Zdrowa chrupiąca granola

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
zdrowa chrupiąca granola

Przepis na pyszną chrupiącą granolę z orzechami i pestkami

Dziś na śniadanie poleca się zdrowa chrupiąca granola. Taka domowa granola pełna najlepszych składników, to doskonały pomysł na szybkie i do tego zdrowe śniadanie. Ja zrobiłam sobie wegańską granolę z orzechami pekan i włoskimi oraz z pestkami dyni. Do tego odrobina słodkich rodzynek i pyszny, zbilansowany posiłek gotowy o każdej porze. Spróbuj koniecznie!

granola z olejem kokosowym

Zdrowa chrupiąca granola przepis krok po kroku

Jeśli lubisz na śniadanie zjeść płatki z bakaliami, to koniecznie zrób sobie taką domową granolę.

zdrowa chrupiąca granola

Zdrowa chrupiąca granola przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną granolę z płatków owsianych pieczonych z orzechami i pestkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 10
Kalorie 453 kcal
Składniki

składniki na zdrową wegańską granolę

Instrukcja
 

Jak zrobić chrupiącą wegańską granolę

  • Do większej miski dodaj płatki, sól i cynamon.
    240 g płatków owsianych, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki cynamonu
    dodawanie przypraw do granoli
  • Wsyp lekko posiekane orzechy oraz pestki – wymieszaj łopatką.
    ok 50 g orzechów, ok 35 g pestek dyni
    mieszanie suchych składników granoli
  • Dodaj rozpuszczony olej kokosowy oraz syrop klonowy i bardzo dokładnie wymieszaj.
    50 g oleju kokosowego, 70 g syropu klonowego
    dodawanie syropu klonowego do granoli
  • Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż płatki i lekko ubij je łopatką na równą warstwę.
    granola przed pieczeniem w piekarniku
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 20 minut (do lekko złotego koloru)
  • Po około 10 minutach przemieszaj płatki i ponownie je lekko ugnieć łopatką.
  • Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i odstaw na przynajmniej 45 minut, aby masa się ostudziła – przez ten czas ich nie mieszaj!
  • Do wystudzonych płatków dodaj suszone owoce – te większe pokrój na mniejsze kawałki.
    ok 50 g rodzynek
  • Przełóż granolę do szczelnego pojemnika.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 453kcalWeglowodany: 56gBiałko: 9gTłuszcz: 23g
Słowa kluczowe domowa granola, płatki z orzechami, wegańska granola
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chrupiąca domowa granola z orzechami i rodzynkami

Wegańska granola z orzechami – uwagi

Już dawno nie było na blogu nowego przepisu na granolę, więc postanowiłam się poprawić i podrzucić pyszny nowy przepis. Tą chrupiącą granolę wypatrzyłam niedawno u Kate i tak mi zasmakowała, że teraz polecam ją tutaj.

Do tej pory nie robiłam granoli z tłuszczem, bo bałam się tych dodatkowych kalorii, ale okazuje się, że to nie są takie wartości, którymi warto sobie zaprzątać głowę.

Pamiętaj, że do granoli możesz dodać swoje ulubione dodatki i to co masz aktualnie w domu. Więc jej końcowy smak zależy w dużej mierze od Ciebie! Ja tu postawiłam na bardzo podstawowe składniki ogólnie dostępne w każdym domu, czy też sklepie. Zobacz w opisie poniżej moje uwagi dotyczące ewentualnych zamienników.

domowa granola dla wegan

Jakie składniki są potrzebne do zrobienia granoli?

Swoją granolę przygotowałam z poniższych składników, ale możesz je zastąpić innymi.

  • płatki owsiane – polecam tu użyć pełnoziarniste płatki górskie, będą zdrowsze i dostarczą energii na dłuższy czas. Jeśli chcesz otrzymać bezglutenową granolę, to zamień je na bezglutenowe płatki owsiane (link afiliacyjny), albo użyj inne płatki bezglutenowe np. jaglane.
  • orzechy – ja tu użyłam orzechy włoskie i pekan, ale możesz je zastąpić dowolnymi innymi orzechami, albo migdałami
  • olej kokosowy – aby granola była ładnie chrupiąca trzeba dodać do niej trochę tłuszczu, ja wybrałam olej kokosowy (link afiliacyjny), ale jeśli go nie masz, to możesz użyć olej lub oliwę z oliwek
  • syrop klonowy – syrop dodałam dla lekko słodkiego smaku oraz również dla chrupkości, zamiast syropu klonowego możesz również użyć syrop z agawy, albo miód (wtedy garnola nie będzie już odpowiednia dla wegan!)
  • suszone owoce – miałam w domu tylko rodzynki, więc je dodałam, ale możesz tu użyć suszone śliwki, morele, czy też żurawinę, albo inne ulubione owoce

Pamiętaj, że suszonych owoców nie dodajesz do pieczenia, bo mogą zrobić się gorzkie! Je dodaj już po upieczeniu i ostudzeniu granoli.

wegańska granola z orzechami

Jak zrobić granolę, aby była chrupiąca?

Aby granola była po upieczeniu chrupiąca warto zwrócić uwagę na kilka elementów.

Po pierwsze – niezbędny jest tłuszcz i płynne „słodzidło” – oblepiają one płatki i orzechy, a podczas pieczenia dodają im chrupkości.

Po drugie – płatki należy w trakcie pieczenia przemieszać i ponownie lekko ubić – tak aby się skleiły w większe kawałki.

Po trzecie – gorącej upieczonej granoli nie mieszamy, tylko zostawiamy do zupełnego ostudzenia. Dopiero wtedy lekko ją mieszamy dzieląc na mniejsze kawałki.

Aby granola zachowała swoją chrupkość należy ją też odpowiednio przechować. Najlepiej przełożyć ją do szczelnego pojemnika, tak aby nie łapała wilgoci z powietrza.

Tak przygotowaną granolę możesz przechować spokojnie przez około 2 tygodnie.

zdrowa granola z orzechami i olejem kokosowym

Ile kalorii ma granola z orzechami?

Moja granola z orzechami włoskimi, pekan, pestkami dyni i rodzynkami w dokładnie podanej wadze miała w 100 gramach około 453 kalorii. Ja na porcję śniadaniową używam zwykle około 30 g granoli, czyli to około 150 kalorii.

Końcowa kaloryczność zależy od tego jakie składniki dodasz do swojej granoli i ile dokładnie. Pamiętaj o tym, że orzechy mimo tego, że są bardzo zdrowe, to przy okazji są też bardzo kaloryczne! Podobnie jest z suszonymi owocami – mają sporo cukru. Dlatego dodawaj je ostrożnie i najlepiej w zalecanych ilościach.

zdrowa chrupiąca granola

Jak jeść granolę?

Ja swoją granolę uwielbiam podawać z gęstym jogurtem greckim i świeżymi owocami. Zwykle używam około 150 g jogurtu, 30 gram granoli oraz owoce. W sezonie na borówki uwielbiam granolę z borówkami. Fajnie smakuje też z pokrojonym bananem, gruszką, czy też lekko duszonym jabłkiem.

Dla wegan jogurt grecki zamień na jogurt roślinny – np. kokosowy.

Granolę możesz też podać z mlekiem, tylko wtedy może ona od niego nasiąknąć i stracić swoją chrupkość – ale na pewno będzie dalej bardzo smaczna.

Mam nadzieję, że ta zdrowa chrupiąca granola na dłużej zagości w Twoim domu i że będziesz ją często przygotowywać. Daj znać jakie dodatki lubisz do niej najbardziej.

Polecane przepisy na granolę

Na blogu znajdziesz również inne pyszne przepisy na granolę o różnych smakach i przygotowane z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2023 25 września

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Chrupiąca granola przepis

Dziś u mnie zdrowa chrupiąca granola. A dlaczego zdrowa? Bo to granola pełna zdrowych składników - pełnoziarniste płatki owsiane (które można zastąpić takimi bezglutenowymi), zdrowe orzechy, naturalnie słodkie rodzynki i naturalny syrop klonowy. To granola bez białego cukru i do tego wegańska. Dzięki dodanemu do granoli olejowi kokosowymi granola jest cudownie chrupiąca i pyszna. Zobacz koniecznie mój prosty przepis na granolę ze zdjęciami z przygotowania oraz z krótkim filmikiem i koniecznie zrób ją dla siebie. Granola z orzechami będzie doskonałym i do tego bardzo szybkim posiłkiem o poranku, dostarczy energii na początek dnia oraz niezbędnych składników odżywczych. Spróbuj koniecznie.