Przepis na pyszną marchewkową granolę

dietetyczna granola


Marchewkowa granola dołącza teraz do grona dość już licznych domowych granoli, które możecie znaleźć na moim blogu :)

Jest już na przykład granola bananowa, czekoladowa albo dyniowa- a to wcale nie koniec :D sami się przekonajcie i spróbujcie je wszystkie – ciekawa jestem, która będzie ta ulubiona :)

Mi się trudno zdecydować, bo lubię każdą – a szczególnie te z orzechami – hahaha ;)

Marchewkowa granola również bardzo mi smakuje, a to chyba głównie za sprawą przypraw – dodałam do niej mielony cynamon oraz przyprawę do piernika.

Dzięki nim granola nabiera słodyczy oraz wyrazistości.

Na pewno można ją spokojnie zaliczyć do grona zdrowych i pożywnych śniadań – to zasługa marchewki, pełnoziarnistych płatków i orzechów.

Ja jeszcze dodałam trochę masła orzechowego – dla pokreślenia smaku.

Ta granola idealnie smakuje z mlekiem albo z jogurtem naturalnym.

Możecie do niej dodać świeże owoce – ja często dodaję pokrojone jabłko, albo banana, a jeśli jem ją z jogurtem naturalnym, to polewam jeszcze wierzch odrobiną syropu klonowego (który uwielbiam).

Z tej porcji otrzymacie duży pojemnik granoli – jeśli będzie przechowywana w szczelnym pojemniku, to możecie ją zajadać przez dwa tygodnie :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

cynamonowa granola

granola orzechowa

zdrowa granola

marchewkowa granola

granola z orzechami

marchewkowa granola

Marchewkowa granola przepis do druku

dietetyczna granola

Marchewkowa granola

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i zdrową granolę z orzechami i marchewką.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 10

Składniki

Instrukcja
 

  • W dużej misce zmieszaj płatki, startą marchewkę, przyprawy, orzechy oraz wiórki kokosowe.
    2 szklanki płatków, 2 marchewki, około 50 g orzechów włoskich, około 50 g orzechów nerkowca, 0,5 szklanki wiórek kokosowych, 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu, 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • W rondelku podgrzej wodę z syropem klonowym (lub miodem) oraz masłem orzechowym - tylko do momentu rozpuszczenia masła orzechowego.
    5 łyżek syropu klonowego, 0,5 szklanki wody, 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż całość na dużą blachę z piekarnika.
  • Piecz około 30 minut na termoobiegu w temperaturze 150 stopni - co 10 minut przemieszaj dokładnie całość.
  • Gotowe płatki ostudź, dodaj rodzynki i jeśli chcesz to inne suszone owoce - np. suszone śliwki.
    0,5 szklanki rodzynek
  • Przełóż granolę do szczelnego pojemnika.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

marchewkowa granola

Inspiracja – Marchewkowa granola na blogu Gotowanie Cieszy Kasi Guzik – podaję moją wersję.