bananowa granola

Przepis na domową bananową granolę

Domowa bananowa granola to doskonały wybór na zdrowe i smaczne śniadanie. Ta chrupiąca mieszanka, przygotowana z płatków np. owsianych, chrupiących orzechów i naturalnego banana, dostarcza energii na cały dzień. To idealne połączenie smaku i wartości odżywczych, które sprawi, że każdy poranek stanie się smaczny i pełen wigoru. Polecam!

zdrowa granola

Bananowa granola przepis krok po kroku

Jeśli lubisz na śniadanie zjeść pyszną i zdrową chrupiącą granolę, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

bananowa granola

Bananowa granola przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domową granolę z rozgniecionym bananem w środku.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 10
Składniki

składniki na banową granolę

  • 250 g płatków ( – użyłam po połowie owsiane i orkiszowe – około 2-2,5 szklanki)
  • 1 banan (duży dojrzały )
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego ( – można pominąć)
  • 150 ml soku pomarańczowego ( lub jabłkowego)
  • 100 g słonecznika (łuskanego )
  • 75 g orzechów (- użyłam włoskie i nerkowca)
  • 1 garść rodzynek (opcjonalnie lub np. posiekane suszone morele)
Instrukcja
 

Jak zrobić bananową granolę

  • W rondelku podgrzej sok owocowy z miodem i olejem kokosowym.
    1 łyżka miodu, 150 ml soku pomarańczowego, 1 łyżka oleju kokosowego
  • Dodaj do soku rozgniecionego banana i wymieszaj – jeśli całość słabo się łączy, to zmiksuj dodatkowo blenderem.
    1 banan
  • Do miski wsyp płatki, dodaj słonecznik i posiekane orzechy.
    250 g płatków, 100 g słonecznika, 75 g orzechów
  • Wlej do płatków sok z bananem i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż masę na blachę od piekarnika.
  • Piecz na termoobiegu w temperaturze 150 stopni przez 25 minut – w trakcie przemieszaj granolę dwa razy.
  • Przełącz piekarnik na tryb góra/dół z temperaturą 150 stopni i podpiecz granolę przez kolejne 10-15 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Teraz możesz dodać suszone owoce i rodzynki.
    1 garść rodzynek
  • Przełóż granolę do szczelnego pojemniczka.
Prywatne
Słowa kluczowe granola z bananem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
granola

Granola bananowa – uwagi

Bananowa granola będzie idealna dla wszystkich tych, którzy lubią słodkie (ale bez przesady) i zdrowe śniadanka. Banan i odrobina miodu dodane do płatków nadają im naturalnej słodyczy, bez efektu przesłodzenia. Sama przygotowuję domową granolę już od kilku lat – nie bardzo lubię te sklepowe, bo albo napchane są rodzynkami, albo są przeraźliwe słodkie (te w wersji „chrupiącej). Dlatego robię sobie sama w domu i to o takim smaku i składzie na jaki mam aktualnie największą ochotę.

granola z bananami

Co dodać do domowej granoli?

Zwykle w mojej granoli lądują oprócz płatków różne orzechy, pestki dyni i słonecznika oraz naturalne „osładzacze” w postaci rodzynek, suszonej żurawiny, suszonych moreli i śliwek. Robiłam już granolę owocową z sokiem owocowym, a ostatnio wypatrzyłam na blogu addiopomidory.pl przepis na bananową granolę. Bardzo przypadł mi do gusty pomysł na dodanie do płatków rozgniecionego banana, więc też sobie zrobiłam taką granolę. Teraz uwielbiam otwierać puszkę z płatkami, bo obłędnie pachnie z niej bananem. Spróbujcie koniecznie!

Ps. Na blogu znajdziecie również inne fajne przepisy na granolę – to tak dla urozmaicenia smaków – wybierzcie swoją ulubioną.

domowa granola
granola bananowa
domowa granola

Polecane przepisy na granolę

Na blogu znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na chrupiące granole o różnych smakach i przygotowane z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: