Dyniowe batoniki musli na drugie śniadanie
Przepis na batoniki musli z dynią i orzechami
Zrób dziś ze mną pyszne jesienne dyniowe batoniki z płatków owsianych i chrupiących orzechów. Te batoniki są bardzo proste do zrobienia i możesz do nich dodać swoje ulubione bakalie. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Dyniowe batoniki musli przepis krok po kroku
Jeśli lubisz zdrowe i jednocześnie słodkie przekąski, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Dyniowe batoniki musli przepis
Wyposażenie
- Forma o wielkości około 24/24 cm.
Składniki
składniki na domowe batoniki musli z dynią i orzechami
- 2 szklanki płatków owsianych ( – nie błyskawicznych)
- 0,5 szklanki orzechów włoskich (posiekanych )
- 0,5 szklanki orzechów laskowych (posiekanych )
- 1/4 szklanki płynnego miodu ((około 100 g))
- 1/4 szklanki masła orzechowego ((około 70 g))
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka pure z dyni ((około 200 g) – gęstego)
- 0,5 szklanki rodzynek
Instrukcja
Jak zrobić dyniowe batoniki musli z orzechami
- Płatki owsiane oraz orzechy wysyp na dużą blachę z piekarnika i lekko podpiecz przez 10-15 minut w 180 stopniach (ewentualnie możesz pominąć ten krok, ale podpieczenie wydobędzie lepszy smak z orzechów i płatków).2 szklanki płatków owsianych, 0,5 szklanki orzechów włoskich, 0,5 szklanki orzechów laskowych
- W rondelku podgrzej miód, masło orzechowe i cynamon, wymieszaj do rozpuszczenia składników.1/4 szklanki płynnego miodu, 1/4 szklanki masła orzechowego, 1 łyżeczka cynamonu
- Dodaj do rondelka pure z dyni i wymieszaj.1 szklanka pure z dyni
- Do dużej miski wsyp płatki owsiane i orzechy, dodaj rodzynki i dodaj mokre składniki.0,5 szklanki rodzynek
- Wymieszaj dokładnie, tak aby płatki było dobrze obklejone masą z dynią.
- Foremkę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko dno – użyłam foremkę z odpinanym rantem).
- Wyłóż masę do foremki i równo rozprowadź po całości, ugnieć.
- Foremkę wstaw do schłodzenia do lodówki – na około 1 godzinę – możesz też wstawić ją na około 30 minut do zamrażarki.
- Schłodzoną masę wyjmij ostrożnie z foremki razem z papierem do pieczenia.
- Potnij ostrym nożem na batoniki.
- Jeśli chcesz to możesz je dodatkowo udekorować rozpuszczoną czekoladą.
- Batoniki przechowuj w lodówce.
Prywatne
Domowe batoniki musli z dynią i orzechami – uwagi
Bardzo lubię musli (szczególnie domowej roboty) i moje standardowe śniadanie w dni robocze, to miska domowego musli z bananem, jabłkiem i mlekiem – do podziału z córcią, bo zawsze się „podłącza” :)
Po moim wcześniejszym przepisie na granolę dyniową postanowiłam przygotować sobie domowe batoniki musli z dynią i orzechami.
Takie batoniki to bardzo zdrowe drugie śniadanie – zarówno do pracy jak i do szkoły dla dzieci :)
A na pewno nie muszę przekonywać, że takie zrobione w domu są o niebo lepsze, bo swoich nie nafaszerujemy stertą cukru i niezdrowego tłuszczu.
W zamian mamy tu naturalny miód, masło orzechowe, mnóstwo orzechów włoskich (które są naturalnym źródłem tłuszczu), orzechów laskowych, rodzynek (naturalnie słodkich) i oczywiście płatków owsianych (tylko nie używajcie błyskawicznych płatków).
Taki batonik to prawdziwa bomba dla organizmu – znajdziecie tu mnóstwo magnezu, potasu, fosforu, wapnia, żelaza, witaminy E, A, C, witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i wiele więcej niezbędnych dla zdrowia składników :)
Jeśli „opis na opakowaniu” nie zachęcił Was dostatecznie, to dodam, że batoniki są przepyszne, a łasuchy mogą je dodatkowo zanurzyć w czekoladzie – najlepiej gorzkiej :)
Koniecznie zróbcie te batoniki i weźcie ze sobą do pracy i spakujcie dzieciom do szkolnego plecaka.
Polecane przepisy na słodkości z dynią
Jeśli lubisz dynię i wypieki z dynią, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy – np. na ciastka, babeczki i ciasta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Domowe batoniki musli przepis
Przygotuj dziś ze mną zdrowe i pełne smaku batoniki z płatków owsianych i orzechów. Do tego jeszcze dodałam do batoników pyszne puree z dyni, aby były jeszcze lepsze i zdrowsze! Takie batoniki to doskonała przekąska w ciągu dnia - możesz je zabrać do pracy, spakować do szkoły, albo zjeść przed lub po treningu. Dodaj do batoników swoje ulubione orzechy lub suszone owoce i rozsmakuj się w nich!