłem orzechowym

batony ryżowe

batony z ryżu preparowanego z orzechami

batony ryżowe

Batony ryżowe przepis do druku

batony ryżowe

Batony ryżowe

Wypieki Beaty
Przepis na fajne batony z ryżu preparowanego.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz 10 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 godz 40 minut
Porcje 24
Kalorie 205 kcal

Składniki
  

  • 50 g ryżu ekspandowanego (u mnie to było jedno opakowanie)
  • 80 g płatków z migdałów (1 szklanka)
  • 70 g orzechów posiekanych (1/2 szklanki)
  • 200 g miodu (około 2/3 szklanki)
  • 150 g masła orzechowego (trochę ponad 1/2 szklanki)
  • 50 g nasion chia (1/4 szklanki)
  • 100 g czekolady rozpuszczonej - do dekoracji

Instrukcja
 

  • Masło orzechowe krótko podgrzej razem z miodem - tylko aby się połączyły i nabrały płynności.
  • W misce zmieszaj ryż i bakalie, dodaj masło z miodem i dokładnie wymieszaj.
  • Blaszkę o wymiarach około 22/22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż masę ryżową i dokładnie wylep nią blaszkę i ugnieć.
  • Schłódź w lodówce przez około godzinę.
  • Wyjmij masę razem z papierem do pieczenia i podziel na batoniki.
  • Możesz je dodatkowo zanurzyć na chwilę w rozpuszczonej czekoladzie - batoniki z czekoladą ponownie schłódź w lodówce.
  • Batoniki przechowuj w lodówce.

Film

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 205kcalWeglowodany: 15.9gBiałko: 5.5gTłuszcz: 12.8gBłonnik: 1.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!