Przepis na domową granolę kawową
Domowa granola, jogurt naturalny, trochę owoców, kawka i pyszne pożywne śniadanie gotowe.
A co powiecie na to, że granola jest aromatyzowana kawą i przyprawą do piernika?
To dzięki kawie ma taki piękny brązowy kolor.
Nie obawiajcie się – smak kawy nie jest dominujący i myślę, że dzieci też mogą spokojnie zjeść taką granolę kawową :)
Jako „słodzik” użyłam syrop daktylowy, ale możecie też dodać zamiast niego syrop klonowy, albo po prostu miód.
Z przepisu otrzymacie około 15 porcji granoli (po 40 g – mniej więcej trzy łyżki).
Ja swoją granolę trzymam w szczelnym pojemniku, aby nie traciła na świeżości i chrupkości.
Na blogu znajdziecie kilka innych przepisów na przeróżne granole – np. czekoladową, orzechową albo sezamową – serdecznie zapraszam do wypróbowania również tych przepisów.
Granola kawowa przepis do druku

Granola kawowa
Składniki
- 200 g płatków - użyłam po połowie owsiane i orkiszowe (2 szklanki)
- 50 g orzechów (pół szklanki) posiekanych
- 50 g migdałów (pół szklanki) posiekanych
- 60 ml syropu daktylowego lub klonowego, albo miodu (1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- ok 150 ml kawy mocnej
- 100 g rodzynek (dwie garście )
Instrukcja
- W misce wymieszaj płatki, orzechy i migdały.200 g płatków, 50 g migdałów, 50 g orzechów
- Kawę wlej do rondelka, dodaj syrop i przyprawę do piernika - krótko podgrzej - tylko tyle, aby syrop się rozpuścił.60 ml syropu daktylowego, ok 150 ml kawy, 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- Wlej kawę do płatków i wymieszaj.
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż granolę i piecz w 150 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut - co 10 minut przemieszaj płatki.
- Wyjmij granolę i ostudź.
- Dodaj rodzynki i wymieszaj.100 g rodzynek
- Przełóż granolę do szczelnego pojemnika.