Marchewkowa granola

Zaktualizowany: 2024 6 lutego
dietetyczna granola

Przepis na pyszną marchewkową granolę

Dziś u mnie marchewkowa granola z tartą marchewką, orzechami, wiórkami kokosowymi i syropem klonowym. Taka granola to pyszna i pożywna przekąska lub śniadanie, które pozwala na zbilansowany posiłek. Składniki takie jak tarta marchewka dodają słodyczy i chrupkości, orzechy dostarczają białka i zdrowych tłuszczów, a wiórki kokosowe nadają tropikalnego smaku. Syrop klonowy dodaje słodyczy bez dodatku sztucznych substancji. To szybki i łatwy przepis, który można dostosować do indywidualnych upodobań smakowych i potrzeb żywieniowych. Granola marchewkowa doskonale komponuje się z jogurtem czy też z mlekiem zwykłym lub roślinnym.

cynamonowa granola

Marchewkowa granola przepis krok po kroku

Jeśli lubisz chrupiące i zdrowe granole, to wypróbuj tą z tartą marchewką i aromatycznymi przyprawami.

dietetyczna granola

Marchewkowa granola przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i zdrową granolę z orzechami i marchewką.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 10
Składniki

składniki na granolę marchewkową

Instrukcja
 
  • W dużej misce zmieszaj płatki, startą marchewkę, przyprawy, orzechy oraz wiórki kokosowe.
    2 szklanki płatków, 2 marchewki, około 50 g orzechów włoskich, około 50 g orzechów nerkowca, 0,5 szklanki wiórek kokosowych, 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu, 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • W rondelku podgrzej wodę z syropem klonowym (lub miodem) oraz masłem orzechowym – tylko do momentu rozpuszczenia masła orzechowego.
    5 łyżek syropu klonowego, 0,5 szklanki wody, 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż całość na dużą blachę z piekarnika.
  • Piecz około 30 minut na termoobiegu w temperaturze 150 stopni – co 10 minut przemieszaj dokładnie całość.
  • Gotowe płatki ostudź, dodaj rodzynki i jeśli chcesz to inne suszone owoce – np. suszone śliwki.
    0,5 szklanki rodzynek
  • Przełóż granolę do szczelnego pojemnika.
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Słowa kluczowe granola z marchewką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
granola orzechowa

Granola z marchewką – uwagi

Marchewkowa granola dołącza teraz do grona dość już licznych domowych granoli, które możecie znaleźć na moim blogu. Jest już na przykład granola bananowa, czekoladowa albo dyniowa- a to wcale nie koniec :D sami się przekonajcie i spróbujcie je wszystkie – ciekawa jestem, która będzie ta ulubiona. Mi się trudno zdecydować, bo lubię każdą – a szczególnie te z orzechami – hahaha ;)

zdrowa granola

Marchewkowa granola również bardzo mi smakuje, a to chyba głównie za sprawą przypraw – dodałam do niej mielony cynamon oraz przyprawę do piernika. Dzięki nim granola nabiera słodyczy oraz wyrazistości. Na pewno można ją spokojnie zaliczyć do grona zdrowych i pożywnych śniadań – to zasługa marchewki, pełnoziarnistych płatków i orzechów. Ja jeszcze dodałam trochę masła orzechowego – dla pokreślenia smaku. Ta granola idealnie smakuje z mlekiem albo z jogurtem naturalnym. Możecie do niej dodać świeże owoce – ja często dodaję pokrojone jabłko, albo banana, a jeśli jem ją z jogurtem naturalnym, to polewam jeszcze wierzch odrobiną syropu klonowego (który uwielbiam).

Z tej porcji otrzymacie duży pojemnik granoli – jeśli będzie przechowywana w szczelnym pojemniku, to możecie ją zajadać przez dwa tygodnie :D

marchewkowa granola
granola z orzechami
marchewkowa granola
marchewkowa granola

Inspiracja – Marchewkowa granola na blogu Gotowanie Cieszy Kasi Guzik – podaję moją wersję.

Polecane przepisy na domową granolę

Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne granole w różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2017 11 marca