Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Granola sezamowa

Granola sezamowa

 

musli sezamowe

 

Granola sezamowa z pastą tahini, a wszystko to w orientalnym stylu (przynajmniej w stylizacji zdjęć ;)).

Od dawna robię w domu granolę i nie pamiętam kiedy ostatnio jakąś kupiłam – teraz wszystkie te kupne granole, albo są „za ubogie”, albo za słodkie, albo łączą obydwie te cechy.

Za ubogie – bo zwykle mają głównie dużo rodzynek, a ja lubię dodać do swojej granoli ziarna słonecznika i dyni, dużo orzechów, żurawinę, jagody goji, suszone owoce – jak np. morele, brzoskwinie itp.

Czasami mój mąż się ze mnie śmieje, że w mojej granoli jest więcej „dodatków” niż płatków i często ma w tym rację 😀

No cóż – ja bardzo lubię bakalie i wolę zjeść takie zdrowe, słodkie kalorie z mnóstwem dobrych witamin i minerałów niż łykać jakieś suplementy i zajadać się słodyczami.

Jak sobie zjem rano taką porcję domowej granoli z dodatkiem świeżych owoców i mlekiem, to już mnie nie męczy ochota „na słodkie”.

Tym razem przygotowałam nam granolę z sezamem i pastą tahini (możecie ją dostać w sklepach na działach z kuchnią międzynarodową, albo w sklepach internetowych).

Zwykle granolę przygotowuję bardziej „na oko” ale tym razem na wasze potrzeby postarałam się wszystko zapisać i pomierzyć 🙂

 

musli sezamowe

 

orientalna granola

 

granola sezamowa

 

granola z sezamem

 

Granola sezamowa
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Z przepisu wychodzi około 850 g granoli.
Autor:
Typ przepisu: Śniadanie
Ilość: 17
Składniki
  • około 300 g płatków - użyłam zmieszane płatki owsiane, orkiszowe i żytnie
  • około 50 g (1/3 szklanki) ziaren słonecznika
  • około 50 g (1/3 szklanki) pestek dyni
  • około 50 g (1/3 szklanki) sezamu
  • 70 g posiekanych orzechów - użyłam nerkowce
  • 100 ml wody
  • 60 g miodu
  • 60 g pasty tahini
  • około 100 g rodzynek
Wykonanie
  1. W dużej misce zmieszaj płatki, słonecznik, dynię, sezam i posiekane orzechy.
  2. W rondelku podgrzej wodę, dodaj do niej miód i pastę tahini - zamieszaj i poczekaj aż się rozpuszczą.
  3. Wlej wodę do masy z płatkami i wymieszaj.
  4. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Na blachę wysyp płatki rozprowadź równą warstwą po całym dnie.
  6. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg, lub 160 stopni w funkcji góra/dół) i piecz przez 30 minut - co 10 minut płatki dokładnie przemieszaj.
  7. Gotowe płatki ostudź.
  8. Dodaj do nich rodzynki i wymieszaj.
  9. Przełóż granolę do szczelnego pojemniczka.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 50g Kalorie: 192 Tłuszcze: 10g Węglowodany: 21,7 Błonnik: 2,8 Białka: 5,8g

 

2017-10-04T17:36:08+00:00 Reklama

4 komentarze

  1. Otóż to 🙂 W kupnych granolach jest zawsze najwięcej najtańszych składników jak właśnie m.in rodzynki albo jakieś kandyzowane owoce 😛 Taka domowa z dużą ilością orzechów i pestek jest najlepsza 😀

  2. Pokularna 2017/10/04 at 07:38 - Reply

    Ja tam też w granoli lubię masę dodatków i jest pysznie <3

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: