Czekoladowa granola
Przepis na domową granolę czekoladową
Czekoladowa granola to doskonały pomysł na zdrowe i jednocześnie pyszne szybkie śniadanie. Przygotowana z wyprzedzeniem garnola z gorzkim kakao, chrupiącymi orzechami i słodkimi rodzynkami wymaga już tylko odrobiny mleka i lub jogurtu naturalnego, aby otrzymać pyszny posiłek. Koniecznie zróbcie taką granolę w swoim domu!
Spis treści
Czekoladowa granola przepis krok po kroku
Zróbcie dziś ze mną rewelacyjną granolę czekoladową z chrupiącymi orzechami i słodkimi rodzynkami.
Czekoladowa granola przepis
Składniki
składniki na granolę czekoladową
- 3 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych ;))
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 0,5 szklanki migdałów (grubo posiekanych )
- 0,5 szklanki orzechów włoskich (grubo posiekanych )
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka rodzynek ((lub mieszanych owoców suszonych))
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki oleju (może też być olej kokosowy)
- 2 łyżki miodu
Instrukcja
Jak zrobić granolę czekoladową
- Do dużej miski wsyp płatki owsiane, dodaj kakao, migdały, orzechy i cynamon – wymieszaj.3 szklanki płatków owsianych, 2 łyżki gorzkiego kakao, 0,5 szklanki migdałów, 0,5 szklanki orzechów włoskich, 0,5 łyżeczki cynamonu
- W rondelku podgrzej wodę, olej i miód (aż miód się rozpuści).1/4 szklanki wody, 1/4 szklanki oleju, 2 łyżki miodu
- Wlej płyn do płatków i energicznie wymieszaj.
- Dno dużej blachy wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią płatki.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut – w trakcie przemieszaj kilka razy.
- Po upieczeniu przestudź i dodaj rodzynki (nie daję rodzynek do pieczenia, bo pod wpływem temperatury zaczynają "puchnąć" i lubią się przypalić).1 szklanka rodzynek
- Wystudzoną granolę przełóż do szczelnego pojemnika.
Notatki
Prywatne
Granola czekoladowa – uwagi
Uważam, że śniadanie to podstawa :)
Gdy byłam „piękna i młoda” moja mama nigdy nie wypuściła mnie z domu bez śniadania – chociaż jedną kanapkę musiałam zjeść.
Dzięki mamie nabrałam zdrowego nawyku i nie wyjdę z domu bez śniadania, a po pół godzinie po obudzeniu jestem głodna jak wilk. Niezależnie od godziny pobudki – np. przy wyjazdach urlopowych, kiedy często wyjeżdżaliśmy nocą, ja o 3 nad ranem pałaszowałam śniadanie ;)
Moje zwykłe śniadanie w dni „robocze” to domowa granola przygotowywana z różnych płatków, mnóstwa orzechów i bakalii.
Teraz przygotowałam sobie porcję nowej granoli – czekoladowej :)
Czekoladowa granola w zasadzie nie ma w sobie czekolady o jakiej sobie pewnie pomyśleliście, ale za to ma gorzkie kakao, którego nie można nie doceniać :)
Tym sposobem zdrowe śniadanie stało się jeszcze zdrowsze, a do tego smaczne :)
Wypróbujcie również inne moje przepisy na granolę, polecam wam między innymi granolę sezamową albo kawową granolę.
Polecane przepisy na domową granolę
Na blogu jest więcej pysznych przepisów na granolę. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Przepis znalazłam tutaj (podaję zmienioną wersję – bardzo uszczupliłam ilość „słodkiego” dodanego do płatków).
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Czekoladowa granola przepis
Przepis na granolę to przepis, który się przyda wszystkim osobom lubiącym śniadanie na słodko i do tego ekspresowe śniadanie. Ja raz na kilka tygodni robię sobie domową granolę, chowam do szczelnego pojemnika i potem rano mam szybkie, pyszne i pożywne śniadanie. Do miski nakładam mały kubeczek jogurtu naturalnego, dodaję 2-3 łyżki czekoladowej granoli, albo dowolnej innej, dodaję pokrojone świeże owoce i pyszne śniadanie gotowe. Taka granola jest szybsza niż kanapki i zdecydowanie bardziej smaczna!
Granola przepis
Jak zrobić granolę? To nic trudnego! Zobaczcie mój przepis na czekoladową granolę i zróbcie dużą porcję granoli dla całej rodziny. Czekoladowa granola z orzechami i migdałami smakuje wyśmienicie i jest super chrupiąca! Można ją wręcz samą podjadać. Po upieczeniu dodajcie do niej suszone owoce - np. rodzynki czy żurawinę, aby dodać jej naturalnej słodyczy.
Przepis granola
Gotową granolę przechowujcie w szczelnym pojemniku, tak aby zachowała swoją chrupkość. Ja jem ją w zasadzie sama i taka porcja granoli wystarcza mi na około miesiąc. Gdy mi się przeje granola, to wtedy sobie robię dla odmiany owsiankę, ale muszę przyznać, że rzadko mi się zdarza, aby się mi przejadła domowa granola :) Wykorzystajcie mój przepis na granolę i dodajcie do niej swoje ulubione bakalie. Domowa granola jest o niebo lepsza od tej ze sklepu!