Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Granola kawowa

Granola kawowa

 

domowe musli z orzechami i migdałami

 

Domowa granola, jogurt naturalny, trochę owoców, kawka i pyszne pożywne śniadanie gotowe.

A co powiecie na to, że granola jest aromatyzowana kawą i przyprawą do piernika?

To dzięki kawie ma taki piękny brązowy kolor.

Nie obawiajcie się – smak kawy nie jest dominujący i myślę, że dzieci też mogą spokojnie zjeść taką granolę kawową 🙂

Jako „słodzik” użyłam syrop daktylowy, ale możecie też dodać zamiast niego syrop klonowy, albo po prostu miód.

Z przepisu otrzymacie około 15 porcji granoli (po 40 g – mniej więcej trzy łyżki).

Ja swoją granolę trzymam w szczelnym pojemniku, aby nie traciła na świeżości i chrupkości.

Na blogu znajdziecie kilka innych przepisów na przeróżne granole – np. czekoladową, orzechową albo sezamową – serdecznie zapraszam do wypróbowania również tych przepisów.

 

granola kawowa

 

dietetyczne śniadanie z granolą, jogurtem naturalną i owocami

 

domowa granola kawowa z migdałami

 

kawowa granola

 

Granola kawowa
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 15 porcji po 40 g (3 łyżki).
Autor:
Typ przepisu: Śniadanie
Ilość: 15
Składniki
  • 200 g (2 szklanki) płatków - użyłam po połowie owsiane i orkiszowe
  • 50 g (pół szklanki) posiekanych orzechów
  • 50 g (pół szklanki) posiekanych migdałów
  • 60 ml (1/4 szklanki) syropu daktylowego lub klonowego, albo miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • około 150 ml mocnej kawy
  • 100 g (dwie garście ) rodzynek
Wykonanie
  1. W misce wymieszaj płatki, orzechy i migdały.
  2. Kawę wlej do rondelka, dodaj syrop i przyprawę do piernika - krótko podgrzej - tylko tyle, aby syrop się rozpuścił.
  3. Wlej kawę do płatków i wymieszaj.
  4. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wyłóż granolę i piecz w 150 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut - co 10 minut przemieszaj płatki.
  6. Wyjmij granolę i ostudź.
  7. Dodaj rodzynki i wymieszaj.
  8. Przełóż granolę do szczelnego pojemnika.
Notatki
Rodzynki dodaję zawsze do granoli już po jej upieczeniu, gdyż często robią się gorzkie i twarde podczas pieczenia w piekarniku.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 120 Tłuszcze: 4,7 g Węglowodany: 18,2 g Błonnik: 2 g Białka: 3 g

 

 

granola kawowa

 

Inspiracja.

2018-01-01T14:56:38+00:00 Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/01/04 at 11:07 - Reply

    Tak bardzo kochamy domową granolę, że nawet z dodatkiem kawy byśmy chętnie spróbowały 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: