Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Marchewkowa granola

Marchewkowa granola

 

dietetyczna granola

 

Marchewkowa granola dołącza teraz do grona dość już licznych domowych granoli, które możecie znaleźć na moim blogu 🙂

Jest już na przykład granola bananowa, czekoladowa albo dyniowa- a to wcale nie koniec 😀 sami się przekonajcie i spróbujcie je wszystkie – ciekawa jestem, która będzie ta ulubiona 🙂

Mi się trudno zdecydować, bo lubię każdą – a szczególnie te z orzechami – hahaha 😉

Marchewkowa granola również bardzo mi smakuje, a to chyba głównie za sprawą przypraw – dodałam do niej mielony cynamon oraz przyprawę do piernika. Dzięki nim granola nabiera słodyczy oraz wyrazistości.

Na pewno można ją spokojnie zaliczyć do grona zdrowych i pożywnych śniadań – to zasługa marchewki, pełnoziarnistych płatków i orzechów.

Ja jeszcze dodałam trochę masła orzechowego – dla pokreślenia smaku.

Ta granola idealnie smakuje z mlekiem albo z jogurtem naturalnym. Możecie do niej dodać świeże owoce – ja często dodaję pokrojone jabłko, albo banana, a jeśli jem ją z jogurtem naturalnym, to polewam jeszcze wierzch odrobiną syropu klonowego (który uwielbiam).

Z tej porcji otrzymacie duży pojemnik granoli – jeśli będzie przechowywana w szczelnym pojemniku, to możecie ją zajadać przez dwa tygodnie 😀

 

cynamonowa granola

 

granola orzechowa

 

zdrowa granola

 

marchewkowa granola

 

granola z orzechami

 

marchewkowa granola

 

Marchewkowa granola
 
Autor:
Składniki
  • 2 szklanki płatków - użyłam owsiane górski oraz orkiszowe
  • 2 marchewki starte na drobne wiórki
  • około 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • około 50 g posiekanych orzechów nerkowca
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • pół szklanki rodzynek (dodajemy już po upieczeniu granoli)
  • 5 łyżek syropu klonowego lub miodu
  • pół szklanki wody
  • jedna czubata łyżka masła orzechowego
Wykonanie
  1. W dużej misce zmieszaj płatki, startą marchewkę, przyprawy, orzechy oraz wiórki kokosowe.
  2. W rondelku podgrzej wodę z syropem klonowym (lub miodem) oraz masłem orzechowym - tylko do momentu rozpuszczenia masła orzechowego.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż całość na dużą blachę z piekarnika.
  5. Piecz około 30 minut na termoobiegu w temperaturze 150 stopni - co 10 minut przemieszaj dokładnie całość.
  6. Gotowe płatki ostudź, dodaj rodzynki i jeśli chcesz to inne suszone owoce - np. suszone śliwki.
  7. Przełóż granolę do szczelnego pojemnika.
 

marchewkowa granola

 

Inspiracja – Marchewkowa granola na blogu Gotowanie Cieszy Kasi Guzik – podaję moją wersję.

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux