domowe musli z orzechami i migdałami

Przepis na domową granolę kawową

Dziś u mnie pyszna i chrupiąca granola kawowa. Ta domowa granola zrobiona na pełnoziarnistych płatkach zmieszanych z mocną kawą, przyprawą do piernika i chrupiącymi orzechami to świetny pomysł na energetyzujący początek dnia. Nie dość że taka granola świetnie smakuje, to dostarcza niezbędnych składników dla organizmu. Spróbuj koniecznie!

granola kawowa

Granola kawowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz przygotowywać w domu zdrową chrupiącą granolę idealną na śniadanie, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

domowa granola z orzechami i migdałami

Granola kawowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną domową granolę z orzechami i kawą.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 15
Kalorie 120 kcal
Składniki

składniki na granolę kawową

  • 200 g płatków ( – użyłam po połowie owsiane i orkiszowe (2 szklanki) )
  • 50 g orzechów ((pół szklanki) posiekanych )
  • 50 g migdałów ((pół szklanki) posiekanych )
  • 60 ml syropu daktylowego ( lub klonowego, albo miodu (1/4 szklanki) )
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • ok 150 ml kawy (mocnej )
  • 100 g rodzynek ((dwie garście ) )
Instrukcja
 

Jak zrobić granolę kawową

  • W misce wymieszaj płatki, orzechy i migdały.
    200 g płatków, 50 g migdałów, 50 g orzechów
  • Kawę wlej do rondelka, dodaj syrop i przyprawę do piernika – krótko podgrzej – tylko tyle, aby syrop się rozpuścił.
    60 ml syropu daktylowego, ok 150 ml kawy, 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • Wlej kawę do płatków i wymieszaj.
  • Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż granolę i piecz w 150 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut – co 10 minut przemieszaj płatki.
  • Wyjmij granolę i ostudź.
  • Dodaj rodzynki i wymieszaj.
    100 g rodzynek
  • Przełóż granolę do szczelnego pojemnika.
Notatki
Rodzynki dodaję zawsze do granoli już po jej upieczeniu, gdyż często robią się gorzkie i twarde podczas pieczenia w piekarniku.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1gKalorie: 120kcalWeglowodany: 18.2gBiałko: 3gTłuszcz: 4.7gBłonnik: 2g
Słowa kluczowe granola z kawą, musli z kawą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
dietetyczne śniadanie z granolą, jogurtem naturalną i owocami

Chrupiąca granola z kawą – uwagi

Domowa granola, jogurt naturalny, trochę owoców, kawka i pyszne pożywne śniadanie gotowe. A co powiecie na to, że granola jest aromatyzowana kawą i przyprawą do piernika? To dzięki kawie ma taki piękny brązowy kolor. Nie obawiajcie się – smak kawy nie jest dominujący i myślę, że dzieci też mogą spokojnie zjeść taką granolę kawową.

Jako „słodzik” użyłam syrop daktylowy, ale możecie też dodać zamiast niego syrop klonowy, albo po prostu miód. Z przepisu otrzymacie około 15 porcji granoli (po 40 g – mniej więcej trzy łyżki).

domowa granola kawowa z migdałami

Jak przechowywać granolę kawową?

Ja swoją granolę trzymam w szczelnym i zamykanym pojemniku, aby nie traciła na świeżości i chrupkości. Może to być np. szklany słoik z zakrętką, albo plastikowy pojemnik z przykrywką. Ważne aby granola była izolowana od wilgoci, wtedy długo zachowa swoją chrupkość.

Ps. Na blogu znajdziecie kilka innych przepisów na przeróżne granole – np. czekoladową, orzechową albo sezamową – serdecznie zapraszam do wypróbowania również tych przepisów.

kawowa granola
granola kawowa

Inspiracja.

Polecane przepisy na domową granolę

Wypróbuj również te przepisy na pyszne domowe granole idealne jako podstawa śniadania, albo zdrowej przekąski.