Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Bananowa granola

Bananowa granola

 

bananowa granola

 

Bananowa granola będzie idealna dla wszystkich tych, którzy lubią słodkie (ale bez przesady) i zdrowe śniadanka.

Banan i odrobina miodu dodane do płatków nadają im naturalnej słodyczy, bez efektu przesłodzenia.

Sama przygotowuję domową granolę już od kilku lat – nie bardzo lubię te sklepowe, bo albo napchane są rodzynkami, albo są przeraźliwe słodkie (te w wersji „chrupiącej).

Dlatego robię sobie sama w domu i to o takim smaku i składzie na jaki mam aktualnie największą ochotę.

Zwykle w mojej granoli lądują oprócz płatków różne orzechy, pestki dyni i słonecznika oraz naturalne osładzacze w postaci rodzynek, suszonej żurawiny, suszonych moreli i śliwek.

Robiłam już owsiankę owocową z sokiem owocowym, a ostatnio wypatrzyłam na blogu addiopomidory.pl przepis na bananową granolę.

Bardzo przypadł mi do gusty pomysł na dodanie do płatków rozgniecionego banana, więc też sobie zrobiłam taką granolę.

Teraz uwielbiam otwierać puszkę z płatkami, bo obłędnie pachnie z niej bananem 🙂

Na blogu znajdziecie również inne fajne przepisy na granolę – to tak dla urozmaicenia smaków 😀

 

zdrowa granola

 

granola

 

granola z bananami

 

domowa granola

 

granola bananowa

 

domowa granola

 

Bananowa granola
 
Autor:
Składniki
  • 250 g płatków - użyłam po połowie owsiane i orkiszowe
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego - można pominąć
  • 150 ml soku pomarańczowego lub jabłkowego
  • 100 g łuskanego słonecznika
  • 75 g orzechów - użyłam włoskie i nerkowca
  • opcjonalnie - garść rodzynek, posiekane suszone morele
Wykonanie
  1. W rondelku podgrzej sok owocowy z miodem i olejem kokosowym.
  2. Dodaj do soku rozgniecionego banana i wymieszaj - jeśli całość słabo się łączy, to zmiksuj dodatkowo blenderem.
  3. Do miski wsyp płatki, dodaj słonecznik i posiekane orzechy.
  4. Wlej do płatków sok z bananem i dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż masę na blachę od piekarnika.
  6. Piecz na termoobiegu w temperaturze 150 stopni przez 25 minut - w trakcie przemieszaj granolę dwa razy.
  7. Przełącz piekarnik na tryb góra/dół z temperaturą 150 stopni i podpiecz granolę przez kolejne 10-15 minut.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Teraz możesz dodać suszone owoce i rodzynki.
  10. Przełóż granolę do szczelnego pojemniczka.
 

 

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux