Granola kawowa
Domowa granola, jogurt naturalny, trochę owoców, kawka i pyszne pożywne śniadanie gotowe.
A co powiecie na to, że granola jest aromatyzowana kawą i przyprawą do piernika?
To dzięki kawie ma taki piękny brązowy kolor.
Nie obawiajcie się – smak kawy nie jest dominujący i myślę, że dzieci też mogą spokojnie zjeść taką granolę kawową :)
Jako „słodzik” użyłam syrop daktylowy, ale możecie też dodać zamiast niego syrop klonowy, albo po prostu miód.
Z przepisu otrzymacie około 15 porcji granoli (po 40 g – mniej więcej trzy łyżki).
Ja swoją granolę trzymam w szczelnym pojemniku, aby nie traciła na świeżości i chrupkości.
Na blogu znajdziecie kilka innych przepisów na przeróżne granole – np. czekoladową, orzechową albo sezamową – serdecznie zapraszam do wypróbowania również tych przepisów.

Granola kawowa
Składniki
- 200 g (2 szklanki) płatków - użyłam po połowie owsiane i orkiszowe
- 50 g (pół szklanki) posiekanych orzechów
- 50 g (pół szklanki) posiekanych migdałów
- 60 ml (1/4 szklanki) syropu daktylowego lub klonowego, albo miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- około 150 ml mocnej kawy
- 100 g (dwie garście ) rodzynek
Instrukcja
- W misce wymieszaj płatki, orzechy i migdały.
- Kawę wlej do rondelka, dodaj syrop i przyprawę do piernika - krótko podgrzej - tylko tyle, aby syrop się rozpuścił.
- Wlej kawę do płatków i wymieszaj.
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż granolę i piecz w 150 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut - co 10 minut przemieszaj płatki.
- Wyjmij granolę i ostudź.
- Dodaj rodzynki i wymieszaj.
- Przełóż granolę do szczelnego pojemnika.
Notatki
Składniki Odżywcze
Tak bardzo kochamy domową granolę, że nawet z dodatkiem kawy byśmy chętnie spróbowały :)
:)