Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Batony ryżowe

Batony ryżowe z orzechami

 

batony bezglutenowe

 

Batony ryżowe z orzechami, miodem i masłem orzechowym to świetna przegryzka dla dzieci i dorosłych.

Idealna do zabrania do szkoły, czy też pracy, ale również do podjedzenia w domu, gdy zachce się „czegoś słodkiego”.

Przepis wypatrzyłam u mojej ukochanej Donny Hay i czy prędzej postanowiłam go wypróbować.

Batony ryżowe wyszły bardzo smaczne – mój mąż miał jedynie zastrzeżenia do nasion chia, bo wchodziły mu w zęby 😉

Ja w przyszłości dodałabym jeszcze więcej miodu i masła orzechowego, bo troszkę za słabo było wszystko ze sobą sklejone i czasami batoniki potrafiły się przełamać.

Na blogu znajdziecie kilka innych przepisów Donny Hay – serdecznie zapraszam do ich wypróbowania, bo wszystkie są niezmiernie proste do zrobienia, a do tego pyszne.

Z ryżu preparowanego możecie również przygotować słynne w czasach mojego dzieciństwa szyszki z krówkami 🙂

 

batoniki ryżowe z masłem orzechowym

 

batony ryżowe

 

batony z ryżu preparowanego z orzechami

 

batony ryżowe

 

 
Batony ryżowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Mi z przepisu wyszły 24 batoniki.
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 24
Składniki
  • 50 g ryżu ekspandowanego (u mnie to było jedno opakowanie)
  • 80 g płatków z migdałów (1 szklanka)
  • 70 g posiekanych orzechów (1/2 szklanki)
  • 200 g miodu (około ⅔ szklanki)
  • 150 g masła orzechowego (trochę ponad ½ szklanki)
  • 50 g nasion chia (1/4 szklanki)
  • około 100 g rozpuszczonej czekolady - do dekoracji
Wykonanie
  1. Masło orzechowe krótko podgrzej razem z miodem - tylko aby się połączyły i nabrały płynności.
  2. W misce zmieszaj ryż i bakalie, dodaj masło z miodem i dokładnie wymieszaj.
  3. Blaszkę o wymiarach około 22/22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Wyłóż masę ryżową i dokładnie wylep nią blaszkę i ugnieć.
  5. Schłódź w lodówce przez około godzinę.
  6. Wyjmij masę razem z papierem do pieczenia i podziel na batoniki.
  7. Możesz je dodatkowo zanurzyć na chwilę w rozpuszczonej czekoladzie - batoniki z czekoladą ponownie schłódź w lodówce.
  8. Batoniki przechowuj w lodówce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 205 Tłuszcze: 12,8 g Węglowodany: 15,9 g Błonnik: 1,6 g Białka: 5,5 g

 

 

Reklama

7 komentarzy

  1. Buszującwkuchni 2017/11/10 at 18:31 - Reply

    Uwielbiam tego rodzaju przekąski! Twoje batoniki wyglądają przepysznie! :))

    https://buszujwkuchni.com/- zapraszam 🙂

  2. Gosia www.rabarbarowo.pl 2017/11/08 at 14:24 - Reply

    Dawno takich nie jadłam! Mniam 😀

  3. wypiekibeaty 2017/11/08 at 13:41 - Reply

    No właśnie 🙂

  4. Słodko i chrupiąco 😛 Tak właśnie lubimy najbardziej 😀

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: