Bardzo lubię musli (szczególnie domowej roboty) i moje standardowe śniadanie w dni robocze, to miska domowego musli z bananem, jabłkiem i mlekiem – do podziału z córcią, bo zawsze się „podłącza” :)
Po moim wcześniejszym przepisie na granolę dyniową postanowiłam przygotować sobie domowe batoniki musli z dynią i orzechami.
Takie batoniki to bardzo zdrowe drugie śniadanie – zarówno do pracy jak i do szkoły dla dzieci :)
A na pewno nie muszę przekonywać, że takie zrobione w domu są o niebo lepsze, bo swoich nie nafaszerujemy stertą cukru i niezdrowego tłuszczu.
W zamian mamy tu naturalny miód, masło orzechowe, mnóstwo orzechów włoskich (które są naturalnym źródłem tłuszczu), orzechów laskowych, rodzynek (naturalnie słodkich) i oczywiście płatków owsianych (tylko nie używajcie błyskawicznych płatków).
Taki batonik to prawdziwa bomba dla organizmu – znajdziecie tu mnóstwo magnezu, potasu, fosforu, wapnia, żelaza, witaminy E, A, C, witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i wiele więcej niezbędnych dla zdrowia składników :)
Jeśli „opis na opakowaniu” nie zachęcił Was dostatecznie, to dodam, że batoniki są przepyszne, a łasuchy mogą je dodatkowo zanurzyć w czekoladzie – najlepiej gorzkiej :)
Koniecznie zróbcie te batoniki i weźcie ze sobą do pracy i spakujcie dzieciom do szkolnego plecaka.

Dyniowe batoniki musli na zdrowe drugie śniadanie :)
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych - nie błyskawicznych
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
- pół szklanki posiekanych orzechów laskowych
- 1/4 szklanki płynnego miodu (około 100 g)
- 1/4 szklanki masła orzechowego (około 70 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka pure z dyni (około 200 g)
- pół szklanki rodzynek
Instrukcja
- Płatki owsiane oraz orzechy wysyp na dużą blachę z piekarnika i lekko podpiecz przez 10-15 minut w 180 stopniach (ewentualnie możesz pominąć ten krok, ale podpieczenie wydobędzie lepszy smak z orzechów i płatków).
- W rondelku pogrzej miód, masło orzechowe i cynamon, wymieszaj do rozpuszczenia składników.
- Dodaj do rondelka pure z dyni i wymieszaj.
- Do dużej miski wsyp płatki owsiane i orzechy, dodaj rodzynki i dodaj mokre składniki.
- Wymieszaj dokładnie, tak aby płatki było dobrze obklejone masą z dynią.
- Foremkę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko dno - użyłam foremkę z odpinanym rantem).
- Wyłóż masę do foremki i równo rozprowadź po całości, ugnieć.
- Foremkę wstaw do schłodzenia do lodówki - na około 1 godzinę - możesz też wstawić ją na około 30 minut do zamrażarki.
- Schłodzoną masę wyjmij ostrożnie z foremki razem z papierem do pieczenia.
- Potnij ostrym nożem na batoniki.
- Jeśli chcesz to możesz je dodatkowo udekorować rozpuszczoną czekoladą.
- Batoniki przechowuj w lodówce.
Przepis własny.
Batoniki biorą udział w konkursie o książki Dorotki z blogu Moje Wypieki :)