Przepis na domową granolę sezamową

musli sezamowe


Granola sezamowa z pastą tahini, a wszystko to w orientalnym stylu (przynajmniej w stylizacji zdjęć ;)).

Od dawna robię w domu granolę i nie pamiętam kiedy ostatnio jakąś kupiłam – teraz wszystkie te kupne granole, albo są „za ubogie”, albo za słodkie, albo łączą obydwie te cechy.

Za ubogie – bo zwykle mają głównie dużo rodzynek, a ja lubię dodać do swojej granoli ziarna słonecznika i dyni, dużo orzechów, żurawinę, jagody goji, suszone owoce – jak np. morele, brzoskwinie itp.

Czasami mój mąż się ze mnie śmieje, że w mojej granoli jest więcej „dodatków” niż płatków i często ma w tym rację :D

No cóż – ja bardzo lubię bakalie i wolę zjeść takie zdrowe, słodkie kalorie z mnóstwem dobrych witamin i minerałów niż łykać jakieś suplementy i zajadać się słodyczami.

Jak sobie zjem rano taką porcję domowej granoli z dodatkiem świeżych owoców i mlekiem, to już mnie nie męczy ochota „na słodkie”.

Tym razem przygotowałam nam granolę z sezamem i pastą tahini (możecie ją dostać w sklepach na działach z kuchnią międzynarodową, albo w sklepach internetowych).

Zwykle granolę przygotowuję bardziej „na oko” ale tym razem na wasze potrzeby postarałam się wszystko zapisać i pomierzyć :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

musli sezamowe

orientalna granola

granola sezamowa

granola z sezamem

Granola sezamowa przepis do druku

granola sezamowa

Granola sezamowa

Wypieki Beaty
Przepis na zdrową i pożywną domową granolę z tahini i bakaliami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 17
Kalorie 192 kcal

Składniki

  • ok 300 g płatków - użyłam zmieszane płatki owsiane, orkiszowe i żytnie
  • ok 50 g ziaren słonecznika (1/3 szklanki)
  • ok 50 g pestek dyni (1/3 szklanki)
  • ok 50 g sezamu (1/3 szklanki)
  • 70 g posiekanych orzechów - użyłam nerkowce - większa garść
  • 100 ml wody
  • 60 g miodu - mniej więcej 2 łyżki
  • 60 g pasty tahini - mniej więcej 2 łyżki
  • ok 100 g rodzynek

Instrukcja
 

  • W dużej misce zmieszaj płatki, słonecznik, dynię, sezam i posiekane orzechy.
    ok 300 g płatków, ok 50 g ziaren słonecznika, ok 50 g pestek dyni, ok 50 g sezamu
  • W rondelku podgrzej wodę, dodaj do niej miód i pastę tahini - zamieszaj i poczekaj aż się rozpuszczą.
    100 ml wody, 60 g miodu, 60 g pasty tahini
  • Wlej wodę do masy z płatkami i wymieszaj.
  • Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na blachę wysyp płatki rozprowadź równą warstwą po całym dnie.
  • Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg, lub 160 stopni w funkcji góra/dół) i piecz przez 30 minut - co 10 minut płatki dokładnie przemieszaj.
  • Gotowe płatki ostudź.
  • Dodaj do nich rodzynki i wymieszaj.
    ok 100 g rodzynek
  • Przełóż granolę do szczelnego pojemniczka.

Notatki

Z przepisu wychodzi około 850 g granoli.

Składniki Odżywcze

Serving: 50gKalorie: 192kcalWeglowodany: 21.7gBiałko: 5.8gTłuszcz: 10gBłonnik: 2.8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!