Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Granola jabłkowa z quinoa

By | 2018-03-04T10:32:15+00:00 2018 Marzec 7th|Śniadania, Zdrowo i fit :)|

Granola jabłkowa z quinoa i migdałami

 

domowa granola jabłkowa

 

Właśnie wylądowała w mojej puszce taka pyszna granola jabłkowa z quinoa i migdałami 🙂

Są jacyś chętni?

Mówię wam – jest pyszna.

Drobne kawałki jabłek, do tego mus z jabłka, syrop klonowy, trochę korzennych przypraw, dużo migdałów i oprócz płatków komosa ryżowa.

Warto włączyć ją do naszej diety gdyż komosa ryżowa (quinoa) jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Pochodzi z Ameryki Południowej i nazywana jest „złotem Inków” (więcej na ten temat możecie poczytać tutaj).
Taka domowa granola, to prawdziwa bomba witamin i minerałów, bez zbędnych dosładzaczy (ja dałam tylko dwie łyżki syropu klonowego, a jeśli wolicie, to możecie w ogóle z niego zrezygnować).

Porcja domowej granoli podana z jogurtem naturalnym (lub mlekiem) oraz świeżymi owocami, to świetny początek dnia i śniadanie, które da wam mnóstwo energii 🙂

Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie około 30 porcji śniadaniowych (licząc po 40 g na porcję – około 3 czubate łyżki).

Wypróbujcie również inne moje przepisy na domowe granole.

 

domowa granola z komosą ryżową

 

domowa granola z jabłkami

 

domowa granola z migdałami

 

granola jabłkowa z quinoa

 

Granola jabłkowa z quinoa
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 30 porcji po 40 g.
Autor:
Typ przepisu: Śniadanie
Ilość: 40
Składniki
  • 350 g (3 szklanki) płatków owsianych
  • 100 g (pół szklanki) komosy ryżowej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 duże jabłka
  • 100 g wody
  • 70 g (1/3 szklanki) rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 150 g (1 szklanka) migdałów - grubo posiekanych
  • 100 g (3/4 szklanki) rodzynek
Wykonanie
  1. Jedno jabłko obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, i pokrój w niedużą kostkę.
  2. Przełóż jabłko do rondelka, dodaj wodę i duś na średnim ogniu aż jabłko się rozpadnie.
  3. Dodaj do jabłka olej kokosowy oraz syrop klonowy i wymieszaj.
  4. W dużej misce zmieszaj płatki owsiane, quinoę, przyprawy oraz posiekane migdały.
  5. Drugie jabłko potnij na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry, a następnie plastry pokrój drobno.
  6. Dodaj pokrojone jabłko do płatków, wszystko razem wymieszaj.
  7. Dodaj mus jabłkowy z olejem do płatków i wymieszaj.
  8. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia - wyłóż na nią granolę.
  9. Piecz w 150 stopniach (termoobieg) przez 40-45 minut - co 10 minut przemieszaj dokładnie granolę.
  10. Po upieczeniu ostudź i na koniec dodaj rodzynki (nie pieczemy ich z granolą, bo podczas pieczenia często gorzknieją).
  11. Ostudzoną granolę przechowuj w szczelnym pojemniku.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 120 Tłuszcze: 6g Węglowodany: 15 g Błonnik: 2 g Białka: 3 g

 

 

Inspiracja.

 

Reklama

5 komentarzy

  1. Majka 2018/03/15 at 19:54 - Reply

    Zgadza się 🙂 Bombowa 😉

  2. Majka 2018/03/15 at 11:56 - Reply

    Wyszła rewelacyjna 🙂 Nic dodać nic ująć 😉

  3. Candy Pandas 2018/03/08 at 12:02 - Reply

    I jak pysznie podana z gruszką <3

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: