Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Orzechowa granola przepis
Wypieki Beaty
Przepis na domowe chrupiące musli z orzechami i masłem orzechowym.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Rodzaj
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
10
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na granolę orzechową
1,5
szklanki
płatków
((np. owsianych))
0,5
szklanki
orzechów laskowych
((w tym mniej więcej połowa lekko rozdrobniona) - około 70 g)
0,5
szklanki
orzechów włoskich
(lekko posiekanych - około 60 g)
1/3
szklanki
migdałów
(lekko posiekanych - około 50 g)
4
łyżki
miodu
2
czubate łyżki
masła orzechowego
Instrukcja
Jak zrobić chrupiącą orzechową granolę
Do dużej miski wsyp płatki, orzechy i migdały - wymieszaj.
1,5 szklanki płatków,
0,5 szklanki orzechów laskowych,
0,5 szklanki orzechów włoskich,
1/3 szklanki migdałów
W małym garnku podgrzej trochę wody, dodaj miód i masło orzechowe - mieszaj do połączenia się składników.
4 łyżki miodu,
2 czubate łyżki masła orzechowego
Wlej mieszaninę do płatków z orzechami i dokładnie wymieszaj.
Dużą blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia,
Wysyp granolę na papier i rozprowadź równą warstwą.
Piecz około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (góra/dół).
Mniej więcej w połowie pieczenia przemieszaj płatki, aby podpiekły się równomiernie.
Po upieczeniu wystudź i przełóż do szczelnego pojemniczka.
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
chrupiące płatki, musli z orzechami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!