dyniowe batoniki musli3

Przepis na batoniki musli z dynią i orzechami

Zrób dziś ze mną pyszne jesienne dyniowe batoniki z płatków owsianych i chrupiących orzechów. Te batoniki są bardzo proste do zrobienia i możesz do nich dodać swoje ulubione bakalie. Spróbuj koniecznie!

dyniowe batoniki musli4

Dyniowe batoniki musli przepis krok po kroku

Jeśli lubisz zdrowe i jednocześnie słodkie przekąski, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

batoniki musli

Dyniowe batoniki musli przepis

Wypieki Beaty
Przepis na słodkie domowe batoniki musli z orzechami i czekoladą.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 45 minut
Porcje 20
Wyposażenie
  • Forma o wielkości około 24/24 cm.
Składniki

składniki na domowe batoniki musli z dynią i orzechami

Instrukcja
 

Jak zrobić dyniowe batoniki musli z orzechami

  • Płatki owsiane oraz orzechy wysyp na dużą blachę z piekarnika i lekko podpiecz przez 10-15 minut w 180 stopniach (ewentualnie możesz pominąć ten krok, ale podpieczenie wydobędzie lepszy smak z orzechów i płatków).
    2 szklanki płatków owsianych, 0,5 szklanki orzechów włoskich, 0,5 szklanki orzechów laskowych
  • W rondelku podgrzej miód, masło orzechowe i cynamon, wymieszaj do rozpuszczenia składników.
    1/4 szklanki płynnego miodu, 1/4 szklanki masła orzechowego, 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodaj do rondelka pure z dyni i wymieszaj.
    1 szklanka pure z dyni
  • Do dużej miski wsyp płatki owsiane i orzechy, dodaj rodzynki i dodaj mokre składniki.
    0,5 szklanki rodzynek
  • Wymieszaj dokładnie, tak aby płatki było dobrze obklejone masą z dynią.
  • Foremkę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko dno – użyłam foremkę z odpinanym rantem).
  • Wyłóż masę do foremki i równo rozprowadź po całości, ugnieć.
  • Foremkę wstaw do schłodzenia do lodówki – na około 1 godzinę – możesz też wstawić ją na około 30 minut do zamrażarki.
  • Schłodzoną masę wyjmij ostrożnie z foremki razem z papierem do pieczenia.
  • Potnij ostrym nożem na batoniki.
  • Jeśli chcesz to możesz je dodatkowo udekorować rozpuszczoną czekoladą.
  • Batoniki przechowuj w lodówce.
Prywatne
Słowa kluczowe batoniki z orzechami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
dyniowe batoniki musli1

Domowe batoniki musli z dynią i orzechami – uwagi

Bardzo lubię musli (szczególnie domowej roboty) i moje standardowe śniadanie w dni robocze, to miska domowego musli z bananem, jabłkiem i mlekiem – do podziału z córcią, bo zawsze się „podłącza” :)

Po moim wcześniejszym przepisie na granolę dyniową postanowiłam przygotować sobie domowe batoniki musli z dynią i orzechami.

Takie batoniki to bardzo zdrowe drugie śniadanie – zarówno do pracy jak i do szkoły dla dzieci :)

A na pewno nie muszę przekonywać, że takie zrobione w domu są o niebo lepsze, bo swoich nie nafaszerujemy stertą cukru i niezdrowego tłuszczu.

W zamian mamy tu naturalny miód, masło orzechowe, mnóstwo orzechów włoskich (które są naturalnym źródłem tłuszczu), orzechów laskowych, rodzynek (naturalnie słodkich) i oczywiście płatków owsianych (tylko nie używajcie błyskawicznych płatków).

Taki batonik to prawdziwa bomba dla organizmu – znajdziecie tu mnóstwo magnezu, potasu, fosforu, wapnia, żelaza, witaminy E, A, C, witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i wiele więcej niezbędnych dla zdrowia składników :)

Jeśli „opis na opakowaniu” nie zachęcił Was dostatecznie, to dodam, że batoniki są przepyszne, a łasuchy mogą je dodatkowo zanurzyć w czekoladzie – najlepiej gorzkiej :)

Koniecznie zróbcie te batoniki i weźcie ze sobą do pracy i spakujcie dzieciom do szkolnego plecaka.

dyniowe batoniki musli2

Polecane przepisy na słodkości z dynią

Jeśli lubisz dynię i wypieki z dynią, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy – np. na ciastka, babeczki i ciasta. Tutaj polecam takie trzy przepisy: