Przepis na domową bananową granolę

bananowa granola


Bananowa granola będzie idealna dla wszystkich tych, którzy lubią słodkie (ale bez przesady) i zdrowe śniadanka.

Banan i odrobina miodu dodane do płatków nadają im naturalnej słodyczy, bez efektu przesłodzenia.

Sama przygotowuję domową granolę już od kilku lat – nie bardzo lubię te sklepowe, bo albo napchane są rodzynkami, albo są przeraźliwe słodkie (te w wersji „chrupiącej).

Dlatego robię sobie sama w domu i to o takim smaku i składzie na jaki mam aktualnie największą ochotę.

Zwykle w mojej granoli lądują oprócz płatków różne orzechy, pestki dyni i słonecznika oraz naturalne „osładzacze” w postaci rodzynek, suszonej żurawiny, suszonych moreli i śliwek.

Robiłam już owsiankę owocową z sokiem owocowym, a ostatnio wypatrzyłam na blogu addiopomidory.pl przepis na bananową granolę.

Bardzo przypadł mi do gusty pomysł na dodanie do płatków rozgniecionego banana, więc też sobie zrobiłam taką granolę.

Teraz uwielbiam otwierać puszkę z płatkami, bo obłędnie pachnie z niej bananem :)

Na blogu znajdziecie również inne fajne przepisy na granolę – to tak dla urozmaicenia smaków :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

zdrowa granola

granola

granola z bananami

domowa granola

granola bananowa

domowa granola

Bananowa granola przepis do druku

bananowa granola

Bananowa granola

Wypieki Beaty
Przepis na domową granolę z rozgniecionym bananem w środku.
5 z 1 oceny

Składniki

  • 250 g płatków - użyłam po połowie owsiane i orkiszowe - około 2-2,5 szklanki
  • 1 banan duży dojrzały
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego - można pominąć
  • 150 ml soku pomarańczowego lub jabłkowego
  • 100 g łuskanego słonecznika
  • 75 g orzechów - użyłam włoskie i nerkowca
  • 1 garść rodzynek opcjonalnie , posiekane suszone morele

Instrukcja
 

  • W rondelku podgrzej sok owocowy z miodem i olejem kokosowym.
    1 łyżka miodu, 150 ml soku pomarańczowego, 1 łyżka oleju kokosowego
  • Dodaj do soku rozgniecionego banana i wymieszaj - jeśli całość słabo się łączy, to zmiksuj dodatkowo blenderem.
    1 banan
  • Do miski wsyp płatki, dodaj słonecznik i posiekane orzechy.
    250 g płatków, 100 g łuskanego słonecznika, 75 g orzechów
  • Wlej do płatków sok z bananem i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż masę na blachę od piekarnika.
  • Piecz na termoobiegu w temperaturze 150 stopni przez 25 minut - w trakcie przemieszaj granolę dwa razy.
  • Przełącz piekarnik na tryb góra/dół z temperaturą 150 stopni i podpiecz granolę przez kolejne 10-15 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Teraz możesz dodać suszone owoce i rodzynki.
    1 garść rodzynek
  • Przełóż granolę do szczelnego pojemniczka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!