Orzechowa granola
Przepis na granolę orzechową idealną na śniadanie
Jeśli rano macie mało czasu na śniadanie i lubicie coś „chrupnąć”, to orzechowa granola jest idealnym rozwiązaniem właśnie dla was. Przygotujcie sobie chrupiącą granolę z orzechami, schowajcie do szczelnego pojemnika i zjadajcie kiedy tylko najdzie was ochota. Gorąco polecam!
Spis treści
Orzechowa granola przepis krok po kroku
Jeśli lubisz chrupiącą i zdrową domową granolę, to koniecznie zrób taką z orzechami.
Orzechowa granola przepis
Składniki
składniki na granolę orzechową
- 1,5 szklanki płatków ((np. owsianych))
- 0,5 szklanki orzechów laskowych ((w tym mniej więcej połowa lekko rozdrobniona) – około 70 g)
- 0,5 szklanki orzechów włoskich (lekko posiekanych – około 60 g)
- 1/3 szklanki migdałów (lekko posiekanych – około 50 g)
- 4 łyżki miodu
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
Instrukcja
Jak zrobić chrupiącą orzechową granolę
- Do dużej miski wsyp płatki, orzechy i migdały – wymieszaj.1,5 szklanki płatków, 0,5 szklanki orzechów laskowych, 0,5 szklanki orzechów włoskich, 1/3 szklanki migdałów
- W małym garnku podgrzej trochę wody, dodaj miód i masło orzechowe – mieszaj do połączenia się składników.4 łyżki miodu, 2 czubate łyżki masła orzechowego
- Wlej mieszaninę do płatków z orzechami i dokładnie wymieszaj.
- Dużą blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia,
- Wysyp granolę na papier i rozprowadź równą warstwą.
- Piecz około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (góra/dół).
- Mniej więcej w połowie pieczenia przemieszaj płatki, aby podpiekły się równomiernie.
- Po upieczeniu wystudź i przełóż do szczelnego pojemniczka.
Notatki
Prywatne
Zdrowa granola z orzechami – uwagi
Po sukcesie dyniowej granoli (nawet moje dzieci ją jadły – szczególnie córka) przygotowałam kolejną porcję domowego musli.
Teraz pchnęło mnie w kierunku orzechów, które wręcz uwielbiam.
Granola – jak zrobić aby była wyjątkowa? Moja jest mocno orzechowa – pełno w niej orzechów laskowych, włoskich, migdałów i masła orzechowego (swoją drogą muszę uzupełnić jego zapasy, a coś nie widać w Lidlu tygodnia amerykańskiego :( – ich masło orzechowe jest najlepsze).
Do orzechów dodałam płatki owsiane, ale możecie użyć inne – np. orkiszowe, żytnie, pszenne – czyli takie, które lubicie najbardziej.
Jeśli lubicie różnorodność w granoli, to spokojnie już po upieczeniu granoli możecie dodać do niej rodzynki, suszoną żurawinę, suszone śliwki lub morele :)
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku zamieszczony tuż pod zdjęciami i sprawdźcie jak zrobić granolę w domu.
Polecane przepisy na domową granolę
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i zdrowe granole idealne na śniadanie i przekąskę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na orzechową granolę
Przygotujcie razem ze mną prostą chrupiącą i pełną orzechów domową granolę idealną na zdrowe, a jednocześnie szybkie śniadanie. Ja uwielbiam rano wsypać do miseczki trochę takiej granoli, dodać kubeczek jogurtu naturalnego lub greckiego, pokroić pyszne owoce i zjeść ze smakiem. Takie śniadanie to idealne połączenie wszystkich składników. Jestem po nim zdrowo najedzona i długo czuję sytość. Jednocześnie to przepyszne śniadanie, lekko słodkie, chrupiące, pełne zdrowych tłuszczy z orzechów i dobrych węglowodanów z płatków owsianych. Idealnie śniadanie na wyciągnięcie ręki. Zresztą taka orzechowa granola to również świetny sposób na zdrową i szybką przekąskę, albo kolację. Spróbujcie koniecznie!
Jak zrobić granolę z orzechami?
Zobaczcie mój prosty przepis opisany krok po kroku na granolę z orzechami i przygotujcie ją samodzielnie w domu. Możecie oczywiście użyć swoje ulubione orzechy, a jeśli lubicie możecie dodać również rodzynki, czy też żurawinę. Ostudzoną granolę przesypcie do szczelnego pojemnika. Gdy sama jem granolę, to taka porcja wystarcza mi spokojnie ma miesiąc! Raz robicie, a wystarcza na długo. Mam nadzieję, że orzechowa granola zawita również do waszych domów :) Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy idealne na śniadanie dla całej rodziny.