Przepis na chrupiącą granolę jabłkową z quinoa i migdałami
Właśnie wylądowała w mojej puszce taka pyszna granola jabłkowa z quinoa i migdałami :)
Są jacyś chętni?
Mówię wam – jest pyszna.
Drobne kawałki jabłek, do tego mus z jabłka, syrop klonowy, trochę korzennych przypraw, dużo migdałów i oprócz płatków komosa ryżowa.
Warto włączyć ją do naszej diety gdyż komosa ryżowa (quinoa) jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Pochodzi z Ameryki Południowej i nazywana jest „złotem Inków” (więcej na ten temat możecie poczytać na stronie Poradnik zdrowie).
Taka domowa granola, to prawdziwa bomba witamin i minerałów, bez zbędnych dosładzaczy (ja dałam tylko dwie łyżki syropu klonowego, a jeśli wolicie, to możecie w ogóle z niego zrezygnować).
Porcja domowej granoli podana z jogurtem naturalnym (lub mlekiem) oraz świeżymi owocami, to świetny początek dnia i śniadanie, które da wam mnóstwo energii :)
Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie około 30 porcji śniadaniowych (licząc po 40 g na porcję – około 3 czubate łyżki).
Wypróbujcie również inne moje przepisy na domowe granole.
Granola jabłkowa z quinoa przepis do druku

Granola jabłkowa z quinoa
Składniki
- 350 g płatków owsianych (3 szklanki)
- 100 g komosy ryżowej (pół szklanki)
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 jabłka duże
- 100 g wody
- 70 g oleju kokosowego rozpuszczonego (1/3 szklanki)
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 150 g migdałów (1 szklanka) - grubo posiekanych
- 100 g rodzynek (3/4 szklanki)
Instrukcja
- Jedno jabłko obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, i pokrój w niedużą kostkę.
- Przełóż jabłko do rondelka, dodaj wodę i duś na średnim ogniu aż jabłko się rozpadnie.
- Dodaj do jabłka olej kokosowy oraz syrop klonowy i wymieszaj.
- W dużej misce zmieszaj płatki owsiane, quinoę, przyprawy oraz posiekane migdały.
- Drugie jabłko potnij na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry, a następnie plastry pokrój drobno.
- Dodaj pokrojone jabłko do płatków, wszystko razem wymieszaj.
- Dodaj mus jabłkowy z olejem do płatków i wymieszaj.
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia - wyłóż na nią granolę.
- Piecz w 150 stopniach (termoobieg) przez 40-45 minut - co 10 minut przemieszaj dokładnie granolę.
- Po upieczeniu ostudź i na koniec dodaj rodzynki (nie pieczemy ich z granolą, bo podczas pieczenia często gorzknieją).
- Ostudzoną granolę przechowuj w szczelnym pojemniku.