Przepis na batony ryżowe z orzechami
Batony ryżowe z orzechami, miodem i masłem orzechowym to świetna przegryzka dla dzieci i dorosłych.
Idealna do zabrania do szkoły, czy też pracy, ale również do podjedzenia w domu, gdy zachce się „czegoś słodkiego”.
Przepis wypatrzyłam u mojej ukochanej Donny Hay i czym prędzej postanowiłam go wypróbować.
Ryżowe batony wyszły bardzo smaczne – mój mąż miał jedynie zastrzeżenia do nasion chia, bo wchodziły mu w zęby ;)
Ja w przyszłości dodałabym jeszcze więcej miodu i masła orzechowego, bo troszkę za słabo było wszystko ze sobą sklejone i czasami batoniki potrafiły się przełamać.
Na blogu znajdziecie kilka innych przepisów Donny Hay – serdecznie zapraszam do ich wypróbowania, bo wszystkie są niezmiernie proste do zrobienia, a do tego pyszne.
Z ryżu preparowanego możecie również przygotować słynne w czasach mojego dzieciństwa szyszki z krówkami :)
Batony ryżowe przepis do druku

Batony ryżowe
Składniki
- 50 g ryżu ekspandowanego (u mnie to było jedno opakowanie)
- 80 g płatków z migdałów (1 szklanka)
- 70 g orzechów posiekanych (1/2 szklanki)
- 200 g miodu (około 2/3 szklanki)
- 150 g masła orzechowego (trochę ponad 1/2 szklanki) - możesz dać trochę więcej, jeśli batony nie będą się lepić
- 50 g nasion chia (1/4 szklanki)
- 100 g czekolady rozpuszczonej - do dekoracji
Instrukcja
- Masło orzechowe krótko podgrzej razem z miodem - tylko aby się połączyły i nabrały płynności.200 g miodu, 150 g masła orzechowego
- W misce zmieszaj ryż i bakalie, dodaj masło z miodem i dokładnie wymieszaj.50 g ryżu ekspandowanego, 80 g płatków z migdałów, 70 g orzechów, 50 g nasion chia
- Blaszkę o wymiarach około 22/22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż masę ryżową i dokładnie wylep nią blaszkę i ugnieć.
- Schłodź w lodówce przez około godzinę.
- Wyjmij masę razem z papierem do pieczenia i podziel na batoniki.
- Możesz je dodatkowo zanurzyć na chwilę w rozpuszczonej czekoladzie - batoniki z czekoladą ponownie schłodź w lodówce.100 g czekolady
- Batoniki przechowuj w lodówce.