Granola jabłkowa z quinoa
Przepis na chrupiącą granolę jabłkową z quinoa i migdałami
Na zdrowe śniadanie poleca się chrupiąca granola jabłkowa z quinoa i migdałami. Ten przepis łączy w sobie smakowite płatki owsiane, chrupiącą quinoę oraz aromatyczne migdały, tworząc idealną mieszankę nut, która dostarczy Ci energii na cały dzień. Dodatek soczystych jabłek nadaje granoli delikatny, owocowy smak, który z pewnością przypadnie każdemu do gustu. To nie tylko pyszna, ale i zdrowa opcja na śniadanie lub przekąskę. Przygotuj tę chrupiącą granolę z quinoa i migdałami, aby w pełni cieszyć się smakiem i korzyściami dla Twojego organizmu.
Spis treści
Granola jabłkowa z quinoa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz zdrowe i pyszne śniadania na słodko, albo zdrowe przekąski w ciągu dnia, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Granola jabłkowa z quinoa przepis
Składniki
składniki na granolę z komosą ryżową
- 350 g płatków owsianych ((3 szklanki) )
- 100 g komosy ryżowej ((pół szklanki) )
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 jabłka (duże)
- 100 g wody
- 70 g oleju kokosowego (rozpuszczonego (1/3 szklanki) )
- 2 łyżki syropu klonowego ( lub miodu)
- 150 g migdałów ((1 szklanka) – grubo posiekanych)
- 100 g rodzynek ((3/4 szklanki) )
Instrukcja
Jak zrobić granolę z jabłkami i komosą ryżową
- Jedno jabłko obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, i pokrój w niedużą kostkę.2 jabłka
- Przełóż jabłko do rondelka, dodaj wodę i duś na średnim ogniu aż jabłko się rozpadnie.100 g wody
- Dodaj do jabłka olej kokosowy oraz syrop klonowy i wymieszaj.70 g oleju kokosowego, 2 łyżki syropu klonowego
- W dużej misce zmieszaj płatki owsiane, quinoę, przyprawy oraz posiekane migdały.350 g płatków owsianych, 100 g komosy ryżowej, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 150 g migdałów
- Drugie jabłko potnij na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry, a następnie plastry pokrój drobno.
- Dodaj pokrojone jabłko do płatków, wszystko razem wymieszaj.
- Dodaj mus jabłkowy z olejem do płatków i wymieszaj.
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia – wyłóż na nią granolę.
- Piecz granolę w 150 stopniach (termoobieg) przez 40-45 minut – co 10 minut przemieszaj dokładnie granolę.
- Po upieczeniu ostudź i na koniec dodaj rodzynki (nie pieczemy ich z granolą, bo podczas pieczenia często gorzknieją).100 g rodzynek
- Ostudzoną granolę przechowuj w szczelnym pojemniku.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Domowa granola z komosą ryżową – uwagi
Właśnie wylądowała w mojej puszce taka pyszna granola jabłkowa z quinoa i migdałami :) Są jacyś chętni? Mówię wam – jest pyszna! Drobne kawałki jabłek, do tego mus z jabłka, syrop klonowy, trochę korzennych przypraw, dużo migdałów i oprócz płatków komosa ryżowa.
Jakie wartości ma komosa ryżowa quinoa?
Warto włączyć ją do naszej diety gdyż komosa ryżowa (quinoa) jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Pochodzi z Ameryki Południowej i nazywana jest „złotem Inków” (więcej na ten temat możecie poczytać na stronie Poradnik zdrowie).
Taka domowa granola, to prawdziwa bomba witamin i minerałów, bez zbędnych dosładzaczy (ja dałam tylko dwie łyżki syropu klonowego, a jeśli wolicie, to możecie w ogóle z niego zrezygnować).
Porcja domowej granoli podana z jogurtem naturalnym (lub mlekiem) oraz świeżymi owocami, to świetny początek dnia i śniadanie, które da wam mnóstwo energii :)
Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie około 30 porcji śniadaniowych (licząc po 40 g na porcję – około 3 czubate łyżki).
Wypróbujcie również inne moje przepisy na domowe granole.
Polecane przepisy na domową granolę
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszną i zdrową domową granolę przygotowaną z różnymi dodatkami i o różnym smaku. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na granolę z komosą ryżową
Zapraszam dziś na bardzo smaczne i pełne zdrowych składników śniadanie, a serwuję domową granolę przygotowaną z płatków owsianych zmieszanych z komosą ryżową i chrupiącymi migdałami. Do tego soczyste jabłko w postaci musu i drobno pokrojonych kawałków. Całość stanowi doskonałe połączenie smaków i tekstur. Dostarcza zdrowej energii na dobry początek dnia oraz zapewnia niezbędne składniki odżywcze. Zobacz mój prosty i dokładny przepis krok po kroku na granolę z quinoą i jabłkami i przygotuj ją w zaciszu swojej kuchni, aby móc się cieszyć zdrowym i smacznym śniadaniem każdego dnia.