musli sezamowe

Przepis na domową granolę sezamową

Dziś u mnie pyszna i chrupiąca granola sezamową. Tą granolę przygotowałam nie tylko z ziarnami sezamu, ale również z dodatkiem sezamowej pasty tahini. Tak otrzymałam pyszną, pełną chrupiących dodatków granolę idealną do podania z jogurtem naturalnym lub mlekiem.

granola z sezamem

Granola sezamowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domową granolę z różnymi dodatkami i o różnym smaku, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

granola sezamowa

Granola sezamowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na zdrową i pożywną domową granolę z tahini i bakaliami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 17
Kalorie 192 kcal
Składniki

składniki na granolę sezamooooową

  • ok 300 g płatków ( – użyłam zmieszane płatki owsiane, orkiszowe i żytnie)
  • ok 50 g ziaren słonecznika ((1/3 szklanki) )
  • ok 50 g pestek dyni ((1/3 szklanki) )
  • ok 50 g sezamu ((1/3 szklanki) )
  • 70 g posiekanych orzechów (- użyłam nerkowce – większa garść)
  • 100 ml wody
  • 60 g miodu (- mniej więcej 2 łyżki)
  • 60 g pasty tahini (- mniej więcej 2 łyżki)
  • ok 100 g rodzynek
Instrukcja
 

Jak zrobić granolę sezamową z tahini

  • W dużej misce zmieszaj płatki, słonecznik, dynię, sezam i posiekane orzechy.
    ok 300 g płatków, ok 50 g ziaren słonecznika, ok 50 g pestek dyni, ok 50 g sezamu
  • W rondelku podgrzej wodę, dodaj do niej miód i pastę tahini – zamieszaj i poczekaj aż się rozpuszczą.
    100 ml wody, 60 g miodu, 60 g pasty tahini
  • Wlej wodę do masy z płatkami i wymieszaj.
  • Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na blachę wysyp płatki rozprowadź równą warstwą po całym dnie.
  • Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg, lub 160 stopni w funkcji góra/dół) i piecz przez 30 minut – co 10 minut płatki dokładnie przemieszaj.
  • Gotowe płatki ostudź.
  • Dodaj do nich rodzynki i wymieszaj.
    ok 100 g rodzynek
  • Przełóż granolę do szczelnego pojemniczka.
Notatki
Z przepisu wychodzi około 850 g granoli.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 50gKalorie: 192kcalWeglowodany: 21.7gBiałko: 5.8gTłuszcz: 10gBłonnik: 2.8g
Słowa kluczowe musli z sezamem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
musli sezamowe

Sezamowa granola z tahini – uwagi

Granola sezamowa z pastą tahini, a wszystko to w orientalnym stylu (przynajmniej w stylizacji zdjęć ;)).

Od dawna robię w domu granolę i nie pamiętam kiedy ostatnio jakąś kupiłam – teraz wszystkie te kupne granole, albo są „za ubogie”, albo za słodkie, albo łączą obydwie te cechy.

Za ubogie – bo zwykle mają głównie dużo rodzynek, a ja lubię dodać do swojej granoli ziarna słonecznika i dyni, dużo orzechów, żurawinę, jagody goji, suszone owoce – jak np. morele, brzoskwinie itp.

Czasami mój mąż się ze mnie śmieje, że w mojej granoli jest więcej „dodatków” niż płatków i często ma w tym rację :D

No cóż – ja bardzo lubię bakalie i wolę zjeść takie zdrowe, słodkie kalorie z mnóstwem dobrych witamin i minerałów niż łykać jakieś suplementy i zajadać się słodyczami.

Jak sobie zjem rano taką porcję domowej granoli z dodatkiem świeżych owoców i mlekiem, to już mnie nie męczy ochota „na słodkie”.

Tym razem przygotowałam nam granolę z sezamem i pastą tahini (możecie ją dostać w sklepach na działach z kuchnią międzynarodową, albo w sklepach internetowych).

Zwykle granolę przygotowuję bardziej „na oko” ale tym razem na wasze potrzeby postarałam się wszystko zapisać i pomierzyć :)

orientalna granola
granola sezamowa

Polecane przepisy na domową granolę

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe granole o różnych smakach i przygotowane z różnymi dodatkami.