Przepis na domową granolę kawową

domowe musli z orzechami i migdałami


Domowa granola, jogurt naturalny, trochę owoców, kawka i pyszne pożywne śniadanie gotowe.

A co powiecie na to, że granola jest aromatyzowana kawą i przyprawą do piernika?

To dzięki kawie ma taki piękny brązowy kolor.

Nie obawiajcie się – smak kawy nie jest dominujący i myślę, że dzieci też mogą spokojnie zjeść taką granolę kawową :)

Jako „słodzik” użyłam syrop daktylowy, ale możecie też dodać zamiast niego syrop klonowy, albo po prostu miód.

Z przepisu otrzymacie około 15 porcji granoli (po 40 g – mniej więcej trzy łyżki).

Ja swoją granolę trzymam w szczelnym pojemniku, aby nie traciła na świeżości i chrupkości.

Na blogu znajdziecie kilka innych przepisów na przeróżne granole – np. czekoladową, orzechową albo sezamową – serdecznie zapraszam do wypróbowania również tych przepisów.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

granola kawowa

dietetyczne śniadanie z granolą, jogurtem naturalną i owocami

domowa granola kawowa z migdałami

kawowa granola

Granola kawowa przepis do druku

domowa granola z orzechami i migdałami

Granola kawowa

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną domową granolę z orzechami i kawą.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 15
Kalorie 120 kcal

Składniki

  • 200 g płatków - użyłam po połowie owsiane i orkiszowe (2 szklanki)
  • 50 g orzechów (pół szklanki) posiekanych
  • 50 g migdałów (pół szklanki) posiekanych
  • 60 ml syropu daktylowego lub klonowego, albo miodu (1/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • ok 150 ml kawy mocnej
  • 100 g rodzynek (dwie garście )

Instrukcja
 

  • W misce wymieszaj płatki, orzechy i migdały.
    200 g płatków, 50 g migdałów, 50 g orzechów
  • Kawę wlej do rondelka, dodaj syrop i przyprawę do piernika - krótko podgrzej - tylko tyle, aby syrop się rozpuścił.
    60 ml syropu daktylowego, ok 150 ml kawy, 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • Wlej kawę do płatków i wymieszaj.
  • Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż granolę i piecz w 150 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut - co 10 minut przemieszaj płatki.
  • Wyjmij granolę i ostudź.
  • Dodaj rodzynki i wymieszaj.
    100 g rodzynek
  • Przełóż granolę do szczelnego pojemnika.

Notatki

Rodzynki dodaję zawsze do granoli już po jej upieczeniu, gdyż często robią się gorzkie i twarde podczas pieczenia w piekarniku.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 120kcalWeglowodany: 18.2gBiałko: 3gTłuszcz: 4.7gBłonnik: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

granola kawowa

Inspiracja.