Marchewkowa granola
Marchewkowa granola dołącza teraz do grona dość już licznych domowych granoli, które możecie znaleźć na moim blogu :)
Jest już na przykład granola bananowa, czekoladowa albo dyniowa- a to wcale nie koniec :D sami się przekonajcie i spróbujcie je wszystkie – ciekawa jestem, która będzie ta ulubiona :)
Mi się trudno zdecydować, bo lubię każdą – a szczególnie te z orzechami – hahaha ;)
Marchewkowa granola również bardzo mi smakuje, a to chyba głównie za sprawą przypraw – dodałam do niej mielony cynamon oraz przyprawę do piernika. Dzięki nim granola nabiera słodyczy oraz wyrazistości.
Na pewno można ją spokojnie zaliczyć do grona zdrowych i pożywnych śniadań – to zasługa marchewki, pełnoziarnistych płatków i orzechów.
Ja jeszcze dodałam trochę masła orzechowego – dla pokreślenia smaku.
Ta granola idealnie smakuje z mlekiem albo z jogurtem naturalnym. Możecie do niej dodać świeże owoce – ja często dodaję pokrojone jabłko, albo banana, a jeśli jem ją z jogurtem naturalnym, to polewam jeszcze wierzch odrobiną syropu klonowego (który uwielbiam).
Z tej porcji otrzymacie duży pojemnik granoli – jeśli będzie przechowywana w szczelnym pojemniku, to możecie ją zajadać przez dwa tygodnie :D

Marchewkowa granola
Składniki
- 2 szklanki płatków - użyłam owsiane górski oraz orkiszowe
- 2 marchewki starte na drobne wiórki
- około 50 g posiekanych orzechów włoskich
- około 50 g posiekanych orzechów nerkowca
- pół szklanki wiórek kokosowych
- 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu
- pół łyżeczki przyprawy do piernika
- pół szklanki rodzynek (dodajemy już po upieczeniu granoli)
- 5 łyżek syropu klonowego lub miodu
- pół szklanki wody
- jedna czubata łyżka masła orzechowego
Instrukcja
- W dużej misce zmieszaj płatki, startą marchewkę, przyprawy, orzechy oraz wiórki kokosowe.
- W rondelku podgrzej wodę z syropem klonowym (lub miodem) oraz masłem orzechowym - tylko do momentu rozpuszczenia masła orzechowego.
- Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż całość na dużą blachę z piekarnika.
- Piecz około 30 minut na termoobiegu w temperaturze 150 stopni - co 10 minut przemieszaj dokładnie całość.
- Gotowe płatki ostudź, dodaj rodzynki i jeśli chcesz to inne suszone owoce - np. suszone śliwki.
- Przełóż granolę do szczelnego pojemnika.
Inspiracja – Marchewkowa granola na blogu Gotowanie Cieszy Kasi Guzik – podaję moją wersję.
[…] podać w miseczce, więc dołożyłam do niego moją domową granolę (możecie np. zrobić marchewkową granolę, albo owocową wg moich przepisów) oraz świeże […]
Marchewkowej granoli jeszcze nie jadłyśmy choć z podobnych składników robiłyśmy ciastka :D
Spróbujcie, bo bardzo fajna :)