Moje standardowe śniadanie (od lat) w robocze dni to domowe musli z kupą suszonych owoców, orzechów z dodatkiem połowy banana, połowy jabłka i mleka.

Ostatnio się jednak złamałam i zachęcona zdjęciami i przepisem z blogu Kornik w kuchni przygotowałam sobie granolę dyniową :)

Ostatnio sporo piekłam z wykorzystaniem dyni i granola dyniowa bardzo mnie zaciekawiła.

Jeśli nie jesteście pewni, czy dynia będzie Wam dobrze smakowała w takim połączeniu, to powiem, że mimo użycia sporej ilości nie czuć jej aż tak bardzo, aby zdominowała cały smak.

Do granoli użyłam trzy rodzaje płatków – pszenne, żytnie i jaglane, ale możecie użyć dowolne – np. owsiane lub jęczmienne.

 

granola dyniowa4

granola dyniowa3

granola dyniowa1

granola dyniowa2

Granola dyniowa

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • 1,5 szklanki dowolnych płatków (mogą być mieszane)
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • 4 czubate łyżki pestek dyni
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • pół tabliczki posiekanej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Instrukcja
 

  • W dużej misce umieść wszystkie składniki poza czekoladą.
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (na funkcji termoobiegu).
  • Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż na nią płatki i rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni.
  • Piecz przez 40 minut mieszając co jakiś czas.
  • Po tym czasie dodaj rozdrobnioną czekoladę, zamieszaj i podpiecz przez kolejne 5 minut.
  • Po upieczeniu ostudź i przełóż do szczelnego pojemnika.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!