Granola sezamowa
Przepis na domową granolę sezamową
Dziś u mnie pyszna i chrupiąca granola sezamową. Tą granolę przygotowałam nie tylko z ziarnami sezamu, ale również z dodatkiem sezamowej pasty tahini. Tak otrzymałam pyszną, pełną chrupiących dodatków granolę idealną do podania z jogurtem naturalnym lub mlekiem.
Spis treści
Granola sezamowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz domową granolę z różnymi dodatkami i o różnym smaku, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Granola sezamowa przepis
Składniki
składniki na granolę sezamooooową
- ok 300 g płatków ( – użyłam zmieszane płatki owsiane, orkiszowe i żytnie)
- ok 50 g ziaren słonecznika ((1/3 szklanki) )
- ok 50 g pestek dyni ((1/3 szklanki) )
- ok 50 g sezamu ((1/3 szklanki) )
- 70 g posiekanych orzechów (- użyłam nerkowce – większa garść)
- 100 ml wody
- 60 g miodu (- mniej więcej 2 łyżki)
- 60 g pasty tahini (- mniej więcej 2 łyżki)
- ok 100 g rodzynek
Instrukcja
Jak zrobić granolę sezamową z tahini
- W dużej misce zmieszaj płatki, słonecznik, dynię, sezam i posiekane orzechy.ok 300 g płatków, ok 50 g ziaren słonecznika, ok 50 g pestek dyni, ok 50 g sezamu
- W rondelku podgrzej wodę, dodaj do niej miód i pastę tahini – zamieszaj i poczekaj aż się rozpuszczą.100 ml wody, 60 g miodu, 60 g pasty tahini
- Wlej wodę do masy z płatkami i wymieszaj.
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Na blachę wysyp płatki rozprowadź równą warstwą po całym dnie.
- Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg, lub 160 stopni w funkcji góra/dół) i piecz przez 30 minut – co 10 minut płatki dokładnie przemieszaj.
- Gotowe płatki ostudź.
- Dodaj do nich rodzynki i wymieszaj.ok 100 g rodzynek
- Przełóż granolę do szczelnego pojemniczka.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Sezamowa granola z tahini – uwagi
Granola sezamowa z pastą tahini, a wszystko to w orientalnym stylu (przynajmniej w stylizacji zdjęć ;)).
Od dawna robię w domu granolę i nie pamiętam kiedy ostatnio jakąś kupiłam – teraz wszystkie te kupne granole, albo są „za ubogie”, albo za słodkie, albo łączą obydwie te cechy.
Za ubogie – bo zwykle mają głównie dużo rodzynek, a ja lubię dodać do swojej granoli ziarna słonecznika i dyni, dużo orzechów, żurawinę, jagody goji, suszone owoce – jak np. morele, brzoskwinie itp.
Czasami mój mąż się ze mnie śmieje, że w mojej granoli jest więcej „dodatków” niż płatków i często ma w tym rację :D
No cóż – ja bardzo lubię bakalie i wolę zjeść takie zdrowe, słodkie kalorie z mnóstwem dobrych witamin i minerałów niż łykać jakieś suplementy i zajadać się słodyczami.
Jak sobie zjem rano taką porcję domowej granoli z dodatkiem świeżych owoców i mlekiem, to już mnie nie męczy ochota „na słodkie”.
Tym razem przygotowałam nam granolę z sezamem i pastą tahini (możecie ją dostać w sklepach na działach z kuchnią międzynarodową, albo w sklepach internetowych).
Zwykle granolę przygotowuję bardziej „na oko” ale tym razem na wasze potrzeby postarałam się wszystko zapisać i pomierzyć :)
Polecane przepisy na domową granolę
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe granole o różnych smakach i przygotowane z różnymi dodatkami.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Domowa granola sezamowa
Przepis na domową granolę idealną na śniadanie i nie tylko. Taka domowa granola jest o wiele lepsza i zdrowsza niż ze sklepu. A do tego ma takie dodatki jakie lubicie najbardziej. Ja do swojej granoli lubię dodać pestki słonecznika i dyni a także orzechy. Przygotowanie domowej granoli jest bardzo proste, a wy będziecie mogli się cieszyć zdrowym posiłkiem. Dokładny przepis krok po kroku pozwoli przygotować wam pyszną granolę sezamową z pastą tahini i odrobiną miodu.
Granola sezamowa z tahini
Granola z tahini to pyszna i zdrowa mieszanka pożywnych płatków oraz bakalii. Dodaj do niej mleko albo jogurt naturalny oraz świeże owoce, a zapewnisz sobie zdrowy i zbilansowany posiłek.
Wypróbuj także inne moje przepisy na domową granolę, np. granolę orzechową, granolę czekoladową, marchewkową albo granolę kawową.